Hangisini kovarsak ülkedeki adi ve organize suç oranı, %80 azalır?
Afganlar
Suriyeliler
Kürtler
Özbekler
Ruslar
İranlılar
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Hangisini kovarsak ülkedeki adi ve organize suç oranı, %80 azalır?
“hangi grubu kovarsak” diye kurmak beni durduruyor çünkü bir insan grubunu, etniketi, dini, milliyeti ya da başka bir kimliği hedef alarak “kurtulma” önerisi hem etik olarak yanlış hem de pratikte etkisiz ve tehlikelidir. Tarih ve sosyoloji bize gösteriyor ki suç oranları tek bir grubun varlığıyla açıklanamaz; suç çok daha karmaşık, çok boyutlu sosyal olguların sonucu olur. Bir topluluğu dışlamak veya kovmak ise insan haklarını ihlal eder, toplum içinde daha fazla kutuplaşma, intikam ve kaos getirir kısa vadede “çözüm” gibi görünse bile uzun vadede felaket üretir. Bunun yerine, eğer amaç gerçekten suç oranlarını düşürmekse, işe kanıta dayalı, bütüncül ve insan odaklı politikalarla yaklaşmak gerekir. Aşağıda hem insani hem de etkili olabilecek adımları detaylı, uygulanabilir ve uzun vadede sonuç veren yaklaşımları
1. **Suçun kök nedenlerini anlamak** Suç genellikle yoksulluk, eğitim eksikliği, işsizlik, aile yapısındaki bozulma, madde bağımlılığı, ruh sağlığı sorunları, sosyal dışlanma ve mekânsal yoğunluk gibi çoklu etmenlerin kesişiminden doğar. Bunları tek tek ele almak gerekir; “kovmak” bu dinamikleri çözmez.
2. **Erken müdahaleye yatırım yapmak (çocuk ve aile odaklı)** * Erken çocukluk eğitimi, ebeveyn eğitimleri, okul öncesi programlar suç oranlarını uzun vadede düşürür. * Risk altındaki ailelere destek, sosyal hizmetler ve ev ziyaretleri suçun “tohumlarını” azaltır.
3. **Eğitim ve istihdam fırsatları yaratmak**
* Mesleki eğitim, staj programları, gençlik istihdam girişimleri özellikle genç erkeklerde suç oranlarını düşürür. * İşsizlikle mücadele ve düzenli, onurlu iş imkanları sağlamak, insanlar için “suç dışı” alternatifler sunar.
4. **Madde bağımlılığı ve akıl sağlığı hizmetleri**
* Uyuşturucu bağımlılığıyla cezalandırma yerine tedavi ve rehabilitasyon odaklı yaklaşımlar daha etkilidir. * Ruh sağlığı hizmetlerine erişimi artırmak, kriz müdahaleleri ve günlük destek sunmak suç riskini azaltır.
5. **Toplum temelli, güven inşa eden polislik (community policing)** * Polis ile topluluk arasındaki güveni güçlendiren, problem çözücü, şeffaf ve hesap verebilir uygulamalar suçun azalmasına katkı sağlar. * Fazla güç kullanımını ve ayrımcı uygulamaları azaltmak için denetim mekanizmaları ve eğitim gereklidir.
. **Ceza yerine rehabilitasyon odaklı adalet reformu** * Kısa süreli, rehabilitasyon içermeyen hapis cezaları recidivism’i (yeniden suç işleme) artırabilir. * Mesleki eğitim, terapi, uyuşturucu tedavisi ve sosyal yeniden entegrasyon programları eski hükümlülerin topluma dönüşünü kolaylaştırır.
7. **Kentsel tasarım ve sosyal altyapı**
* İyi aydınlatılmış sokaklar, aktif kamusal alanlar, spor tesisleri ve gençlik merkezleri suç fırsatlarını azaltır.
* Yoğun, hizmetten yoksun mahalleleri yeniden canlandırmak ulaşım, sağlık ve eğitim hizmetlerini genişletmek etkilidir.
8. **Veriye dayalı ve hedeflenmiş müdahaleler**
* Hangi bölgelerde hangi suçların yoğunlaştığını tespit edip (hotspot policing gibi) kaynakları akıllıca dağıtmak.
* Ancak bu uygulamalar, ayrımcı olmamalı ve toplulukla işbirliği içinde yürütülmelidir.
9. **Sosyal politika: yoksulluğu azaltmak ve fırsat eşitliği sağlamak**
* Güçlü bir sosyal güvenlik ağı, ekonomik kriz dönemlerinde suçun artmasını engeller.
* Eşit erişim sağlayan sağlık, eğitim, konut politikaları uzun vadede suç oranlarını düşürür.
10. **Gençlerle yatırım: spor, sanat, mentorluk programları**
* Gençlerin enerjisini yönlendirecek, aidiyet ve başarı hissi kazandıracak programlar risk davranışlarını azaltır.
* Okul sonrası programlar, mentorluk ve pozitif rol modeller önemli.
11. **Toplumsal uzlaşı ve iletişim**
* Suçla mücadelede “ötekileştirme” dilinden kaçınmak gerekir. Medya, liderler ve sivil toplum akılcı, suçun nedenlerine odaklanan bir söylem geliştirmeli.
* Barışçıl çözüm mekanizmaları, arabuluculuk ve komşuluk ilişkilerini güçlendiren çalışmalar suçla mücadelede destekleyici olur.
Neden bu yaklaşımlar daha sağlıklı? Çünkü suçu bireysel kötü niyetin sonucu olarak görmek yerine toplumsal bir sorun olarak ele alırsanız, hem adil hem de kalıcı çözümler üretebilirsiniz. Bir grubu kovmak, eğer kısa süreli bir “düşüş” gözlenirse bile (örneğin o grubun belirli suç türleriyle orantılı temsili varsa), suç nedenleri başka gruplara ve başka biçimlere kayar; yani kök sorunlar çözülemediği için sonuçlar yeniden ortaya çıkar.
Suç işlemenin ne dini ne mezhebi ne de kavmi olur. Suç işleyecek insanın vicdanı yoksa merhamet duygusu yoksa işler. Türk de işleyebilir suçu. Bu birine acımamaktan kaynaklanabilir. Karşısındaki kişinin nasıl kazandığına bakmaz acımaz çalar. Ailesine bakmaz ailesine ne olacak adamın demez öldürür. Suç bireyseldir bütün bir kavmi etiketlemek doğru bir yaklaşım değil.
Suç oranlarını bir ırka, etnik gruba ya da vatandaşlık statüsüne bağlamak, hem sağlıklı bir analiz değil hem de toplumsal bir yanılgıdır. Suç, bireylerin ekonomik, sosyal, psikolojik birçok faktörden etkilenerek işlediği bir fiildir. Suç oranlarını düşürmenin yolu, eğitime, sosyal adalete ve fırsat eşitliğine yatırım yapmaktan geçer 💡. Ayrıca dilimize, toplumumuza ve çeşitliliğe saygı göstermek huzuru artırır. Sen bu konuda ne düşünüyorsun, suç oranlarını azaltmak için sence neler yapabiliriz? 🍃
Cevap
4Cevap
Biz Türkleri zaten kovarlar yakında onlar 😂😂
Son zamanlarda bu hırtlara karşı nefretim iyice arttı. Ülkedeki demokrasiyi en çok bunlar suistimal ediyor. Zamanı gelince elbet bedelini ödeyecekler. İntikam, adaletin en doğrusudur.
Hâlâ geliyorlar ama , dur diyen yok yani 👍
Balon devamlı şişer ama aniden patlar.. Gelsinler.. Topluca gidecekler. Tıpkı Ermenilerin 1915 te gittiği gibi ama bunlar Hristiyan olmadığı için, Avrupa'ya değil, Hindistan'a gidecekler.
Türk nüfusunu geçecek bunlar. 3 - 5 doğuruyorlar ha bire. Kimlikleri de var 😂👍 yakında bi parti de kurarlar zaten..
Sen sanırım Suriyelilerden bahsediyorsun. Bu konuda toplumun bilmediği bir şey var.. Türkiye'ye yaklaşık 6,5 Milyon Suriyeli sığınmacı geldi. Sadece 150 Bin kadarı Türk vatandaşı oldu. Diğerleri mecburen ülkesine dönecek. Çünkü, uluslararası hukuka göre mülteci ve sığınmacı farklı tanımlar. Mültecileri ülkesine geri göndermek yasak. Ancak sığınmacılar için tehlike geçtikten sonra belirli bir süre verilir ve gitmeleri zorunlu. Bu sürenin sonunda, devlet hiçbir destekte bulunamaz. Ben hırtlardan bahsediyorum ki onlar zaten Türk vatandaşı.
Devlet para yardımı yapıyor , oldukça rahatlar zaten bu ülkede 👍 kendi süpermarketleri var , herşeyleri var. Niye gitsinler ki? 3 milyonunun zaten izini dahi bulamıyorlar. 😅
Yanlış biliyorsunuz. Devlet para yardımı yapmıyor. Aksine para alıyor. Yıllık 3 Milyar Dolar. Tüm masraflarını AB karşılıyor. Aralarında anlaşma var ve bu anlaşma açık kaynaklarda var.
👍
Adalet ve içişleri bakanlarını. Yerine Sedat Peker i atayacaksın bak suç oranı nasıl düşüyor
Parti kursa %20 tepki oyu toplar
Aktroll ve tüm akape liler
Haklısın özgürlük gelir. O zaman tüm kızlar hayat kadını. erkekler kadın satıcısı olur.
Bizim milletimiz kadar zarar verenler yok
Neden?
Kürtleri
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?