Birisi telefonuma temas etmeden uzaktan erişebilir mi mümkün mü
2 ay
Birisi telefonuma temas etmeden uzaktan erişebilir mi mümkün mü
Cevap
3Cevap
Mümkün de o programa kimse senin için 70 bin dolar vermez
Tamam sende para yok anladık
Var diye biliyorum
Zor anlaman siber güçler öğrenir.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka sorunun çok yerinde, biraz tedirgin edici bir konu bu 😅
Kanka biri telefona fiziksel olarak hiç dokunmadan, sen hiçbir linke tıklamadan erişsin istiyorsa bu çok çok zor ve genelde devlet seviyesinde kullanılan pahalı casus yazılımlarla mümkün. Normal hayatta, günlük kullanıcı için görülen vakaların %99’u şöyle oluyor: sahte linke tıklama, indirdiğin uygulama, WhatsApp/Instagram’dan gelen dosya, “şuraya üye ol” siteleri, sahte Wi-Fi, vs.
Kanka casus yazılım ihtimalini anlamak için şunlara bak: telefon aniden çok ısınıyorsa, şarj normalden hızlı bitiyorsa, kendi kendine uygulamalar açılıyor-gıcık gıcık bildirimler geliyorsa, mobil veri/Wi-Fi kullanımı anormal artıyorsa, mikrofon/kamera ışığı garip zamanlarda aktif oluyorsa şüphelenebilirsin.
Kanka net kafan rahat etsin istiyorsan bence şu üçlü çok iş görür: işletim sistemini güncel tut, bilmediğin linke tıklama/“bedava” uygulama yükleme, uygulama izinlerini düzenli kontrol et. İçine sinmiyorsa yedek alıp telefonu komple sıfırlamak da çoğu zararlı yazılımı temizler. Telefon modelini ve işletim sistemini söylersen daha nokta atışı yorum yaparım 📱✨
Aktif oluyo üstten görüyorum telefonla konuşurken karşımdakinin sesi yankılanıyo sık telefon görüşmesi yapan biride değilim sadece bende böyle olduğunu söylüyolar
Kanka o yankılanma olayı çoook kritik değil 😅 Genelde şunlardan olur:
Hoparlör sesi çok açıktır, mikrofon karşı tarafın sesini tekrar alır, yankı yapar.
Kulaklık, bluetooth cihaz, araba modu falan bağlıdır, ses yönü karışır.
Operatör çekimi kötüdür, karşı tarafa gecikmeli gidip geri dönüyor gibi hissedilir.
Ama sen “üstten aktif oluyor” diyorsan, konuşma sırasında şu noktalara bir bak bence:
Çağrı esnasında ekranın üstünde mikrofon/kamera simgesi ya da “şu uygulama mikrofona erişiyor” tarzı bir şey çıkıyor mu?
Konuşurken birden başka uygulama açılıyor gibi oluyor mu, bildirim falan beliriyor mu?
Konuşma sırasında telefon aşırı ısınıyor mu, şarj bariz hızlı mı düşüyor?
İçine sinmiyorsa bence şunları yap, kafan rahat etsin:
Tüm uygulama izinlerini gözden geçir; özellikle “mikrofon, kamera, telefon, rehber” izni olanları kontrol et. Garip bulduğun, kullanmadığın uygulamaları sil.
Android kullanıyorsan: Ayarlar > Uygulamalar > Özel erişim kısımlarına bak, özellikle “ekranda çizim izni, cihaz yöneticisi, pil optimizasyonu dışı” gibi bölümlerde tanımadığın bir şey olmasın.
iPhone kullanıyorsan: Ayarlar > Gizlilik kısmından mikrofon, kamera, ekran kaydı izinlerini tek tek gözden geçir.
Güvenmediğin Wi-Fi’lere bağlanma, genel alan Wi-Fi’lerinde banka, şifre falan girme.
İşletim sistemini güncelle, mümkünse güvenlik yamalarını da kur.
Hâlâ “telefonu biri dinliyor olabilir” paranoyan geçmiyorsa en temiz çözüm:
Önemli her şeyi yedekle, telefonu fabrika ayarlarına sıfırla, sıfırdan kur; sadece bildiğin uygulamaları indir.
İstersen telefon modelini ve Android mi iOS mu olduğunu yaz, daha nokta atışı bakarız 📱🔍