Allah'ın inanmayanları bile inandırmaya gücü yeterken doğru yolu göstermeye gücü yeterken neden sınav yapıp birilerinin kalacağını bilerek kalanlara sonsuza dek ızdırap çektirir? Allah merhametli, merhameti olan Allah böyle bir şeyi neden yapar?
Cevabın nedir?
+1 yılKuranda şöyle geçer laf suresinde. ayet numarasını hatırlayamadım.
Ve ma ene bir zallamin lil abid.
(Ben kullara karşı zulmedici değilim)
Allah tövbe haşa zalim değildir zalimleri sevmez ve zalim olduğu halde tövbe etme şansı olup etmeyenleri azaba atar.
Şimdi adamın biri sana tecavüz etse.
Etmeme şansı seçimi vardı ama iradesiyle bunu seçti.
Allah insanlara irade vermiştir.
Kimse cehenneme zorla atılmaz kişi kendini cehenneme zorla atar.
Bu Tip sorular soran biriysen işin var.
Yanlış yoldasın07 Yorumla- +1 yıl
Kaf suresinde *
Soran+1 yılAllah tecavüz eden kişiyi yinede imanı var diye sonunda cennete alıcak ama nasıl iş bu? ona inanmayanı ne kadar iyi bir insan olsada sonsuza dek cehenneme atıcak öyle mi
- +1 yıl
Şöyle düşün evin yanmış sen vazonun içindeki plastik çiçeğe üzülüyorsun.
Asıl mühim olan mesele imandır.
İmanı yoksa dünyanın en güzel insanı olsa farketmez.
Al-i imran suresi 20-22 ayetlerini kontrol edebilirsin
Soran+1 yılişte en iyi insanda olsa fark etmez. tecavüzcü imanlı cennete gidecek ama. Çok adaletli
- +1 yıl
Cennete tecavüz ettiği kişi omdan hakkını alıp memnun olduğu zaman gidecek ;)
Soran+1 yıltüm sorunlar çözüldü mü yani yanan yansız kalan sahalar bizim :D
- +1 yıl
Aynen yanan yansın bize ne oh tohumuna para mı verdik.
Haydi dansa 😝👻🕺🕺🕺🕺
En İyi Cevaplar
+1 yılEvet ALLAH merhametlilerin en merhametlisidir.
Sana senin iradenle secme hakki sunmus.
Bak kulum bunu yaparsan sonucu bu
Bunu yaparsanda sonucu budur demis.
Peki sen ne yaptin? Nefsine yenik dustun.
Halbuki senin elindeydi.
Evliydin ama baska biriyle yasak iliski yasadin.
ya da gittin baskasinin hakkina goz diktin.
Sonucunda ne goreceksek hep kendi yaptiklarimizdan dolayi gorecegiz.08 Yorumla
Soran+1 yılherkes hata yapar :) bu kadar ağır bir cezaya nasıl razı gelmiş. onun yerine sen bir ateiste kitabı ver oku de inanmam görmediğim yaratıcıya yok der. Ama Allah onu istese kendine inandırmaya gücü yeter ama bunu seçmek yerine sınav yapmayı tercih etmiş sonuçtada birilerini yakmayı. neden?
- +1 yıl
Yoktan var etmis bizleri, vardan yok etmekte yine o'na aittir.
Zaten benim diye birsey yoktu, emaneten kullandigimiz bedenlerimiz ve onlara hukmeden zeka ile birde ruhumuz vardi.
Emanete sahip cikmak lazim:)
Bakma bende sutten cikmis akkasik degilim:)
Soran+1 yılValla ben kendi karakterim olarak kendime sütten çıkmış ak kaşıkta derim o kadar iddialıyım :D Ama ben kendimi düşünerek söylemiyorum. bir hristiyan bile tek kişi bile girecek olsa o cehenneme kitapta ne kadar işkence dolu olduğu korkutucu bir dille yazılmış. Ama onu Allah istese doğru yola götürebilir buna gücü yeterken neden yapmıyo cehenneme gideceklere. Cennete gidecek insanında özgür iradesi var. Demek ki kin nefret bencillik gibi kötü duygular olmadan da özgür irade olabiliyo. O zaman bize bu kötü özellikleri niçin vermiş birilerinin bu özelliklerini kullanacağını bilerek ve sonunda onlara ceza vererek
- +1 yıl
Aslinda ALLAH o insanlari dogru yola sokabilmek icin onune firsatlar koyuyor ama son karari yine biz veriyoruz.
Mesela, kiz arkadasimla iyiyim mutluyuz. Baska bir kizla gozgoze geldigimde kafami cevirmek benim elimdeyken ne diye gozgoze gelip benden elektrik almasina izin veriyorum?
Beni cagirdi kendi evine diyelim. Beni oraya zorla kimse goturmuyor, oraya git kulum diyen bir rabbimde yok. Ama gidersem ne olacaginida biliyorum.
Hep bir secenek vardir hayatimizda ve kendi ipimiz kendi elimizde
Soran+1 yılişte Allah bizi doğru yollara sokmak yerine niye baştan yanlış yolları kaldırmayıp sınava tabi tuttu.
- +1 yıl
O zaman nefsi kotu olan ile iyi olani nasil ayirt edecekti.
Soran+1 yılniye öyle bir ayırt etme sınavına girdik. Kendisi bizim nefsimizi bilemez mi? Kötü olanlara doğru yolu gösteremez mi en sonda birilerini yakmadan
- +1 yıl
SORU.. ogrenmeye devam.. Yabanci ulkede yasiyorum. hristiyan is. arkadasim. Tanri. EVRENI. Alti gunde yaratti dedi.. Ogrenmek icin soru.. Onun. Tanri dedigi. Allah, mi. yani. Allah, mi yaratti evreni alti gunde.. Bu dogru mu. ve bizim dinimiz. ne diyor evrenin yaratilma suresi hakkinda..
+1 yılAllah herkese dogru yolu gosterir fakat uyup uymamak kisiye kalmis eger kisi bu cagriya kulak vermeyip bir de ustune koyulan kurallarin tamamini cigneyip kendisini yoktan var edeni unutursa iste ona ceza mustehak olur. Allah zulmetmek istemez fakat insanlar. kendilerine zulmediyorlar ayetini akilda tutmak gerekir
00 Yorumla
Böyle şeyler paylaşmayın ulan. Sizin yüzünüzden bende sorgulamaya başlıyorum. Tövbe tövbe..
04 Yorumla
Soran+1 yılçok özür dilerim gerçekten. Din sorgulanmaz diyolar ama sorgulamadan kabul edersem de bağnazlık olmaz mı?
Soran+1 yılYa hadi onlara müdahale etmemesi onlar da tamam. Ama birileri yanıcak bunu bilerek cehennemi yaptı. Böyle yapmak zorunda olduğunu zannetmiyorum. öyleyse neden yaptı
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
18Cevap
+1 yılŞöyle düşün..
Bir öğretmen bütün sınıfın aşağı yukarı kaç not alacağını bilir..
Sınav yapmadan, kimine 0 kimine 100 verse; 0 alanlar itiraz etmeyecek mi? Yahut sınavdan başarılı olanlar neden başarılı olduğunu anlayacak mı?
Bu yüzden Cenab-ı Hak insanların "kendilerini bilmeleri" için imtihan ediyor ki itiraz etmesinler Cehenneme gidenler..
Cennet'e gidenler de anlasın Cennetin ucuz olmadığını..
#Vesselam111 Yorumla
Soran+1 yılsonucta bir kişide olsa yanıcak neden Allah'ın hepimizin doğru yolda olmamızı sağlamaya gücü yeterken imtihan yapıp kalanlara ceza vermeyi tercih etmiş
- +1 yıl
Sen tecavüzcülerle, şerefsizlerle, haysşyetsizlerle aynı safta olmayı istermiydin?
Zalimler için yaşasın Cehennem..
Allah insanlara irade vermiş herkese eşit bir şekilde.. İnsanların bazıları o iradeyi iyi yönde kullanmış, bazıları kötü yönde kullanmış..
İyi olanların mükafatı Cennet, kötü olanlarınki Cehennem.. Sence adil değil mi?
Soran+1 yılHah işte tam bunu diyorum tecavüzcü neden tecavüzcü olmuş? Şimdi cennete giden insan özgür iradesini kullanmadı mı kullandı? Yani canilik bencillik kıskançlık gibi duygular olmak zorunda değil. Neden bize bu kötü duyguları vermişte sınava sokmuş. Özgür irade cennete giden insanda oluyosa kine nefrete gerek yok demek ki. ama vermiş bu duyguları kullananında sonu ızdırap demiş
Soran+1 yılşöyle düşün ibadet etmeme hakkımız var ama etmezsek sonu cehennem. Bu nasıl bir seçim hakkı, özgür irade. Birisini uçurumun kenarına koy ya at kendini ya bana gel de gibi bir şey. Başka şansı kalmıyo. Ben doğrusunda yanlışında değilim.
- +1 yıl
Anladım..
Kötü hasletler olmasaydı, insanın meleklerden farkı olmazdı.. İnsana da gerek kalmazdı..
Bunu melekler de soruyor Cenab-ı Hakka:
"Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler. Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti." (Bakara/30)
İnsanların yaratılmasında Cebab-ı Hakkın isimleri var.. 99 ismini insan barındırıyor..
Bunlar için, bu isimlerin ortaya çıkması için insanın yaratılması gerekiyordu..
"Herşey zıddıyla bilinir" kaidesince iyinin değerinin anlaşılması için kötülük gerekiyor..
Sıcağın anlaşılması için soğuk gerekiyor..
Işığın şiddetinin anlaşılması için karanlık gerekiyor..
Bu yüzden Cennetliklerin anlaşılması için Cehennemlikler gerekiyor..
Soran+1 yılyani sonsuza dek yananlar olucak ama bize bunun tek açıklaması her şeyin zıttı olması gerektiği için mi? Ben iyiyim benim zıttım kötü o acı çekicek o zaman ikimizde olmayalım isterim. Allah'ın gücü onun anlamamızı istediklerini zıtlıklar olmadan anlamamıza da yeterdi. bunun yerine neden yananların olucağı bir zıtlık seçti
- +1 yıl
Şöyle ki, nasıl "adil" bir padişah, ona itaat edenlere mükafatı var ise, isyan edenlere de mücaazatı (cezaları) vardır..
Bu cezalar kendi egosunu tatmin etmek için değil, itaat edenlerin hakkını muhafazası için var.. Çünkü onlar isyan ederek, itaat edenleri hiçe sayıyor, haklarını gasp ediyor..
Şahsi hesabına olsa belki affedecek, fakat, itaatkarlara haksızlık olur bu.. Umumun hakkı için, ırzı namusu için bunu yapması şart.. Egemenlik bunu iktiza eder..
Cezanın şiddetine gelince, neden yanmak?
Sen merhametinden bunu düşünüyorsun..
Ama insanlar şeytana uyup öyle çirkinleşiyor ki Cehennem bile onlara öfkesinden nerdeyse çatlayacak!(Mülk/8)
Allah, Rahimdir, Kerimdir, Gaffurdur..
O kullarına zulmetmez.. Fakat, kulları onu hiçe sayarak, kendi kendilerine zulmediyor.. Kimseyi takmıyorlar, kimseden çekinmiyorlar..
Elbette böylelerine şiddetli bir azap, adaletin ta kendisidir..
Soran+1 yılAllah padişah değil ya onun her şeye gücü yeterken kötülükleri silmeye her şeye neden bazılarımızın sonu ızdırap olucak istemez ki o böyle bir şeyi o zaman neden bu yolu tercih etmiş
- +1 yıl
Akla yakın olsun diye öyle benzettim..
Fakat, gerçek bu..
Dediğim gibi Kur'an'da şiddetli azap ile ikaz ediyor... Beni Rabbiniz olarak bilmezseniz, bana itaat eden, ibadet eden kullarımın hakkı için sizi ebediyyen Cehennem'e atarım diyor..
Allah'ın Rahman, Rahim ismi olduğu gibi Kahhar (kahreden, azap veren) ismi de var..
"Benim rahmetim, gazabımı aştı.." demesine rağmen, gazabının da olduğunu bildiriyor..
Soran+1 yılpeki Allah'ı kabul etmeyen ama çok iyilikler etmiş güzel yürekli bir insan cehennemlikken Allah'a inanmış fakat dünyada türlü türlü kötülükler etmiş birisinin eninde sonunda cennete geçiş yapması adaletsizce değil mi?
- +1 yıl
Allah'ı kabul etmeyen fakat çok iyi bir insanın azabı hafifler ama Cehennemden kurtarmaz..
Allah'ı bilen fakat çok kötü bir insanı da Cehennemden kurtarılmaz..
Tekrar söylüyorum "Cennet ucuz değil"
+1 yıliçinde bir gram iman olanlar cehennemde sonsuza dek yanmayacaklar
Müslümanlıktan haberleri olmayanlar toz olacak gidecek
Müslüman olanlar cennet fazla günahı olanlar ise günahları affolana kadar cehennem
neresi adaletsiz bunun senin hocan sınavda kalanı sınıftanmı geçiriyor014 Yorumla
Soran+1 yıladaletsizlik demedim kopyala yapıştır yapıcam. cennete giden adamda özgür iradesiyle gidiyo. Yani özgür iradede kötü duygulara ihtiyaç yok bize bu kötü duyguları vermeyip sınava sokmayabilir, kimseyi yakamayabilirdi. Allah'ın gücü yetmez diyemezsin heralde. peki neden sonunda birilerinin acı çekeceği bir yolu tercih etti. sorum bu
- +1 yıl
bir hoca tembel öğrencisini sınava sokmadan düşük not vermez veya bir öğrencisini sınava sokmadan not vermez Allahta bizi sınava sokuyor aslında ne olacağını biliyor tıpkı öğretmenin tembel öğrencinin düşük alacağını ve çalışkan öğrencisinin yüksek alacağını bildiği halde onu sınava sokması gibi anlıyormusun kardeşim eğer hoca seni sınava sokmadan 0 verse sen 0 alacağını bilsende neden dersin neden sınava sokmadan bu notu verdin ama sınavdan 0 alırsam ben sıfır aldım dersin aynı bu misal kardeşim haksızlık olmaması için yoksa ALLAH ne yapacağımızı bildiği için direk cennet cehenneme atabilirdi insanı o zaman adaletsizlik olurdu
neden haketmeyen birisini sınavdan geçirsin hocan
Soran+1 yılbir dakika sen çok farklı bir yere değindin. hoca kimin düşük not alacağını biliyor... yani Allah kimin cehenneme gideceğini biliyosa o kişinin sınavı geçme imkanı olmadığını bilerek ona bu sınavı yaparak onu cehenneme göndermiş oluyo
Soran+1 yılhaketmeyen birisi çalışmamıştır. hoca istese öğrenciyi çalıştırabilir buna gücü yeter
- +1 yıl
evet öyle oluyor hocada zaten öğrencisinin sınavdan düşük veya yüksek alacağını bilir ama sonra bana neden bu notu verdiniz diye isyan edeceğinden sınava sokar yoksa hocada onun alacağı notu aşağı yukarı bilir
- +1 yıl
bir insan ben sınava çalışmayacağım diyorsa hoca ne yapsın
Soran+1 yılAma Allah bir hoca değil bizde bir öğrenci değiliz onun kuluyuz sonunda bazılarımızı yakacağı kulları. bunun yerine senin öğretmen-öğrenci ilişkisinden gidersek bizim öğretmenimiz her şeye gücü yeten o zaman öğretmeye de yeterdi biz istemesekte kötü insan olmayabilirdi. ama var neden.
- +1 yıl
örnek verdim sadece ayrıca
öğretmen öğrenciye öğretmekte istese inatla ben öğrenmeyeceğim okumayacağım diyenlere ne oluyor bir baltaya sap olamıyorlar ve Allahın kullarıda cehennemde yanıyor fakat:
içinde 1 gram iman olan, dersi anlamak isteyen öğrenci öğretmenin anlattıklarınıda dinler derslerindede başarılı olur öğretmenin ona özel ilgisine gerek kalmaz - +1 yıl
ALLAH zaten 1 gram imanı olanı affedecek biraz olsun dersine çalışana hocanın ek puan vermesi gibi
Soran+1 yıl1 gram imanı olan dünyada adam kesmiş, hırsızlık yapmış etmiş; inanmayan açları doyurmuş, ihtiyacı olanın yardımına koşmuş. ama imanı olan eninde sonunda cennete gidecek ne kadar iğrenç bir insan olsada, imanı olmayan ne kdar iyi bir insan olsada direk cehenneme gidecek öyle mi
- +1 yıl
evet imanı olmayan cehenneme gidecek fakat hayatında Allahın yasakladığı hiçbir günaha bulaşmamışsa yine cehennemde olacak ama azap çekmeyecek ayrılacalık olacak ama yinede cehennemde
Soran+1 yılyoo kitapta yazıyo ne kadar iyilik yapsada Allah'a inanmayan boşa yaptığı, azap çekecek diyo. Link atamıyorum dinimiz islam sitesinden kâfirlerin iyi işleri yazıp bakınız.
- +1 yıl
aslında sonuna kadar okursan doğrudur
Soran+1 yılBir ateist, hiç kötülük etmese ve herkese iyilik etse, hattâ yüzlerce cami yaptırsa, imanı olmadığı için hiç kıymeti olmaz. Bir âyet-i kerime meali şöyledir:
(Kâfirlerin cami yapmaları ve diğer bütün [iyi] işleri, boşa gidecek, Cehennemde sonsuz kalacaklar.) [Tevbe 17] diye yazıyo en sondada
cehennem de sonsuza kadar kalanların vücutları eriyeyecek yok olacak allah tekrar o vücudu yaratacak böyle devam edecek sonzukadar tabi allaha inanmıyanlarin sonu bu
13 Yorumla
Soran+1 yılişte neden yazık değil mi? ben birisi yanlış bir şey yaptığında alıp karşıma anlatırım doğrusunu bana inanmayabilir. Ama Allah'ın kendisine inanmayanların inanması sağlamasına gücü yeter böylece kimse yanmaz. Peki neden yakmayı tercih etmiş
Soran+1 yılSınav yapmayıp bize doğruları öğretseydi kimse yanmasaydı. sınav yapıp kitap yollayıp yol gösterdi ama sonuçta birileri azap görücek. Yol göstermek yerine herkesi doğru yola sokmaya gücü yeterdi. ama o sınav yapmayı seçti birilerinin yanacağını bilerek neden?
+1 yılallah dileseydi herkesi melek yaratırdı yüce rabim kullarım hatalar günahlar yapsın benden mafiret dualar etsin diyor allaha şirk içinde olanların dışında sonsuza kadar cehenem ateşi diye olay yok iiyi araştır oku
00 Yorumla
+1 yılBenimde çoğu zaman sorguladığım bir konu bu. İstese herkes refah içinde yaşayıp kötü duygular olmadan mutlu yaşayıp mutlu ölebilirdi. Mesela afrika da doğmuş büyümüş bir çocuk o ilkelliğin için de bize göre dini olmayan bir ortamda büyüyüp ölüyor o şimdi cehennem e me gidecek.
10 Yorumla
+1 yılKızım sen kendini kurtar önce de başkasını düşünme sonuçta herkesin aklı var. Sen bunu sorgulamak yerine kendi vazifenle ilgileneceksin 😂
111 Yorumla
Soran+1 yılYa ben kendimi düşünmüyorum ama burda şu sorunun cevabını arıyorum kopyala yapıştır yapcam yazmaktan yoruldum da. cennete giden adamda özgür iradesiyle gidiyo. Yani özgür iradede kötü duygulara ihtiyaç yok bize bu kötü duyguları vermeyip sınava sokmayabilir, kimseyi yakamayabilirdi. Allah'ın gücü yetmez diyemezsin heralde. peki neden sonunda birilerinin acı çekeceği bir yolu tercih etti
- +1 yıl
Allah sana git günah işle cehenneme gir cezanı çek demiyor ki aksine emirlerime uy seni odullendiriyim diyor. E sen gidip günah olan şeyleri yaparsan cezanı çekersin. Sonra çıkıp da niye beni cezalandirdin diyemezsin. Allah "ben sana akıl gibi bir nimet verdim, doğruları gör bil düşün idrak et diye, ama sen zevkin uğruna bunları hiçe saydin" derse hiç bir söz hakkın olmaz
Soran+1 yılişte cennete giden adam günah olan şeylerden kaçınmış demekki bu adam özgür iradesiyle yapmış bunu yani özgür iradede kötülüğe ihtiyaç yok. o zaman kötülük olmasa cezada olmazdı neden var. aynı cümleyi yazmış oldum ama soruma yanıt olmadı bu
- +1 yıl
İyi o zaman sen sınava girmeden ben istediğim üniversitede okuyacam de bakalım oluyor mu öyle. İşte sorun bu insanları test etmek, bizim yaratılış amacımız bu ve insanların bunu anlaması gerekiyor anlayanların bilenlerin de uygulaması
Soran+1 yıltestten kalanlar olacağını biliyor ama cennette nasıl olacaksak bu sınavı olmadan kimse yanmadanda olabilirdik. neden sınav yapıp birilerini yakma yoluna girdi. böyle yazınca yakma yoluna girdi falan yanlış anlaşılmak istemiyorum ama bilerek keskin yazıyorum çünkü düzgün anlatamıyorum
- +1 yıl
Lan akılsız beyinsiz insan anlamamakta ısrar edip durma. Allah yakmıyor insan kendi aklıyla sucu işleyip kendini yakıyor ne aptalsin yahu
Soran+1 yılAllah yakmıyor ama yakıcak yeri o yapmış birilerinin yanacağın biliyor. saydır kardeşim canın sağolsun:D
Soran+1 yılsen diyosun ya insan kendini yakar işte bu özellik insana neden verilmiş. bu özgür iradeyse cennete giren insanda özgür iradesiyle giriyo yani kendini yakan insanın kendini yaktığı huylarına ihtiyacı yok. Allah bu huyları neden vermiş kendisinin hoşuna gitmediği halde. Bu huyları kullananlar içinde cehennem yapmış. Valla çok uykum geldi anlatamadıysam kusura bakma
- +1 yıl
Buyur canım bunu bir oku sabahtan beri aynı şeyi tekrarlıyorsun 😂
m.sorusorcevapbul.com/.../kulli-irade-ve-cuz-irade-ne-demektir
Soran+1 yılokudum kardeşim aynı soruyu sorup duruyosun demişsin yine anlatamamışım sanırım ben bize verilen iradenin farkındayım bu iradeyi kötüye kullanıp kullanmamak bizim elimizde muhakkak ki kötüye kullananlarda olucak Allah cehennemi boşuna yapmadı. cennete gidenlerde kendi iradesiyle gidecek. demem o ki iradede kötü şeylere ihtiyaç yok demektir. Peki Allah neden bu irademizi kötüye kullanma hakkını bize vermeyi seçmiş sonuçta birilerinin yanacağını bilerek. Yine aynı şeyi yazmış oldum fark etmişsindir. Lütfen hakaret edicekseniz yazdıklarımı görmezden gelin
- +1 yıl
Allah bizim cüzi irademizle ne yapacağımızı biliyor. Bilmesi zorlaması değildir. Zaten ilim maluma tabidir. Yani Allah bildiği için biz yapmıyoruz. Biz yapacağımız için Allah biliyor. Mesela ben güneşin yarın kaçta doğacağını biliyorum. Şimdi ben bildiğim için mı güneş o saatte doğuyor yoksa güneş o saatte doğacağı için mı ben biliyorum. Öyle de Allah'ın ilmi ezeli olduğu için insanların cüzi iradelerini nasıl kullanacaklarını biliyor ve o cüzi iadeye göre onlara bir kader çiziyor. Allah bizi sınava tabi tutmadan dilediğini cennete dilediğini de cehenneme gönderseydi neden demezmiydiniz? Nasıl bir adalet denmezmiydi?
Sözde merhametliymiş işte 😄 her b*ku yiyen bir müslüman sonsuza kadar kalmıyor ben kalıyorum sırf inandığım için adalete bakar mısın 😄😄
07 Yorumla- +1 yıl
kendisini inkar edene neden merhamet etsin Allaht ters sıfatlar sahibidir merhamette vardır Gazapta
Soran+1 yıl@Kürşathann99 şimdi özgür irade veriyo bana ibadet edebilirsiniz etmeyebilirsinizde. etmezseniz azabım sonsuz diyo. Ben burdan bakınca adaletli bir seçim göremiyorum
- +1 yıl
ister et ister etme edersen sana mükafatını veriririm etmezsende cennetimi istersin cehennemimi demeyeceğim diyor yani ne adaletsizliği
Soran+1 yıl@Kürşathann99 neden böyle bir şey yapma gereği duymuş Onun yerine kötüleri yaratmasaymış sonunda yanıcaksa ya da yok etseymiş. azap çok sadistçe diyo ateistler bu duruma
- +1 yıl
herkes gereken mükafatı almalı sen bunu zorlarsan beyni yakarsın bir tartıya tonla yük yüklenmez tartı parçalanır zekanı zorlaman bunları seni yoldan çıkartır o zaman diyeceksin Meleğide yaratmasaydı şeytanıda cinleride İnsanlarıda onuda bunu ağacıda Dünyayıda Allahın ne için yarattıgını nasıl bir düzen oldugunu bilmiyoruz
Soran+1 yıl@Kürşathann99 hayır öyle demiyorum acı çektirilmesini Allah istemiyoken kendi niye çektirdiği bir sistem kurmuş. Allah bunu sormaya yeticek aklı vermiş bana ama cevabını vermemiş mi
- +1 yıl
Allahın sadece bize öğrettiklerini bilebiliriz o öğretmesse bilemeyiz şimdi o kadar günah işleyecek birisi cehennemi haketmiyormu
-zaten Müslümanlıktan haberi olmayan iyi bilmeyen kimse cehenneme girmeyecek
toz olacak gidecekler ama Müslümanlığı görmüş bilmiş olupta inkar edenleri azap beklemekte
+1 yılÇünkü Allah diye bir şey Yok insanın en temel korkularından olan ölüm korkusu üzerine geliştirilmiş bir konsept sadece
07 Yorumla
Soran+1 yılinsan bedeninin işleyişi bile tesadüf yani senin için. bence harika bir makina
- +1 yıl
Evet benim için öyle
- +1 yıl
Ha bu arada tesadüf de değil her şey nedensellik ilişkisi içinde açıklanabilir ama Allah'ın işi değil yani o anlamda evet tesadüf
Soran+1 yılşu da bana saçma geliyo mesela doğuyoruz büyüyoruz ölüyoruz. Hepsi öyle bir tesadüf? burdan gittikten sonra yok oluyosak kısacık ömrümüzü boşa harcıyoruz demektir. nedeni bile bilenemeyen evrenin olması tesadüf? evren var olduğu gibi yok olucak. sonrası hiçlik diyince bile aklıma karanlık, boşluk geliyo ama bu da bir varlık. sonrası?
- +1 yıl
Evet karışık :/ ölünce Yok olucak olmayı düşünmek de aslında bayağı depresyona falan sokabilicek bir varoluşsal kriz
Soran+1 yılya her şeye tesadüf neden sonuç ilişkisi derim evrenin olması falan ama duygular çok başka düşünmek hepsi çöpe ha
Soran+1 yılseçim şansı olsa öldükten sonra devam etmek isteyenlerde olurdu yok olup gitmek isteyenlerde o kadar büyük bir krizde değil. ben şu an kararımı bile verirdim pek düşünmeme gerek yok :)
Gizli Üye(25-29)+1 yılYa kadeşim müslümansan görevlerini yap zaten cennet ve cehennem yoksa girmessin biyere hiçbişi olmaz ama ya varsa? Varsa ve görevlerni yapmadıysan ne olcak kötü olcak yani yap kaybetmessin hiç bişey bedava degil bedava olanlardada mükafat oluyor BENİM GÖRÜŞÜM
10 Yorumla
+1 yılKimse sonsuza kadar kalmayacak, böyle bir ayet yok.
06 Yorumla
Soran+1 yılmüslümanlardan kimse. birileri kalacak sonuçta
- +1 yıl
Var diyen sallamak yerine ayeti söylerse memnun olurum.
+1 yılTanrı denen bir kavram yok. Cehennem falan yok. Uydurma bunlar. Dert etme.
07 Yorumla
Soran+1 yılsana katılmadığım nokta bir yaratıcı olması mantıklı geliyo bu kısma inanıyorum yok olup gideceğimizi zannetmiyorum. doğmam ölmem tesadüf zannetmiyorum. bir yere gideceğimize inanıyorum ama bunun cennet cehennem yok sınavdan kalanlar doğru cehenneme burası çok saçma geliyo
- +1 yıl
O zaman panendeistsin :D
Soran+1 yılgibi gibi... kitabada inanıyorum içinde bazı şeylerin uydurma olması imkansız geliyo. sadece bu böyleyse nedeni ne sorusu beni arkadaşların değişiyle Allah'a şirk koşan biri yapıyo. sorgulayamazmışım. Oysa bence Allah yaptıklarını sorgulamadan kabul etmemdense aklıma mantığıma yatıp kabul etmemi doğru görür bence.
Soran+1 yılHani o öyle ister diyede sorgulamıyorum aslında bilmek istediğimden merak de öğrenme isteği de ne dersen
- +1 yıl
Benim yaptığımı yap o zaman. Kuran, İncil (en az iki tanesi) budizm ve mitlerle ilgili ansiklopedik kitaplar. Dinler tarihi, evrim ile ilgili kitapları oku. Son olarak Saphiens adlı kitabı öneriyorum. Eminim hepsini okuduktan sonra aklında soru işaretleri kalmayacaktır. Eğer bunu isteyerek ve azimle yaparsan 1-2 sene içinde hepsini bitirebilirsin. Desteksiz düşünmeye göre daha işe yarar olacağı kesin.
Soran+1 yıltamam yazdım aklıma. sen neden inanmıyosun yaratıcıya? bedenimiz evrene karısıcak ama hissediyorum ben sevgiyi hüznü mutluluğu bu duygular ne olacak? Bana mantıksız gelen hiç olacak olması bunların. Dünya insansız daha iyi olur ama insan dünyasız var olamaz. Evren bir sebepten ötürü olmalı diye düşünüyorum. Ve büyük ihtimal evreninde sonu gelecek. Sonra ne olacak evren olmadan önce ne vardıysa o. işte orası kocaman bir soru işareti.
- +1 yıl
Bu yüzden agnostiğim zaten 😂
+1 yılSen merhametli bir öğretmensin fakat sınıfında herkesin o dersten geçemeyeceğini bile bile neden sınav yaparsın?
214 Yorumla
Soran+1 yılneden?
- +1 yıl
Çalışan ve çalışmayan gerçekten sınavı geçmesi gereken öğrencilerin o sınavı geçmesi hak etmeyenlerin ise ne yazık ki kalması için. Gününe gününe katıp da ders çalışan bir öğrenci ile çalışmayan bir olur mu hiç? İman eden ile de etmeyen bir olur mu?
Soran+1 yılAllah'ın gücü yeter hepimize istese doğru yolu gösterip cennete almaya kötü biri olmamamıza yetmez demezsin heralde. bunu yapabilecekken neden birilerinin sonunda acı çekeceği bir sınav yapmış
- +1 yıl
Sen de tüm çocukların yazılı kâğıtlarındaki yanlışları düzeltip onların sınıfı geçmesini sağlayabilirsin. Fakat bu gerçekten çalışan çocuklara yapılmış bir haksızlık değil midir?
Soran+1 yılBende diyorum ki Allah herkese doğrusunu öğretip 100 aldırabilir öğretmeye gücü yeter. Anlatabildim mi bilemedim ama. Hile yapsın demiyorum.
- +1 yıl
Şöyle ki sen herkese 100 alması için yapması gerekeni söylüyorsun bir takım kolaylıklar sağlıyorsun hatta bu kitaptan soracağım buna çalışın diyorsun fakat senin tüm bu iyi niyetine rağmen ćalışmayan öğrenciler oluyor. Aslında Allah bunu yapmış demiş ki Kuran-ı Kerim'den sorumlusunuz. Sınavın cevap anahtarını vermiş aslında ee öğrenciler cevap anahtarına bakmaya bile tenezzül etmezler ise ne yazık ki sınıfta kalmaya mahkumdurlar. :)
Soran+1 yılyapmayan öğrencilerimide sadece yakıp işkence ediyorum çok mantıklı
- +1 yıl
Cehennem lüzumsuz değil, o kadar insan katleden para için maddiyat için insanları katleden çocuk yaşlı genç demeden türlü işkencelerle eziyet eden insanlar var bu dünyada. Onların yanması gayet tabii ki mantıklı. Cehennem yalnızca oraya girmeyi hak edenler içindir.
Soran+1 yılişte bende diyorum keşke cehennemi lüzumsuz kılsaymış. Yani cennete giden adamda özgür iradesiyle gidiyo. Yani özgür iradede kötü duygulara ihtiyaç yok bize bu kötü duyguları vermeyip sınava sokmayabilir, kimseyi yakamayabilirdi. Allah'ın gücü yetmez diyemezsin heralde. peki neden sonunda birilerinin acı çekeceği bir yolu tercih etti
- +1 yıl
Güzel sorular soruyorsun, bir saniye. :)
- +1 yıl
https://m.youtube.com/watch?v=7YcXUAxTvAg Vaktin olursa izle, sanırım bana sorduğun soru burada sorulmuş ve eminim benden daha iyi açıklıyorlar.
Soran+1 yılBekliyorum :D Yanlış anlaşılmasın bu arada kimseyi haksız çıkarma gibi bir niyetim yok. Aksine haklı bir sebep arıyorum. Sorularımın sebebi gerçeği bulmak istemem.
- +1 yıl
Anlıyorum seni sıkıntı yok. :)
Soran+1 yıladam da sınavda müdahale mantığıyla anlatmış. neden sınav yapılma gereği duyulup sonunda sınavda kalanlara ne olduğundan bahsetmemiş. Eğitim sistemi neden böyle sorarım :D bir açıklama olmalı ya. Orasını Allah bilir diyerek bağnazca kabul etmek istemiyorum. Allah nasıl oldu, büyük patlama nasıl oldu, karadelik içine girince ne oluyo gibi bir soru değil sorum muhakkak bu dünyada da bir cevabı olmalı. Çok basit aslında Allah neden bazılarımızın sınavdan kalacağını bilerek bu sınavı yaptı. Kalacağımızı biliyoduki cehennemi yaptı.
+1 yılYapcak. borsey yok yuce. allahim oyle buyurmus bu dunyada yersen haltlari obur dunyada cazir cuzur yanarsin dikkat!!!
00 YorumlaÖnce şunu sorman lazimdi yaradan insanı niye yaratti?
04 Yorumla
Soran+1 yılneden
Soran+1 yılişte benimde sorum o amaç ne
kimse kimseyi ne cehnete soka bilir ne cehenneme çünkü allah ccc senin tüm gunah ve sebabap larını tartacak
00 Yorumla
+1 yıleglence anlayisi degisik demekki.
20 Yorumlacok agir cok rabbim muhafaza buyursun insallah
10 Yorumla
+1 yılÇok mantıklı nasıl inanmazsın manyaaaaaaak😂
00 YorumlaYani pazarlık mı yapalım yaratıcı ile
115 Yorumla
Soran+1 yılNe pazarlığı? Ben sadece gücü yeterken neden böyle bir şeyi uygun görmüş öğrenmek istiyorum
Soran+1 yılkalmaz kardeşim. Herkes aynı örneği veriyo. Ricam sana zahmet bir diğer yorumları oku. Aynı şeyleri yazmaktan bileğim ağrıdı. sorumu anlarsın o zaman belki
Soran+1 yılaksine anlamak için soruyorum. Allah bizi doğruya yönlendirmeye çalışıyo hep. Peki neden başta yanlışı kaldırmayı tercih etmedi. Böylece kimse acı çekmezdi. neden bu sınavı yapıp birilerinin cehenneme gitmesine zemin olucak bu hayatı kurmuş
- +1 yıl
Allah insanlara diğer yarattıklarına olmayan iradeyi verdi. İyi ve kötüyü idrak etme. Bu bir teslimiyet. Ve tüm insanlar Allah'ın varlığına ve birliğine yemin etti. Melekler buna şahitlik etti. İstese idi hepimizi iyi yapardı ya da kötü yapardı. Ama o öncesini ve sonrasını bilendir. Ayrıca bizim bilmediğimiz fakat Allah'ın bildikleri var.
Soran+1 yılEvet var işte en büyük kafa karışıklığı. Allah'ın ne annesi ne çocuğu var. Yani Allah tek. Şimdi ben evrene bakıp bir yaratıcı olmalı diyorum bu kadar mükemmel şeyleri yapıcak mükemmel biri olmalı diyorum. Peki o mükemmel birisi kendi kendine mi oldu? e böyle düşününce evrende kendi kendine olabilir.
Soran+1 yılbaştan sona değil okuyupta konuşmak daha makul ama takıldı işte bir kere aklıma
Soran+1 yılokumuş birisine sordum cevap yok. düşünmek yerine direk kabul etmiş. Ben bile bir söz söylesem arkadaşlarım ben söyledim diye değilde mantıklı olduğu için benimsesinler o sözü isterim. Allah'ta körü körüne kendi dedi diye inanılan şeyin düşünülmeden kabul edilmesini istemez heralde
Soran+1 yılevet deneyle ispat var sonuçta
Soran+1 yılhayır zaten ben inanıyorum neden diye soruyorum ama. Tamam bu böyle ama mantıksız geliyo mantıklı bir açıklaması olmalı bu açıklaması ne diye soruyorum. körü körüne kabul etmek istemiyorum
+1 yılBende anlamiyorum nedennn
10 Yorumla
+1 yılNe bekliyordun
010 Yorumla
Soran+1 yılyanlış yolda olanlara yanlışlarını gösterip herkesin mutlu mesut olmasını. kimsenin acı çekmemesini
- +1 yıl
Bu dünyada kötülerde olmasa iyilerin ne anlamı kalırdiki
Soran+1 yılOvv üzücü bir mantık. kötüler harcansın diyosun yani. Herkesi kurtarmaya gücü yeter Allah'ın istese. Neden bunu tercih etmemiş. Benim içimde bulunduğum durumda üzücü bir durum kafa karışıklığı
Soran+1 yıl@RandorM Ayy dur bir dk. Kimseyi dinden çıkarmak için yazmadım bunları. Sen olumlu düşün olumlu olacaktır. Bu dünyada bir sınavda değil miyiz? Benim sorularımın sebebi inanmadığım için değil sebebini öğrenmek içindi
Soran+1 yıl@RandorM aslında bir çok şeyi biz dert ediyoruz kendimize..
Soran+1 yıl@RandorM al bendende o kadar. körü körüne kabul edemem. Böyle tamam ama neden böyle diye sorarım
Heyy sennn
00 YorumlaEvet kaçış yok
10 Yorumla
+1 yılağır..
10 Yorumla
Devamını Gör(9)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!