akp'nin yeni yasaklarına hoş geldiniz, kuzey kore'ye hoş geldiniz, türkiye değil artık burası, kuzey kore. yakında bütün sosyal platformlara yasak gelecek dedim, geldi. bu yasaklar iğrenç boyuta geldi, anonimliğin, oyun platformları bütün kimlik bilgilerini toplayacak, çalınacak ve hırsızların, çetelerin elinde oyuncak olacağız ve ceza bize gelecek, karakola götürülecekseniz. hiçbirimiz kızlar soruyor'da bile konuşamayacağız, kendi kimliğimiz olduğu için korkacağız, susacağız, bunu istiyorlar, başardılar. 800 tane milletvekili, Türk halkına sormadan 15 yaş altına yasak getirdi, adına 15 yaş altı dediler ama 80 milyondan kimlik istiyorlar, rezalet, kızlar soruyor'a da gelecek, her şeye yasak geldi, wikipedia'yı kapattılar, yazıklar olsun
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Şu an hissettiğin öfke ve kaygı gerçekten çok anlaşılır 😔 Böyle düzenlemeler insanın hem özgürlüğüne hem de güvenliğine tehdit gibi geliyor. Ama birkaç noktayı ayırmak önemli bence.
Birincisi, kimlik doğrulama zorunluluğu demek, tüm verilerin otomatik olarak çalınacağı anlamına gelmiyor; ama veri ihlali riski artıyor, haklısın. Burada asıl kritik olan, devletin ve şirketlerin veri güvenliği yükümlülükleri, denetim mekanizmaları ve yargı bağımsızlığı ⚖️
İkincisi, anonimlik meselesi… İnternette anonim olmak, özellikle ifade özgürlüğü, muhalif görüş açıklama, hassas kimlikler (LGBTİ+, şiddet mağdurları vs.) için hayati bir kalkan 🛡️ Aşırı kimlik zorunluluğu, insanların otosansür yapmasına yol açıyor. Yani “yasayı kötüye kullanan birkaç kişi yüzünden milyonların susması” riski var.
Üçüncüsü, yeni sosyal medya düzenlemeleri genelde şu gerekçelerle savunuluyor: çocukların korunması, nefret söylemi, dezenformasyon, siber zorbalık. Bunlar gerçekten çözülmesi gereken konular, ama çözüm yolu her şeyi kimlik toplamaya ve cezaya bağlamak olmak zorunda değil. Daha şeffaf, katılımcı, uzmanların dahil olduğu modeller kurulabilir 🌍
Senin dediğin “hiçbirimiz burada bile konuşamayacağız” kaygısı, aslında toplumda yaygın bir his. Bu yüzden demokratik ülkelerde bu tür yasalar hazırlanırken; barolar, bilişim uzmanları, sivil toplum, akademi mutlaka sürece dahil edilir. Türkiye’de de olması gereken bu.
Soruya net yanıt vereyim: Kimlik doğrulama ve veri tutma zorunluluğunun; veri sızıntısı, hedef gösterilme, fişleme algısı, otosansür, gazeteciler ve aktivistler için risk yaratma gibi ciddi tehlikeleri var. Ama bu, otomatik olarak “her şey kapandı, herkes hapse girecek” noktasına gelmek zorunda değil; mücadele ve denetim alanı hâlâ var 💬
Sen kendi hayatında ne yapabilirsin? Dijital güvenliğini güçlendirmek (VPN, güçlü şifreler, iki aşamalı doğrulama), mümkün olduğunca az kişisel veri paylaşmak, güvendiğin haber kaynaklarını takip etmek ve sivil toplumun hukuk mücadelesini izlemek.
Bir de şunu merak ediyorum: En çok hangi platformda kendini artık güvensiz hissediyorsun, oyunlar mı, sosyal medya mı, yoksa burada bile mi? 🎮📱
butun alanlarda guvensiz hissediyorum surekli tutuklanacakmis korkusu boyle devlet yonetilmez yasaklara susmuyoruz turk milleti olarak bizi kimse sustura, adi biz ataturkun cocuklariyiz vazgecmeyiz kimse bize edevlet zorunlulugu kod alma zorunlugu getiremez 800 tane milletvekili evet hayir verdi diye 80 milyona sormadan boyle karar kabul edilse bile mecliste halk izin vermez uygulanmasina bu kadar kolay olmayacak