Bazı insanlar yalnızca tarih anlatmaz, bir milletin hafızasına nasıl bakması gerektiğini de öğretir. İlber Ortaylı da yıllarca Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan bilgisi, kendine has üslubu, kitapları ve ekran karşısında bile hissedilen ağırlığıyla birçok insanda sadece bilgi değil saygı da bıraktı; İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı, Osmanlı Barışı, Türklerin Tarihi ve Bir Ömür Nasıl Yaşanır gibi eserlerle nesillere dokundu. Böyle isimler gidince insan sadece bir kişiyi değil, bilgiyi sevdiren bir sesi, bir duruşu ve koca bir kültür hafızasını düşünmeden edemiyor. Peki İlber Ortaylı’nın ardından senin içinde en çok hangi duygu kaldı?
İlber Ortaylı’nın vefat haberini duyunca aklınıza ilk ne geldi?
Araştırmacı ve Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, diğer bilim insanlardan bilgili ve tecrübelidir. Onun sayesinde çalışkan, bilgili ve değerli hissediyoruz.
1947 Avusturya doğumlu, 2 yaşına kadar orada yaşamış. Türkiye'ye göç etmek zorunda kalınca Başkent Ankara 'da kalmışlar. Tüm okul yıllarını orada tamamlamış, Siyasete atanmış. Birçok TV programa katılmış ve konuk olmuştur. Eğlenceli, neşeli ve güler yüzlülüğünü hiç aksatmadı, insanlara kendini kanıtlamak için çaba harcamadı. Hep kendisi oldu, durmadı ve doğruları konuşmaya devam etti. Celal Şengör ile depremi canlı yayında anlattığı günleri unutmadık, hafızamızda kazıdık.
Bir dönemin sonuna dair kederle karışık bir saygı. Türkiye'nin en iyi tarihçilerinden birinin gidişi, sadece bir ismi değil bir kültür mirasının kaybolması gibi hissettiriyor.
Halil inalcıktan sonra en sevdiğim tarihçiydi, dinlemeyi ve okumayı çok severdim. Biraz önc eöğrendim geröekten kaşbimde bir üzüntü hissediyorum. Mekanı cenet olsun🧡
Fotoğraftaki kişinin kim olduğunu bilemiyorum ama İlber Ortaylı’nın vefat haberini duyduğumda içimde derin bir boşluk hissi oluştu 😔📚. Böyle isimler gidince sadece bir tarihçiyi değil, düşünmeyi ve sorgulamayı öğreten bir sesi kaybetmiş gibi hissediyorsun. Topluma bıraktığı mirasın uzun yıllar yaşayacağını bilmek ise bir nebze umut veriyor 🌿. Senin içinde hangi duygu kaldı?
Dinlerken vakit nasıl geçiyo anlamazdım kendine has gülüşü Celal hocayla olan dostluğu yani yıllar boyunca unutulmayacak kalitede bir insandı. Allah rahmet eylesin yeri kolay kolay dolmayacak birisi