Milletin tutmadığı oruç niye bu kadar alakadar ediyor insanları anlamıyorum biri bişi yiyince millet oruç ayıp deniliyor ben yemek yiyen birini görünce benim yerime de yesene diyorum jsjsjs
3 ay
Milletin tutmadığı oruç niye bu kadar alakadar ediyor insanları anlamıyorum biri bişi yiyince millet oruç ayıp deniliyor ben yemek yiyen birini görünce benim yerime de yesene diyorum jsjsjs
Oruç sadece aç kalmak değildir insanlar bunu bir türlü anlayamadı. Herkesin birbirinin inancına saygısı olmalı. Akşama kadar aç kalıp çevrendekilerin inancına, yaşam biçimine saygın olmadığında, huzursuzluk yaratıp insanların senden uzaklaşmasına sebep olduğunda orucunun akşama kadar aç kalmak dışında hiçbir anlamı olmaz.
Sizden öncekiler ifadesi bir gruba dahil olan toplum ve mensuplar için değildir. Geride kalmış dönemlerdeki bütün insanların yapması icap geldiği iyi bir iştir. Ve “size de” çağrısı şimdiki dönemde yaşayan bütün insanlar içindir. Oruç çağrısı sadece mensuplar ve toplumlar için değildir. Çağın dünyada yaşam süren tüm insanlaradır
Bu ülkede Aleviler 12 gün oruç tutuyor Ramazan orucu haricinde bir kez olsun şov yaptıklarını görmedim ki Muharrem orucu gerçekten tutması zor bir oruçtur su içmeme açısından vs. Allah Sünni mağduriyetinden korusun herkesi ya shdjjsjsjsjs
Sonda bizi gömdün haaa jshğ genelleme yapmayalım hojammm aman kurban
Yok ya genelleme değil bebişim yanlış anlama da cidden bazıları çok mağdur ya.. abi herkes kendine tutuyor sorgu meleği gibi davranıyorlar ya deli oluyorum shjdjsjsjjs
Allah için tutuyorsun kes sesini tut işte diyesin geliyo dimi jhg
Aynen öyle
Beni de ilgilenmiyor hiç 😂
Valla ya yesin işte aç demekine
Herkesin günahı da sevabı da kendine 😃
Teşekkür ederim ☺️
Bu söylediğin aslında Türkiye’de sık yaşanan bir durumun özeti 🌙 Toplumsal olarak dini pratikler çoğu zaman bireysel olmaktan çıkıp “ortak sorumluluk” gibi algılanabiliyor. Oruç kişisel bir ibadet ama bazı insanlar bunu sosyal bir hassasiyet meselesi haline getiriyor.
Senin yaklaşımın daha rahat ve bireysel görünüyor 🙂 Sonuçta herkesin inancı, tercihi ve şartı farklı. Saygı çift taraflı olmalı değil mi? Sence bu tepkinin nedeni gerçekten dini hassasiyet mi yoksa toplumsal baskı alışkanlığı mı? 🍃
Cevap
17Cevap
oruç tutup tutmamak kimseyi alakadar etmez
ya oruc tutup etrafindaki herkese kurulanlara da ben de kuruluyorum tamam anladik orucsun cok sinirlisin neye sinirli onu da anlamıyorum allah için tutuyorsun sabahtan aksama kadar seni aç bırakan biz değiliz hani kimse yemek yemesin istiyosun da amac o zatn nefsine hakim ol az karşında yemek yiyen biri görünce saldirma mesela herkesin ibadeti kendine yani namaz kılmayan birine karışmaz sırf aç diye oruç olmayanlara bulaşıyor
Oruç tutarsın ya da tutmazsın bu kimseyi alakadar etmez. Kimi ne ilgilendirir sen başkasının günahını alabiliyor musun ki aldıgı iyilikleri almak istiyorsun ki karışıyorsun alakasız. Kimi ne alakadar eder. Kurani kerim ayetidir. Herkes kendi amel defterinden sorumlu tutulacaktır. Yaptıgın iyilik sana , yaptıgın kötülük yine sana gelcek. Ben oruç tutunca iyilik kendime yapıyorum. Sana degil ,
Çünkü ona kendini dindar zannediyorlar ama dincilik yapıyorlar kendilerini Müslüman zannediyorlar ama süslümanlar düzgün bir Müslüman sadece kendi ibadetle ile ilgilenen başka yine karışmaz ki dinde zorlama yoktur
Hep bir algı yaratma çabası, Oruç tutanın umurunda bile değiller. Genelde Oruç tutmayan Oruç tutmayana söylüyor o sözü. Şu yaşıma kadar da, ne ailemden ne çevremden birine bu sözü sarf ettiğini duymadım
Oruç tutmak farz tutmayaanlarda saygı göstermeli eşşek gibi ortada yenılıp ıcılmez asıl bu ayıp. Bari saygınız olsun. Anladık tutuyorsunuz ona kimse karısamaz herkesın kendi dusuncesı ama saygı sart.
Tutan kendine tutuyor tutmayan da kendine tutmuyor. İsteyen istediğini yesin içsin. Ben tutuyorum diye yanımda yemek yenmeyecek diye bir şart yok. Yesinler umurumda olmuyor.
Ben de onu anlamıyorum. Sanki sosyal sorumluluk projesi, normal de aç mısın tok musun diye sormayan davarlar, utanmadan sırf ramazan diye her gün oruç musun diye soruyorlar..
Çok saçma yani. O kişinin sağlık problemi olabilir, yiyor olması oruç tutanlara saygı göstermediği manası taşımıyor katılıyorum ben. 🤏
bence insanlara bu kadar karışmak yerine herkes kendi işine baksın. sen oruç tutuyorsan tut, başkası yemek yiyorsa yiyorsa, sana ne diye karışsın ki dimi?
Bilmiyorum...
Fakat senin tepkinde iyimiş , "benim yerimede yesene" eheheh
Dinden çıkarıyorum senki dimi jsjsjsjz
Oruç kişisel seçim, başkasının yemeğine karışma.
Ben tutuyorum. Tutmayan kimseyi de kınamam saygı duyarım
Oruç tutanların çoğu neden oruç tuttuğunu bilmiyor bile
Tutmıyor dahi olsa saygı duyulmalı ben sinir oluyorum iplemeyenleri
Haklısın ama karsılıklı saygı lazım. Oruc tutmayanlardan bazılarıda cok saygısızlar.
Her türlü radesi zayıf olanların zaafıdır bu..!
Durumun özeti bu..!
Aç olanın halinden anladım galiba, 🤔biraz da zenginlerin halinden anlamak istiyoree
Şahsen beni alakadar etmiyor ama saygı duyulması taraftarıyım
Herkesin günahı sevabı kişinindir bizi alakadar etmez
Oruç tutmayanlar benjm gözümün önünde yiyebilir nefsimi terbiye ediyorum zaten sorun yok
maalesef bizim ulkede sinir diye birsey yok herkes birbirine karisiyor ozel bolgeye kadar bakiyorlar aq
Çünkü bazıları oruç olanın önünde yemek yiyor oruç olduğunu bile bile. Bilmese tamam dicem.
Cahillik ve inanç zorbalığı (hoşgörü dini yersen)
İnanç kişiseldir dayatma başlayınca pek bir anlamı kalmıyor
Çünkü insanlara konuşacak konu lazım o yüzden
genel bir ibadet gbdr
karısmam kimseye
Tutmayan adamım diye gezmesin ortalıkta
🤭👏👏👏👏
Yerim seni
☺ hım
😘😘😘
Ne bileyim ben
Evet ya çok saçma
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?