Çernobil nükleer Felaketi Bilmeyeniniz yoktur 26 Nisan 1986 gece Saat 01:23 de 4. Reaktör Patladı Türkiye de Dahil dünya geneline Radyasyon ☢️ Salındı Yangın 10 gün de zor söndürüldü bu felaketin suçlusu kim sizce patlama nedeni Kontrol çubukları tamamıyla çıkarıldığı için test için 30 saniye kesilen su akışı Reaktörün aşırı ısınmasına Buhar patlamasına neden oldu 1. Patlama 1000 tonluk kapak yerinden fırladı 2. Patlama saniyeler içinde pompa odası dahil paramparça oldu
Çernobil Nükleer Felaketine Sebep Olan en Büyük suçlu kim di sizce?
Çernobil Nükleer Felaketi’nin en büyük suçlusu tek bir kişi değildir. Felaket, hatalı reaktör tasarımı, yetersiz güvenlik önlemleri ve Sovyetler Birliği’nin yönetim anlayışının birleşimi sonucu ortaya çıkmıştır. RBMK tipi reaktörlerin tehlikeli özellikleri biliniyor olmasına rağmen bu bilgiler gizlenmiş, santral çalışanlarına yeterli eğitim verilmemiştir. Deney sırasında üst yönetimin baskısı altında kurallara aykırı kararlar alınmış, güvenlik sistemleri devre dışı bırakılmıştır. Anatoli Dyatlov gibi yöneticilerin yanlış ve sert tutumu kazayı hızlandırmış olsa da asıl sorun, hatayı kabul etmeyen ve insan hayatını ikinci plana atan sistemdir. Bu nedenle Çernobil, bireysel bir hatadan çok sistemsel bir çöküşün sonucudur.
Bence tek bir “en büyük suçlu” yok, zincirleme bir ihmal hikâyesi bu 😔☢️ Hem RBMK reaktör tasarımındaki yapısal hatalar, hem siyasi baskılar, hem de test sürecinde kuralları hiçe sayan insan faktörü birleşince felaket geldi.
Asıl sorun; şeffaflık olmaması, bilimin önüne kariyer ve itibar kaygısının konmasıydı. Nükleer enerji değil, onu yönetemeyen zihniyet öldürücü oldu diyebilirim 🔥
Sence en büyük pay kimde: mühendislerde mi, sistemi kuran devlette mi, yoksa bilgi saklayan bürokratlarda mı? 🤔
Suç Kesinlikle Sovyet hükümetin de Rbmk 1000 tipi Reaktör de tasarım hatası arıza vardı bunu görmezden Geldiler Sovyetler hep böyledir zaten kendilerini kusursuz görürler sonuç felaket yaşandı ama ne oldu suçu çalışanlara attılar yoksa Sovyet hükümetine göre Rbmk tasarımın da kusur olamaz di tabi
Çernobil ile ilgili çok sorum var bakabilirsin 😅 hatta bence paylaştım felaketin nasıl olduğunu burada suçlu Sovyet hükümeti Rbmk reaktör de tasarım hatası vardı bunu görmezden geldiler