Osmanlı devletı çok iyi gidiyordu, ama sonradan zayıflamıştı ama nasıl zayıfladı?
Cevabın nedir?
+1 yılOsmanlıyı sadece kendisi yıkmıştır başka hiçbirşey değil.
Avrupalı rönesans ve reformu yaparken, fatihten başka hangi osmanlı padişahı bilime ve sanata önem vermiştir? Oğlu beyazıd denilen adam kendi portresini sattırmış, sarayın içindeki duvar resimlerini günah diye badanalattırmış.
Bilimde ise birçok bilim insanı ve kurumu üzerindeki geliri kesmiştir. Yunanın ve hintin bilimini arapçaya çevirip geliştiren osmanlı durmuştur. Bu olaylardan sonra osmanlı bulunduğu yerden yukarı çıkıyormuş gibi görünse de aslında baş aşağı bir yönde çöküşe gitmektedir. Kanuni devrinde ise bu çöküş hızı belirlenmiş ve osmanlı bir uçurumdan yuvarlanırcasına gitmektedir. Çöküşün kesinleşmesi bu padişah dönemindedir. Bu yüzden kanuni denilen herif faciadır.
Avrupalı coğrafi keşifleri yaptı. Hatta yapmadan önce kolombus diye bir adamın sultana gelip bana gemi verin size yeni yerler kesfedeyim dediği söylenir. Hatta piri reisin o kıtaya gitmeden korsanlık vasıtası ile ele geçirdiği haritalardan bir orta amerika haritası çizdiğini biliyoruz. Bütün bunlara rağmen osmanlı sultanları bu durumu sadece izlemiştir. Sırf bu yüzden birkaç gün içinde osmanlı devleti %70 fakirleşmiştir.
Tabii ekonomideki çöküş ve eğitim sistemindeki çöküş binanın temellerini havaya uçurmak gibi oldu. Önce askeri anlamda ve savaş yoğunluğuyla beraber askeri çöküş yaşandı. Bunun devamında ise toplumsal çöküntüler yaşanmış oldu.
Ama osmanlıda birşey çok iyiydi, o da askeri okullar. O mustafa kemali yetiştirdi. Ve biz bu tek adam sayesinde savaşı kazandık. Biz en büyük artısı budur.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yıl1 Sebepleri
1.1 Merkezi Yönetimin Bozulması
1.2 Ekonominin Bozulması
1.3 Askeri Sistemin Bozulması
1.4 Sosyal Alandaki Bozulmalar
1.5 Eğitim Sisteminin Bozulması
1.6 Dış Etkenler
2 Islahatlar
2.1 Askeri teşkilat
2.2 III. Selim ve Islahat hareketleri
3 Gerileme Dönemi Padişahları
4 Isyanlar ve Savaslar
4.1 1593–1606 Devlet-i Aliye (Osmanlı)–Avusturya Savaşları
4.2 İstanbul Antlaşması
4.3 İç İsyanlar ve Sonuçları
4.3.1 İstanbul Ayaklanmaları
4.4 Celali isyanları
5 Ayrıca bakınız24 Yorumla- +1 yıl
Teşekkür ederim. Onu bende biliyorum acaba başka bişey olabilir mi
- +1 yıl
bu çöküşün nedeni yahut nedenlerini sayıp dökmezden evvel osmanlı'nın bir imparatorluk mu yoksa bir devlet mi olduğuna açıklık getirmek istedim.
şimdi imparatorluk lafını duyunca hoplayacak zırzopların, alınganlık gösterdikleri asıl konu imparatorluk kelimesinin, empire yani emperyalizmden ileri gelmesindendir. hiç mi age of oynamadım l*n .
ancak görünen köy kılavuz istemez. uzak asyadan kalkıp da at sırınta avrupaya bir kısrak başı gibi uzanan yayılmacı bir anlayışın tek nedeni at sevgisi değildir elbette. gerçi "atın intikamı" olgusunu da bir reaksiyon bir tepki olarak dillendirmemizin altındaki ata karşı olan içsel bakış da önemlidir. fakat meseleyi fazla sulandırmak istemiyorum.
osmanlının çöküşünü hazırlayan birinci derecenden etmen bahsolunduğu gibi " ay matbaa çok geç geldi hayatım ondan, ulema karşı çıktı ayol" düşüncesinden ziyadedir.
bu "kitap okunmadı ondan oldu" oldukça basit bir söylence olarak dillermize pelesenk olmuştur. haklılık payı su götürmezdir elbette.
osmanlı dön - +1 yıl
osmanlının çöküşünü hazırlayan birinci derecenden etmen bahsolunduğu gibi " ay matbaa çok geç geldi hayatım ondan, ulema karşı çıktı ayol" düşüncesinden ziyadedir.
bu "kitap okunmadı ondan oldu" oldukça basit bir söylence olarak dillermize pelesenk olmuştur. haklılık payı su götürmezdir elbette.
osmanlı dönemi sırasında japonyada okur yazarlık oranı % 40 ken, osmanlı'da bu oran %4 tür. cumhuriyetin ilk döneminde okur yazarlık oranı bizde % 10 ken japonyada bu oran % 60 tır. şimdilerde bizde okur yazarlık oranı % 60 üzerinde iken japonyada bu rakam %90 üzerindedir. deme o ki mirim, biz tarih boyunca gözlüğümüzü burnumuzun ucuna takıp pipo içerek kitap okuyan bir kavim olmadık hiç bir zaman.
evet osmanlıya matbaa çok geç gelmiştir. ama sebebi ulema falan değil. dini kitaplar da satmıyordu o zaman. çünkü okuyan yoktu. böyle bir kitap okuma hevesi yoktu toplumda. bu sebeple matbaaya da ihtiyaç duyulmadı. gerçi bu hattat sektörünün de bu matbaa olayını istihdamın azalması nedeni ile gecikt - +1 yıl
uzak asyadan gelirken topla tüfekle, ilimle irfanla gelmedik elbette, savaş becerilerimizle, geldik. at sürdük, kılıç kuşandık, savaştık. bu da kötü değildir bu da kendince kutsal bir anlayıştır, bunu yadsımıyoruz. ancak türkler teknolojiye sırt çevirdi. sanayileşme ve üretmeye ihtiyaç duymadılar. çünkü savaştılar gittikleri yerleri sömürgeleştirdiler. paralı askeri savaşa sürdüler. savaşlarda kazanılan ganimetlerinle devlet hazinesini güçlendirdiler. gittikleri yerleri böyle sömürgeleştirip vergiye bağlayarak, kılıçla kazanılan zaferin meyvelerini yediler. ama bu arada çok zekice bir iskan politikası geliştirdiler. feth edilen yerdeki yerli halkı katletmeden asimile etmek için o bölgelere yüksek sayıda öz türk insanları yerleştirdiler. çok türk olan yerlere de bu ecnebi kavimleri serpiştirdiler. bu sayede zamanla kültür etkileşimi ile halk ehlilleşmiştir ve isyanlar bu şekilde başlamadan bastırılmıştır. ama turgut özal bunu anlamadı yüzlerce yıllık iskan politikasını unutup, ilk körfe
+1 yıl1. Ahmet'in getirmiş olduğu ekber erşed sistemi. Şehzadeler sancağa çıkmadı ve tahta geçtiklerinde ise ülkeyi yönetmekte zorlandılar. çünkü tecrübesiz, eğitim almadan tahta geçtiler. (Daha çok sebep var bu bir tanesi)
00 Yorumla
Çünkü dış dünyayla bağlantılarını kopardılar. Gelişmediler oldukları yerde saydılar. Ama diğer devletler her zaman geliştirdiler kendilerini ve hep ittifak halindeydiler.
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
9
Cevap
53Cevap
teknoloji haramdır diyen dinci yobaz yönetici takımı Arap hayranlığını sürdürüp batıya 200 sene sonra o da zorunluluktan yüzünü dönünce artık fetihler ve savaşlar döneminin bitip ganimetlerle hazine dolduğunu kasa boşalınca anlayıncaya kadar Osmanlı bitti.
Osmanlıyı bitiren şey ARAP Hayranlığı ve yobaz zihniyettir. Yenilik yapmak isteyenleri de çıkarları sarsılıyor diye iktidardan indirip sadece orta doğuya araplara odaklandırarak o çok büyük müthiş dedikleri kişileri avrupa ve bilimden vazgeçtiler sonucunda da hala ülkemiz 50 yıl geriden takip ediyor
Ha keza pazartesi de aynısı devam ederse Osmanlıyla kaderimiz aynı olacak.31 Yorumla- +1 yıl
Boş yapma evladım
+1 yıliyice araştırılırsa panslavist akımların etkisinde kalan ülkelerin bağımsızlıklarını istemeleri ya da teknolojiye ayak uyduramaması gibi görünsede 2 neden var! 1 incisi şehrazatların kafes usulü ile büyütülmesi ( sancak sisteminin kaldırılması) en önemli husus osmanlı hiçbir zaman baskıcı bir devlet olmamıştır eğer dilini feth ettiği ülkelere taşısaydı yani tüm toprakları kendi kültürü ile yapılandırıp yenleseydi! şu an avrupalı diye bir kültür yok osmalı kültürü dünyaya hükmediyordu yeni kurulacak tüm ülkelerde bu şekilde kurulacaktı! şu an israilin amerikanın yaptıklarının yarısını Osmanlı yapmalıydı!
10 Yorumla
+1 yılAbdulhamithanı bugün Reise atılan iftiralar gibi atarak yıpratmaya çalışarak tahttan indirdiler. Abdulhamithan 33 yıllık saltanatında kurduğu mükemmel istihbarat ağıyla tek parça toprak kaybetmedi ama o tahttan indikten sonra devlet paramparça oldu.. İşte indirilenlere sorulduğunda "şimdi ne olacak" dediklerinde biz sadece indirdik sonrasını düşünmedik dediler, belgelerde mevcut bunlar.. Sonunu düşünelim ki ülkemizden olmayalım..
619 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
8 Haziran 2015 de İngiliz ve onların uşakları gazetelerde manşet olarak, Sultan düştü diye yazdılar Erdoğanın Attan düştüğü resmi göstererek. 3. Abdulhamit olarak biliyorlar. Tahtından oldu diye manşet attılar. ingilizleri sevindirdiğiniz zaman bilin ki, vatanınız elden gidiyor. Yarın lütfen ingilizleri ve içimizdeki ingilizleri sevindirmeyelim. 100 yıllık ezik Türkiye 2023 de tam egemen olacak. oylarımızı ona göre verelim.
- +1 yıl
@masiporomi06 birde son 1000 yılın Selahaddini son durakta haçlılar tarafından durduruldu dediler onuda göz ardı etmemek gerekir e tabi birde tel avivde havaya atılan havai fişekleri ve israilin bayram gibi çoşkulu kutlamasını..
- +1 yıl
Kesinlikle katılıyorum. Ahmet Davutoğlu bunu da belirtiyor mitinglerinde ama, genç arkadaşlarımız pek siyaset haberi izlemiyor. mitingleri dinlemiyor. Sonra da tu kaka diye hainlerin istedikleri algıyla oylarını ziyan ediyorlar. İnşallah bir kaçına faydamız olur. Sevgiler.
- +1 yıl
@masiporomi06 gençler bilinçsiz ve okumuyor. Bende yaşamadım hamdolsun ama okuyorum, bilmek zorundayız
- +1 yıl
onların bu Erdoğan düşmanlığının Türkiye düşmanlığı olarak geri döneceğini düşünmemeleri beni çok üzüyor. Vatan elden gidecek beyler vatan...
- +1 yıl
@masiporomi06 anlasalar kardeşim keşke, dış ülkelerin nasıl saldırdığını bir görseler, ayağa kalkmışken diz çökmemizi isteyenleri bir görseler..
- +1 yıl
İnşallah yarın oyunlar OYumuzla bozulacak.
- +1 yıl
@masiporomi06 İnşallah kardeşim
- +1 yıl
a haberde yazbozu izlemek lazım.
- +1 yıl
@masiporomi06 valla samanyolu dısında kımı ızlese er gec dogruyu bulur ınsanlar
- +1 yıl
1 Kasımdan sonra onların inine de girilecek...
- +1 yıl
@masiporomi06 geç kaldık ama artık tüm terör örgütlerini silip süpürmek zorundayız devlet şu an pkk nın ana üslerini ve geçiş noktalarını %100 ele geçirdi artık oralara kalekollar yapmalı ve tekrar yuvalanmaları engellenmeli
- +1 yıl
Baraj yapılıyordu baraj çözümün alasıydı. inler ve geçiş yolları sular altında kalacaktı. terör tekrar niye hortladı " Devlet askeri baraj yapıyor, barış süreci bitmiştir" diye eylemlere başladı adiler.
- +1 yıl
@masiporomi06 valla kendileri sectiler şimdide inim inim inliyorlar bu kışı çıkarabilecekleri ne sığınakları kaldı ne gıdaları ne mühimmatları.. Operasyonlarda sürecek bunlar baharı göremiycekler bahar bizim baharımız olacak Allahın izniyle
- +1 yıl
İnşallah yarın bu saatlerde Tek Başına, İş Başına...
- +1 yıl
@masiporomi06 o zaman #HaydiBismillah :)
- +1 yıl
Kardes Dogru Tesbih Adamsin 😄
+1 yılDini boyuta çeken bir çok tarihçi ve dinden uzaklaştıgını öne süren bir çok din adamı bulunmaktadır. Gerçek şudurki gerçegi allahtan başkasını tam anlamıyla bilemez. Ama şunu bize göstermektedir. Herşeyin bir sonu var :) Devlet-i Osmaniye nin bile sonu olduguna göre.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTek bir neden yok. Kırılma noktalarından biri Şehzade Mustafa katli, diğeri ise Genç Osman'a yapılan darbe.
Fatih döneminden itibaren donanmaya çok önem verildi ve Piri Reis, Barbaros Hayreddin, Turgut Reis gibi denizciler yetiştirildi. Çünkü Fatih'in hedefi önce Roma, sonra İspanya daha sonra da yeni dünyaydı. Fakat Sultan 2. Selim tahta geçtiğinde kendisine yakınlığı olan ve denizcilikle alakası olmayan Müezzinzade Ali Paşa'yı Kaptanı Deryalığa getirdi.
Böylece İnebahtı Savaşı'nda o dönemden beri yetiştirilmiş bir çok denizci üstadını kaybettik ve donanma olarak zayıf düşünce tamamen kara ordusu olmaya yöneldik. Denize hükmetmesini bilmeyen devlet, er ya da geç çöker.01 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılEk olarak 2. Selim'in sadece en büyük çocuk sancağa gider kuralı ve padişahların sefere çıkmaması devletin ciddi yaralar almasına sebebiyet verdi.
tam da bununla ilgili bir kitap özeti okuyordum linkini veriyim müsaitsen okursun,
kitapkulubu.me/.../#more-32412 Yorumla- +1 yıl
Çok teşekkür ederim
- Diyet & Beslenme konusunda 2,8b cevap paylaştı.
+1 yılİngilizler sayesinde. Bu gün de Türkiye için aynı şeyler düşünülüyor işte. Erdoğanın attan düşmesi, sultan düştü diye manşetler çıkıyor. Sultan Erdoğan, At ise Türkiye... Yarınlar için, yarın doğru seçim...
46 Yorumla- +1 yıl
Ne diyon la :D
- +1 yıl
@HolyHimeros Anladığın dilden izah etmemi ister misin l*n?
- +1 yıl
Çok iyi olur :)
- +1 yıl
@HolyHimeros efendice yorumları oku da biraz beynine bilgi sokuştur. kendinden büyüklere la, lu diye konuşmayı da bırak.
- +1 yıl
Yorumlar boş teoremlerle dolular. Sende Siyaset bilimi, avrupa tarihi, bilim tarihi, felsefe, yönetim bilimi, antropoloji ve sosyoloji oku. Aptal bir diktatörün ülkeyi iyiye götürdüğü gibi son derece akılsız şeylere inanmazsınız belki. Büyürken bunları okuyup büyümediğiniz içindir belki kaybınız. At tasviriniz çok komik çünkü
- +1 yıl
Osmanlının içinde yaşayan para için ülkesini satacak şeferefsizler olduğu için zayıfladı şimdi de halen bunu yapan kişiler var hatta birisi şu an bir partinin genel başkanı ismini vermiyeceğim ona göre akıllıca oy kullanıp osmanlı gibi bir düşüş daha yaşamayalım yoksa bırak ortadoğuyu anadolu bile gidecek elimizden...
00 YorumlaAvrupa'daki gelişmelerin iyi okunamaması.
Merkezi otoritenin sarsılması.
Devletin doğal sınırlarına ulaşması.
Beşik ulemalığı sistemi.
Medrese sistemindeki bozulmalar.
Tanzimatla birlikte ortaya çıkan çift başlı sistem.
Kaybedilen savaşlar yüzünden gelirlerin düşmesi.
Coğrafi keşiflere önem verilmemesi ve keşifler yoluyla ticaret yollarının değişmesi vs vs pek çok şey söylenebilir.00 Yorumla
+1 yılÇünkü Avrupa'da olan gelişmelere gavur malı olarak baktığımızdan biz daha gerilemeye başladık Lale devrinde o kadar güzel çalışmalar oldu ki eğer ki o devirdeki yapılan çalışmalar yıkılıp yakılmasaydı bizlerde en az Avrupa kadar ileri gidebilirdik.
00 YorumlaBugun nasıl erdogan a yukleniliyorsa ozamanda abdulhamide yuklenildi icerden cokertmeye çalıştılar. Bir söz var hani kötülük içerden olunca kapı kilit tutmaz.
11 Yorumla- +1 yıl
Helal bacim adamsin Adam
+1 yılOsmanlı Devlet ALLAH'ın emirlerine yüz çevirdi ve yasaklarını uygulamaya devam etti insanları katletti , yurtlarından çıkardı müslümanları katletti toprak için ALLAH belasını verdi :D
11 Yorumla- +1 yıl
ya cakali osmanli devleti uckuruna duskun bir devlet deildi birkere Tarihini iyi oku gel bura
Diyet & Beslenme konusunda 633 cevap paylaştı. Bu yüzden tarih dersini hiç sevmem osmanlının çöküşünü okumak içime oturuyor Dünyanın korktugu Osmanlının torunlarıyız 90 yıldır bir baltaya sap olamadık üzülüyorum.
00 Yorumla
+1 yılBir çok nedeni var kardeşim onu buradan öğrenmen çok zor. En büyük nedenleri tek elden yönetilmesi, bir kişinin yanlışlarının tüm devlete mal edilmesi, devletken imparatorluk olması, batıya yöneliş hareketleri
00 Yorumla- Diyet & Beslenme konusunda 3,3b cevap paylaştı.
+1 yılosmanli bir din devletiydi ve çok güçlüydü dışarıdan yıkılma şansı yoktu tek yol din i yalanlarla hurafelerle karıştırıp iç yapısını çökerttiler sonrasında zaten belli
10 Yorumla
+1 yılİcerdeki cikarcilar yuzunden adam kayirmalar haksizliklar adaletsizlikler oldu her seyi padisahtan bilip ulkeye saldirdilar. Sonuc olarak guvensizlik meydana geldi. O da buyuk bir binanin cokusu gibi yikildi
00 Yorumlaiçimizdeki avrupanın yetiştirdiği alçakların devletin birimlerini ele geçirmesiyle zayıfladı
10 YorumlaBastırılamayacak derecede isyanlar, iç karışıklıklar ve otoritenin zayıflaması bitirdi.
10 YorumlaDiyet & Beslenme konusunda 1,6b cevap paylaştı. Doğruluğu tartışmaya açık olmakla birlikte benim düşüncem Gelişen teknelojiye ayak uyduramamasını diğer Ülkelerin fark etmiş olmasi
10 Yorumla- Diyet & Beslenme konusunda 6,2b cevap paylaştı.
+1 yılBence tek neden asiri buyume. Tum dunyayi ele gecirmek nedir.
10 Yorumla Teknolojiyi takip etmemek ve mali düzenin coğrafi keşifler ilr bozulması.
00 YorumlaDiyet & Beslenme konusunda 418 cevap paylaştı. II. Abdülhamit dönemini okumanız gerekir, şu an olduğu gibi siyonist düşüncenin oyununa gelenler yüzünden zayıfladı, zamanın Ali Suavi leri şimdi de Türkiye'yi zayıflatma peşinde.
00 YorumlaDiyet & Beslenme konusunda 1,6b cevap paylaştı. Uçkur derdine dustuklerinden dolayı etraflarında donen entrikaları anlayamadilar sonuç kaçınılmaz son..
00 Yorumla
+1 yılİçten Böldü Hainler Zaten 17. Yüzyıl Sonrası Bilimde Çok Geride Kalmıştık.
#Bakırköylüm10 Yorumla
+1 yılfitness salonuna yazıldı ve günlerce diyet yaptı :D işte osmanlı böyle zayıfladı :D
00 Yorumla- Diyet & Beslenme konusunda 12,4b cevap paylaştı.
+1 yılDüşman çoktu, etnik yapı fazlaydı , ihanetler oldu , dayanamadı
10 Yorumla Diyet & Beslenme konusunda 6,7b cevap paylaştı. bilimden uzaklaşmak en temel sebep bence adamlar makinalı ile savaşırken biz 5-6 mermi sıktıktan sonra tuutukluk yapan tüfeklerle savaşıyorduk
00 Yorumla
+1 yılTorpil sistemi geldi ve yuzumuze gulup arkamzdan...
01 Yorumla- +1 yıl
Arkanızdan. ..
ilk olarak karbonhidartı hayatından çıkardı.. sebze ağırlıklı beslenmeye başladı, ve zayıfladı.. sizde deneyebilirsiniz, işe yaradığını göreceksiniz.
00 Yorumlabence islamiyeti kabul etmeleri yıkıma götürmüş olma olasılıgı yüksek
00 Yorumla
+1 yılNasil zayifladi Osmanliyi icerden zayiflattilar Osmanli 2 Die Bir Kitap Var oku kardesim herseyi Harfine kadar yaziyor Osmanliyi Iyi Anlatiyor
00 YorumlaSpor yaptı :P
İlla bir kadın yüzündendir neden olacak00 YorumlaKader diyelim. Bir gün Amerika da sönecektir. Emin ol.
00 Yorumlagavurların işi gavurlar yaptı. zayıflattı.
20 Yorumla- Diyet & Beslenme konusunda 5,6b cevap paylaştı.
u +1 yılyenilige ayak uyduramadigindan zayifladi
10 Yorumla Karı yüzünden!!! (Ciddi)
10 Yorumla- Diyet & Beslenme konusunda 8,6b cevap paylaştı.
+1 yılYozlaşma ve ilme. verilen değerin azalması.
20 Yorumla avratlar saolsun korkun la bizden
01 Yorumla- +1 yıl
Korkuyom
- Diyet & Beslenme konusunda 14b cevap paylaştı.
+1 yılyavaş yavaş isyanlar dış devletler vs etkisi.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılnicke bak soruya bak, tam bir gerizekalı sorusu
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSen nasıl osmanlı torunusun ya ldskfgfş
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBunlar hep hürrem. İç işlerinden dolayı
00 Yorumlabiraz google it bu soruları google it
00 YorumlaKanuninin Hürrem sevdası :(
00 Yorumla- Diyet & Beslenme konusunda 358 cevap paylaştı.
+1 yılDukan diyeti yapmıştır
00 Yorumla
+1 yılDevsirmeelrr maf etti bizi
00 YorumlaDiyet & Beslenme konusunda 321 cevap paylaştı. uçkuruna kurban gitti
00 Yorumla- Diyet & Beslenme konusunda 17,7b cevap paylaştı.
+1 yılFındık tarlaları yüzünden.
00 Yorumla
+1 yılosm zayıflamadı avrupa güçlendi..
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılMaç mı oğlum bu ne biçim soru bu :-D
00 Yorumla
+1 yılyeteneksiz padişahlar.
ve taht istegi00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılAz yemiş spor yapmis.
00 Yorumla- Diyet & Beslenme konusunda 328 cevap paylaştı.
+1 yılBirçok sebep vardı.
00 Yorumla - Diyet & Beslenme konusunda 8,8b cevap paylaştı.
+1 yılZevku sefa
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılDetox tea.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılharamda kadın kalmadıgı için zayıfladı
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılsiyasi otorite azalması
00 YorumlaDiyet & Beslenme konusunda 557 cevap paylaştı. diyetle
00 YorumlaYa bir git ya
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılkaypak paşalardan
00 Yorumla- Devamını Gör (2)