Size göre Osmanlı neden çöktü?

Bu soruyu neden sordum önce onu açıklamak istiyorum. Ülkemizden oldukça uzak bir başka ülkede, tek gecelik ilişki yaşadığım bir kadınla "molalarımız" sırasında kaliteli bir sohbetimiz de oldu. O da benim gibi tarih meraklısı idi ve işin ilginci Osmanlı tarihi konusunda bende daha fazla bilgisi vardı. Derin sohbetimizin özetinde bana "Osmanlı'nın yıkılışının tek nedeni aşırı refahtır" diyerek yaptığımız tartışmayı kazanmıştı. Uzun uzun anlattıklarından sonra, benim için mükemmel bir özet olmuştu bu. Laf aramızda o an bileğini öpmek istedim... Çaktırmadan öptüm de zaten. :) Sizce kısaca Osmanlı'nın çöküş nedeni nedir, yoksa bize öğretildiği gibi dinci yobazların yüzünden mi çökmüştür?
Güncellemeler
+1 yıl
Polonya da 20 yaşında bir kız, Avrupa tarihini okurken, döneminin süper gücü olan bir imparatorluk dikkatini çekiyor ve amatör olarak inceliyor, araştırıyor. Nasıl olurda böyle kağıttan kule gibi çöker diye düşünüyor... Avrupa nın da benzer özellikleri olduğunu ve çökme tehlikesi olduğunu belirtiyor.. Üzücü olan ise bu kadar cevap veren arasında maalesef 1-2 tane güzel mantıklı cevap çıkıyor. Osmanlının çöküş nedeni, verilen cevaplarda değil, "cevap verenlerde" gizli maalesef arkadaşlar.
Size göre Osmanlı neden çöktü?