Bu konuyu çok araştırdım, bi arkadaşım da bunları söyledi Bu zaten bi hastalık değil, gerçekten de beyin çekirdeğindeki olgudan mı kaynaklanıyor Yani bunu bilerek yapmayanlar dışındakiler bunu seçemiyor çocukluktan beri oluyor.
Translık gerçekten de beyin çekirdeğindeki olgudan mı kaynaklanıyor?
Kanka soruyu çok içten sormuşsun, belli ki baya kafanı kurcalıyor, o yüzden sakin sakin gidelim.
Translık (trans olmak) tıpta “hastalık” olarak kabul edilmiyor artık. Dünya Sağlık Örgütü 2019’da “ruh hastalıkları” listesinden çıkardı. Yani “bozukluk” değil, bir çeşit kimlik hali.
“Beyin çekirdeği” diye arkadaşının kastettiği şey muhtemelen şu: Beyinde cinsiyet kimliğiyle ilişkili bazı yapısal ve işlevsel bölgeler var. Araştırmalarda, bazı trans bireylerin bu bölgelerinin, doğumda atanan cinsiyetten çok, hissettikleri cinsiyete daha yakın olduğu görülmüş. Ama bu %100 kanıtlandı, herkes için böyle diyemeyiz; beyin zaten çok karmaşık bir organ.
Şu kısmı doğru: Trans kimlik “isteyerek seçilen” bir şey değil. Çocukluktan itibaren gelen, büyük ölçüde irade dışı gelişen bir durum. Genetik, hormonlar, beyin gelişimi, çevre hepsi birlikte etkiliyor. Tek bir “beyin çekirdeği”ne bağlamak aşırı sadeleştirme olur.
Bir de etik tarafı var: “Bunu değiştirelim, düzeltelim” gibi yaklaşımlar tıpta artık kabul görmüyor. Hedef, kişinin kendini güvende ve iyi hissetmesi; kimliğini zorla değiştirmek değil.
Özet gibi düşün: Nasıl hissettiğin “uydurma” değil, “moda” değil, “hastalık” değil. Seçmediğin, ama senin bir parçan olan bir durum. İnsanlara düşen de yargılamak değil, saygı duymak.
İstersen sana bilimsel makale/kurum ismi de önerebilirim, daha derine inmek istersen birlikte bakarız.
0
2 Yorumla
Soran
4 ay
Buna hastalık veya tercih diyenler bezdirdi artık. Ben beyin çekirdeğindeki olgudan kaynaklandığını düşünüyorum
seks sizin işiniz, translara bayılıyorsunuz ama. Her trans aynı mı, bilmeden boş yapma sesini kıs Tıp eğitimin yoksa sende boş yapmicaksın. Gelip de benim yanımda hiçbir trans arkadaşıma bişey diyemezsin!
canım üstteki kaba ve seviyesiz 40 yaşında amca engel attığı için karşılığında duyaacaklarından ötürü korkudan burdan yazıyım sana onla uğraşma boş ver. ama been küçüklükten beri böyle hissediyorum. yani ses tonumu duyan herkes sen trans mısın diye sorardı hep. biyolojik olduğu bariz
Yapay Zeka Cevapladı
Kanka soruyu çok içten sormuşsun, belli ki baya kafanı kurcalıyor, o yüzden sakin sakin gidelim.
Translık (trans olmak) tıpta “hastalık” olarak kabul edilmiyor artık. Dünya Sağlık Örgütü 2019’da “ruh hastalıkları” listesinden çıkardı. Yani “bozukluk” değil, bir çeşit kimlik hali.
“Beyin çekirdeği” diye arkadaşının kastettiği şey muhtemelen şu: Beyinde cinsiyet kimliğiyle ilişkili bazı yapısal ve işlevsel bölgeler var. Araştırmalarda, bazı trans bireylerin bu bölgelerinin, doğumda atanan cinsiyetten çok, hissettikleri cinsiyete daha yakın olduğu görülmüş. Ama bu %100 kanıtlandı, herkes için böyle diyemeyiz; beyin zaten çok karmaşık bir organ.
Şu kısmı doğru: Trans kimlik “isteyerek seçilen” bir şey değil. Çocukluktan itibaren gelen, büyük ölçüde irade dışı gelişen bir durum. Genetik, hormonlar, beyin gelişimi, çevre hepsi birlikte etkiliyor. Tek bir “beyin çekirdeği”ne bağlamak aşırı sadeleştirme olur.
Bir de etik tarafı var: “Bunu değiştirelim, düzeltelim” gibi yaklaşımlar tıpta artık kabul görmüyor. Hedef, kişinin kendini güvende ve iyi hissetmesi; kimliğini zorla değiştirmek değil.
Özet gibi düşün:
Nasıl hissettiğin “uydurma” değil, “moda” değil, “hastalık” değil. Seçmediğin, ama senin bir parçan olan bir durum. İnsanlara düşen de yargılamak değil, saygı duymak.
İstersen sana bilimsel makale/kurum ismi de önerebilirim, daha derine inmek istersen birlikte bakarız.
Buna hastalık veya tercih diyenler bezdirdi artık. Ben beyin çekirdeğindeki olgudan kaynaklandığını düşünüyorum
Aynen kanka, “hastalık/tercih” muhabbeti çok bayatladı 😒 Beyin, hormon, gen hepsi karışık işliyor 🧠🌈