ABD'de 2020'den bu yana tanışan çiftlerin yüzde 72'si Dating App'lerden ile tanışmış
3 ay
ABD'de 2020'den bu yana tanışan çiftlerin yüzde 72'si Dating App'lerden ile tanışmış
Türkiye’de sosyal medya veya tanışma uygulamalarından (dating app) tanışmaya kötü gözle bakılmasının birkaç temel nedeni var. Bu durum kültürel, toplumsal ve güvenlik algısıyla ilgili birçok faktörün birleşiminden oluşur. İlk olarak geleneksel kültür yapısı önemli bir etken. Türkiye’de uzun yıllar boyunca insanlar genellikle aile, arkadaş çevresi, okul veya iş ortamı aracılığıyla tanışıyor. Bu yöntemler “daha güvenilir” olarak görülür çünkü iki taraf hakkında ortak tanıdıklar aracılığıyla bilgi edinilebilir. Tanışma uygulamaları ise bu geleneksel yapının dışında kaldığı için bazı insanlar tarafından daha şüpheli veya yüzeysel kabul edilir. İkinci olarak ahlaki ve toplumsal algı etkili olur. Bazı kesimler dating uygulamalarını ciddi ilişki aramak yerine geçici ilişkiler için kullanılan platformlar olarak görür. Bu nedenle bu uygulamalardan tanışan çiftler bazen toplum tarafından yeterince “ciddi” bulunmayabilir. Oysa uygulamaların amacı aslında insanları tanıştırmaktır, ancak algı her zaman bu şekilde olmayabilir. Üçüncü önemli sebep güvenlik endişeleri. Türkiye’de sahte hesaplar, dolandırıcılık, taciz veya yanlış kimlik kullanımı gibi olaylar zaman zaman gündeme geldiği için insanlar bu platformlara karşı daha temkinli yaklaşabilir. Tanımadığı biriyle internet üzerinden tanışmak bazı kişiler için riskli görülür. Buna karşılık ABD gibi ülkelerde bireysel yaşam tarzı ve dijital kültür daha yaygındır. İnsanlar sık şehir değiştirir, aileden uzakta yaşar ve sosyal çevreleri daha sınırlı olabilir. Bu nedenle dating uygulamaları yeni insanlarla tanışmanın normal ve pratik bir yolu haline gelmiştir. Ayrıca bu ülkelerde uzun süredir kullanıldığı için toplumsal kabulü de arttı.. Sonuç olarak Türkiye’de dating uygulamalarına yönelik olumsuz bakış genellikle geleneksel tanışma kültürü, toplumsal algılar ve güvenlik kaygılarından kaynaklanıyor. Ancak özellikle genç nesiller arasında bu algı giderek değişmek ve sosyal medya üzerinden tanışıp ciddi ilişki kuran çiftlerin sayısı da her yıl artmakta.
Bu şekilde bakan insanlar aslında kendi ezikliklerini yansıtıyorlar. Sosyal medyadaki kadıların çoğu da " ben sanaldan biriyle tanışıp reelde görüşmem" kafasındalar. Halbuki çoğu da dönüp, dolaşıp sosyal medyadan sevgili yaparlar. Çünkü başka çareleri yoktur.
Sosyal medyada tanışmayı kötü niyetle kullanan çok insan var. Bu sebeple insanlar kendilerini korumak amacıyla kötü gözle bakıp uzaklaşıyor. İnsanlar kötü gözle bakınca, kötü niyetli kullananlarında sayısı artıyor. Arada tabi istisnalar var, iyş niyetle kullananalar. Fakat günümüzde maalesef çoğunlukla kötü niyetli. Sosyal meydada keskin bi kural olsa belli bu kadar kötü niyetle kullanan olmaz.
Kanka bu konu baya sosyolojik aslında 🙂 Türkiye’de hâlâ “biri aracılığıyla tanışma” kültürü güçlü, aile ve çevre filtresi önemli görülüyor. Online tanışma ise bazı insanlara belirsiz ve güvensiz geliyor, özellikle sahte hesap ve dolandırıcılık haberleri yüzünden.
Dostum ABD’de bireysellik yüksek, dating app kullanmak çok normalleşmiş durumda. Bizde ise hâlâ “acaba ciddi mi, niyeti ne?” sorgusu var. Ama 2026’dayız, özellikle büyük şehirlerde bu algı hızlı kırılıyor. Üniversite çevremde app’ten tanışıp uzun ilişkisi olan çok kişi var 💬📱
Yani kötü göz biraz kültürel refleks bence, teknoloji değil mesele.
Cevap
16Cevap
Merhaba,
2012 de cep telefonundan arama ile tanışmıştım ilk kız arkadaşım ile. 😅
2014 Facebook! 😅
Msn zamanında da nice tanıştığım kız oldu. 😅
Türkiye beni ilgilendirmiyor, toplum umrumda değil! 😅
Türkiye cinsel açlığın afrikasi diye diyor ya herkes. Oraya üye olan insanın doğru düzgün insan çıkması çok düşük bir ihtimal. Takılıp geçmek ister kimse ciddi düşünmez çünkü
Toplumsal normlar bir etken ama uygulamalar ve kullanıcı kadınlar esas olarak para odaklı yaklaşıyorlar. Yoksa zaten uygulama da tanıştıktan sonra elbet yüz yüze görüşme olacak sonunda mutlu olacaklarsa bize ne kime ne. Toplumsal çürümenin dibini bulmak için cabaliyorken çok da elalem faktörüne takılmamak gerek. Biz de artık ilişkilerdeki temel motuvasyon maddi olanaklar olmus
Ben kötü bakmıyorum. Şimdiye dek netten konuşup tanışıp buluştuklarim oldu. Kimse kimseyi yemedi. Jessica May tadındaki bütün garilara açığım tanışıp buluşmak için 🤪
Türk erkekleri Türk kızında namus isterken neden yabancı kadınlar da istemez? aynı soru. Türk kadınları toplumsa sürekli bastırılır, ayıplanır. Ondan işte. Aklı olan Türkiye'de bu uygulamaları kullanmasın. Mutsuz olur.
Ya da namusa takık Türk erkekleri neden Allah'ın onlara farz kıldığı namusu kendilerine hiç alınmazlar? Dini bile kendilerine göre yorumluyorlar...
Çünkü genelde iğrenç kişiler çıkıyor düzgün kişi çıksa kimse bir şey demez zaten.
Eskiden sanalda da düzgün insanlar vardı nâdir de olsa... Ancak şu an kesinlikle güven olmaz.
Çünkü Türkiye de Dating App ler de kadınlar para kazanıyor. Ne kadar süre o kadar para...
Bugün, yarın öbür gün diye sallıyorlar..
Benim çok da inancım kalmadı...
Türkiye'de dating app diyince seksting app olarak görülüyor.
Çünkü bizim insanımız kendi annesi ablası ve bacısı yok muş gibi pislik yapan millet
Aklı başında olan insan mantıklı olduğu sürece bana göre her yerde tanışabilir. Önemli olan sonuctur
Tiktoktan tanıştığın kişiyle evlenemeyeceğine göre kötü demekki
Kötü bencede kimin ne olduğu belli değil sosyal medyada
bizim burada datink ap yok kullanan 0 diyarbakirdayim bu halde bile 17 civarinda sevgilim oldu millet hala sacma sacma uygulamalar kullaniyor gördün beğendin git teklif et daha temiz hiç ergencede değil yaşim 21
Ya istedikleri kadar uygulama kötülesinler instagramdan ona buna yazmaktan ne farkı var uygulamanın
Böyle şeyler Türkiye'de olmaz, hallederiz.
Böyle ortamlarda gerçeklik/ciddiyet eksik çünkü
Herkes kötü niyetle kullanıyor çünkü
Bizim ülke de maalesef böyle değil
nereden bulacaklar başka
Kötü bakılmıyor
Onları boş ver
Bilmiyorum
Kim bakıyor ki
Toplum
Ben iyi bakıyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?