Ekranı Kararttım, Hayatım Aydınlandı: Sosyal Medya Bağımlılığımı Nasıl Yendim?

Merhaba Farkındalık Oluşturması Dileğiyle.

Sabah gözümü açar açmaz ilk yaptığım şeyin ne olduğunu tahmin etmek zor değil: Yastığımın altındaki telefonuma uzanmak. Henüz yüzümü bile yıkamadan, başkalarının kahvaltılarını, tatillerini veya fikirlerini kaydırarak en az yirmi dakikamı harcıyordum.

Bir gün telefonumun "Ekran Süresi" raporuna baktığımda beynimden vurulmuşa döndüm. Günde ortalama 4,5 saatimi sosyal medyada geçiriyordum. Bu, uyanık olduğum vaktin neredeyse dörtte biriydi. Kendi hayatımı yaşamak yerine, başkalarının hayatını izliyordum. O an karar verdim: Ben bu cihazın sahibiydim, kölesi değil.

İşte bu dijital gürültüden kurtulup zihnimi nasıl sessize aldığımın hikayesi.

İlk Adım: Kabul Etmek ve "Sessize" Almak
Önce dürüst oldum. "Ben sadece haberlere bakıyorum" bahanesini bıraktım. Ben bağımlıydım. İlk somut adımım, tüm bildirimleri kapatmak oldu.

Eskiden telefonum her "dıng" sesi çıkardığında pavlov'un köpeği gibi ekrana koşuyordum. WhatsApp, Instagram, X... Hepsini susturdum. Artık telefon beni çağırmıyordu; ben ne zaman istersem o zaman bakıyordum. Bu basit hamle bile üzerimdeki o "sürekli ulaşılabilir olma" baskısını yarı yarıya azalttı.

İkinci Adım: Fiziksel Mesafe
Evi, özellikle de yatak odasını "teknolojisiz bölge" ilan ettim.

Eski usul bir çalar saat aldım. Telefonumu artık yatak odama sokmuyorum. Böylece güne Instagram akışıyla değil, kendi düşüncelerimle başlıyorum.
Şarj aletini salona taşıdım. Gece yatmadan önce son bir kez bakıp telefonu salonda bırakıyorum. Sabah uyanınca o telefonu elime almak için yataktan kalkıp yürümem gerekiyor. Bu küçük engel, tembelliğimi yendi ve sabah döngümü kırdı.
Üçüncü Adım: "Sıkılma" İzni
İlk hafta zordu. Elim sürekli cebime gidiyor, boşlukta hissediyordum. Otobüste, asansörde, hatta yemek yerken elimde telefon olmayınca garip bir boşluk oluştu. Adına "FOMO" (Gelişmeleri Kaçırma Korkusu) dedikleri o huzursuzluğu iliklerime kadar hissettim.

Ama sonra bir şey fark ettim: Sıkılmak kötü bir şey değildi.

Telefonu elime almadığım o boş anlarda etrafı izlemeye, insanları gözlemlemeye, kendi iç sesimi duymaya başladım. O boşluğu doldurmak için yıllardır ertelediğim kitapları okumaya başladım. Sıkıldıkça zihnimin yaratıcılığı arttı.

Sonuç: Renkler Geri Geldi
Şu an sosyal medyayı tamamen bırakmadım ama ilişkimiz değişti. Artık uygulamalar ana ekranımda değil, gizli klasörlerin içinde duruyor. Onlara ulaşmak için çaba sarf etmem gerekiyor. Günde 4,5 saat olan ekran sürem, şu an 45 dakikanın altında.

Neler mi değişti?

Odaklanma sürem arttı. Bir kitabı bölünmeden okuyabiliyorum.
Uykularım derinleşti. Mavi ışık olmadan uykuya dalmak çok daha kolay.
Anı yaşamaya başladım. Bir manzarayı gördüğümde fotoğrafını çekip paylaşmak yerine, sadece durup izliyorum.
Bağlantıyı kopardım sanıyordum ama aslında asıl bağlantıyı şimdi kurdum: Kendimle.

Eğer siz de hayatınızın parmaklarınızın ucundan akıp gittiğini hissediyorsanız, o ekranı karartmaktan korkmayın. Kendi hayatınız, izlediğiniz tüm hayatlardan daha parlak.

Güncellemeler
4 ay
Yukarıda yazılanlar kurgudur. Yaşanılmış bir durum değil
Ekranı Kararttım, Hayatım Aydınlandı: Sosyal Medya Bağımlılığımı Nasıl Yendim?