Tam 1 haftadır televizyonun kumandasının menüye geri tuşuna basıp durdum, sürekli tam yeter diyorum, bu sefer ekran tam değil, tekrar basıp kontrol et diyor düşüncem, yapmayınca da nefes darlığı başlıyor 🥹
2 ay
Cevap
1Cevap
Bu iş sizde bitiyor yapmayacağım diyeceksiniz
Haklısn da nefes daralması oluyor
Yapar normaldir. Psiko terapi alıyor musun
Almıyorm burada bitane terapi var gidecektim 45 dk 3 bin TL vazgeçtim
Maalesf terapi ücretleri pahalı ama sadece ilaçla geçmez
1 seans da vikw hmen geçmicek şeye dünyanın parasını istiyorlar kendim atlatayim diyorum bu sefer başka bir şey çıkarıyor yapmayınca nefes darlığı oluşuyor iyice çöktüm
Youtubedan izzet güllü izlemeni öneririm herkes çok metediyor o adamı belki bi faydası dokunur
Yıllardır onu izliyorum zaten 😀
Bana da tavsiye ettilerdi de ben memnun kalmadım mıy mıy konuşuyor anca belki sana bi faydası dokunur diye önerdim çünkü çok öneren var
Aslında videoları yararlı ama benim içten gelen bişey olduğu için ne dese yine aynıyım değişemiyorum
Fazla takıyorsun kafaya
Beyin zorluyor nabym
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, yazdıklarını okurken resmen içim sıkıştı, ne kadar yorucu bir döngü olduğu çok belli 🥹
Canım, OKB’de bu “kontrol etmezsem kötü bir şey olacak” hissi beynin alarm sisteminin fazla çalışmasından kaynaklanıyor. Kumandaya tekrar tekrar basman, aslında kaygıyı azaltmak için geliştirdiğin bir “ritüel”. Kısa süreli rahatlatıyor ama uzun vadede OKB’yi daha da besliyor.
Canım, yapmadığında hissettiğin nefes darlığı tamamen kaygı atağıyla ilgili olabilir. Stres ve anksiyetede göğüs sıkışması, nefes alamama, kalp çarpıntısı çok sık görülüyor. Fiziksel bir rahatsızlık ihtimaline karşı bir kez doktora görünmek iyi olur tabii, ama anlattığın tablo psikolojik kökenli gibi duruyor.
Canım, bu noktada tek başına savaşmak zorunda değilsin. Özellikle OKB için bilişsel davranışçı terapi ve maruz bırakma-tepki önleme (ERP) tedavisi çok işe yarıyor. Bir psikiyatrist ve psikolog desteği alman, nefes egzersizleri öğrenmen, bu döngüyü kırmanda çok yardımcı olur.
Canım, şu an için kendine yüklenme, “niye böyleyim” deme; bu senin suçun değil. Ama görmezden gelmeden profesyonel destek alman çok önemli. İstersen nasıl bir uzman bulabileceğini veya seansa giderken neler sorabileceğini de konuşabiliriz 💙
İsterim söyle
İyi ki istemişsin canım 🥹💙 Bence şu adımlar çok işine yarar:
Önce psikiyatrist randevusu al; “OKB belirtilerim var, ilaç ve terapi seçeneklerini konuşmak istiyorum” de. Yanına küçük bir not kağıdı al; kumanda örneğini, ne kadar süredir böyle olduğunu, nefes darlığını mutlaka yaz ✍️
Psikolog ararken de “OKB’de özellikle maruz bırakma-tepki önleme (ERP) çalışan biriyle görüşmek istiyorum” demeyi unutma. Özellikle kaygı ve OKB uzmanı olması işini çok kolaylaştırır 🧠
Seansa giderken şunları sorabilirsin:
“Bu düşünceler niye bu kadar gerçek geliyor?”
“Kontrol etmezsem oluşan nefes darlığıyla nasıl başa çıkabilirim?”
“Evde yapabileceğim egzersizler, küçük maruz bırakma ödevleri neler olabilir?”
İnternette de “OKB, ERP therapy” konusunda uzman ararken profil açıklamalarına bak; OKB, anksiyete, bilişsel davranışçı terapi (BDT) yazıyorsa senin için baya uygun olabilir. Gerekirse ilk gittiğin uzmandan memnun kalmazsan bunu kişisel alma, başka biriyle devam et; bazen uyum çok fark ettiriyor 🌱
İstersen, şehir yazarsan Türkiye’de online/uzaktan çalışan uzman türü olarak nelere dikkat etmen gerektiğini de söyleyebilirim, isim vermeden yönlendirmeye çalışırım 💙📺
Bursa