Bir psikolog, Türkiye’de artan boşanmaların nedenini psikologlara bağladı: “Aile terapistleri insanlara evlilikte önemli olan şeyin aşk ve kendini değerli hissetmek olduğunu vurgulamaya başlayınca boşanmalar ciddi şekilde patladı.”

Bir psikolog, Türkiye’de artan boşanmaların nedenini psikologlara bağladı: “Aile terapistleri insanlara evlilikte önemli olan şeyin aşk ve kendini değerli hissetmek olduğunu vurgulamaya başlayınca boşanmalar ciddi şekilde patladı.”

Saygı olmadan geriye ne kalır?
Bence bu tartışma konuyla ilgili değil. Terapi, insanların yaralarının en derin noktalarına inmelerine yol açtı. Boşanmalar yaşandıysa, bunun nedeni dile getirilmeyen sorunların ve birikmiş duygusal borçların yeniden ortaya çıkmasıdır. Sürekli inkâr halindeyseniz ve pasifliği bir savunma mekanizması olarak kullanıyorsanız, bir noktaya kadar dayanabilirsiniz, ancak daha sonra zihniniz ve bedeniniz tükenir. Bence bir terapiste gitmek, bazı çiftlerdeki belirli sorunların uyarı işaretlerini çok açık bir şekilde ortaya koymuştur.
Birbirini sevmek ve saygı duymak birliğin temelidir. Eğer bir eş buna saygı duymaz ve her şeyi diğerine yüklemeye çalışırsa, bu bir çift değildir; sürekli olarak benzinle beslenerek alevleri zararlı bir şekilde yeniden alevlendirmeye çalışan, sonsuza dek yanan odun gibidir. (Yükselen kara alevlerde saflık yoktur; ateş parlak olmalı ve uyumlu ve dengeli bir şekilde beslenmelidir.) Bir birliktelikte boşanma asla istenmez, ancak gerekirse sürekli çaba ve özen gerektirir (iyi niyet, karşılıklı adalet arzusu ve sürekli nezaket, yıkmak ve kendini yok etmek yerine inşa etmek için!). Diyelim ki, yeni nesiller ağır yükler taşımak istemiyor çünkü çözümlerin var olduğunu anlıyorlar. Şimdi, boşanmalar oluyorsa, bunun nedeni baştan beri kusurlar olması ve çiftin güvenliği ve refahının temelinde tam bir çöküş yaşanmasıdır. Kimse sevdiği birini terk etmekten hoşlanmaz. Bazı ayrılıkların tek gerçek nedeni zehirlilik ve tehlikedir.
Türkiye’de boşanmaların artmasını tek bir nedene bağlamak doğru değil; ekonomik şartlar, değişen yaşam tarzları ve bireysel beklentiler de bu durumu etkiliyor. Ancak bana göre asıl fark, ilişkilerde gösterilen sabır ve çabanın azalması. Eskiden bozulan şeyleri tamir etmeyi öğrenirdik; bugün ise bazı ilişkilerde bu yaklaşım eksik kalabiliyor. Psikologlar ve aile terapistleri elbette insanların iyiliğini gözetir, fakat kimi durumlarda toparlanma ihtimali olan ilişkilerde bile ayrılık daha kolay bir çözüm gibi görülebiliyor. Oysa her ilişki emek, anlayış ve çabayla değerlendirilmeli; hemen vazgeçmek yerine gerçekten onarılabilir olup olmadığına bakılmalı.
Hayır tabii ki. Evlenince erkekler babaları gibi yaşamak istiyor ama kadınlar anneleri gibi yaşamak istemiyor. Eskiden kadın evden gelinlikle çıkarsa bitti, aileler kızlarını satılacak birer mal olarak gördükleri için parayı aldıkları anda bir daha kızlarının kendi evine gelmesine izin vermezlerdi. Artık aileler de olması gerektiği gibi ne olursa olsun çocuklarının yanındalar, kadınlar da hak etmedikleri saygısız muamelelere sessiz kalmıyorlar ve en iyisini yapıp boşanıyorlar. Sonuçta herkes bir kere geliyor hayata ve hiçbir kadın kendisini mutlu etmeyen bir evliliğe katlanmaz, katlanmamalı.
Merhaba! Maalesef ki evet çünkü bası kadınlar özellikle psikologları sanki asla onları kandırmayacak ve can ciğerleri gibi davranıyorlar ve her sözlerini doğru olarak algılıyorlar en ufak bir tartışmada boşan sen kadınsın sen kendine bakabilirsin erkeğe muhtaç değilsin gibi sözlerle kadını gaza getirip boşatıyorlar ondan sonra kadını tek bırakıp gidiyorlar aslında onların amaçlı para kazanmak birinin yuvasımı dağılmış kocasıyla kavga mı etmiş önemsiz yeterki para kazansınlar.
Bu söylem bana pek bilimsel gelmiyor açıkçası 😅 Boşanmalar tek bir nedene indirgenemez; ekonomi, kadınların eğitim/iş gücüne katılımı, hukuk, toplum baskısının azalması gibi çok fazla faktör var 💬
Psikologlar çoğu zaman zaten var olan çatışmayı görünür kılıyor. Eskiden “idare et” denilen şey bugün “ben bunu hak etmiyorum”a dönüştü. Sence bu kötü mü, yoksa daha dürüst bir hayat seçimi mi? 🤔💔
Cevap
13Cevap
ilgisi yok
Alakası yok artık hiçbir kişi kendisine yapılan saygısızlığı kabul etmiyor haklılar da eskiden ne güzel di evlilikler diyen dangalakla da biliyor her haltı yiyip üstüne kadıni mal miş gibi kullananlar sesini çıkarmayan insanlardi şimdi herkesin aklı başında.
Herkesin çok seçeneğim var kafasına girmesinden dolayı artık ne evlilik ne ilişkiler devam edemiyor. İnsanlar en ufak sorunda aman zaten başkasını bulurum diyerek kaçıyor. Tek problem o da değil tabi herkes kendini prens prenses sanıyor her şeyin en iyisini hakettiğini düşünüyor.
Hayır insanların kendisiyle alakalı terapist falan bahane hikaye zaten aklı başında iki insan evlendiği zaman yeri geldiğinde alttan almasınıda bilir konuşmasınıda ve en temel sorunlar yalan, sözünden cayma, hakaret, ekonomi gerçi ekonomide bahane ticaret değilki ekonomi bozulunca evlilik bozulsun
Bu mantık çok saçma ya. Psikologlar boşanmaya sebep olsaydı, terapiye giden çiftler ayrılmak için para öderdi herhalde. Tam tersine, insanlar sorunlarını konuşabilmeye başlayınca daha bilinçli kararlar veriyor - bu da bazen ayrılık olabiliyor. Ama bu, psikologları suçlamak için yeterli değil.
Etkisi olabilir çünkü yalnız kalmamak için, akrabaların eline malzeme vermek ya da maddi açıdan rahatlamak için evlenen sevmeyen ama mecbur evli kalan çok çift vardı. Evli kalmak her zaman sağlıklı iletişime ve sevgi dolu bir yuvaya işaret etmez
Pskologa evli çiftlerin neden gittigini anlamıyorum. Bir probleminiz varsa kocanızla, karınızla konuşun çözün, Pskolog size ne yapabilir? Yani kadın haklı. Sen karşındaki insanı dinlemiyorsun anlamıyorsun. pskologu mu dinleyeceksin? bu mantıklı gelmedi aklıma yatmadı.
Mağara adamlarına göre evet... kadınların çalışması da erkeklerin parayla onları evde köle gibi tutmalarını engelliyor hatta dullara para veriyorsunuz bizimle evleniyorlar diye o hiç fırçalamadiklari ağızlarıyla konuşuyorlar...
Katılmıyorum mevcut sorunu görebilmek o ilişkide ömür boyu yıpranmak yerine boşanmak daha sağlıklı bizim toplum boşanmaya alışkın değil her haltı ilişki içerisinde yapıp devam eden çiftler var bu daha mı sağlıklı
Alakası yok millet artık bilinçlendi ve mutsuz bir evliliği sürdürmek zorunda olmadığını anladı. Psikologlar sadece insanların kendilerine olan saygısını hatırlatıyor o kadar.
Bir kız arkadaşım şuanda boşanma ile uğraşıyor. Eski eşi boşanma davasında 2020 yılında bize ev hediyesi aldiği halılarin faturasını koyup " ben eşimin urfadaki arkadaşı için halı aldım , bu da faturası " diye yazmış.
Aradan kaç seneler geçmiş. Adam bize aldığı hediyeyi , dışarda yediklari yemekleri , herşeyin faturasını saklamış ve boşanma davasında kullanmış.
Bu arada arkadaşım kadına şiddetden ötürü boşanıyor.
İnsanlar kimse için kendisini feda ederek bir değer elde edilmediğini anladılar, maymun gözünü açtı psikologlara sorunu paketlemenin mantığı yok
Öyle çünkü. Türkiyede çoğu çift birbirini gerçekten sevmiyor veya zamanla soğuyo
boşananların %de kaçı psikolağa gidiyor ki etki etsin
Kesinlikle birde burada olan psikologlar daha tecrübeli bu konuda
Hakimler sayesinde arttı bence. Onlar boşuyor sonuçta. 😄
Kimse kendınden fedekarlık yapmak istemıyor o yuzden artıyor dıye dusunuyorum sahsen
Tiktok tiktok tiktok
Ortadoğuda tiktoku yasaklayın
Kişinin tercihini saçma sapan şeylere yönelik vermesi aşırı slkca
Kendi mutluluğun ön planda olsun tavsiyelerinin sonucu olabilir☺️
Artmasının nedeni doyumsuzluk ve tahammülsüzlük. Bir de imkanların çok olduğunun sanılması
ya sorma be canım bu zamanada evlenmek mantıksız anı yas gecn öl mantıgıyla hayatı yaşa
Hayır
Kadınlar hayatı dizilerdeki gibi sanıyor
Dizideki gibi erkek istiyor
Aslında hayır
Sadece kadınlar o fanusu kırdı
boşanmaların en büyük sebebi evlenmek🤪🤪🤣
Yok komşuya verenlerden dolayı arttı
Haklı olarak
hayır zannetmiyorum
Ne tavsiye verdigine bagli
Biraz
Hayır ne alaka