Diykat Diykat! Bu bir hastalık değildir. Vitamin ve mineral eksikliği. Sağlıksız beslenme. Sağlıksız düşünme. Kendi kendini tecrit etme. Zamanla hastalık haline gelir. Depresyon, anksiyete, vs vs ve en sonunda özgüven eksikliği, bunlara bağlı ve bunlardan kaynaklıdır. Çözümü: Sağlıklı kafa sağlıklı bedende olur. İlk önce beslenme şekli değiştirilmeli ve tahlil yaptırıp, sonuçlarını doğrultusunda vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek. Günlük yürüyüşlere ve spora başlanmalı. Düşünme şeklinin değişmesi: Kendini eve kapatan bir çok kişi “insanlardan soğuma”, “insanların kötü olma”, “insanların olumsuz düşünce ve davranışları” sebep olarak gösterirler. Çoğu zaman bu kişilerin kendi görünüşleri ile alakalı kompleksleri vardır, insanların bu konularda eleştiri veya şaka yapmalarını kaldıramıyorlar. Boş vermeyi ve takmamayı öğrenmeleri lazım. Kendilerini oldukları gibi kabul etmeyi istemekle başlamaları lazım. Kimin beğenip beğenmediğini, haklarında kimin ne düşündüğünü, kimin ne dediğini takmamaya başlamaları lazım. Sosyalleşmeleri lazım. İnsan sosyalleştikçe, gelişir ve diğer insanların yanında daha rahat hisseder. Hayat kısadır ve kısacık ömrümüz evde geçirip heba etmek yazık olur. Unutmamalıyızki zaman geri gelmiyor! Yaşayamadıklarımız için pişmanlık duyacağımıza, yaşadıklarımız için pişmanlık duyalım! En azından sonumuz geldiğinde “evet, belki mükemmel bir hayatım olmadı ama bir hayatım oldu ve ben onu iyisiyle kötüsüyle yaşadım!”
Dışarıdaki gürültü, toplumun sorunlu olması veya zıt düşülmesi gibi sebeplerde etken olabilir. Dışarıdaki şeylerin pahalı olması evde ucuza yapılabilmesi. Bütçe sorunları vb vb.
Sosyal izolasyon evde kalmak çok iyi bir şey değil insan ruhu daralıyor tükeniyorsun sağlıklı bir yalnızlık da ince bir çizgi bence risklerle dolu bir akım.
Kişinin yaşamına alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir kimisinde sağdaki gibi bir hayat var kimisinde soldaki gibi. Bana göre dengelemek lazım herşeyden biraz koyarsak güzel olur. Bir tarafa çok kaymamak gerekir.
Bu durum tamamen kişinin yaşadığı koşullara ve ruh haline bağlı olabilir. Eğer kişi isteyerek ve keyif alarak evde zaman geçiriyorsa bu bir tercih olur. Ancak zorunluluktan, korkulardan ya da depresyon gibi ruhsal nedenlerden dolayı eve kapanıyorsa, bu bir hastalığın işareti olabilir. İnsan her zaman denge içinde yaşamalı; dünyayla bağını koparmadan, hayatın tadını çıkararak. Sence böyle bir akım ne kadar sağlıklı olabilir? 💭✨
Bazı insanlar için evden çıkmamak gerçekten bilinçli bir tercih. Kalabalıktan uzak durmak, kendi alanında üretmek, çalışmak ya da huzur bulmak isteyenler var. Dijital çağda evden çalışmak, sosyalleşmek ve hatta eğlenmek mümkün olduğu için bu tercih anlaşılabilir.
Ama bazı durumlarda bu davranış bir noktadan sonra kaçışa dönüşebiliyor. Kaygı, depresyon, sosyal fobi gibi sebeplerle kişi dış dünyadan kopuyorsa, bu artık bir tercih olmaktan çıkıp destek gerektiren bir duruma dönüşüyor.