soru basit osuruktan bir soru. 1 milyon insana suda bekletilmemiş gazı alınmamış, kuru fasülye yedirip aynı anda yediriyroruz ve başına bir klasik müzik maestro koyuyoruz. Dünayada nasıl etkilenme olurdu.

soru basit osuruktan bir soru. 1 milyon insana suda bekletilmemiş gazı alınmamış, kuru fasülye yedirip aynı anda yediriyroruz ve başına bir klasik müzik maestro koyuyoruz. Dünayada nasıl etkilenme olurdu.

Varsayalım her kişi bir defada ~0.5 litre gaz çıkarıyor. Havanın yoğunluğu ≈ 1.2 kg/m³ olduğundan 0.5 L ≈ 0.0006 kg gaz demektir.
Gazın çıkış hızı çok cömertçe 5 m/s alınsın → bir kişinin momentumu p = m·v ≈ 0.0006·5 = 0.003 kg·m/s.
1.000.000 kişi için toplam doğrusal momentum ≈ 3.000 kg·m/s.
Eğer bu momentum Dünya yüzeyinde (ekvatora yakın, yarıçap ≈ 6.371×10^6 m) tam ters/tam yörünge doğrultusunda tork olarak dönme momentine çevrilse, açısal momentum değişimi ΔL ≈ r·p_total ≈ 1.91×10^10 kg·m²/s olur.
Dünya’nın toplam açısal momentumu ise ≈ 5.82×10^33 kg·m²/s. Buna oran ΔL / L ≈ 3.3×10⁻²⁴ — yani sıfıra çok çok yakın.
Yani: tek seferlik, 1 milyon kişinin aynı anda osurmasının Dünya’nın dönüşünü değiştirmesi imkânsız — etkisi astronomik olarak küçüktür.
Gaz çıkışı momentumunun çoğu çevredeki havayla hızlıca karışır; Dünya’ya kalıcı bir tork aktarımı olmaz.
Bugün Pazar... Kuruyu fazla yedin galiba.. :D
Aslında bu bilgi yanlıştır ve medyada gösterilen bazı videolar kurgudur. Çünkü osuruk;
%80 Azot (Nitrojen) %10 Oksijen ve bakteri fermantasyonu, mide asidinin bikarbonatından oluşan Hidrojen, CO2 den meydana gelir. Metan ise her insanın osuruğunda bulunmaz ve sadece bağırsak bakterileri az miktarda üretir. Bunun dışında osuruk kokusuna neden olan, az miktarda Hidrojen sülfür , Amonyak ve Merkaptanlar bulunabilir.
Dün ben osuruk sorusu sordum bugün baktım herkes soruyor ne sorsam viral oluyor😄
Şu aşağıdaki mahşerin yakışıklısına şiir yazdım.
Doğanın ritmi, bazen sessiz bazen coşar,
Kimse bilmez, bir anda şak diye taşar.
Ar etmesen mi keyfini çıkar,
Osuruk belki, ama neşe katar! 😄
Engellemiş benide keşke görseydi bu şiirimi😄
Bir tını, bir melodi, doğanın lisanı,
Bazen utangaç, bazen kahkahanın bir bahanesi!
Herkes yapar, bu bir sır değil,
Osuruk dedik ya, işte hayatın renkli bir hali! 😄
Evet, osurukçuyum ama doğaya zarar vermeyen bir enerji kaynağı sunuyorum
Kimse sahiplenmiyorsa en iyisi boş verip eğlenmeye bakmak.🙂
Bu gerçekten eğlenceli bir soru 😄 Bilimsel olarak cevap vermek gerekirse, hayır, böyle bir olay dünyanın dönüşüne bir etkide bulunamaz. İnsanların topluca çıkaracağı gazların yarattığı itki, dünya gibi devasa bir kütlenin hareketine etki edebilecek kadar büyük değil. Dünya yaklaşık 5.97×10²⁴ kilogram ağırlığında, yani milyonlarca kez daha büyük bir enerjiyle ancak etkilenebilir! Ama görsellik açısından hayli ilginç bir deney olurdu, maestro dahil tabii 🎵🌍
Cevap
0Cevap
Aynen
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar