Saç dışındaki yerlere sakal da eklesek olur gerçi bizde sakal tüyleri oluyor genelde bıyık kılları da dediğim gibi belli bir uzunlukta kalıyor. Kol kılı, bacak kılı, kirpik, kaş gibi kılların uzaması belli bir süre sonra dururken saçımız neden uzamaya devam eder?
Vücudumuzdaki saç haricindeki tüm kıllar belli bir uzunluğa gelince uzaması dururken saçımız niye uzamaya devam eder?
Her saç telinin dibinde bulunan folikül saçın uzama kaynağıdır. Folikülün altındaki saç matriksi hücreleri çoğalarak saçın uzamasını sağlar. Bu hücreler hızla bölünür ama bunun için enerji gerekir. Enerji glikozun yanması sonucu oluşur. Bu yanma da oksijen sayesinde olur. Kap durup kan ile birlikte oksijen pompalama işlemi sona erince enerji kaynağı da kurumuş olur. Yani saçın uzamasını sağlayan hücre bölünmesi de durur. Vücudumuzda farklı bölgelerde bulunan kılların aslında hepsi uzar. Her kılın uzama potansiyeli vardır. Ve bu hepsinde farklıdır. Bu potansiyele erişen kıllar artık uzamazlar. Kaşımızı eğer makasla keserek kısaltırsak uzama potansiyelinin son seviyesine kadar tekrar uzar. Bu da kısa bir zamanda gerçekleşir. Saçlarımızın uzama potansiyeli diğer kıllardan daha yüksektir. Ve maksimum seviyeye ulaşmaları diğer yerlerdeki kıllara göre çok daha uzun zaman alır. Bizse saçlarımızın uzama potansiyelinin sonuna kadar uzamalarını hiçbir zaman beklemediğimiz ve kestirdiğimiz için bize sanki sadece saçlarımız sürekli uzuyormuş gibi gelir. Hiç kesilmese beklense saçlarımız da tıpkı kaşımız ya da kirpiğimiz gibi belli bir potansiyele kadar uzar ve sonra uzaması durur.
Gerçeği söyledim yorumumda bir denge çerçevesinde belirli bir kural dahilinde yaratıldık dedim bir kaç kişi bunu dine bağladın dediler halbuki dini bir şey söylememiştim. Siz bilimsel olarak açıklamışsınız. Açıkcası bana bunları tektek açıklamaya üşenmiştim siz üşenmemişsiniz. Bu bile tebrik edilmesi gereken davranış 😃
Aslinda cok usengec birisiyim ama arada ilgilendigim konular olunca ustune dusuyorum makaleleler falan okumustum hocamiza da derste sormustum bu konuyu zamaninda derleme yaptiydim ama duzenli yazmak icin yine netten yardim aldim :)
Sadece saç ve sakalda değil tüm vucutta böyle olur, alınan tüy ve saç daha gür çıkar bunu en iyi sporcularda görürsünüz, eğer 2-3 ay tüy ve kıllarını almayı bırakırlarsa daha yoğun çıkar, birde diğer yönü eğer kılı kökünden alırsanız kıl dibinin çevresinde kıl kökü kendini daha hızlı düzeltmeye çalışıp, 1 kıl çıkacağına 2-3 kıl çıkar, hem vucudunuzda salgınan sıvılarla beraber bunun olması sağlanır, bazı saçmalayanlar konuyu din e bağlamış
@Denjin sana ne, bu seni ilgilendirmez, kendi yerinde kendi görüşünü belirtirsin, burası soran kişi ve görüşü paylaşan kişiyle ilgili, senin buna cevap vermeye hakkın yok.
diğer bölgeler hava almaz ondan pek bide saçları sürekli kestiririz o yüzden uzar bir saç 6 ay uzar sonra dökülür yeniden kökten gelir kirpikle kaş biraz daha farklı kıl türü ama her kılın 6 ay ömrü vardır
Doğrudur onun nedenide o dönemde kıyafetler olmadığı için kışın sıcak yazın serin tutması için di zamanla doğa ve çevrwye uyumlu olarak dna kodlaruda değişime ugruyor efendim
Allah ın hikmeti inanmıyorsan bişey diyemiyeceğim mesela kocaman bir ağaçtaki bir adet elmanın çekirdeğinden o elma ağacının kodlanmasıyla aynı şey. Bu daha büyük bir mucize değil mi?
Ateistmi yok be ya. Ben bir kaç kişiye bunu söyleyince inanmıyorum dedide ondan bu cümleyi kurdum. Bilememki inanırmısın inanmazmısın. Hem ben hacı değilim daha doğrusu örnek bir müslümanda sayılmam. Eksilemenede gerek yoktu. Yorumda pek ifade edemedim kusura bakma.
Anladım bak eksi 2 olmuşum demekki bazılarının işine gelmemiş. Sorduğun soru gerçektende çok güzel bir soru. Herşey bir denge çerçevesinde var edilmiş yaratılmış. Bir nizamı var. Ama zamanla bunu biz gerek yeme içme kimyasallar psikolojik ve bazı dış etkenlerden dolayı bunu bozmuşuz o yüzden kadınlarda bazen kıllanma oluyor ya da erkeklerde aşırı kıl tüy belkide saçların dökülmesi gibi şeyler çıkabiliyor. Daha kapsamlıda anlatırımda o oooo çok uzun sürer. Anlatabildim umarım 😊Neyse güzel soruydu iyigünler dilerim
geçen koluma yanlışlıkla koli bandı yapıştı çektim bende bir acıdı varya gözümden yaş geldi :D koldaki bacaktaki kıl uzasa zaten maymun olurduk insan olduğumuz için uzamıyor
gerçek cevabı arıyorsan yanlış yerdesin :D ama sana basitçe söyleyim genetik kodlarla alakalı bir şey. bölgelere göre hücrelerdeki kod farklılığı uzama miktarını belirliyor :)
Bacakta kepek neden oluşmasın ki? Kepek dediğin deri döküntüsü. Bacakta deri yok mu 😅 Kafamızı bir yerlere sürtüp deri kalıntılarını dökemediğimiz için saçta kalıyor.
kepek tam olatak deri dokuntusu değil bence cunku benim 1 yil once sacimi ne kadar yikayip tarasamda aynisi oluyordu doktora dahi gitttim derinle alakasi yok stresten dedi birde o kadar streste neden sadece saçta cikiyor ben ozaman asker tirasliydim
Kafanida yatarken yastiga surtuyorsun ama anlatmak istedigim kolunu bacagin hareketsiz bir sekilde 1 sene kalsa killar uzar baya uzar ama bir hava tuttugunda hepsi kirilip gider zaten gucsuz olduklari icin surtunme yoluyla gidiyor cogu ama sac killarimiz guclu
Beynimiz sürekli işleyiş halinde, gelişmeye ve çalışmaya devam ediyor olduğu için saçlar uzamaya devam ediyor. Vücudumuz bir süre sonra gelişimini durduruyor ama, beyin sürekli çalışıyor.
Iste böyle sacma sapan sebeplerden laf soktugunu sanan ve her konuda hakli oldugunu sanan insanlarla ugrasmak istemiyorum engel ondan bir konuda hakli bile olsan bu seni diğer konularda hakli yapmaz ama senin zinhiyette cok insan var kime ne anlatayım Allah akil versin.
Ana Sayfa > Saç Bakım > Sorular > Vücudumuzdaki saç haricindeki tüm kıllar belli bir uzunluğa gelince uzaması dururken saçımız niye uzamaya devam eder?
En İyi Cevaplar