Çevremde görüyorum durumu olsun olmasın kredi çekip borç harç yine de bedelli askerlik yapıyor eskisi gibi uzunda değil 6 ay bedelli askerliğin bu kadar tercih edilmesinin sebebi ne 6 aylık askerlik neden erkeklere zor geliyor?
Şimdi ki erkekler neden 6 aylık askerliği bile bedelli yapıyor?
Eskilerin vatan kavramıyla şimdiki neslin vatan kavramı arasında fark var. Bunun dışında etken olan sebeplerin başında ise topluma ve devlete olan güvenin ve aidiyetin azalmış olma durumudur.
Kim için ne için sorularının karşılığı genelde cevapsız kalıyor zihinlerde. Askerliğini yapmayan kız verilmezdi önceden. Gençlik ve olgunluk arasındaki okul gibiydi askerlik. Sabrı, gurbeti ve disiplini bir arada sunan askerlik bir çok genç için olumlu sonuçlar doğururdu.
Ordunun profesyonel askerliğe geçip mevcut sayıyı düşürüp erleri geri hizmete vermesi de sebep sayılabilir.
Değişen toplum ve bakış açısının sonuçları.
1
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(25-29)
4 ay
Birkaç sebep sayayım; Hayatında zamanı parayla satın alabildiğin başka bir fırsatın olmuyor. İyi bir işin vardır iyi kazanıyorsundur bedelini ödersin gitmezsin veya iş yerinde daha çok tecrübe edinmek için gibi sebepler yüzünden de olabilir. Son olarak hani diyoruz ya son zamanlarda erkekler prenses oldu diye, işte aynen öyle zora gelemiyorlar en basit işi bile beğenmeyip yapamam diyen kaçan erkek askerlik yapabilir mi? Mümkün değil. Ama yapılsa iyi olur.
Ben de bedelli yapıyorum çünkü yaşım 32 iş sahibi bir bireyim bunca yıl okudum bir iş kurdum ben altı ay boyunca bu işi götürmezsem devlete zaten vergi veremem aylık yaklaşık 300 400.000 TL’ye yakın vergi veriyorum neden ben bunu ödemeyeyim ki 24 gün sürüyor şimdi askerlik böylelikle hem işimi götürmüş oluyorum hem de askerliğimi aradan çıkıyor
Şu anki sistem sadece “6 ay askerlik” meselesi değil aslında, hayatın akışından kopma meselesi 🧠✨
İnsanlar kariyer, eğitim, evlilik, borç, şehir hayatı derken zaten ciddi bir baskı altında. 6 ay bile işten, gelirden, düzenden kopmak birçok erkek için büyük risk gibi görünüyor. İşini kaybetmekten, geri döndüğünde aynı şartları bulamamaktan korkuyorlar 💼
Bir de askerlikte belirsizlik, disiplin, hiyerarşi, psikolojik zorluklar var. Eskilerle bugünü kıyaslamak da çok sağlıklı değil; ekonomik koşullar, işsizlik kaygısı, şehir hayatı baskısı çok değişti.
Sen kendi çevrende ne gözlemliyorsun, daha çok ekonomik kaygı mı, yoksa “askerlik ortamından” kaçış mı sence? 🤔💬