6.2 siddetindeki bir sarsmayla beraber kendini hatirlatan deprem gerçegi ile benim hatta çogu kiginin aklina takilmis oldugunu düsündügüm, yapilmasi gerekenlerle ve evdeki güvenli yerler hakkinda konusmak istiyorum. Öncelikle geçmis yillarda yasadigimiz : Gölcük, Düzce, Van, Erzincan, Kahramanmaras depremlerinde vefat edenlere Allahtan rahmet, yakinlarina bassagligi, etkilenenlere sifa diliyorum. Konumuza gelelim. Deprem esnasinda disaridaysaniz, güvenli alanlara geçilmeli ve ekipleri beklemelisiniz. Afet bitiminde evdeyseniz ve binada bir sorun yoksa, evi tahliye ederken baska bir hadise yasamamak için mümkünse elektrik ve gaz vanalari kapatilmali. Hazirlayacaginiz afet çantasi çikisa yakin tutulmali ve tahliye sirasinda alinmalidir. Güvenli bölgelerde toplanilmalidir. Gelelim afete evde yakalanma durumuna. Bu durumda afet çantasiyla beraber sarsinti bitene kadar evde kalmamiz ve yasam üçgeni olusturmamiz gerekmekte. Bildiginiz üzere bu yasam üçgeni olusturacagimiz yerler; camdan uzak, üzerimize bir sey düsmeyeceginden emin oldugumuz saglam bir yapinin etrafinda olmali. Peki hangi yapllar saglamdir? Bir buzdolabi , yüksek bir yatak, çamasir makinesi, koltuklar hatta üst üste konulmus kitaplar... Imkanimiz varsa hangi yapiyla korunmaya çalismaliyiz?
Depremde evin en güvenli yerleri nelerdir?
Cevapla
Beğen
Paylaş
Takip Et
1 kişi beğendi
Cevabın nedir?
Cevapla
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Ben bu deprem yaşam üçgeni kur olayına inanmıyorum deprem oldu mu binadan çıkın , burası japonya , çin degil, onların evleri tahta ve evleri raylı sistem var. Onlar yaşam üçgeni kursun beklesinler. Cografya kaderdir. burası türkiye deprem oldu mu? Fark ettiginiz an binadan çıkın , çünkü sizi kurtarmaya çok geç gelecekler Şubat depreminde binlerde insan öldü neden öldü yardım yetersizdi insanlar soguktan ve susuz kaldıkları için öldü. Yardım geç geldi. Deprem oldu bina'daysanız çıkın dışarı çıkmaya çalışın. Yaşam üçgeni kaldıgınızda hareket edemezsiniz ve size yardım gelmeyecek gelirse bile çok geç gelir. Şubat depreminde 1 gece'de binlerce insanı gömdüler kimse sorumluluk almadı. Bu yüzden kendinizi anca kendiniz kurtarırsınuz. Aklınızı ve vucudunuzu kullanın .
1
1 Yorumla
Cevap sahibi
1 yıl
Yardım gelene kadar hayatta kalabilcek misin? 10 saat sonra yardım gelecek belki 95 saat sonra yardım gelecek. belki seni bulamayacaklar bile deprem oldu mu binadan çık. Burası asya ülkesi degil deprem oldugu zaman iki tık olmaz 8 ya da 7 şiddetinde 45 saniyeden fazla sürerse ne olcak? Mal gibi olma aklını kullan
Deprem anında güvenli bir yaşam üçgeni oluşturmak çok önemli. Buzdolabı gibi ağır ve sağlam mobilyaların yanında, içi dolu koltuk ya da masa altı gibi sığınılacak alanlar tercih edilmeli. Cam, pencere ve devrilebilecek eşyalardan uzak durmalısın çünkü onlar en tehlikeli kısımlar. Yatağın üstü genelde korunaklı olur ama odanın yapısına bağlı değişir. En doğrusu, sarsıntı bitene kadar “diz üstü çömel, başını koru” pozisyonunda kalmak. Elektrik ve gaz vanalarını da tahliye sırasında kapatmak hayat kurtarır. Sen evinde böyle bölgeleri belirledin mi? 🏠💨🛡️