Noktalama işaretleri ya da kelimelerin yazımlarına vs dikkat eder misiniz yoksa içinizden geldiği gibi mi yazarsınız, daha rahat bir ortam mı sunarsınız karşınıza :D
Mesajlaştığınız kişinin yazım yanlışlarına dikkat eder misiniz?
Grafoloji Nedir? Grafoloji, el yazısından karakter tahlili yapmaya çalışan bir çalışma sahası. Grafolojistlere göre, diğer davranış şekilleri gibi, el yazısı da insanın kişiliği hakkında bilgi vermektedir. Bu teori her şahsın belirli bir şahsiyet ve davranışlarında devamlılık göstereceğini kabul etmektedir. Grafoloji uzmanları bir kişinin yazdığı el yazısındaki işaretlere göre karakter analizi yaparlar. Yapılan analizlerin doğruluk oranı çok yüksektir. Çünkü "insan su gibidir girdiği kabın şeklini alır" hatta şeklini almak bir yana kabı kelimeleri sözleri yazıları kıyafetleri ve dış vurduğu her şeyiyle anlatır.
Grafoloji çocukluk döneminde çocukların gelişiminden tutunda işe alım süreçlerinde hatta kriminal suçluların analizinde kullanılmaktadır.
İnsanlar dijital dünyanın ilerlemesi ile birlikte kaleme kağıda daha az dokunur oldu. Artık kalem kağıt yerine klavyeleri kullandığımız için karşımızdaki insan hakkında fikir edinmek biraz daha zorlaştı çünkü işleri kolaylaştıran yazım yanlışlarını hızlıca düzelten klavyeler var. Böyle olsa bile gerek yazım yanlışları gerekse kullanılan ifadelerin düzenli olup olmadığına bakılarak yaklaşık bir fikir edinilebilir.
Şu an dijital grafoloji alanında yapay zeka destekli veri analizi yapılmakta bu alanda çalışan analistler çeşitli sektörlere hizmet vermektedir.
İşte size bir analiz "Gelen mesajlar bir veya iki kelimelik kısa bir mesaj ve sevimli bir emoji, GIF veya ünlem işareti içermiyorsa, bu kişinin sizden hoşlanmadığının ve zorunluluk halinde cevapladığının işaretidir."
İnsanlar mesajlaştıkları kişilerin önem, ilgi ve yakınlık durumlarına göre yazılarına dikkat ederler. Ortalama eğitimli bir insanın patronuna arkadaşına veya yeni tanıştığı birisine yazdığı mesaj ve dikkat ölçüsü birbirinden tamamen farklıdır.
Noktalamaya dikkat etmem çünkü genelde ben de ikili mesajlasmalarda fazla gerek duymuyorum. Ama çok bariz yazım hataları ister istemez rahatsız ediyor. (her şey, şarz, aferim, herkes, ya da , farketmek vb.)
Etmem yani etsem bile fark etmemiş gibi yaparım. Çünkü istemeden Ne yapabilirim demek yerine ne pababilirim yazdı diyelim. Ve bunu fark etmedende bana attı. Bunun türkçeyi bilmemekle alakası yok! Ne pababilirim yazmış sen o kelimenin ne yapabilirim olduğunu anlayabilecek kadar bir beyne sahipsen zaten sorun yok.
Dikkat ederim. Özellikle "-de" ve "-ki" eklerinin yazımına takılıyorum. Bir de yazarken sesli harfleri yazmayanlar, "ı,ü,ö,ç, ş, ğ" harfleri yerine "i, u, o, c, s, g" kullananlar ve İngilizce kelimeleri okunduğu gibi yazanlar sinirimi bozuyor. Bana göre doğru yazmak bir zeka belirtisidir. 🌸
Deyer verdiğim çok önemli şeydir. Özellikle cümle devrik olaylarına takılırım çok. Bide de da eklerini yazamayan. nerde nokta. nerde virgül koyacağını bilmeyen. deyil yerine değil yazan tipler var. Ayrı oluyorum ayar onlara. herkes türçeyi hem doru yazmalı, hemide doru konuşmalılar
Yani karşımdakinin birebir dikkat etmesine gerek yok ancak bazı kelimelerin yanlış yazılması aşırı gözüme batar ve ilk başta bir şey demesem de sonrasında dayanamaz uyarırım ve soğuyorum çünkü bazı kelimeler üst üste yanlış yazılamaz eğer yazılıyorsa bariz bellidir ki karşı taraf o kelimenin nasıl yazdığını bile bilmiyordur benim için soğuma nedeni açıkçası
Ederim. Sürekli yazım yanlışı yapan insanlarla uzun sohbetler etmekten kaçınırım. Özellikle bağlaç olan de yi ayrı yazamayan ve mutad olarak yanlış yazan birisiyle işim olmaz. Aptallık beni geriyor. Kısa konuşup defederim:)
İnternet & Teknoloji konusunda 551 cevap paylaştı.
Hakaret ve küfür olmadıkça, tüm yazım özensizliklerine limitsiz hoşgörülü olurum. Yüzlemem. Fakat titiz yazanlar kalbimde başka bir yere sahip olurlar. Ben kendim de muazzam itinayla yazmakla mutlu hissediyorum...🦄🍀❤️
Doğruyu söylemek gerekirse bazı yazım yanlışları beni biraz geriyor. Uzun bir kelime olur o zaman belki karıştırabilir normaldir derim ama herkes, direkt, yalnız, hâlâ vs. böyle basit kelimeleri yanlış yazanlar var.
Tdk bile kelimenin dogru yazimi hakkinda surekli fikir degistiyor ona gore mi karar vericez... olabilir hatali yazim yanlisi olabilir kpss degilim ben karsimdakinin ne anlattigina bakarim onemli olan anlamdir
Yok ya dikkat etmem öyle şeylere noktalama işaretlerini ben de koymuyorum zaten fakat kelimelerin yazılımına dikkat ederim, gerisine de karışmam içinden nasıl geliyorsa öyle yazsın.
Elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum. Ama dikkat etmeyene de bir şey söylemiyorum. Kaç yaşına gelmiş yazım kurallarını ben mi öğreteceğim ona 😄
Bu aralar herkes çok yazım yanlışı yapıyor. Ben daha çok yazım kurallarına uymaya dikkat ediyorum.
Kısaltmalar mesela. Hiç hoş değil. Kelimelerin ayrı yazımı, büyük küçük harf, değişik harfler kullanmak falan. İnsanlar medyada neyi nasıl yazdıklarına dikkat etmeli bence...
-de -da’ların yanlış yazılması falan gerer beni. Eskiden çok kasmazdım, şu sıralar ben de daha dikkatliyim. Bazen yorgunsam veya acelem varsa üstünkörü dikkat etmeden yazdığım oluyor.
rhaat olsun ya ben hep rahat yazıyoruw klavyew de zaten her har baswıyor o yuzden hıc onewlı degıl kendıw duzgun yazawıyoruw karsıwdakı de sallasın gelısı guzel hıc sorun degıl
Mesaj yazarken kısaltma, harf eksik yazılması (bilinçli olarak) bana; bak ben seni s. klemiyırum işte önemsiz bir detaysın benim için demek gibi geliyor. Flört, sevgili, arkadaş hiç fark etmiyor hepsinin yüzüne söylerim dikkat etmesi gerektiğini. Hiç hoş değil tamam, ok, hmm şmdi? Gibi yazılar. Benim için sorun yok diyenler kendine saygısı olmayan kişiler diye görüyorum.
Rahat olunur canım nası oluncak başka kendimizi kasacaz bide arkadaşına görede goy goy dozu artıp azalabilir:) anca iş görüşmelerinde şirket yazılarında falan dikkat edilir heraldd
Grafoloji artık dijital olarak karşımızda
Grafoloji Nedir? Grafoloji, el yazısından karakter tahlili yapmaya çalışan bir çalışma sahası. Grafolojistlere göre, diğer davranış şekilleri gibi, el yazısı da insanın kişiliği hakkında bilgi vermektedir. Bu teori her şahsın belirli bir şahsiyet ve davranışlarında devamlılık göstereceğini kabul etmektedir.
Grafoloji uzmanları bir kişinin yazdığı el yazısındaki işaretlere göre karakter analizi yaparlar. Yapılan analizlerin doğruluk oranı çok yüksektir. Çünkü "insan su gibidir girdiği kabın şeklini alır" hatta şeklini almak bir yana kabı kelimeleri sözleri yazıları kıyafetleri ve dış vurduğu her şeyiyle anlatır.
Grafoloji çocukluk döneminde çocukların gelişiminden tutunda işe alım süreçlerinde hatta kriminal suçluların analizinde kullanılmaktadır.
İnsanlar dijital dünyanın ilerlemesi ile birlikte kaleme kağıda daha az dokunur oldu. Artık kalem kağıt yerine klavyeleri kullandığımız için karşımızdaki insan hakkında fikir edinmek biraz daha zorlaştı çünkü işleri kolaylaştıran yazım yanlışlarını hızlıca düzelten klavyeler var. Böyle olsa bile gerek yazım yanlışları gerekse kullanılan ifadelerin düzenli olup olmadığına bakılarak yaklaşık bir fikir edinilebilir.
Şu an dijital grafoloji alanında yapay zeka destekli veri analizi yapılmakta bu alanda çalışan analistler çeşitli sektörlere hizmet vermektedir.
İşte size bir analiz "Gelen mesajlar bir veya iki kelimelik kısa bir mesaj ve sevimli bir emoji, GIF veya ünlem işareti içermiyorsa, bu kişinin sizden hoşlanmadığının ve zorunluluk halinde cevapladığının işaretidir."
İnsanlar mesajlaştıkları kişilerin önem, ilgi ve yakınlık durumlarına göre yazılarına dikkat ederler. Ortalama eğitimli bir insanın patronuna arkadaşına veya yeni tanıştığı birisine yazdığı mesaj ve dikkat ölçüsü birbirinden tamamen farklıdır.