Ben de atanamamış bir öğretmenim ama peş peşe okullarda yaşanılan cinayet olaylarından sonra acaba bizi Allah koruyor mu diye düşünüyorum. Cidden kanım donuyor.
2 ay
Ben de atanamamış bir öğretmenim ama peş peşe okullarda yaşanılan cinayet olaylarından sonra acaba bizi Allah koruyor mu diye düşünüyorum. Cidden kanım donuyor.
Bir öğretmen olarak kötüyü daha iyi nasıl iyileştirebilirizi düşünmek yerine bunları söylemeniz hiç doğru gelmedi bana. İyi ve başarılı olan desteksiz de kendini kurtarabilir. Önemli olan kurtarılmayı bekleyenleri topluma kazandırmak. Şu an bu olayların yaşanmasında aile, müdür, bakanlar kadar öğretmenler de suçludur.
Senin okula giden bir kardeşin, akraban vs. var mı? Bir empati kur. Sen, ileride anne olunca nasıl çocuğunu gözün arkada kalmadan göndereceksin? Orada ölen herkes öğretmeninden tut öğrencisine kadar bir can taşıyor. Bugün Maraş’ta katliam yapan öğrenci için oyun bağımlısı olduğu söyleniyor. Oyun da şiddet içerikli. Bununla ilgili öğretmenler, psikologlar o kadar duyuru yapıyor. Daha ne yapabilir? İş ailede ve Milli Eğitim Bakanı’nda bitiyor. Hepimiz öğrenci olduk. Hepimizin yaşadığı psikolojik buhranlar oldu ama gidip birini veya birilerini öldürmedik. Bizim zamanımızda üst baş aranıyordu ara ara. Şimdi öğrencilere dokunulmuyor bile ki o çocuk okula evden beş adet silâh götürebiliyor.
Dediğim gibi bu işte herkesin suçu var. Okula güvenlik koyamayacak kadar eğitime bütçe ayıramayan bakan, 5 silahı rahat bir şekilde okula sokulmasını sağlayana müdür, hastalık derecesinde olan bu tür öğrencileri saptayamayan öğretmenler. Göz göre göre susan aile. Ortada bir hata varsa bu herkesin hatasıdır hanfendi. Suçu sadece aileye yıkıp köşemize çekilemeyiz. Suça sürüklenen çocuk kavramını kaldırmak için daha iyi neler yapabiliriz bunun düşünülmesi lazım. Ölene değil yaşayana bakmalıyız. Ölen öldüğüyle kalıyor. Yapana taş atmak yerine altında yatan sebepleri görürsek bir daha tekrarlanmaması adına ciddi önlemler alınabilir. Çocuğu taşlayarak bir yere varamayız.
Yani okulların önünde ( en azından bizim okulun önünde ) önceden polis bekliyordu. Girişte güvenlik vardı. Bizim okul sahildeydi ve orada da polis devriye görevi yapıyordu. Şimdi yok mu? Bilmiyorum. Benim staj okulumda da güvenlik vardı diye hatırlıyorum ama önünde veya civarında polis yoktu. Bu bir eksiklik ama disiplin sorunu çözülmeden bu iş de çözülmez. O üst aramalarının yeniden yapılması lazım ki iş işten geçmeden insanlar can kaybına uğramasın.
Şöyle ki eğitime ayrılan bütçede ciddi bir düşüş var. Zaten bütçenin %80 gibi büyük bir kısmı öğretmen maaşına giderken kalan %20’lik payla da ülkenin eğitim sistemini yürütmeye çalışıyorlar. 3 çocuk yapın diye bağırırken çocuk başına düşen bütçede azalma oluyor. Okullar kalitesiz, öğretmenler ve müdürler vasat. Yapacak aktivite bulamayan öğrenciler ya en ucuz yollu olan internette oyuna başvuruyor ya da sokağa çıkıp serserilik yapıyor. Finansal açıdan düzlüğe çıkamadığımız sürece hiçbir yerde güvenli değiliz. Bakın suçlu olmaya en yatkın kişiler çingenelerdir. O bölgeyi kalkındırmazsanız suç oranı arttıkça artar. Arttığında da tüm suçu çingenelere atmamak gerekiyor. Suç işlemeye potansiyelleri var ama el uzatan yok. Bu döngüde ilerlediğimiz için hatalar sarmalına yapışıp kalıyoruz işte.
Bizim zamanınızda da oyun oynuyordu öğrenciler. Benim oyun bağımlılığım hiç olmadığı için içeriklerini tam bilemiyorum ama kuzenimin birini oynarken bazen görüyordum. Bir vurdu kırdı vardı yine oyunda diye hatırlıyorum. Benim zamanımda (2012 ve öncesi) böyle cinayet vakası yoktu. Serserilik yine vardı ama insan öldürmeye kadar gitmiyordu iş. Lisede önünde polis falan dolaşmasının bir sebebi de (Geçende okul önlerinde madde satıcısı yok dese de narkotik şubeden bir polis) madde satıcılarının olması. Yani var çünkü tanıdığım lise zamanı maddeye alışan bazı kişiler? Bunlar nereden bulmuş eğer yoksa? Ben, kendi branşımdan iş bulamadığım için şu an Çocuk Gelişimi Kursu’na gidiyorum. Sınıfta öğretmeniz dedi “Ben, İstanbul’da görev yaparken gözümüzün önünde madde satıyorlardı öğrencilere.”dedi. Madde alan kişi alamayınca agresifleşir. Çevresine ve kendine zarar verir. Bizim dönemimizde de vardı yani serserilik de adam öldürmeye kadar varmıyordu. Gidip kavga ederlerdi ama birini öldürmezlerdi. Burada her şeyi anlatamıyorum. Daha birçok örnek verebilirim ulu orta olmasa. Ayrıca öğretmen maaşları şu an için en düşük memur maaşı. Kaldı ki o maaşı vermemek, daha az maaş vermek için ücretli öğretmen atıyorlar. Ücretli öğretmen de kendi branşından derse girmiyor. Kendi bilgisi olmadığı bir konuyu nasıl anlatabilir, ücretli öğretmen? Bu da ayrı bir soru işareti. Yani bu bir çeşit kul hakkı değil mi? Öğrencilerin ve ailesinin vebaline girmek ücretli öğretmenlik kavramı. Belki o branşın öğretmenini atasalar çocuk daha bilgili olup daha iyi bir bölüm ve üniversite kazanacak. Neyse, konu dışına saptım maaş konusuna girince.
Bu hislerini çok iyi anlıyorum, içini acıtan bir hayal kırıklığı var ama bir yandan da “belki de korunuyorum” diye düşünüyorsun 💔🕊️
Üzülmen çok normal, emek verdin, hayalini kurdun… Ama atanamamak senin yetersiz olduğun anlamına gelmiyor. Sence şu an fırsatın olsa yine öğretmenlik ister miydin, yoksa aklından başka yollar da geçiyor mu? 🌱✨
Cevap
9Cevap
Zaman gösterebilir anca. her meslek de cinayet olabiliyor maalesef
Biliyorum ama herkesin düşüncesi farklı olabiliyor. Onun için sordum zaten “ Atanamadığı için üzülen öğretmen arkadaşlarım hâlâ bunun için üzgün müsünüz?”diye. Bu devirde insan çocuğunu bile okula göndermeye korkar yani.
Polis olmak ister miydin o olay anlarında (sana bir şey olmayacaksa müdahale edecek olan kişi olmak için ( @mercan__00
Polislerde o risk hep var.
Risk konusu dışında da nasıl müdahaleler olmalı ve nasıl yetkiler olmalı sence
Girişlere avmlerde olduğu gibi Xray cihazı koyulabilir. Ben, güvenlik kursuna da gittim. Cihazın içi bilgisayardan izleniliyor. Gösterdiler. Bu durum avmlerde yok. Oradan yola çıktığıma bakma. Eskiden öğrencilerin üstü aranılırdı. Şimdi bu denetim de yok. Onun için en mantıklısı girişe bir yere xray cihazı koyup çantaların içlerini aratmak ve okulun içine öyle almak. Böyle bir düzenek olsa o çocuk okula silâhla giremezdi. Okulun girişinde bir de polis beklemeli. Çünkü Urfa’da da eski öğrencilerinden biri müdürü falan tehdit ediyormuş. Bildirmesine rağmen müdür önlem alınmamış. Kapıda tek değil, ekip halinde olsalar anında yakalanırdı o çocuk. Rehberlik servislerindeki öğretmenler de daha iyi gözlem yapmalı öğrencileri ve ailesi ile iş birliği içinde olmalı psikolojik bir bozukluk gördüğü durumlarda. Aileler de bilhassa ergenlik dönemi çocuklarına daha da mukayyet olmalı. Çünkü sonuç ortada. 8. sınıftaki katliamı yapan çocuk kendini de vurmuş en son. Formasyon derslerinde akademisyenler anlatır “Ergenlik dönemi çocukları intihara daha meyillidir.”diye. Bunun başka örneklerini de duyum aldığım oluyor oradan buradan. Yani formasyonda psikologlar, psikiyatristler, PDR’ciler kadar olmasa da bazı psikoloji dersleri gösteriyorlar. Bir psikoloğa, psikiyatriste sorarsan da aynı cümleyi kurar. Zaten psikoloji mezunu bir kız da demişti formasyonda gördüğünüz psikoloji üstüne dersleri biz de görüyoruz diye.
Uzun yazmışsın da kasttettiğm bunlar değil 😂 istersen bana Yaz özelden yazayım burada uzayabilir orada daha rahat konuşuruz
Ve söylemek istediğim şeyler var
Lütfen 🙏 @mercan__00
Belki de... hayat böyledir istediğin o işi alamaman belki de hayrinadir o yüzden kaybettiklerine kazanamadıklarina üzülmemek lazim
Bugün ben de böyle düşündüm resmen.
Bazen üzgün oluyorum bazen umursamıyorum bu bölümü okuduğum için pişmanlık duyuyorum
Ben de pişmanlık duyuyorum. Zamanımıza yazık olmuş. Ben, özelde de iş bulamıyorum. Atanmayı geçtim. 😂😂Ağlanacak hâlime gülüyorum.
Atanamamanız normal Ülkede her 100 kişiden 90 sanı Öğretmen.
Kişi sayısından ziyade ücretli öğretmenlik kavramı yüzünden atanamıyoruz bence. Geçmişte bir bakanın dediği gibi “Öğretmen maaşları yüktür.”😂😂Ücretliye daha az vermek varken kadrolu niye atasınlar ki?
Yani. Birde en kıyas iş memuriyetin kaymağını en çok öğretmenler yiyor.3 ay tatil maaş yatıyor kim böyle iş istemez ki.
Onda da rahat durmuyor diyor atanan öğretmenler. Bizi eğitime yolluyorlar yazın diyorlar. Bunun için öğretmen olunmaz zaten bu düşünceyle okuyan varsa.
Çok var o düşüncede. Zaten doğru düzgün eğitimci olsa idi ülke bu halde olmazdı. Eğitim ilk Ailede başlasada okulda şekil alır.
Benim çevremde yok. Senin çevreni bilemem ama eğitim hayat boyu devam eden bir şey yazar kitaplarda. 12 yıl (ilköğretim, lise) ile bitmiyor iş. İnsanın ömrü o kadar kısıtlı değil. Onun için eğitimin çoğu ailede bitiyor. Okula gelmeden önce çocuğun davranışları şekillenmeye başlıyor. Aile küfrederek konuşuyorsa (Bu bir örnek.) çocuk küfrü öğreniyor. Bakın şimdiki küçük çocuklara. Onlar da aileden duyup öğreniyor. Bazıları daha okul çağına bile gelmemiş çocuklar. Biz uyarsak bile okulda ediyorlar birbirlerine hakaret, küfür. Küfretmemeye yanımızda dikkat etseler de uyarınca şaka karışık hakaret ediyorlar. Bir de evde şiddet olduğunu ekleyelim. Okulda zaten çocuğa el kaldıramıyorsun, yasak. Bırak el kaldırmayı, artık üstünü başını da arayamıyorsun. Şimdiki çocuklara sor artık okulda arama yapılıyor mu diye. Dün ben yeni mezun birine sordum, gittiğim kurstaki bir öğretmen de dedi. Yapılmıyor. Çocuk tabii ki sokar rahatça aranmazsa her türlü şeyi okula ve insanları öldürür. Biz elimizi kaldıramıyorsak artık bu çocuğun şiddeti öğreneceği yer ailesi oluyor, sanal dünya oluyor.
Vallaha eskiden dayak vardı hocadan korkardık. Gülen yüzlü sessiz bir hoca varsa tepesine çıkardık. İnsan oğlu bir hayvana benzer nasıl davranırsan öyle devam eder. Saygı ve sevgi olması için şiddetin ve baskınında olması gerek. Rahat bırakmak iyi bir ortam yaratmak sadece şımarık ve sorumsuz nesiller türetir.
Ben, öğretmenlerimden hiç korkmadım. Dayak da yemedim. Yanımda herhangi bir öğrenciye de vurmadılar. Eline cetvelle vuran öğretmenleri duydum sadece.
Ooo sen temiz dayak yememişsin en saygı duyduğumuz hocalardı dayak yediklerimiz 😀
Ben usluydum. Dayak yemedim ama bir kez hocamın biri tüm sınıfı (ben hariç) tek ayaküstünde bekletmişti. Ailem düzgün yetiştirmişse demek. 😂😂
Şanslıymışsın o zaman:) Biz az dayak yemedik sıraya girerdik dayak yedikten sonra en çok hangimiz sağlam dayak yedi diye rekabet ederdik 😂
Hoca haklıydı orada. p*rno içeriklere baktılar benim dışımda tüm sınıf ilkokul zamanı. Sizin rekabet de bayağı komikmiş. 😂😂
İnsan korkuyor cidden ya of neden böyle şeyler yaşıyoruz ya
Önceden okullar daha disiplinliydi. O çocuk o kadar rahat okula silâh götürüp yakalanmıyorsa bir disiplin sorunu olduğunu düşünüyorum. Yani ben, sanal ortamları çok ciddiye almıyordum ama şiddet içerikli oyunlar oynadığı söyleniyor kâtilin.
Bu ne saçma bakış açısı birader ya
Öldürülmek daha mı mantıklı?
Senin daha kötü bir şekilde ölmiyeceğin ne malum
Ben, niye biri tarafından öldürüleyim?
Beynin pırıl pırıl hiç kullanılmamış
Seninki de çok kullanılmış, maşallah (!) 😂😂
Aynen
Belli (!) 😂😂
Harbiden kullanıcı adının hakkını veriyorsun.
Her işte bir hayor var
Öyleymiş. Bugüne kadar hiç bu yönden bakmamış idim. Allah öğrencileri ve öğretmenleri, okul yönetiminde bulunanları korusun. Böyle olaylar nerede oluyorsa orada olan herkesi korusun.
Amin inşallah
He ya benimde yakın arkadaşım var aynı durumda
O da mı bu olaylardan sonra iyi ki atanamadım diyor? Anlamadım. Yani ağlanacak hâline insan atanıp ölmediği için seviniyor. 🙄
Yok ya o atansamda evlensem diyor😃
Olanlar o kadar üzücü ki bir şey düşünemiyorum
Allah, ölen kişilerin yakını olanlara sabır versin.
Güzel öğretmenler üzülmesin <3
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?