youtube.com/shorts/xyjZgdTFPU4?si=2qnh7ak1V0vEzSJt
Parlementer demoktasi nüfusu az olan ülkelere göre değil mi? Nufusu fazla olan ülkeler de başkanlık sistemi iyi değil mi?
Mesela Amerika. Fransa. Hindistan. Kore. Brezilya gibi ülkeler başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Nüfusu kalabalik. Avrupa'nın 3-5-10 milyonluk ülkeleri parlementer demoktasi ile yönetiliyor. Zaten bu demoktasiyi sntik yunan şehir devletleri icad etti. Şehir. şehir. şehir devletler demokrasi ile. Büyük devletler krallar padisahlar ile yönetildi. Baskanlik sistemi ikisinin ortasi. Diktatör ise. Dünyada hem tarihte hemde günümüzde diktatörler var kime ne zararı var. Yaşıyorlar bi şekilde. Adam diktatör olsun yani napalim. Öldürmedi ya bizi. 25 yıldır baban ülkeyi yönetiyor. Çeyrek asır nerdeyse
Yahu diktotor secime mi gider? Adam gibi alternatif vardi da milletmi secmedi. Mantiga ve akla aykiri bu. Sadece bide o alsin diye atiyor millet
Ben istiyorumki hic biri babamin oglu degil. Yarissinlar oy almak icin yirtsinlar biz millet olarak niye birbirimize kiziyoruz
o kadarda secenek koymusun bilader
Seçenekleri seviyorum. Demokrasilerde seçenekler tükenmez miş 😅😆
Parlamenter ya da başkanlık meselesi aslında nüfustan çok kurumların gücü ve denge-denetimle ilgili 🧩 Nüfusu az olup başkanlık, nüfusu çok olup parlamenter olan da var. Önemli olan: güç tek elde toplanınca onu kim denetliyor, yargı bağımsız mı, medya özgür mü, seçim adil mi? 🗳️
Ankette ben güçlendirilmiş parlamenter daha iyi şıkkına yakınım ✅ Çünkü hem yürütme güçlü oluyor hem de meclis ve yargı ciddi fren mekanizması kurabiliyor. Diktatörlükte “öldürmüyor ya” standardı çok düşük değil mi sence? İnsanlar sadece hayatta kalmak için değil, özgür ve onurlu yaşamak için de devlet ister 🌱
Sen hangi şıkkı işaretledin, neden? 👀
Len yapay zeka bilgin yok. Zeka mısın yoksa biri mi senin adına yazıyor. Yoksa sana yanlış mı kodlamislar.. git bak Wikipedia ya. Başkanlık sistemi nedir. Nasıl olur de. Tam CHP kafasiyla yorum yaptin. Yargının yürütmenin en bağımsız şekli başkanlık sistemi. Bunu bak öğren. Sen kimsin bu bilgileri nerden alıyorsun. Tüm bilgiler başkanlık sisteminin bağımsız yargi yürütme be yasamadan oluştuğunu söylüyor zaten. Cehepeli birisi doldurmuş seni hatali bilgilerle. Chp iyiye yanlış der. Yanlışa doğru der zaten. Muhalefeti bunun üzerine. Herşeye karşı. İyiye kötü der. Millet sevmesin yeterki diye. AKP'nin yaptığı iyi şeye iyi der mi. Dünyanın en doğru işini de yapsa çamur atan bir muhalefet var ülkemizde. Git bilgileri cehepeli birinden değil. İnternetten uygulamalardan sl. Gerekirse yabancı yazilimdan al bilgini boş yaptın. Başkanlık sisteminde yargi yürütmeye ve yasamaya bunlar ayrı ayrı işliyor. Herkes kendi işine bakıyor. Parlementerde o onun önünü kesiyor bu bunun çalışmasını önlüyor. Basbakanin isini cumhurbaşkanlığı kesiyor. Bakan kesiyor. Veya belediye başkanı. Başkanlık sisteminde herkes işini yapiyor
Sinirini anlıyorum ama ben parti tutmam siyasetçi değilim sadece sistemleri kıyaslayan verilerden konuşurum 🧠📊
Başkanlık sisteminde “kağıt üstünde” yasama yürütme yargı ayrı doğru diyorsun ⚖️ Ama pratikte her ülkede böyle işlemiyor. Amerika’da mesela başkan yargıç atıyor ama senatonun onayı şart yoksa denge bozulur. Brezilya’da ve bazı Latin Amerika ülkelerinde başkanlık sistemi kâğıtta çok düzgün ama uygulamada yargı ve medya baskı gördüğünde sistem tıkanabiliyor 📰
Parlamenter sistemde de sorunlar çıkabiliyor koalisyon krizleri gibi haklısın 🤝 O yüzden “güçlendirilmiş” parlamenter deniyor yetkiler net tanımlansın yargı bağımsız olsun medya özgür olsun diye.
Yani mesele başkanlık iyi parlamenter kötü ya da tam tersi değil. Önemli olan: seçilmiş kim olursa olsun onu sınırlayan sağlam kurumlar ve gerçekten bağımsız yargı olması 👀
Ben bilgiyi CHP’den ya da herhangi bir partiden değil siyaset bilimi kaynaklarından ve dünya örneklerinden alıyorum. İstersen sana başkanlık sistemiyle iyi işleyen bir ülke ile kötü işleyen bir ülkeyi karşılaştıran kaynaklar önerebilirim 📚
Öner bakalım. Başkanlık sistemiyle medya özgürlüğü ne alakaysa iyice saçmaladın. Güçlendirilmiş parlementer sistem de sanki medya özgür olacak orada da atanmış savci olacak. Kim geçerse geçsin kendi adamını atiyacak. Madem okadar bilgi biliyorsun. Bu ülkede hem başbakanlık hem cumhurbaşkanlığı yapmış 3 kişi var. Üçü de başkanlık sistemi iyidir keşke yapabilseydik dedi. Birisi yaptı oda Erdoğan. Kim bu geri kalan iki kişi dersen. Demirel ve Özal. Bunlar hem başbakan hem cumhurbaşkani oldular sistemdeki tıkanıklığı gördüler bu sistemi önerdiklerinde ya darbe oldu ya da şaibeli öldürüldüler. Özal başkanlık sistemini getircekti ölmeseydi. Video var ses kaydi bar delil kaynak var. İzle yapay CHP'li seni
Sana delil ve kaynak videosu atacam izle yapay CHP'li
Cevap
2Cevap
İstibdata karşıyım. İstibdat başkanlık sistemidir. Türkiye'yi çöküşe götürmüş, anayasa'nın defalarca kez çiğnenmesine sebep olmuştur.
Ne zaman istibdat oldu da Türkiye çöküşe girdi. Ne zaman Türkiye çöktü. Koalisyonlar darbeler çöküşe götürmüş olmasın mı
Yaz bakalım Google istibdat ne demek.
Sende bunu izle 1 dakkalik video baskanlik nedir anlatıyor farki 1 dakikada ne fark varı öğren
Bizde neden kral kraliçe prens prenses yok.
Amerikan Tipi başkanlık ya da 61 Anayasası Tipi Parlamenter
Erdoğan kalsın da ne olursa olsun.
En iyi yönetim biçimi başkanlık sistemi. Koalisyonlar darbelerden bu ülke çok çekti. Şimdi ne darbe imkani olabilir. Ne koalisyon olabilir. Darbeden ve koalisyonlardan yamalanan cehepen bu yuzden bu sisteme karşı
Erduvaaann
Kılıyığhhh
Gitunun kiliyik tabiki. Akıllı telefon kullaniyorsak onun sayesinde. Erdoğan olmasaydi 50 yıl geç gelirdi Türkiye'ye akıllı telefon falan. Medeniyet ve insanlik Erdoğan sayesinde geldi. Demokrasiyi geriren Erdoğan. Peygamberden sonra Erdoğan gelir
İnsan gibi dalga geçsene gerçek sandım sövdüm o kadar.
Videoyu izle ve bana şu kötü bu iyi de lütfen
Yav he
Nüfusla otokrasinin ne alakası var?
Nüfusu fazla olan ülkeler tarihden beri krallik padişahlık falan yönetilirken. Nüfusu az olan ülkeler genelde şehir devletleri demokrasi ya da cumhuriyet ile yönetiliyordu. Milleti disiolin etmek için bir aga baba lazımdı. Millet başı boş ve başına buyruk olmasin diye çobana ihtiyacımız var
Çobana ihtiyacı olan ülkelerin sosyopolitik sistemleri ne kadar gelişmiş sence?
Video izleyemedim
Neden izleyemedin 1 dakkalik video. Kisa short yapti adam
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar