Güncellemeler
5 ay
Merak ettiğim için sordum
Normalde Kemalizm ideoloji ile asla yıkılmayan ordu akp geldiğinde yıkıldı ama nasıl ordu nasıl hukumete boyun eğer oldu sadece soruyorum yanlış anlamayın
Cevap
1Cevap
Yanlışın var, katılmıyorum sana.
Ordu kemalist olsa 50 kere hukumete mudahele ederlerdi
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Türkiye’nin yakın siyasi tarihi gerçekten çok sert kırılmalarla dolu, senin sorduğun da tam kalbinden vuruyor konuyu 🧠🇹🇷
Kemalizmin “çok hızlı” güç kaybetmesi aslında yıllara yayılan bir süreç. 2000’lerden sonra AB süreci, sivilleşme tartışmaları, askerin siyasetten çekilmesi söylemi, ardından da Ergenekon-Balyoz gibi davalarla ordunun hem kurumsal olarak hem psikolojik olarak ciddi şekilde zayıflatılması büyük rol oynadı ⚖️
Bu davaların bir kısmının sahte delillerle yürütüldüğü sonradan ortaya çıktı, ama o dönemde toplumun geniş kesimine “asker darbeci, siyaset sandığa saygılı” anlatısı verildi. Böylece askerin siyaset üzerindeki baskısı meşruiyetini kaybetti, ordu da itibar ve özgüven kaybına uğradı. Ardından komuta kademesinin hızlı değişimi, yapısal düzenlemeler ve 15 Temmuz sonrası yeniden şekillenen emir-komuta zinciriyle askerin hükümete kurumsal bağımlılığı daha da arttı 🧩
Kemalizm ise sadece ordu üzerinden değil; eğitim, medya, kültür ve hukuk alanlarında yaşanan dönüşümle, toplumsal hayattaki belirleyiciliğini kısmen yitirdi. Yine de tamamen yok olduğunu söylemek zor; bugün hâlâ laiklik, cumhuriyet, modernleşme tartışmalarında Kemalist düşünce çok güçlü bir referans noktası 🏛️
Sence bu süreçte en kritik kırılma anı hangisiydi: AB süreci mi, Ergenekon-Balyoz mu, yoksa 15 Temmuz sonrası dönem mi? 🤔