Google NewsTakip Et

Nüfusta Yeni Dönem Başlıyor

İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arşivindeki tarihi değer taşıyan nüfus kayıtlarını elektronik ortama aktarıp koruma altına almak için Dijital Arşiv Projesi’ni (DAP) başlattı. Proje kapsamında üç yıl içinde toplamda 320 milyon sayfadan oluşan belgeler taranacak ve böylece dijital arşive aktarılacak. Bu sayede mahkemelerden miras, tespit davaları nedeniyle istenilen kayıtlara daha hızlı ve kolay ulaşabilecek.

Nüfusta Yeni Dönem Başlıyor

Nüfus hafızasına sahip çıkılması ve kolay ulaşılmasını sağlamak amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından DAP Projesi başlatıldı. Proje kapsamında 78 il ve ilçe nüfus müdürlüğünde bulunan nüfus ve vukuat defterleri ile dayanak belgeleri Ankara’ya getirilerek, Bakanlık bünyesinde oluşturulan nüfus arşivine alındı.

İstanbul, İzmir, Mersin il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde bırakılan aile kütükleri ve vukuat defterleri de nüfus arşivine getirtilerek koruma altına alındı.

320 Milyon sayfalık belge dijital ortama aktarılacak

Koruma altına alınan ve tarihi değer taşıyan bu belgeler Ocak 2018'den itibaren dijital arşive aktarılmaya başlandı bile. 3 yıl içinde 320 milyon sayfalık belgeyi dijital ortama aktarmayı planlayan Bakanlık, şu ana kadar 100 milyon belgenin aktarıldığını bildirdi.

Belgeler dijital ortama aktarılarak; hizmet kalitesi ve hızı artacak. Böylece belgelerin kaybolmasından doğacak vatandaş mağduriyetinin önlenmesi sağlanacak.

#haber #haberler #sondakika #nüfus

Son Güncelleme: 21 Nis 2026 / 03:04
Nüfusta Yeni Dönem Başlıyor
Cevapla