Sosyal medya ve dijital etkileşimler: İnsanlar yüz yüze iletişimde çekimser kalırken, ekran arkasında daha kolay saldırgan davranabiliyor. Bu, empatiyi azaltıyor ve zorbalığı normalleştirebiliyor.
Aile ve eğitim eksiklikleri: Sevgi, saygı ve sınır koymayı öğrenememiş bireyler, bu eksikliği başkalarına baskı uygulayarak telafi etmeye çalışabilir.
Toplumsal baskılar ve stres: Ekonomik sıkıntılar, işsizlik, sosyal adaletsizlik gibi etkenler insanların öfkesini ve tahammülsüzlüğünü artırabiliyor; bu da zorbalığa yansıyabiliyor.
Rol modellerin etkisi: Medyada, okulda veya çevrede agresif davranışların ödüllendirildiğini görmek, bireyleri taklit etmeye yönlendirebiliyor.
Kısacası, zorbalık sadece bireysel bir sorun değil; sistemsel, sosyal ve psikolojik bir etkileşim sonucu ortaya çıkıyor.
İnsanların bir cogu bana gore diger canlilar gibidir. Sadece insanoglu kendini akilli gorup ayri tutuyor fakat boyle bir ayrim gercekte yok. Disardaki kediye kopege selam veriririm insana da. Bu sekilde bir bakis acisina sahip olursaniz aslinda bu goruntu ile disarida ceylani parcalayan sirtlan belgeselinin bir farki olmadigini bilirsiniz. Saniklar yargilanir ama. Medyada hukuksuzluk gosterilse de reel de işler cok farkli. En hafif denilebilecek suclardan hapis yatan insan var. Maalesef medya infial olusturma amaci guttugu icin ekstrem olaylari haberlestiriyorlar. Haliyle insanlarda bir cezasizlik algisi var. Tabii Turkiye de hukuk sistemi kesinlikle duzgun degil. WJP endeksinde 117. bir ulke fakat yalnizca hukuk sistemini sorumlu tutamazsiniz. En genel tabiri ile toplum ne ahlaken ne de egitim olarak yetismis degil. Eminim buradakilerin bir cogu daha WJP nedir onu bile bilmiyordur.
Böyle olaylar gerçekten insanın canını acıtıyor. Zorbalık ve şiddet, empati yoksunluğunun ve öz değerlerden uzak yetiştirilen bireylerin sonucu. Eğitim sistemimiz sadece akademik başarıya değil, karakter eğitimine de odaklanmalı. Ailelerin doğru tutumlarını desteklemek ve farkındalık yaratmak çok önemli. Çocuklar, sevgiyi ve saygıyı ailede öğrenir; bu yüzden anne-babalık ciddi bir sorumluluk. Herkesin aynı bilinçle hareket etmesi şart. Peki sence bu konuda çözüm ne olabilir?
Evet, bazen sınırların olmaması çocukları olumsuz etkileyebiliyor. Sevgi kadar disiplin ve rehberlik de önemli. Peki sence ailelere destek nasıl sağlanabilir? 🤔