İslam dinine göre Müslümanlar hariç herkesin gideceği yer? Ben Müslümanım ama şahsen gereksiz ve zulüm olduğunu düşünüyorum
2 ay
Benim de kafam karışıyor gerçekten. Kuzey Avrupa ülkelerine göre cehennem buzdan, Araplara göre cehennem çok sıcak. Bir dini kanal herkes bir gün cennete girecek diyor ama inanmayanlar sonsuz cehenneme. Müslüman doğmayanın suçu ne mesela? Bir insan ahlaklıysa sırf inanmadı diye sonsuz cehennemi mi hakeder?
Müslüman doğdu diye Müslüman mı kalıyor illa?
Hayır ama Müslüman doğduğu için ekstra şanslı ya hani dine göre. Müslüman doğup inançsızlığı ya da başka inancı seçen insan çok az
Açıkçası mantığıma ters düşüyor
Hintli doğsak Hindu, İsrailli doğsak yahudi, Alman doğsak Hristiyan, Taylandlı doğsak budist, çekyalı doğsak yüksek ihtimal dinsiz olacaktık. Bu doğduğun coğrafya ve aileye göre aşırı değişiyor herkes ailesinden ne gördüyse ona uyar onunla güvende ve gerçek hisseder eğer varsa öyle bir şey diyecek bir şey bulamıyorum cidden ama Adalet bunun hiçbir yerinde yok.
Bu açıdan bakmak mantıklı değil. Onların ailesini kimse sen hristiyan ol diye zorlamadı, sen Hindu ol diye de zorlamadı. Allah ne yapsın haksızlık olacak diye bir gruba çocuk verip diğerine vermesin mi? Ben birisinden şu cümleyi bile yazdığını görmüştüm “ ailem müslümandı ben daha çocukken tanrı diye bir şeyin olmayacağını akıl etmiştim “ diye. Saçmalığın daniskası aileden her gördüğünü kopyalamazsın benim annem şiddet yanlısı bir insandır ama ben değilim tam tersi. Ayrıca Müslüman ailede doğup ateist olan da çok ya da tam tersi.
Yahu genel olarak durum böyle şiddet ne alaka şiddet ile din aynı şey mi dinler bu şekilde çoğalmıyor mu? İnsanlar çocuklarını din evlerine gönderip dini öğretmiyorlar mı, ateist falan diyorsun onların doğuştan korkusu yok cehennem korkusu yok bunun yanında bilim var evren var inanacak şey çok var ama dinler böyle büyüyor nesi mantıklı değil 😂
Şimdi Budist olsan gelir müslüman mı olacaktın bu binde bir, bir durum.
Şiddet ile alakalı mı sadece o bir örnekti. Birçok örnek olabilir. Ailesi sigara içmeyip sigara içen insanlar ne olacak? Ailesi başarılı olup başarısız olan birçok çocuk var, ya da tam tersi sadece konu dine gelince mi sorun oluyor?
Sorun olmuyor sadece mantık dışı oluyor
Din artık bir kimlik hâline gelmiş durumda din ile bir şeyi sigara vs ile karşılaştırıp örnek vermek bilemedim.
Birçok örnek verdim işine gelmez tabi:
Niye işime gelmesin ablacım? 😂
Laflarından belli?
Nasıl Bir cevap istiyorsun anlamadım ki
Mantığa yatmıyor. Bir çok şey mantığa yatmıyor. Ama din mantık yürütülen bir durum değil. Koşulsuz inanç, itaat ve sorgulamamak kısaca. Bana kalırsa cennet cehennem kitap vs hiç biri yok. Bir yaratıcı vardır elbet, ama bizimle ilgilendiğini sanmam
Belki biz kendimize göre düşünüyoruz ama Allah'ı tanımamak O'nun katında işlenecek en büyük günah. O yüzden zulüm görmüyor olabilir. Sonuçta insanları yaratan O ve bir amaç için yaratmış.
Sonsuza kadar o insanların canı yansa ne tanrıya faydası var ne de o insanlara.
Bu konuda kafanın karışık olması çok normal, birçok inanan aynı sorgulamayı yapıyor aslında 💭
Bazı ilahiyatçılar “herkes cehenneme gitmeyecek, Allah kimseye haksızlık etmez” diyerek ayetleri bağlamıyla yorumluyor. Sonsuz cehennem meselesinin adaletle çelişip çelişmediğini tartışan ciddi bir düşünce geleneği var. Bence sorgulaman, inancını ciddiye aldığını gösteriyor 🙏 Peki senin vicdanına en yakın gelen yorum ne? 💬
Cevap
18Cevap
Ben Müslümanım ama şahsen gereksiz ve zulüm olduğunu düşünüyorum.
Şu cümleden sonra artık değilsin. Veyahut Müslüman taklidi yapan Ateist birisindir.
Sonsuzluk bana ürkütücü geliyor ama belki o sonsuzluk kavramının sınırlarını idrak edicek kadar bir mekanizmamız yoktur
Sonsuzluğun nesini idrak edemedin? Hiç bitmiyor
Müslümanlar hariç değil,
Sadece kafirler.
Müslümanlıktan ve Allah tan haberi olmayanların takdiri Allaha kalacak deniliyor. Yani ben bilmiyordum, nasılsın bana öğretilmedi diyenlerin durumu Allaha kalmış
Epstein'in tecavüz edip katlettiği çocuklara söylersin bunu.
Ne alaka bu? Her kafir kötü mü?
Ne alaka bu? Her kafir iyi mi? Müslümanım diyorsun haşa Allahın gereksiz zulüm yaptığını söylüyor onu zalim olmakla suçluyorsun. Allah haşa zalim olsa sen şu an cehennemde olmaz mîydın zaten. Zalim biri neden seni imtihan dünyasında göndersin direk ateşe atmak varken.
Gelelim iyi insanlara ama inançsız olanlara. Birisi istediği kadar futbol maçını iyi oynasın gol atamaz ise o maçı kazanamaz. Genelde iyi oynayan takım kazanır ama birtakım kötüde oynasa son dk gol atarsa kazanır. Buradaki gol ise imandır. Her insan akıl bali olunca istisnasız burada ne işim var neden varım gibi sorgulamalara girmiştir. Kimi akıl nimetinin peşinden gider ve cevap bulmaya çalışır kimi ise boş ver gitsin der. Zaten aklı olmayanın imtihandan muaf olması bu sebeptendir.
boş ver diyenlerin sonu az çok belli zaten. Gelelim akıl nimetini kullananlara. Eğer İslamın bilinmediği veya öğrenmeye imkanı olmayan biriyse bunların akıbetini Allah bilir kesin bir şey söyleyemem ama bazı görüşler toprak olacak veya cennete girecek deniyor. Diğer grup yani İslamı öğrenmeye imkanı olan ve öğrenen biri neden iman etmedi. Neyi yanlış buldu. Hz. Musa'nın denizi yarmasını fizik kurallarına mı aykırı buldu. Dünyayı ve fizik kuralları yaratan birisinin bunu değiştirebileceğini AKIL edemez mi bir insan. Vs vs bir çok sebep sayabiliriz. Tabi burada bizlerede görev düşüyor. Birisi neden iman etmez aklına veya kalbine takılan yer ne. Onu mantıkla açıklamak kalır. Gerisi onun akıl ve vicdanına kalmıştır. Zaten çoğu inkar edenler nefsinin zoruna gittiği için inkar eder.
Vel hasıl birisi inkar edince sonsuzluğu inkar ediyor. Yaratılan her yıldız, her canlı, her kum tanesi sonsuz sayıda şeyi yaratan kişiyi inkar ediyor. Sonsuzu inkar edersen sonsuz cezaya çarptırılırsın. Bak gariptir sonsuz cennete karşı çıkan nedense yok. Max 100 yıl iyi biri olarak yaşasan şu dünyada sonra max 100 yıl cennet mi olsun istersin sonsuz cennet mi. İçten içe insan sonsuz cenneti ister. Şuna karşı çıkanı görmedim ama çok adil ve adaletsiniz madem.
Hayatım boyunca hiç cennete gitme gibi bir amacım olmadı tek amacım cehenneme gitmemek oldu. Cennette Bırak yüz yılı 1 günlük bile gözüm olmadı herkesi aynı yere konumlandıramazsın. Sonsuz ne demek aklın alıyor mu? İnsanlar gördüler ya da görmediler kafaları bastı basmadı bilerek inanmadılar belki bilerek bile İnkar ettiler alt tarafı kemik kas yığını varlıklar Tanrı ise hiçbir şeye ihtiyacı yok bir sınav için sonsuza kadar bir şeyin canını yakmak hiç hoş bir şey değil.
Suçlu burada suçu hakime karşı mı işliyor? Senin bunu anlayacak kapasiten bile yok işte bu yüzden böylesin
Evet eder ama senin kapasiten sıfır bile değil sana ne desem boş hadi defol
İbnü'l-Arabî, Allah'ın rahmetinin azabına üstün geldiğine inanarak Cehennem azabının bir süre sonra etkisiz hale geleceği görüşünü benimser.
Bu kadar kötülük zalimlik yapan insanlar cezasını bulmasın mı? Zalimler için yaşasın cehennem..
Müslüman olmayan birisi zalim mi illa? Müslüman olup zalim olan yok mu? Bundan mı bahsediyorum cidden?
Kafirlerin içinde dürüst merhametli insanlar var. maalesef müslümanları içinde çok zalimler var.
Evet aynen
Allah bilir kimse bilemez akıl var mantık var
Ayetler var ya knk? Kendi gıçımdan mı uydurdum. 10-14 tane meali var sonuç olarak
Sen beni anlamadın kral ayet doğru ama demek istedim bunca şey nasıl var oldu insan merak etmezmi? ya da şöyle düşün Amerika'da doğdun başka dindesin en temiz en huzur dolan insan fark eder zaten
İnsanlar bir yaratıcıya inanıp dine inanmayabiliyor. Ayrıca dine tarafsız bakarsan en temizi en doğrusu diyemezsin ki
İnsanları anlamak zaten zor
Haşa kuluna zulmetmez hüdası , insanın çektiği kendi cezası.
İnsanların yaptıklarına bak. Çocukları öldürenler işkence yapanlar falan. Bazen de iyi ki cehennem var dersin
Bundan bahsetmiyorum sadece iman kısmı
İman kısmı değil kardeşim bak detaya kendin ne yazmışsın
Allah aşkına anlat ya? Müslümanlar hariç herkesin? Müslümanlar hariç herkes demek eşittir çocuklara işkence yapıp öldürenler mi? Benim annem Müslüman ama beni küçükken saçma şeylerden dövüyordu tekme tokat mesela bir şey dökünce falan? Her ateist anne böyle yapıyor mu? İnsan mısın sen?
1 ben müslüman gayri müslim ayrımı yapmadım kim günah işlemişse karşılığını görecektir
2 Müslüman hariç herkesin gideceğini Nerden çıkardın. Elçi gönderilmeyen kavme azab edilmeyeceği ayetini hiç duymadın mı
Boş yapma
Cidden sıkıntılısınız? O kadarını duymayanları ben de biliyorum cidden bundan mı bahsediyorum? Bu bile adaletli değil kusura bakma ama diğeri de duymasaymus? Onu hayat duyacak şartlara getirdi diye suçlusu o mu?
Kalbinde zerre kadar iman olan cennette girecektir (cezası neyse çektikten sonra (
Kalbinde zerre kadar şirk olan da cennete giremeyecektir (cezasını çekmeden)
Senin demek istediğin Müslüman olmayan ama karakter olarak iyi olan insanlar neden sonsuz cehenneme gidecek? Dedim ya herkes yaptıklarının karşılığını görecektir. Allah haksızlık yapmaz. Cezayı hak edilen kadar verir ama ödülü fazlasıyla verebilir
Öyle bir şey yok her duyduğunuza inanmayın. Enbiya 47) Biz, kıyamet günü için adalet terazileri kurarız; artık kimseye hiçbir şekilde haksızlık edilmez. Yapılan, bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu getirir ortaya koyarız. Hesap görücü olarak biz yeteriz. Müminün 102-104) O zaman kimlerin tartıları ağır gelirse işte bunlar kurtuluşa ermiş olacaklar. Tartıları hafif gelenler ise kendilerini ziyan etmiş olanlardır. Onlar cehennemde ebedî kalacaklar. Ateş yüzlerine vuracak, orada dudakları çekilmiş, dişleri görünür bir halde bulunacaklar.” Kehf 105) Tanrılarının belgeleriyle ona kavuşmayı da inanmayan işte bunlardır, işleri boşa gitti, kıyamet günü onlar için tartı yoktur” hadi sen inandın sana terazi kuruldu terazin hafif geldi ne olacak?
Bahsettiğin inkarcılarla ilgili. İmanlı biri eninde sonunda cennette gidecek dedim
Gözün ayetleri görüyor mu? Cehennemden çıkış diye bir şey yok oraya giden sonsuza kadar orada kalır
Müslüman için var. Ayetteki inkarcılar diyorum sana
Baştan beri ne anlatıyorum sana
Bu senin uydurman hadi bana cehennemde süreli yanıp çıkacak kişileri anlatan bir tane ayet getir? Bakara 80) Sayılı günlerin dışında ateş bize dokunmaz." dediler. De ki: "Allah'tan buna dair bir söz mü aldınız? Eğer böyle ise Allah, kesinlikle verdiği sözden dönmez. Yoksa Allah'a karşı bilmediğiniz şeyi mi söylüyorsunuz?"” Aynen bak size bir süre ateş dokunur onların dediği gibi
Hatta ayetin devamı bakara 81) Hayır! Kim bir kötülük işler de kötülüğü kendisini çepeçevre kuşatırsa işte bu kimseler cehennemliktirler; onlar orada ebedî olarak kalırlar.
Noldu işine gelmemiştir al sana gerçekler dinin gerçek yüzü. İşte böyledir
Sen önce tefsirin ve sünnetin ne olduğunu öğren öyle yaz kafana göre yorumluyorsun
Bir tek onları alakadar kafasıyla bakarsan bizim dinle işimiz olmasına gerek yok nasıl olsa bir tek onlara
Anlayamadım nasıl yani
Allah'ın adaletine güveniyorum ya , zulüm edenler zalim olanlar bir zahmet cezasını çeksin ama onun dışında Allah'a bıraktım zaten iyi biriyse Allah nasip ediyor bir şekilde islami
Çocuğun olsa bir gün ve ateizmi seçse? Sonsuza kadar yansa aynısı dersin umarım
Çok üzülürüm çok üzülürüm ve her gece dua ederim ateistlikten dönsün diye inan istemem ateist olmasını ki neden olmasın dönebilir insanlar, İslam'da olan bırakıp İslam'da olmayan İslam olabiliyor hayat bu diyorum ya Allah'ın adaleti bizimkinden daha iyi ve inan kimin cennete kimin cehenneme gideceğini biz bilemeyiz
Sıkıntı yani. Aldatan eşi öldürünce ebedi cehennem olmamalı. Helal olmalı.
Aldatan eşi öldürünce ebedi cehennem mantıklı elbette. Kimsenin dünya sınavını sen bitirmezsin
Bitiririm. Hoşt. Aldatan ölür. Yararım bile ortadan ikiye.
Aldatmaya meyilli k ahbe
Aldatma=zina cezası için 4 şahit gerekiyor o da ölüm değil
Umrum değil. Ölmeli.
Keşke sen de ölsen.
Çok iyi kalplisin sağ ol bu iyi kalbin annene kardeşlerine akrabalarına da nasip olsun inşAllah 💓
Olur. Ayrım yok.
Öyle bir yer yok herkes müslüman olamaz Araplar sadece müslümandır
Öyle bir yer var mı yok mu demiyorum? Ama var mı yok mu mevzusuna girersen var, sen yok san
Hayır yok üç kitapta saraylarda yazıldı Tevrat Sümer mitolojisi İncil Roma sarayları Kur'an Abbasi saraylarında yazıldı
Yeniden dirilince görürsün sümeri
Yeniden dirilme diye bir şey yok 3500 yıl olmuş Yahudilik 2000 yıl olmuş Hristiyanlıl 1400 yıl olmuş İslâm bir kişi bile geri gelmedi hepsi Sümer mitolojisi Kuran'ın tanrısı zaten Mekke'deki ay tanrısı putu Araplarla muhattap Kuran'da 100 lerce çelişki var hepsi Tevrat'tan alıntı artık yapay zeka devrinde bilime akla mantığa ayırın ölümden sonrasını bilimde arayın ölünce insan hiçbir şey göremez duyamaz vücudu nelerden oluştuysa tekrar onlara kavuşur hepimiz atomuz atom parçalarından meydana geldik bu kitaplar hepsi uydurma masal
Görürsün var mı yok mu.
Yok kimse görmedi biz türk'üz istesek de müslüman olamayız biz Türkler Kuran'da kıyamet alameti yiz Yecüc mecücüz Araplar mü selam andır Atatürk oku öğren Arap oğlanın peşinden gitme gökten inildiği sanılan dogmatik kitaplara iman etme fatiha süresi de yemek duasıdır İncil den alıntıdır
Görürsün ölürken
Ölünce kimse bir şey göremez
Allahin kararina böyle dusunemezsin
Neden?
Onun Murad etmis oldugu hersey tasdik edilir asla ya rabbi kullarina yazik biz senden merhametliyiz dercesine hasa neden ebedi cehennemi kildin gibi bir şey aklimizin ucundan dahi gecmemeli
İslam'ın adaletsizliği.
sende islamdasin muslumansin neden boyle dedjnki
Senin sevdiğin bir insanın akrabanın belki torununun cehenneme gitmeyeceğine dair bir garantin var mı? İçin el veriyor mu?
şuanki zalimlere Cehennem bile az.
Müslümanlık = zalim olmamak, Müslüman olmayan = zalim olmak mı? Gerçekten bu kadar dar mı kapasiteniz?
Bu yazımdan bu mantığı çıkarman hayret verici bir zeka!!
Benim sorumdan senin bunu çıkarman mükemmel bir zeka ne bekliyordun?
Estağfullah senin kadar mükkelmel bir zeka olayız sen çok başkasın senin eline kimse su dökemez
Kulun neler yaptigini ancak allah bilir
Ayette yazıyor ya?
Eşek cenneti 🤣
Komik mi
Sen kendine acı önce. Temiz günahsız kimse yoktur zaten? Tövbe niye olsun o zaman?
Hayatın 10 değil bence 0 numara ki böyle diğer insanların günahının peşine düşmüşsün
Sen yan inşAllah
Ölünce daha iyi anlayacaz herhalde
allahınızı skm
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?