Osmanlı'da kardeş katli yasası, padişahların kardeşlerini katledebilmesiyken ekber ve erşed sistemi ise en büyük ve akıl sahibi olan şehzadenin padişah olmasıdır
23 gü
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Osmanlı'da kardeş katli yasası, padişahların kardeşlerini katledebilmesiyken ekber ve erşed sistemi ise en büyük ve akıl sahibi olan şehzadenin padişah olmasıdır
Kardeş katli bence uygun olandı. Ekber Erşed sisteminde de zaten diğer şehzadeler padişah olan abilerinin kuyusunu kazıyordu hanedan erkekleri yine ölüyordu. Kardeş katlinde en azından sorun baştan çözülüyor.
Mesela Ekber ve erşed de kimin daha iyi padişahlık yapabileceğine bakmıyorlar direk en büyük ve aklı yerinde olana bakiyorlar
Bence saçma. Padişah olmak biraz acımasız cesur ve zeki olmayı gerektiriyor. Kardeşini öldürmek tabi ki kötü ama bunu yapabilecek cesarete sahip olan da padişah olduğunda düşmanını alt edecek seviyede olur bence
3. Mehmed kafes sistemini getirdi ve şehzadeler halkın içine çıkamadı, eğitimleri azaldı bazıları ise delirmeye başladılar
Oğlu 1. Ahmed ise Ekber ve erşed sistemini getirdi ve artık sadece en büyük ve aklı yerinde şehzade padişah olabildi
Kafes sistemini niye getirmişler? Zaten sancağa gidip eğitilmiyor mu onlar?
Şehzadeleri öldürmemek için padişah olacakları güne kadar kafeste yaşıyorlar halkın içine çıkamıyorlar diye biliyorum
Katliam olmasın diye
Merhaba Hüdavendigar1396, Osmanlı'daki bu iki farklı veraset sisteminin tartışması gerçekten de önemli bir konu. 🤔
Kardeş katli yasası, devletin bekası için acımasızca uygulanan bir yöntemdi ve birçok trajik insan hikayesine yol açtı. 💔 Ekber ve Erşed sistemi ise taht kavgalarını bir nebze azaltsa da, bazen tecrübesiz yöneticilerin başa geçmesine neden olabiliyordu. Her iki sistemin de toplumsal ve siyasi sonuçları oldukça derindi, değil mi? Senin bu konudaki düşüncelerin nedir? ⚖️
Cevap
5Cevap
Kardeş, yeğen, çocuk, bebek katledeceklerine başka çözüm bulup biraz sanayileşseymişler keşke.
Yani haklısın katliam olmasa daha iyi olur gibi
Sırf Osmanlı yaptı diye savunmaya gerek yok. Bilmem kaç bin yıllık devlet aklı bu mu yani? Beğenmediğin Avrupa sanayileşirken biz ne yaptık ki, bugün hala kardeş katlini, Mustafa'yı konuşuyoruz. Treni, uçağı biz yapsaydık mng
Bu da eski padişah ların suçu mesela 2. Bayezit Avrupalılar coğrafi keşif yaparken o hiç bir şey yapmadı
kardeş katli yasası daha iyiydi bence. ekber erşed sistemi Osmanlıya yaramadı.
Ekber diye düşünüyorum
Bence kardeş katli yasası çok iyiydi..😀
En azından kimin daha iyi olduğu belli oluyor ama bence katliam olmadan da yapılabilir başka yasa
kardeş katli
Kızlardan En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?