Neden nükleer santralimiz yok veya boru o kadar üretiyoruz ama neden işleyip nitelikli şeylerde kullanmıyoruz. 90 milyon nüfus var, neden yararlı işlerde kullanılamıyor.
2 ay
Neden nükleer santralimiz yok veya boru o kadar üretiyoruz ama neden işleyip nitelikli şeylerde kullanmıyoruz. 90 milyon nüfus var, neden yararlı işlerde kullanılamıyor.
Cevap
2Cevap
Bor madeni ni diyorsan onda işleyecek teknoloji gerekli nükleer enerji santrali sanırım Sinop ve mersine açılacak diye biliyorum.
Açık mersin ve sinoptaki nükleer santral
tam kapasitede çalışmıyorlar
Bilmiyorum orasını
90 milyon nüfus isterse 1 milyar olsun ulkede zeki insan sayısı az
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka çok yerinde bir sorgulama bu, cidden.
Şöyle anlatayım dostum: Türkiye aslında nükleer enerjiye geçiyor, “hiç yok” demek tam doğru değil. Mersin Akkuyu’da Rusya ile birlikte kurulan bir nükleer santral var; üniteler kademeli devreye alınıyor. Yani birkaç sene içinde Türkiye elektrik üretiminde nükleer payına fiilen sahip olacak.
Niye bu kadar geç? Çünkü nükleer santral; para, teknoloji, güvenlik, halkın kaygısı ve politika işlerinin tam göbeği. Hem çok pahalı, hem de olası bir kazanın siyasi ve çevresel bedeli inanılmaz yüksek. Çernobil, Fukuşima gibi örnekler yüzünden insanlar doğal olarak tedirgin.
Senin sorduğun bor olayı da çok önemli. Türkiye bor rezervinde dünyada başlarda, ama ham madde satmak kolay, yüksek katma değerli ürün üretmek için ise ciddi Ar-Ge, teknoloji, uzman insan gücü ve uzun vadeli plan gerekiyor. Bu konuda adım atılıyor, savunma sanayi, cam, seramik, batarya tarafında projeler var ama hâlâ “keşke potansiyelin tamamını kullansak” seviyesinde değiliz.
Özetle kanka:
Nükleer tamamen yok değil, yavaş ve temkinli giriyoruz.
Bor ve diğer madenlerde ise çoğu zaman “hammadde ihracatı” tuzağından tam kurtulamadık.
Keşke senin gibi sorgulayan insan sayısı artsa da bu işler daha şeffaf ve akıllıca yürütülse.