Graham Bell şimdi dirilse ve telefonların aldığı son hali görse ne düşünürdü sizce?
Telefonlar insanoğlunun bir uzvu haline geldi , yanımızdan ayırmıyoruz. Telefon artık sadece karşı tarafla sesli olarak irtibat kurduğumuz bir cihaz değil. Bir nevi üzerimizde taşıdığımız mini bir bilgisayar haline geldi. Ama ilk halini ve şimdiki halini düşününce insan inanamıyor. Hem telefonların sahip olduğu teknoloji hem de tasarım özellikleri düşünüldüğünde arada uçurumlar var. Dünden bugüne telefonlarda yaşanan gelişmelere birlikte bakalım!
Dünden Bugüne Telefon Devrimi!
Ahizeli ve çevirmeli telefonlar
Telefon ilk icat edildiğinde sahip olduğu teknoloji ileri düzeyde değildi. Graham Bell'in icat ettiği tasarımda telefon iki parçadan oluşuyordu. Bu parçalar kablolara bağlanmış huniye benziyordu. Telefonun bir parçası kulağa tutularak karşı taraf duyuluyordu, diğer parçası ise dudağa yaklaştırılarak konuşuluyordu.
Daha sonradan ise ahizeli ve çevirmeli telefonlar geliştirildi. Ahizeye takılan mikrofon ve kulaklık sayesinde görüşme gerçekleşiyordu. Numara ise çevirerek tuşlanabiliyordu. Ve eminim ki çevirmeli telefonlar acil görüşme yapacak insanları oldukça bekletiyordu.
O dönemde iki kişi arasında görüşmeyi sağlayabilmek için bir aracıya ihtiyaç vardı. Bu da santrallerdi. İnsanlar santraller aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurabiliyorlardı.
Telsiz telefonlar
Radyo dalgalı telefonlar geliştirildi. Kablolar olmadan da telsiz denilen cihazlar ile iletişim kurulabiliyordu. Özellikle savaşlarda ve denizlerde bu telefonlar çok kullanıldı. Daha sonraki yıllarda radyo frekansları sayesinde kullanılabilen telsiz telefonlar arabaların da bir parçası haline geldi.
Tuşlu Telefonlara Geçiş
Santralli ve çevirmeli telefonlara son veren tuşlu telefonlar devrim yarattı. 1960lı yıllarda tuşlu telefonlar gelişmeye başladı. İnsanlar tek tuşla numarayı çevirebildiği ve karşı tarafa aracı olmadan ulaşabildikleri için daha hızlı aramalar yapabiliyorlardı. Ve telefonlar evlerinize kadar girmeye başladı. Elektronik teknolojisinin gelişmesi ile tuşlu telefonlara ekranlar bile eklendi.
Cep telefonları
Radyo dalgaları sayesinde kablosuz olarak kullanılabilen telsiz telefonlarından sonra ise en büyük kolaylık cep telefonları sayesinde yaşandı. 1983 yılında telefonlar insanların ceplerinde taşıyabilecekleri boyutlarda üretilmeye başlandı. Ve nerde olurlarsa olsunlar iletişim kurabiliyorlardı. Türkiye'de ise cep telefonları 1990lı yıllarda yaygınlaşmaya başladı.
İlk cep telefonları tuşlu ve antenliydi. Bataryalarından kaynaklı da çok ağırdı. Daha sonra bataryaların incelmesi ve küçülmesi ile daha hafif telefonlar üretilmeye başlandı. Artık antenler de telefonların bir parçası değildi.
Daha sonra cep telefonlarına gelen mesaj, müzik çalar, kamera, bluetooth ve internete bağlanma gibi özellikler ile yavaş yavaş akıllı telefonlara doğru bir geçiş başladı.
2003 yılında 3G teknolojisi ile görüntülü konuşmalar yapılmaya başlandı. 3G ile artık sadece ses değil veri aktarımı da hızlandı.
Akıllı Telefonlar
İlk akıllı telefon Iphone 1'dir. Artık insanlar resmen bilgisayar yerine geçen telefonlara sahipti. Apple tarafından geliştiren IOS işletim sistemi telefonları daha kolay kullanılır bir hale getirdi. En büyük özelliklerinden beri de dokunmatik ekrana sahip olmasıydı. Telefona birçok uygulama indirilebiliyor, internete daha hızlı bağlanılabiliyordu.
Ardından Nokia, Samsung ve LG gibi markalar da akıllı telefonlar üretmeye başladılar. Samsung Galaxy S Serisi ilk Android telefondu. Şu an akıllı telefon çıkaran birçok marka mevcut.
Bildiği gibi 3G teknolojisi de rafa kalkmış durumda. Hepimiz 4.5G kullanıyoruz. 4.5G teknoloji sayesinde akıllı telefonlar artık daha hızlı veri aktarabiliyor daha hızlı internete bağlanıyor.
*************
Graham Bell bunları hayal edememişti. Kim bilir gelecekte şu an bizim hayal edemediğimiz ne gibi teknolojik gelişmeler yaşanacak :)