Bilgisayar Gibi Düşünmek

İlk üyeligimde ilk bencemi sizlerle paylaşmak isterim.Konumuz bilgisayar gibi düşünmek ama ben sizleri bilmediginiz konularda sıkmak istemiyorum ondan bu benceyi elimden geldigi kadar eğlenceli hale getirmeye çalıştım.Android telefondan yazıgım için kelime hatalarım olabilir.


Bilgisayar gibi düşünmek


Bilgisayar gibi düşünmek
Aslında bu bencede amacım bilgisayarın çalışma sistemini anlatmak.Kesin sonuca nasıl ulaşabilirsiniz ?


Problemlerle kısacası mantıkla.


Bilgisayarın çalışma sistemide mantıktır.


İnsan beyni bilgisayar gibi çalışsa?


Bilgisayar Gibi Düşünmek


İnanın bu çok yorucu olurdu :)


Örneklerle açıklamak istiyorum.



Arkadaşınız size alinin yerini sordugunda


Ya kanka kesin okuldadır



Birde bunu bilgisayar versiyonunu yapalım : Bilgisayar ali nerede ?


Alinin arkadaşlarını bul


------Alinin 3 arkadaşı bulundu mehmet veli nazlı


Verinin yanına git ve aliyi sor


------Veli alinin yerini bilmiyor


Mehmetin yanına git ve aliyi sor


------Mehmet alinin yerini bilmiyor


Nazlının yanına git ve alinin yerini sor


------Nazlı alinin okulda oldugunu söylüyor


Bittimi :) Bitmedi :D


Okula git aliyi kontrol et


------Ali okulda


Soran kişiye alinin okulda oldugunu bildir.


Şimdi anlamışsınızdır nekadar yorucu olabilecegini :) Malesef ki bilgisayar çalışma sistemi budur yani mantık.


Bize dordugunda okulda oldugunu söylüyoruz ama kesin oldugunu biliyormuyuz ?


Hayır


Peki bilgisayar kesin oldugunu biliyormu ?


Evet


Yukarıdaki bilgisayarın aliyi bulma şekline argoritma denir.Bir programcı argoritmayı bilmelidir yoksa yazdıgı program ya bir sonsuz döngüye girecektir ya da sağlam çalışmayacaktır.


Matematik probremleri çözerken nasıl kesin bir sonuça varıyorsunuz işte bilgisayarda öyle kesin sonuca varıyor.


Bilgisayarlar düşünebilir mi ya da tahmin yürütebilir mi?


Bilgisayar Gibi Düşünmek
Bu filmi izlemeyen bizden degildir :) Yapay zeka filmi. Bilgisayarlar düşünemezler çünkü çalışma sistemi sadece mantıktır.Onlar biz ne emir edersek onları yapar. Korkmayın bu yıllarda terminatör çıkmaz :) ilerde ne olur bilemiyorum tabiyiki başka bir sistem başka bir argoritma olabilir.


Şimdi diyeceksiniz abi sayısal lotodaki bilgisayarlar nasıl otomatik seçiyor sayıları ?


Bu düşünce degildir yine mantıktır.


Çalışma sistemi


------ 1 den 100 e kadar hızlıca say


belli saniyeler içinde denk gelen sayıyı seç.


Bir yerde okudum kaynak aklıma gelmiyor ama bazı bilim adamları mantıklı insanların robot gibi yürüdügünü söylüyorlar :)


Günümüzde yapay zeka söylentileri


Ne yazıkki ben bunlara da inanmıyorum arkadaşlar. Çünkü yapay zekaya verilen bir problem ya da belli bir komutlar. Bilgisayara matematik sorusu soruluyor bilgisayar onu çözüyor ama bilgisayar şeklinde degilde insan şeklinde robot olarak :)


Peki yapay zeka nasıldır?


Yapay zeka bagımsız olarak düşünebilen, sorunlarını kendi çabalarıyla çözebilenlerdir.


Bilgisayar Gibi Düşünmek
Cevapla