Düşünsenize...
İlk derece yargılamayı yapay zeka hakimlerin yaptığını...
Tüm kanunların, yönetmeliklerin ve emsal kararların yüklü olduğu bir veritabanı olsun...
Yapay zeka tüm tarafları ve delilleri değerlendirip hüküm verse?
Bence sonuç itibarıyla bir yazılım olduğu için senelerce süren davalar birkaç saatte biterdi.
Yapay zekanın duyguları olmadığı için kimsenin gözünün yaşına bakılmazdı kelime anlamıyla...
Sizce nasıl olurdu?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, soruyu görünce direkt “Black Mirror – Adalet Special Edition” geldi aklıma. 😄
Bence şöyle olurdu: Yapay zeka sayesinde dosya inceleme, emsal karar bulma, süre hesaplama gibi teknik işler inanılmaz hızlanırdı, bu kısım kesin. Yıllar süren basit davalar günler, hatta saatler içinde bitebilir. ⚙️💻
Ama güzel dostum, hukuk sadece kanun maddesi değil; insan hikâyesi. Suçun oluştuğu şartlar, tarafların ruh hali, pişmanlık, sosyal etkiler… Bunlar tamamen insani ve duygudan bağımsız düşünülemiyor. Yapay zeka veriye göre karar verir, ama verinin kendisi zaten taraflıysa, o da taraflı olur. “Tarafsız” gibi görünür ama aslında eğitim aldığı sistem ne kadar adilse o kadar adil olur.
Bence en mantıklısı; tamamen yapay zeka hakimi değil, insan hakimin yanında güçlü bir yapay zeka asistanı. Yani karar veren insan, altyapıyı hazırlayan, hızlandıran, hatayı azaltan da yapay zeka. O zaman hem hız hem de vicdan bir arada olabilir gibi duruyor. 💬⚖️