1956 yılında Stanford’da araştırma görevlisi John McCarty tarafından literatüre kazandırılan ve bilgisayar bilimlerinin alt başlığı olarak tanımlanan “Yapay Zeka” terimi bir makinenin ya da bilgisayar programının tek başına düşünme ve öğrenme yetisi anlamına gelir. Sosyal medya ise doğru kullanmamız şartıyla hayatımızı kolaylaştıran, hızlandıran ögelerden oluşan bilgi ve içerik platformu demektir. Beynin birkaç milyar katı olduğu öne sürülen yapay zekanın sosyal medyada gördüğümüz birçok spor müsabakaları, finansal özetleri ve buna benzer mantıksal yazıları özetle yazmaya programlanması, çeşitli oyunlarda otomatik olarak işlev görmesinin yanında sosyal medyayı kullanmaya kolaylık sağlayan uygulamarla bu ikilinin ortaklığı çok kısa zamanda hayatımızda önemli bir yer edindi.

Örneklerle devam edelim
İngiltere'de yaşayan Roman isimli küçük kızın hikayesini aktaracağım. Roman, oyun oynarken annesinin fenalaşması üzerine telaşlanarak Iphone’nun ana ekran tuşuna basar, karşısına çıkan Siri'ye durumu anlatır ve Siri'nin durumu analizlemesinin ardından hatta acil servisten ekipleri bağlanır. Ekipmanlar durumu aktaran ve gelebilmeleri için gerekli bilgileri paylaşan Roman'ın evine 13 dakika içeresinde gelerek annesi için gerekli müdahaleleri yapmalarının ardından stabil durumu düzeltirler. Annesinin hayatını kurtarmayı başaran küçük Roman gibi pek çok insanın yegane rehberi sosyal medya ve yapay zekanın güvenilir bir ittifak olduğunu, bu tarz yaşanmışlıklara bakarak söyleyebiliriz. Bir diğer pozitif pencereyi araladığımızda ise üretimi artık yapay zekaya sahip robotların yapmasıyla birlikte hızlı üretim sayesinde dünyayı bolluk çevreleyecek, teknolojinin yaygınlaşması ise insanların sosyal medyanın kalbine gideceği daha kolay bir ulaşım yolu olacak.

Yapay zeka düşünür ama hissedemez
Bu kadar faydadan sonra göz ardı edilemeyen olumsuz yönlerine gelirsek; 10 yıla kadar artık sosyal medya platformunda roman yazacağı da düşünülen yapay zeka insanlardan üstün düşünebilir ancak hissedemez. Hisler ve duygulardan mahrum, programlanmış oldukları sistem doğrultusunda yazdıkları romanlar ise yalnızca mantıksal yönden yeterli olurken, yeraltı edebiyatına ne kadar uyum sağlayabilir, yahut yolundan saptırabilir çokta tahmin edilemez değildir. Bolluk olduğu ve artık makine gücünün tamamıyla ön plana çıktığı dünyada insanlar işlevselliğini yitirmiş olacaktır.

İşsizlik yalnızca geçen yıl 172 milyonu geçmişken yapay zeka ve sosyal medyada ki aktiflik, kolaylık, rahatlık bu oranı daha da arttıracaktır. Spikerlik, sekreterlik, mühendislik, avukatlık ve daha bir çok meslek yapay zeka tarafından sosyal medyada halledilebilir durumdayken, tozlu raflarda yerini alacak. İnsanlar amaçlarından sapabilecekleri bir tembellikle karşı karşıyayken olumlu yönünden bakıp görmek istedikleri gibi görebilir, yetkililer ancak bir diğer söz konusu ilerde bizim beynimizden kat ve kat üstün yapay zekaların insanlığa karşı gelmesi; geleceğine tehdit oluşturması. Bu ihtimalleri tek tek geçtiğimizde geriye Japonya, Amerika, Avustralya gibi Echelon Projesinde adı geçen ülkelerin yapay zeka ve sosyal medya ittifakına yalnızca insan yaşamına fayda için yıllardır dudak uçuklatan yatırımlar yaptığına, kötüye kullanma amaçlarının olmadığına inanıp inanmamak kalıyor.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar