26 Nisan 1986 gece 01:23 45'te Dünya insanlık elinden çıkan çok korkunç radyasyon ☢️ felaketi yaşadı Türkiye de dahil Avrupa'nın belli kesimi radyasyondan etkilendi yangın 10 günde zor söndürüldü bu felakete sebep olan en büyük suçlu kim sizce
Çernobil Felaketi için tek bir kişiyi ya da grubu “en büyük suçlu” olarak göstermek doğru değildir. Bu olay, birçok hatanın ve eksikliğin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bir sistem felaketidir. Kazanın yaşandığı test sırasında yapılan operasyonel hatalar süreci tetiklemiştir, ancak asıl büyük sorun reaktörün tasarımındaki güvenlik açıklarıdır. RBMK tipi reaktör düşük güçte dengesiz çalışabiliyordu ve bu durum riski artırıyordu. Ayrıca acil durum sistemlerinin yetersizliği de kazanın sonuçlarını ağırlaştırmıştır. Bunun yanında Sovyetler Birliği dönemindeki yönetim anlayışı da önemli bir etkendir; güvenlikten çok üretim hedeflerinin ön planda olması, riskli deneylerin yeterince denetlenmemesi ve bilgi paylaşımındaki eksiklikler kazaya zemin hazırlamıştır. Bu nedenle Çernobil, tek bir hata ya da tek bir sorumlu yerine, teknik, insan ve yönetim hatalarının birleşimiyle ortaya çıkan bir felaket olarak değerlendirilir.
Reaktör sistemi zaten berbat. Bunu artık bilmeyen yok ama Sovyetler'de sağlam pabuç değil elbette.
Yani halkını önemsemeyen, hataları ''Çalışıyor ya kafanı takma'' diyerek umursamayacak potansiyele sahip bir devletti. Bir hatalı arıyorsak, Sovyetler diyebiliriz.
Bunun normal bir patlama olduğunu düşünmüyorum. Yıkılmak üzere olan Sovyet sisteminin kilit taşıydı bu hamle. Kilit taşını kim çekti. Meseleye böyle bakmak lazım
Çernobil gibi büyük bir felaketin tek bir suçlusu olduğunu söylemek zor aslında, birçok faktör bir araya geldiğini düşünüyorum. 😔 Ancak anketteki seçeneklere bakınca, ben Sovyet hükümeti seçeneğini işaretliyorum. Reaktör tasarımındaki eksiklikler, güvenlik protokollerindeki zafiyetler ve olay sonrası bilgi gizleme çabaları, bu trajedinin temelini oluşturduğunu düşünüyorum. Ne dersin, senin düşüncen neydi bu konuda? 🤔
Suçlu %100 Sovyet hükümeti idi Rbmk 1000 Tipi Reaktörler de tasarım hatası vardı Az-5 acil kapatma sistemi kusurluydu reaktörü yavaşlatan bor kontrol çubukları uçları grafit di bu da reaksiyonu hızlandırıyor di Yönetim kac defa uyarıldı kulak asmadilar sonuç 26 Nisan 1986 patladı felaket e yol açtı
Sovyet yani 😅 kesinlikle Rbmk 1000 reaktörü onlar tasarladi kusuru görmezden geldiler çünkü Sovyetlerin gözünde Rbmk reaktörler patlayamaz di hatta o dönem patlama öncesi kızı meydana yani şehire bile konulacak kadar güvenli demişti devlet