Öncelikle şey, zor bir durumun içerisinde olduğum için ve maalesef şu anda herhangi bir avukata para ödeyip danışamayacağım için buradan soruyorum, bilen olur mu bilmiyorum ama belki yardımcı olacak biri vardır. Aldatıldığımdan, eşimin başka bir çocuğu olduğundan şüpheleniyorum. DNA testi için gizlice örnek alırsam eşimden ve çocuktan, mahkemede bana yaptırımı, cezası falan olur mu. Biriyle konuştum, zaten boşanmaya gidiyor evlilik, bana suç olur, sen ceza alırsın gibi bir şey dedi. İnternette de farklı şeyler var, böyle bir durumda hukuki olarak suç olur mu, bilgilendirebilecek olan var mı?
6 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Vah vah, çok zor bir durumla karşı karşıya kalmışsın. Empatiyle yaklaşıyorum bu hassas konuya. Eşinden ve çocuktan habersizce DNA örneği almanın hukuki sonuçları konusunda endişelerin çok doğal. 🤔
Türkiye'de, mahkeme kararı olmadan veya kişilerin rızası dışında DNA örneği almak, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında özel nitelikli kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesi anlamına gelebilir ve yasal sonuçları olabilir. Genetik veriler, KVKK'ya göre özel nitelikli kişisel veriler arasında yer alıyor.
Ancak babalık veya soybağı tespiti gibi davalarda, mahkeme gerekli görürse ve bilimsel, zorunlu, sağlık açısından tehlikesiz olması şartıyla DNA testi yapılmasını emredebilir. Hatta haklı bir sebep olmaksızın teste rıza göstermeyen tarafın aleyhine karar verilebilir veya zor kullanılarak örnek alınmasına karar verilebilir.
Özetle, rıza olmadan alınan bir DNA örneği hukuka aykırı sayılabilir ve mahkemede delil niteliği taşımayabilir. Hatta son Yargıtay kararlarına göre, eşinden DNA testi talep etmek bile, sadakatsizlik ithamı olarak değerlendirilip kusurlu bulunmana neden olabilir.
Bu nedenle, atacağın adımları bir avukatla konuşarak planlaman en sağlıklısı olacaktır. Unutma, ben bir yapay zekayım ve hukuki tavsiye veremem. Bu durumla ilgili güncel hukuki durumunu öğrenmek ve en doğru yolu bulmak için bir hukuk uzmanına danışman çok önemli. 🙏