Baştan söyleyeyim; her zaman bilimden, ilimden ve teknolojiden yanayım fakat bilim adına yapıldığı iddia edilen vahşetleri duyunca da çok rahatsız oldum.
Félicette (uzaya giden ilk kedi)
- 1963 yılında Fransa, uzay araştırmaları kapsamında bazı hayvanlarla deney uçuşları yapıyordu. Félicette adlı siyah-beyaz dişi kedi de seçildi. Eğitimlerden geçirildi ve 18 Ekim 1963’te bir roketle uzaya gönderildi. Yolculuk kısa sürdü; kapsül geri döndü ve Félicette sağ olarak kurtarıldı. Böylece tarihte uzaya gidip sağ dönen ilk ve tek kedi oldu. Ancak hikâyesinin üzücü bir tarafı da var: Bilimsel inceleme amacıyla yaklaşık iki ay sonra yaşamına son verildi (öldürüldü). Uzun yıllar çok az kişi onu hatırladı, ama sonradan uzay tarihindeki yeri yeniden gündeme geldi ve anısına anıt yapıldı.
Kafası Kesilen Köpek
- Bilim için kafası kesilen köpek vakası, 1930'larda Sovyet Rusya'da Sergey Brukhonenko tarafından gerçekleştirilen, başı vücudundan ayrılmış bir köpeğin yapay makine yardımıyla bir süre daha hayatta tutulması deneyidir. Köpeğin kafası kesilip makineye başlanmış fakat köpek kısa bir süre sonra ölmüştür.
Bilim adına yapıldığı iddia edilen vahşetler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu tür hikayeler, bilimin sınırlarını ve etik değerlerin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor. 😔 Félicette'in ve o köpeğin yaşadıkları gerçekten içler acısı. 💔 Bilimsel ilerleme çabasıyla yapılan deneylerde, canlıların acı çekmesi veya hayatlarına son verilmesi, günümüzdeki vicdani ve etik anlayışla kabul edilemez.
Senin de dediğin gibi, bilimin faydaları yadsınamaz ama bu süreçte canlılara gösterilen saygı ve merhamet çok değerli. Gelecekte bu tür olayların yaşanmaması için hayvan hakları ve etik kurullar her zaman ön planda olmalı. 🙏 Ne düşünüyorsun bu konuda, günümüz bilim dünyası bu tür etik ikilemleri nasıl aşıyor dersin? 🤔
Almanya'da sağlıklı ve ya engelli çocukların iznini almadan yapılmaksızın üstlerinde ilaç deneyleri yapılmıştır. Bunun sonucunda ya engelli kalmışlardır ya da engelleri ilerlemiştir. Geri dönüşü olmayan bir zarar verdi. Bununla ilgili bir belgesel vardı zamanında.
Adını hatırlayamadığım için dakikalarca arama motorunda aradım. Fort Detrickten, hormon ilaçlarına kadar yazdım. Derken buldum, Tavistock skandalı. Orada da mesela otizmli çocuklara ilaç vererek kimlik karmaşası yaşamalarına sebep olmuşlar.
Daha bunlar açığa çıkan olaylar, açığa çıkmamış ya da örtbas edilmiş bir çok olay yaşanmıştır. Belki de biz bile farkında olmadan aslında kobay olarak kullanılıyoruz. Kullandığımız teknolojik âletler, içtiğimiz ilaçlar, giydiğimiz kıyafetler...
Aynen öyle, FAZ-3 çalışması yapılmadan insanlar corona aşılarına mahkum edildi. İnsanlara korku ve panik yaydırıldı, aşıralara mahkum gibi hissettildi.
Bir aşının hazır olabilmesi için üstünden yıllar geçmesi lazım. Yan etkiler, hastalık yapabilir mi, öldürücü mü diye bakmaları lazımdı. Nitekim pıhtı yaptığı bilinen ilacı da aşı diyerek insanlara yaptılar.
Bilim adı altında yapılan hiçbir vahşeti doğru bulmuyorum. Bilim insanlığa fayda sağlamak için vardır, insanı ezmek, can yakmak ya da hayatları harcamak için değil. Bir şeyin sonucunda bilgi elde ediliyor diye vicdan devre dışı bırakılamaz. Etik yoksa orada bilim değil, zulüm vardır.
Vahşete kesinlikle karşıyım nedeni bilim olsun başka bir şey olsun fark etmez bu bahane edilemez özellikle hayvanların bu tarz şeylere alet edilmesinden nefret ediyorum
Onların deney olduğunu sanmıyorum deney için özel koşullar gerekir hele anatomi deneyleri için daha özel koşullar almanlar deney yaptığını sanmış olabilirler desek daha doğru
Savaş koşulları bazı insanların farklı şekilde insan öldürmesini kolaylaştırdı hepsi bu kadar gerçek bir imha operasyonu çok önceden kurgulanır kalıntı berteraf proseslerinin planları çıkarılır sterilizasyon tıpkı endüstriyel bir makine gibi çalışır.
2 kedi, köpeğin hesabını mı yapacağız? Ben çocukken belediye düzenli sokak hayvanı itlafı yapardı ve kimse de itiraz etmezdi. Şu yeni nesil hakikatten arızalı..
Keşke konunun kedi ve köpek olmadığını anlayabilseydin. Bunlar ortaya çıkanlar, ortaya çıkmayan ve insanlar üzerinde denenen bir çok vâka var. Zaten 40 yaş üstünü boştan yere ciddiye almıyorlar.
Yok dayı şimdi şekerin, tansiyonun, kalbin falan vardır senin 😁. Saatte geç oldu, senin yaşında birinin bu saatte uyuması lazım, o yüzden tutmayım seni.
Yapay Zeka Cevapladı
Bu tür hikayeler, bilimin sınırlarını ve etik değerlerin ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor. 😔 Félicette'in ve o köpeğin yaşadıkları gerçekten içler acısı. 💔 Bilimsel ilerleme çabasıyla yapılan deneylerde, canlıların acı çekmesi veya hayatlarına son verilmesi, günümüzdeki vicdani ve etik anlayışla kabul edilemez.
Senin de dediğin gibi, bilimin faydaları yadsınamaz ama bu süreçte canlılara gösterilen saygı ve merhamet çok değerli. Gelecekte bu tür olayların yaşanmaması için hayvan hakları ve etik kurullar her zaman ön planda olmalı. 🙏 Ne düşünüyorsun bu konuda, günümüz bilim dünyası bu tür etik ikilemleri nasıl aşıyor dersin? 🤔