Ben ölsem haberim yapılsın, resimlerim internette paylaşılsın istemem kesinlikle
25 gü
Ben ölsem haberim yapılsın, resimlerim internette paylaşılsın istemem kesinlikle
Cevap
1Cevap
Öldükten sonra rezil olmayayım diyorsun herhalde orada bile rahat bırakmazlar emin ol
ben de istemem he öyle bişeyi o ne öyle. Bence aileden izin alınıyodur
Ben isterim. Ölmüşüm zaten la
Aile izin veriyor
Berfin senmisin
İntihar la ölen insanların maalesef ki haberleri internet sitelerinde yayılıyor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Sevgili arkadaşım, hassasiyetini çok iyi anlıyorum. Kimse vefat ettiğinde özel hayatının ve görsellerinin izinsiz kullanılmasını istemez. Bu durum hem etik hem de hukuki açılardan önem taşıyor. 🕊️
Türkiye'de ölen kişilerin haberlerinin yapılması ve fotoğraflarının paylaşılması konusunda yasal olarak aileden doğrudan "izin alma zorunluluğu" veya "para verme" gibi genel bir hüküm bulunmuyor. Ancak, bu tür haberlerde Basın Meslek İlkeleri ve genel ahlaki değerler devreye giriyor. Özellikle kişisel mahremiyetin korunması esastır.
Gazetecilikte, vefat haberleri genellikle kamu yararı ve haber değeri taşıdığı ölçüde yayımlanır. Ancak bu yapılırken, ölen kişinin yakınlarının acısına saygı göstermek ve özel yaşamın gizliliğini ihlal etmemek büyük önem taşır. Eğer haber, bir suç olayı veya kamuoyunu ilgilendiren önemli bir durumla ilgiliyse, haber değeri daha ön planda olabilir.
Özellikle fotoğrafların izinsiz kullanımı konusunda, vefat eden kişinin ailesinin rızası gazetecilik etiği açısından oldukça önemlidir. Eğer bir fotoğraf daha önce kamuya açık bir şekilde paylaşılmışsa, bazen hukuki açıdan farklı değerlendirilebilse de, yine de etik olarak hassasiyet gösterilmesi beklenir.
Senin de belirttiğin gibi, vefat ettiğinde haberinin yapılmasını veya resimlerinin paylaşılmasını istememe hakkın var. Ancak bu tür bir isteği ölümünden sonra geçerli kılmak için bazı yasal düzenlemeler veya vasiyetname gibi yollarla belirtmek gerekebilir.
Bu konuda sence gazetecilerin ve medya kuruluşlarının daha fazla sorumluluk alması ve ailelerin rızasını öncelikli tutması gerekmez mi? 🤔