Çevremde yazılımcı kadınlar var, endüstriyel tasarımcılar var, mesleği olmasa bile benden teknoloji konusunda çok daha bilgili kadın arkadaşlarım var... Buna rağmen hala kadınların teknolojiden anlamadığı, onların bir cihaz tasarlama veya kodlarını yazma konusunda yeterli olmadığının düşünüldüğüne tanık oldum, neden hala bu düşünce yaygın?
Kadınların teknolojiyle alakası olmadığı fikri neden hala yaygın?
Merhaba, bu konu sadece bizde bir FENOMEN değil. Dünya genelinde sıkça karşılaşılan bir soru. İşin aslı burada Erkek Egemen bir dünyanın Kadınları ayrıştırdığı düşüncesinden ziyade Kadınların Bilgisayar ve Yazılım konularında ki tercihlerine bakmak gerekiyor.
Aslında bazı mesleklerle ilgili özellikle kadın egemen bir çoğunlukta erkekler aynı durumu hissediyor. Örneğin dünya genelinde uçaklarda kadın kabin memurlarının sayısı erkeklere oranına baktığımızda baskın bir şekilde Kadın Egemen bir topluluk görüyoruz. Bu durumda erkek kabin memurları aynı serzeniş içerisinde bulunuyorlar.
Mesela İngiltere'de Bilgisayar Mühendisliği vb.. bölümlerini tercih eden öğrencilerin sadece % 20'si kadın. Ayrıca bir dönem Google'da çalışan kadın yazılımcı oranının % 20 civarında idi. Dolayısı ile Erkeklere göre zihinsel ve bilişsel farkları olan kadınların bu alanı tercih etme oranları ile alakalı olduğu gerçeğini kabul etmekte yarar var.
Ben her zaman kadınların detay ve incelik isteyen teknoloji ve yazılım konularında daha başarılı olacaklarını düşünenlerdenim. Özellikle kullanıcı deneyimi oyun ve uygulamalarda ki görsel ara yüzlerinin ve bununla birlikte kurgusal aktivitelerinin kadınlar tarafından erkeklere oranla daha iyi kodlanacağını düşünüyorum. Çünkü yazılım geliştiricisi aşırı detaycı olmakla birlikte resmin tamamını görmesi gerekiyor. Bu bilişsel ve zihinsel yetenek erkeklere oranla kadınlarda fazlasıyla mevcut.
Bu alanda çalışan ve gerçekten ciddi işlere imza atan binlerce kadın var. Lakin başa dönecek olursak kadınların bu alana yönelik tercihlerinin oransal bazda erkeklere oranla az olması iş hayatına hatta insanlarda oluşan meslek algısına maalesef bazen olumsuz şekilde yansıyor olabilir.
Bizim evde bu görüşü ben yıktım ama bu seferde şey oldu. Yeni nesil çok akıllı teknolojiden anlıyor lafı dolanıyor. Babam bir mobilya alsa veya teknolojik bi alet alıp kurulumunu kendisi yapacaksa 2 abim var ama onları değil beni çağırır yanına sen daha iyi anlıyosun diyerekten. Burda da yorumlarda genelleyenler olmuşta bu tamamen karakter meselesidir görsel hafıza işitsel hafıza filan olduğunu düşünüyorum. Şahsen ben görsel hafızamın çok iyi olduğunu düşünüyorum bir şeyi inceleyerek çok iyi anlar ve kafamda çözümlerim. başkasının görseli iyi değildir baktığı şeyi iyice anlayamıyodur ama başka bişeyde daha uzmandır. Uzun olmuş okuyanlara teşekkür ederim 😊
Çünkü toplumsal cinsiyet kadınlar teknolojiden anlamaz, erkekler ev işi yapmaz HAYIR kadınlar gayet güzel teknolojiden anlar erkekler gayet güzel ev işi yapabilir artık toplum olarak toplumsal cinsiyet rollerinden kurtulmamız gerekiyor
Çevremde bir sürü kadın var yolda kalınca arabasını da halleden telefonunu da halleden elektrik okuyan falan. Bence genellememek gerekiyor tamamen kişilik meselesi bu. Tamirdir falandır pek anlamıyodur ama başka bi uğraşta çok daha iyidir. Bunun kadın erkeği yok.
Yav tatava yapma bana kadınlar hiçbişey yapamıyor demedim sana yapan yapsın isterse en ağır işi yapabilen kadın olsun genellemeye bağlayınca söylediğim gibi işte uzatma %100 her kadın öyle demiyoruz hemen bi cinsiyetçi yorumunuz 😤🙄
Cinsiyetçi mi? 😂 İyi okumadın sanırım. Ayrıca yazdığın yorumda da belirtseydin o zaman çünkü gayette kadınlar hiç bişeyi yapamıyor çevresindekilerden yardım alıyor demişsin gibi izlenim var. Her neyse iyi günler.
Çünkü tarih boyunca genellikle kadınlar evde oturup çocuk bakan insanlar olarak görülmüştür. Teknolojik işlerle erkekler ilgilenirdi. Son birkaç yüzyıldır kadınlar da toplumun içinde diğer meslek dallarına katılmaya başladı. Biraz daha zaman tanımamız gerek
Artık çok güzel destekler sunuluyor kadınlara özellikle yazılım ve kodlama alanında, teknoloji şirketlerinde artık çok fazla kadın çalışan mevcut ülkemizde ancak insanlarımız hâlâ kadınları gözlerinde küçümseme derdindeler.
Merhaba, bu konu sadece bizde bir FENOMEN değil. Dünya genelinde sıkça karşılaşılan bir soru. İşin aslı burada Erkek Egemen bir dünyanın Kadınları ayrıştırdığı düşüncesinden ziyade Kadınların Bilgisayar ve Yazılım konularında ki tercihlerine bakmak gerekiyor.