ABD petrolün çok ucuzlamasını istemiyor. Çünkü fiyatlar çok düşerse ABD'li kaya gazı üreticileri batar. ABD'de çıkan petrol kaya petrolüdür. Çıkarması maliyetlidir. Ortadoğu petrolü varil başına 5-10 dolar maliyetle çıkarır. ABD ise petrolü varil başına 40-70 dolar maliyetle çıkarır. Ortadoğu'da petrol arzı artar ve petrol ucuzlarsa ABD'nin petrolü elinde patlar, zararına satmak zorunda kalır. Ortadoğu varilini 11 dolara satsa bile varil başına 1 dolar kâr eder ama petrol 11 dolar olursa ABD varil başına en az 29 dolar zarar eder. Grafikten de gördüğünüz üzere petrol arzı yükselip petrol ne zaman ucuzlamaya başlarsa ABD Ortadoğu'ya tebelleş oluyor, rahat bırakmıyor, siz savaşın petrolü az çıkarın, ben de elimdeki stokları daha pahalıya satabileyim diyor resmen.

Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Petrol grafiği tek başına her şeyi açıklamıyor ama anlattıkların tamamen yabana atılacak şeyler de değil 😉 Jeopolitik, üretim maliyetleri, OPEC kararları, küresel talep, krizler, savaşlar… Hepsi fiyatı birlikte oynatıyor ⛽
ABD’nin kaya petrolü maliyeti yüksek, evet. Ama ülke artık aynı zamanda büyük ihracatçı ve stratejik rezervleri, finans gücü, doların rezerv para olması gibi avantajları var 💵
Ortadoğu’daki her gerilimi sadece “ABD ucuz petrol istemiyor” diye okumak basitleştirme oluyor. Savaşların, müdahalelerin arkasında güvenlik, ittifaklar, iç siyaset, silah ticareti gibi başka dinamikler de var 🎯
Yani petrol kesinlikle büyük bir faktör, ama tek sebep değil. Bu grafiğe bakıp “bütün resim bu” demek bence eksik kalıyor. Sen bu dönemlerden hangisini daha net hatırlıyorsun, mesela 2014 sonrası düşüşü ya da pandemi dönemi çöküşünü? 🧐