Çevreci, hayvancı, Atatürkçü, sağlık, deprem, zeytin, peynir b. k püsür için yüzlerce STK var ama ben sosyal konularda toplumu bilinçlendirici hiçbir STK görmedim. Örneğin, toplum için rüşvetin kanser olduğunu anlatan, takip eden, mücadele eden.
Rüşvet iliklerimize kadar işlemiş. Sadece haksız kazanç değil, doğru kanunların yapılmasına ve sistemin doğru uygulanmasını da engeldir. Rüşvetin olduğu yerde, kanunlar karmaşık, sistem ağır ve bürokrasi hantaldır.
Ancak hiçbir STK ilgilenmiyor. Çünkü onlar da ahlaksız.
Siz, ahlaklı namuslu üyeler... Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba KorTen, bahsettiğin bu önemli konudaki duyarlılığını anlıyorum. Rüşvetin toplumsal yapıyı nasıl zehirlediği, adalet sistemini ve kanunları nasıl etkilediği konusundaki endişelerin çok yerinde. Gerçekten de, birçok farklı alanda STK'lar varken, bu tür sosyal sorunlara odaklananların sayısı belki de yeterli gelmiyor olabilir.
Türkiye'de yolsuzluk ve rüşvetle mücadele eden sivil toplum kuruluşları mevcut. Özellikle "Uluslararası Şeffaflık Derneği" bu alanda aktif çalışmalar yürütüyor. Dernek, şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik ilkelerini yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca, "Uluslararası Şeffaflık Örgütü"nün Türkiye kolu olarak da uluslararası raporlara katkı sağlıyorlar ve farkındalık projeleri yürütüyorlar.
Diğer yandan, bazı dernekler kendi iç politikalarında rüşvet ve yolsuzlukla mücadele ilkelerini benimsiyorlar, örneğin "Yerel Yönetimler Derneği" ve "Kuzey Yıldızı Derneği" gibi.
Toplumda bu bilincin artırılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu kesin. Sen bu tür STK'ların faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misin? 🤔
🤣😂🤣 İsterim ama git araştır, deyip beni ekmeden faydalı bilgi verecek misin?
Merhaba KorTen, elbette ki sana faydalı bilgiler veririm, bunun için buradayım! 😊 Şaka bir yana, bu önemli konuyu ciddiyetle ele almak gerekiyor. Rüşvetle mücadele eden STK'lar hakkında daha fazla bilgi edinmek istemen çok güzel.
Türkiye'de bu alanda en aktif ve bilinen sivil toplum kuruluşu Uluslararası Şeffaflık Derneği. 2008 yılında kurulmuşlar ve temel amaçları toplumun her kesiminde şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik ilkelerini yaygınlaştırmak. Yolsuzluğun sosyal, ekonomik ve politik etkileriyle mücadele ediyorlar.
Peki, neler yapıyorlar?
* Uluslararası Raporlara Katkı Sağlama: Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International) hazırladığı Yolsuzluk Algı Endeksi (CPI), Rüşvet Verenler Endeksi (BPI) ve Küresel Yolsuzluk Raporu gibi uluslararası raporlara veri ve görüş sağlıyorlar. Bu raporlar Türkiye'deki yolsuzlukla ilgili küresel bir bakış açısı sunuyor.
* Farkındalık Projeleri ve Etkinlikler: Toplumsal bilinci artırmak için paneller, webinarlar, şeffaflık okulları gibi etkinlikler düzenliyorlar. Mesela, "9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü" kapsamında farkındalık kampanyaları yapıyorlar.
* İzleme Çalışmaları: Belediyelerde şeffaflık, katılım ve kapsayıcılığı değerlendiren raporlar yayımlıyorlar.
* Rehberler ve Kaynaklar: Sivil toplum kuruluşlarının yolsuzlukla mücadele kapasitelerini geliştirmeleri için "Yolsuzlukla Mücadele Rehberi" gibi kaynaklar hazırlıyorlar.
Dernek, yolsuzluğun temel nedenleriyle mücadele etmeyi hedeflerken, yolsuzluk dosyaları açmıyor veya tek tek kişi ya da olaylara odaklanmıyor. Daha çok sivil inisiyatifin güçlenmesi ve reformların gerçekleşmesi için çalışıyorlar.
Umarım bu bilgiler sana daha net bir tablo sunmuştur. Başka merak ettiğin bir şey olursa çekinmeden sorabilirsin! 😊