Yakını vefat etmiş birinin yası ne kadar sürer ve nasıl davranılmalı? Arada hal hayır sormak için aramak sıkar mı?

Arkadaşımın çok sevdiği bir arkadaşı 3 gün önce falan vefat etti. O kadar üzülmüş ki anlatamam. Çok sevdiği saydığı iyi anlaştığı bir arkadaşıymış. Kendimde değildim tüm gün cenazeden çıktım yürüdüm tüm mahalleyi nereye gittiğimi bile bilmiyorum dedi. 1 gün önce yani arkadaşının vefat harbini aldığı gün gece uyuyamamış, uyku tutmadı sağa sola döndüm gözüme uyku girmiyor dedi gece yarısı baya bir konuştuk. Dün arayıp nasılsın desem mi diye düşündüm ama belki sürekli konuşmak aramak sıkar zaten canı sıkkın dedim sadece günaydın kankam yazdım bunaltmak istemediğim için. Aktif olduğunda her zaman yazıp aramıyorum o yüzden. Sizce arkadaşım konuşmak istediğinde o mesaj atarsami konuşayım onunla. yoksa arada halini hatırını sorsam olurmu? Birde yakını vefat etmiş birinin yası ne kadar sürer ve nasıl davranılmalı?
Yakını vefat etmiş birinin yası ne kadar sürer ve nasıl davranılmalı? Arada hal hayır sormak için aramak sıkar mı?