Merhabalar,
20 yaşıma kadar sivilce ve aknelerle mücadele ettim. Doğal yollarla asla geçmeyen aknelerim vardı, son çare olarak yaklaşık 5 ay Roaccutane tedavisi gördüm. Akne problemimden kurtuldum ancak hormonal problemler yaşamaya başladım, yüz ve karın bölgemde tüylenmeler başladı. Roaccutane'ın yan etkileri olduğunu düşünüyorum. Acaba Roaccutane tedavisi hormonal bozukluklara sebep oluyor mu? Ne yapmalıyım?
20 yaşıma kadar sivilce ve aknelerle mücadele ettim. Doğal yollarla asla geçmeyen aknelerim vardı, son çare olarak yaklaşık 5 ay Roaccutane tedavisi gördüm. Akne problemimden kurtuldum ancak hormonal problemler yaşamaya başladım, yüz ve karın bölgemde tüylenmeler başladı. Roaccutane'ın yan etkileri olduğunu düşünüyorum. Acaba Roaccutane tedavisi hormonal bozukluklara sebep oluyor mu? Ne yapmalıyım?
Akne tedavisinde isotretinoin tedavisi yan etkileri olan bir tedavi olmakla beraber doktor kontrolünde tahlil yapılarak uygun dozlarda kullanıldığında başarılı sonuçlar alınmaktadır. Akneyi tetikleyen hormonal faktör gibi başka bir neden yoksa bir kür isotretinoin genellikle birçok hastada tedavi için yeterli olmaktadır.
Kadın hastalarda akne şikayetine eşlik eden tüylenme ve saç dökülmesi gibi problemler varsa polikistik over ve diğer hormonal nedenler açısından tahlillerin yapılması uygun olur.
Hormonal nedenlere bağlı gelişen aknelerde ilaca rağmen yeni papül ve püstül çıkışı görebilmekteyiz. İsotretinoin tedavisine bağlı dudaklarda ve gözlerde kuruluk, yüzde yanma ve kızarıklık görülebilir. Bu ilacın gebelikte kullanımı yasak olduğu için ilaç kullanırken kan bağışı yapılması da yasaktır. İsotretinoin tedavisine başlarken ve devamında standart olarak her hastada kan sayımı, karaciğer enzimleri ve kan yağlarına bakılması gereklidir.