Yapay zekaya tamamen mi karşıyız? Yoksa belirli alan ve konularda mı karşıyız?

Yapay zeka (YZ) ve öngörülemez gelişimi üzerine düzenlenen bir sempozyuma dinleyici olarak katıldım. Sempozyumun sunucusu ve katılımcılarının tamamı, bilgisayar yazılımları alanında akademik bilgi sahibi uzmanlardı. Sunumu yapan iki grup vardı: Bir grup, kontrollü geliştirilen yapay zekanın insanlığa olumlu katkı ve faydalarını somut belgelerle açıklıyordu. Diğer grup ise yapay zekanın kontrolden çıkabileceği ve olası sorunları güçlü varsayımlar üzerinden senaryolarla anlatıyordu.

Her iki tarafı da dikkatle dinledim ve yapay zekanın bana faydalı ve zararlı olabileceği konuları not aldım. Daha sonra bu notlarım hakkında bilgi araştırmaları yapıp güncel deneyim videoları izledim. Örneğin, yapay zeka ile kontrol edilen bir araç videosunda, aracın kameralar ve sensörler yardımıyla en ideal yol koşullarını seçip belirlenen lokasyona gittiğini gördüm. Bu araç, trafik sıkışıklık durumlarını analiz ediyor, hız limitlerine ve trafik kurallarına eksiksiz uyuyordu. Bu tür yapay zekaların, trafikte insan hatalarını minimize ederek üzücü kazaları önleyebileceğini düşünüyorum.

Tıp alanında da kısmen yapay zeka kullanılmaktadır. Bu teknolojiler, doktorların teşhis ve tedavi süreçlerinde daha hızlı ve doğru kararlar almalarına yardımcı olmaktadır. Bazı ciddi hastalıkların erken doğru teşhisi ve tedavisi için gerekli tetkikler ve analizlerin çok az hata ile daha hızlı yapılması oldukça önemlidir. İnsanlık yararına daha hızlı ve iyi sonuçlar sağlayabilecek yapay zekaya kimse karşı olmayacaktır.

Sonuç olarak, yapay zekanın insanlık için oluşturabileceği tüm kötü sonuçları göz ardı etmemekle birlikte, en büyük tehlikenin nükleer savaş gibi insan faktöründen kaynaklandığını düşünüyorum. Her gün bir nükleer tehdit haberi okuyoruz. Bu durumda, gerçekten kendimizi yok edecek bir insandan değil de neden yapay zekadan korkuyoruz?

Yapay zekaya tamamen karşı değilim; belirli alanlarda ve kontrollü bir şekilde kullanımı desteklenmelidir. Teknolojiyi tamamen reddetmek yerine, onu insanlığın yararına kullanmayı öğrenmeliyiz.

Sizin de Yapay zeka konularda olumlu ya da olumsuz fikirleriniz, endişeleriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.

saygılarımla

Yapay zekaya tamamen mi karşıyız? Yoksa belirli alan ve konularda mı karşıyız?