31 Mart 2024 yerel seçimlerinde oy kullanmayan vatandaşlara 300 TL para cezası öngören yeni düzenleme, seçmen katılımını artırmayı hedefliyormuş. Sizce başarılı olabilir mi?

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde oy kullanmayan vatandaşlara 300 TL para cezası öngören yeni düzenleme, seçmen katılımını artırmayı hedefliyormuş. Sizce başarılı olabilir mi?

Özellikle demokratik süreçlerde seçmen katılımının artırılması önemlidir, çünkü daha yüksek bir katılım demokrasinin sağlıklı işleyişini destekler. Ancak, oy kullanmayan seçmenlere para cezası verilmesi gibi bir düzenleme, çeşitli tartışmalara neden olabilir.
Bu tür bir düzenleme, bir yandan seçmen katılımını artırabilirken diğer yandan bazı sorunlara yol açabilir:
Maddi Durumu Zayıf Olanları Etkileyebilir: 300 TL gibi bir ceza, maddi durumu zayıf olan bireyler için önemli bir yük olabilir ve bu nedenle adaletsizlik doğurabilir.
Zorunlu Katılım ve Özgürlük: Oy kullanmanın bir vatandaşlık görevi olup olmaması tartışmalı bir konudur. Bazıları zorunlu oy kullanmanın vatandaşlık özgürlüklerini ihlal ettiğini savunabilir.
Katılımın Kalitesi: Para cezasıyla artan seçmen katılımı, katılımın niteliğini artırmayabilir. Yani, insanlar sadece ceza almamak için oy kullanabilirler ve bu da gerçek bir demokratik katılımı yansıtmaz.
Başarılı olup olmayacağına ilişkin kesin bir yargı yapmak zordur. Ancak, bu tür düzenlemelerin etkili olabilmesi için genellikle eş zamanlı olarak seçmenleri motive etmek ve katılımı teşvik etmek için pozitif önlemler alınması gerekir. Örneğin, seçim günü resmi tatil ilan edilmesi, oy kullanmayı kolaylaştıran önlemlerin alınması veya seçim bilinci ve önemi hakkında toplumda bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmesi gibi.
Yeni bir şey değil yeni bir düzenleme değil Yıllardır var hatta kanun çıktı günden beri var ama uygulamada yok uygulanmıyor Çünkü milyonlarca insan oy kullanmıyor ya da kullanamıyor hepsine ceza kesmekle uğraştığın zaman masrafı cezayı geçiyor
Saçma açıkcası ülkede yaşayacağım zaman dilimi belli geleceği beni alakadar etmiyor ilgilenmiyorum ne halleri varsa görsünler işte
ek olarak yerel seçimlere gelirsek şu an bulunduğum şehrin belediyeciliği çok iyi ama benim görüşümle zıt bir partiye ait objektif bakarsak apolitik kalıyorum
@IVuRKaNI ben genel seçimde ilk turda kullandım tekrar oy verileceği zaman uyumuştum bana gelmedi
Diğer genel seçimlerden dolayı yaşadığım hayal kırıklığı hevesimi kırsa da vatandaşlık görevimi layıkıyla yerine getiririm. Herkes de oy kullanmalı zaten ceza olayı da mantıklı olmuş.
Cevap
93Cevap
Ceza olayı yıllardır vardı gadası yeni olan bir durum değil
Duymadım hayır
Başarılı olacaklarını sanmıyorum o düzenlemeyle. Ben oy kullanmicam. Benim şehrin sonucu belli zaten. Hiçbir halt yapmayan belediyenin buna rağmen her zaman istisnasız seçilmesini artık bünyem kaldırmıyor. Sonucu belli olan bir seçim için de kılımı kıpırdatamam. Yorulduğuma değmez.
Sonuç ne?
@Freddy1616 İzmir'de sonuç ne olabilir? Belediyenin işi gücü oraya buraya heykel dikmek. Başka bir işe yaradığı yok. Ama hep kazanıyor. İzmir ya burası böyle modern!!! Aklı başında!!! insanların olduğuuu!!! Bayağı at gözlüğü takıyorlar yani hiç alakası yok
Chp den sümüklü mendili aday göster yine kazanır. Vizyon seviyesi bu yani
Hehe... İzmir ise AKP nin işi zor
@Freddy1616 hiçbirinden hayır yok zaten de en azından belediye olarak chp hariç herhangi bir parti seçebilirler sırf iş yapsın diye bile seçilir yani. Adamlar nasil olsa hep kazanıyorlar diye bir halt yapmıyorlar. Diyorum ya sümüklü mendil koysan chp li diye yine seçilir. Sadece isme oy verecek kadar vizyonsuzlar buradakiler. Onlar da bu s*laklar nasil olsa bizi seçiyor diye düşünüp iş yapmıyorlar.
@Freddy1616 artık CHP'nin işi zor çoğu seçmen sandığa gitmiyor
İzmirde
@Alissssaaaaa zor falan degil. Ben dogma büyüme İzmirliyim. Buranın zihniyetini çok iyi bilirim. Yine chp nin kazanacağına da kalıbımı basarım. Seçimlerden sonra unutmazsan yaz buraya konuşalım.
Burayı kesinlikle chp alacak. Ben bıktım ama İzmirin çoğu bıkmadı gerçekten
Bende öyleyim ama tanıdığım bazı dernekler var en az 50.000 kişi oy vermeyecek tunç soyeri aday göstermedikleri için. bir şey biliyorum ki konuşuyorum. Büyük bir topluluktan bahsediyorum öyle üç beş çevre değil.
Yani zor.
@Alissssaaaaa tamam sen seçimden sonra yaz buraya bakalım kazanacak mi kazanamayacak mı göreceğiz. Ben genel seçimlerin bile sonuçlarını %1,5 farkla tutturdum. İzmir'in sonucunda yanılma ihtimalim yok
İzmir i AKP alamaz net...
@Freddy1616 öyle bir ihtimal zaten yok da başka parti de alamaz İzmiri. Kesinlikle yine chp alacak. Hani AKP lilere at gözlüğü takıyorlar falan diyorlar ama burada chp yi seçenlerin de onlardan bir farkı yok. Al birini vur ötekine
Ben de Kadıköy'de İzmir benzeri bir durum yaşıyorum ve CHP seçmeni de tıpkı akp seçmeni gibi ortada hiç bir başarı yokken dahi, takım tutar gibi parti tutuyor. Sol görüşlü birisi olarak CHP yi ne solcu ne de halkçı bir parti olarak görmüyorum. Aksine rant ve talanda akp den hiç bir farkları yok. Onlar gerçekte ne Atatürkçü ne solcu ne de dürüstler.
Halk sığır olunca ortadaki oyunu göremeyip ülkeyi, dolayısıyla kendilerini, kendi oylarıyla soyduruyorlar.
Ben ilcem olan Kadıköy'de TKP adayı , eski Tunceli belediye başkanı Maçoğluna, İstanbul'da ise Yeniden refah partisine oyumu vereceğim. Siyasete biraz denge gelirse soygun, talan belki biraz azalır
Ben de ilk başta öyle düşünmüştüm. Ama sonra birilerini zayıflatmak adına, birilerine taktik amaçla destek vermenin daha uygun olduğunu düşündüm. Böylece hiçbirisi ceketimi koysam bile kazanır rahatlığına giremez, iktidarda kalabilmek için biraz daha az çalar , halka biraz daha çok hizmet ederler diye düşündüm.
@Nightwalk35 ben kendi gördüğüm birkaç dernekten yola çıkarak emin konuşuyorum. biri ne diyorsa öteki onu yapar. Chpye oy verecek olanlar bu saatten sonra ancak Kürtler olur İzmir'de. Tek Kürtlerin oyuyla olacak iş değil. CHP bu saatten sonra alamaz İzmir'i. Sadece kafasını biliyorsun ama gidip konuştun mu hepsiyle? Ben iç içeyim biliyorum fikri değişen çok var.
@Alissssaaaaa :) sana garanti ediyorum. Siyaset konusunda pek yanılmam. İstediğin insanla iç içe ol sonuç İzmirde %100 chp kazanacak. Pazar akşamı buraya yazarsın
Ben İzmirlilerin ciğerini bilirim. Sağda solda artık bi daha chp ye oy vermem yhaa diye gezenler bile gidip tekrar oraya basacak oyunu :) sonuçları görürsünüz. Hatta tahminimce %53-55 civarında falan kazanırlar
Benim tahminlerimde hep doğru çıktı 🙂 hep biz kazanırız diyordum İzmir'de ve kazandık bu seferde CHP artık kazanmaz diyorum ve kazanamayacak. Sadece varsayım onca sene verdirler yine verirler düşüncesinde yazıyorsun bunları. Böyle iddialaşipta sonunda benim iddiam doğru çıkıp geri yazmayan cevap vermeyen çok oldu benimle 🙂 sende yazmazsın 1 Nisan sabahı
@Alissssaaaaa ben yorumu kaybederim muhtemelen. Sen yazarsın. Ben yanılsam da kaçmam yani o karakterde biri değilim. Ama benim dediğim çıkacak emin ol :) Genel seçimlerde de artık AKP alamaz artık bitti diyordunuz ben AKP alır dedim haklı çıktım. İzmirlilerin de ciğerini biliyorum her türlü chp seçilecek
Ben hiçbir zaman genel seçimde akp alamaz demedim çünkü aday kkdu. Bizim istediğimiz aday çıksaydı kazanirdik yine benim dediğim çıktı yani. Kazanamayacağız diyordum. Benim dediğim çıkacak göreceğiz pazartesi günü
Yazarım yazmasınada sen yazar mısın çünkü iddiam haklı çıkıpta yazdığım zaman geri dönüş hiçbir zaman olmadı
@Alissssaaaaa chp nin başına kim geçerse geçsin hiçbir türlü genel seçimlerde CHP kazanamaz. CHP mimlenmiş bir parti. Chp nin başına Erdoğan geçse o bile kazanamaz yani o kadarını soyliyim 😂 Türkiye tarihi boyunca hiçbir zaman seçimle iktidar olamayan parti CHP dir. Ya tek partili zamanda mecburiyetten iktidar oldu ya da açık oy, gizli sayım olan (yani seçim olmayan) dönemde iktidar oldu. Bir daha da olamadı. Allameicihan getirsen CHP genel seçimlerde yine iktidar olamaz. Ama İzmir'de belediyeyi her türlü alır
Oy verirsen azda olsa katkın olur bazı şeylerin sonucu önemli değildir atılan birtaşta olsa değer kazanır
@Locussolus oy hakeden kimse de yok zaten. Gerçekten yorulduğuma değmez. Gitsem de boş atar çıkarım yani anlamsız olur
İzmir Aydın seçim nedir nasıl yapılır şuurunu kaybetmiş tamamen mafya örgütü gibi iletletiyorlar bir gün çok fena patlayacaklar
@Locussolus hangi kesim olursa olsun şu at gözlüğünü çıkarmayan topluluklar var ya nefret ediyorum gerçekten
Sınava bir hafta kala çalışanlar gibi chp göstermelik kağıtlar dağıtılıyor sonra iki göz boyama zati İzmir Aydın bedavacı ayda iki kere lokma dağıt ya da özel yemek düzenle oyunu kaparsın extra hizmet yapmana gerek yok
@Locussolus yaptıkları tek hizmet oraya buraya heykel dikmek
İlk aydına girişte ne bu köy gibi şehir demiştim halanda öyle çünkü orayı belediye başkanı değil derebeyi yönetiyor
@Locussolus İzmir gelişmiyor işte sebebi de bu. Hangi parti olursa olsun bir belediye değişikliği yapsalar bişeyler değişecek ama yok. Amaç heykel yapıp cebe sayısız paralar indirmek. Heykel yapmalarındaki amaç da o. Sanat eseri diyip uçsuz bucaksız paralar döndürüyorlar. Parti içindekiler bile rahatsız bu durumdan. Gerisini siz düşünün
Aykırı olalım derken akıl tutulması yaşamışlar bir şeyi körü körüne savunmak için ya 40+ yaşında olacaksın ya da çok cahil
@Locussolus bunun yaş ile pek alakası yok. 20 yaşında çok cahil olan, düz bakan da var, 40 yaşında çok geniş düşünebilen de var. Kişilik meselesi
Kırktan sonra fikirlerin değişmesi için Fransız devrimi lazım çok zor yaş ilerledikçe zorlaşıyor on
@Locussolus yaş ilerledikçe fikir değişimi zorlaşır evet ama imkansız değil sonuçta bunda karakter yapısı da etkili
Bazı insanlar var 20 yaşında da fikri değişmiyor yani ne yaparsan yap bazı insanların tabuları fazla olur. Yıkamazsın
Ama 40-50 yaşında bile bakış açısını değiştiren, dusunceleri, fikri değişen insanlar var
Yabancıysa olur o bir konu hakkında yıllarca düşünmüş bir fikir geliştirmiş kişi o yoldan dönmez 🤔
@Locussolus yabancılıkla ne alakası var? Sana bişey diyim mi sizin bu yabancı özentiliginiz de medyanın sizi istediği yere kukla gibi yöneltmesinden dolayı oluyor. Türk olunca düşünemez ama yabancıysa düşünebilir. Bu ne kadar saçma ve anlamsız bir algı kusura bakma da öyle yani. İnsanlar bireysel olarak değerlendirilir. Bizim milletten 1 kişinin tırnağı etmeyecek yabancılar var. Senin o dediğin aydın düşünce kulvarina ulaşman için önce bu gereksiz medya algısından sıyrılıp, tabuları yıkman lazım
Yabancılar daha kolay Müslüman olur ama Müslümanlar bunu tam olarak başaramaz sadece çevre etkisinde kalır kendisi açıp bir bakmaz.
@Locussolus katılmıyorum. Ben şu an araştırıp doğruluğundan emin olduğum için Muslumanım mesela. Buna ne diyeceksin?
@Locussolus evet müslüman olup baskı altında hissettiği için çoğu kişi dine uymuyor sekuler yaşamı tercih ediyor. Ama yabancı biri müslüman olunca dinin bütün kurallarını yerine getiriyor
@Alissssaaaaa evet bu doğru da aileden beri Müslüman olanlarda da böyle olanlar var sonuçta.
Bu yabancı özentiliği sorunu değil, yabancıların müslümanlığı kolay kabul etmesinin altında "özgürce herşeyi en kalite şekilde yaşamak var" ama bu müslümanlıkta yok, yani sonuçta şu noktaya varırsınız "her insan doya doya yaşamak ister" dinin dışlanmasının temel nedeni budur. insanlara "yaşam" vereceksin. bunu yapmadığında dine "hadi ordan" çeker. aslında müslümanlık belli kurallar çercevesinde insanı "yaşatmak" istemiş. ama insanın "kötü" tarafı bunu "yasaklar" olarak güncellemiş..
@IVuRKaNI mesele bu değil. İnsanlar dinin me olduğunu bilmiyor. Kültürle iç içe geçmiş bir dini anlayış var. Ve toplumdaki kısıtlamaların çoğunun din ile uzaktan yakından alakası yok. Sorun şu ki kültürleri insanlara din diye yutturmaya çalışıyorlar. Hatta kendileri bile uyguladıkları kültürel uygulamaları din zannediyorlar sorun burada. Ben hem özgürüm, hem de dinimi yaşıyorum mesela. Din özgür yaşamaya engel değil. Ben özgürlüğün de ne olduğunu biliyorum, dinin de ne olduğunu biliyorum. Bunun için yabancılara özenmem de gerekmiyor.
@Nightwalk35 buna pek katılamıyorum, zira müslümanlık net şekilde evlilik öncesi cinselliği yasaklıyor. bunu ortalama bir insan özgürlüğün "kısıtlanması" şeklinde algılar. modern yaşamda erken evlilik pek mümkün değil bu böyle olunca insan doğası gereği cinselliği yaşamak istediğinden müslümanlığı "ekarte" etmek durumunda kalıcak ve böyle bir durumda da özgür yaşamla müslümanlık bariz şekilde birbirinden ayrılır. bunu yapan çok var aslında ve asla doğru bir şey değil.
@IVuRKaNI zinanın yasaklanmasını özgürlüğü kısıtlayıcı bir şey zannedenler İslam'ın ne olduğunu bilmiyor demektir zaten. Bu kısıtlamak değil aksine zinanın verdiği ciddi zararlardan insanları korumaktır. Zina yapmanın sadece ahirette degil bu dünyada da ciddi anlamda insana ne kadar zarar verdiğini bilseler emin ol yapmazlardı.
@Nightwalk35 "zina" zaten anlam olarak "kötü" birşeyi ifade ediyor, ben konuya "yaratıcı" açısından baktığımda bana göre yaratıcı net olarak ergenliğe girmekle birlikte insana cinsellik "yaşamalısın" diyor ve islam aslında buna karşı çıkmamış bknz: erken evlilik fakat modern yaşamda bu mümkün görünmüyor. dolayısıyle islamla - insan doğası birbiriyle çelişiyor (sonuç olarak) evlilik öncesi ilişkinin olmaması gerekliliği! bu önemli bir konu fakat "zarar" konusu bence bakış açısıyla ilgili bir durum. yani ilk cinsel deneyimimi yaşadım ve o çocukla evlenmem pek mümkün değil o zaman "öleyim" veya " ilk cinsel deneyimimi yaşadım , çok güzeldi, mutluyum" bana göre bu bir bakış açısı.. değişebilir/değiştirilebilir bir durum. bana göre iyi ve kötü duyguyu da
"insan zihni" yaratıyor.. "zihin" herşeyi değiştirebilir.
Hatta zina yapmanın sonuçlarından birkaç tane örnek vereyim:
Tek bir kişiyle yetinemiyor, sadık kalamıyorlar. Çünkü çok fazla kişi gördükleri için sürekli farklılık istiyorlar. Evlenmek istemiyorlar, evlenmek isteyip evlenseler bile eşleriyle yetinemedikleri için mutlu olamıyorlar. Boşanıyorlar veya boşanmadan eşlerini aldatıyorlar. Asıl hayatları boyunca onlar mutsuz oluyorlar. Bunu acısını yaş ilerledikçe farkediyorlar. Düzenli ve mutlu bir aile hayatları olmuyor. Ardında aldatılmış bir eş, yuvası dağılmış bir aile ve annesi babası ayrılmış mutsuz çocuklar bırakıyorlar. Sürekli bir kıyas durumu oluyor bu da insanı mutsuz ediyor. Evlilik bu dünyada insana ya cennet olur ya da cehennem. Zina yapanlar gelecekteki evliliklerini cehenneme çevirecekler ama haberleri yok. Bak dikkat et eşini aldatanlarin belki çoğu evlenmeden önce zina yapanlardır. İstisnalar kaideyi bozmaz. Zina, bağlılığı azaltır.
Aldatma oranları özellikle zina yapan insanlarda yüksektir. İstisnalar kaideyi bozmaz. Zina aynı zamanda bağlılığı azaltır. Zinayı alışkanlık haline getiren insanlar evlendiklerinde evliliklerinden tat alamazlar. Çünkü evliliğe bişey kalmamıştır. Bir anlamı da kalmamıştır. Evlenseler bile eşlerine baglanamadıkları gibi tek kişiyle de yetinemeyecek duruma gelir bir çoğu. Kısacası zinanın cezası sadece ahirette olmuyor. Bu dünyada yaşarken de acısı çıkıyor. Yani kısaca zina yapan insanlar aslında farkında olmadan kendi topuklarına sıkıyorlar. Bu sayı arttığı oranda da mutsuzluk artıyor. Çünkü bu insanlar evlendiği kişi ile ilk ve tek ilişki yaşamanın mutluluğunu ve huzurunu hiçbir zaman yaşayamayacaklar. Bence çok üzücü.
Ben örnek veriyorum bu cümleden yabancı sevgisi tabuları yıkmaya nereden geldik anlamadım. Yabancılar gibi yaşayarak Müslüman olunmaz kalp güzelliğimiz olsun dinin bütün emirlerini yok sayıp modernice yaşayalım kimse karışmasın.
@Locussolus yabancı özentiligini fazla gereksiz yücelttin de ondan.
Bu şekilde düşüncesi olup bunu değiştirmeye çalışmak boşa uğraş vermek olur anca kendisi ister araştırırsa bu ilme ulaşabilir. O da kendince bir ego ya da yaşam biçimi oluşturmuş insanların etrafında oldukça daha da zorlaşıyor.
@IVuRKaNI erken evlenmenin mümkün görülmemesi neye göre kime göre? İnsanlar genç yaşta da evlenebilirler. Toplumun baskı ve dikteleri İslam'ı bağlamaz. Bu insanların problemi. İslamın değil
Yabancıları yüceltmiyorum yeni bir ilmi öğrenmek algıların daha açık olmasına izin verir etrafında onu etkileyen unsurlar daha z devreye girer. Müslüman olarak doğmuş birisi etrafında gördükleriyle bir dolmuşluğa ulaşmış sosyal medyada görünen haberler vs. yi baz alarak kendince geri dönülemez görüşler ediniyor bunu kendi görüşü gibi savunuyor. Müslümanlığı araştıracak öğrenecek kendini kurtuluşa ulaştıracak gibi bakamıyor.
Ayrıca konu niye dine geldi ben anlamadım. Konumuz siyaset. Din değil. Din konuşulacaksa da İslam'ın en mükemmel kararı ve kuralları olduğunu her türlü ispatlarim yani.
@Locussolus işte o çoğunluk kesim ama bu her kesim için geçerli. Araştırıp kendi aklını kullanan insan sayısı yurt dışında da çok yok yani aslında dünya genelinde az. Ülkemizle ilgisi yok bu durumun
Fikirler değiştirilebilir demiştiniz ancak algılarını açıp doğruyla yanlışı kavrayabilecek olgunlukta ve düşüncede olunursa başarılabilir ama çoğu insan topluma kamufle olmak için özentilikle yapıyor kendine ait fikirlerini araştırarak düşünerek oluşturmamış ki yeni bir fikiri olsun
@Nightwalk35 Söylediklerinin çoğuna katılıyorum fakat , senin söylediklerinin içinde eksik olan "iyimser" bakmak gibi geliyor @locussolus ta aslında buna işaret ediyor "kalp güzelliği" diyor. yani evet; bir kişiyle yetinmiyor (çünkü sadece tek kişiyle cinsellik yaşamak çok sığ geliyor) farklılık istiyorlar (ee bunun neresi kötü?) evlenmek istemiyorlar (cevabı içinde gizli zaten "evlenmek istemiyor") evlenseler bile eşleriyle yetinemiyorlar (bu da kötü değil fazlasını istiyor) boşanmak "çocuk" için kötü olabilir evet fakat bu bence evlenmeden seks yapmayanlarda daha fazla bile olabilir zira karşı cinsi deneyimleme şansları onların olmuyor. dananın kuyruğunun koptuğu yer burası "hayatları boyunca mutsuz oluyorlar" ben bunun böyle olduğunu düşünmüyorum "kötümser" yabancılar hemen hemen hepsi (zaten biliyosundur) çok fazla sayıda erkekle hayatları boyunca cinsellik yaşıyorlar ve bana göre bir çoğu "mutlu" dahası evililik öncesi cinsellik yaşamamakla mutluluğun oludğunu varsayımı bence doğru değil , bu insanların birbirine saygısı, iyi bir gelirlerinin olması, eğitim vs ile ilgili konular. ve ülkemizde maalesef ciddi gelir düşüklüğü var (çok büyük bir kesim için) ve bu mutsuzluğun hatta boşanmaların başlıca nedeni gibi duruyor.
@Locussolus evet anlıyorum ama yabancılar da bu dediğin gibi. Yani onlarla bizim bu konuda pek bir farkımız yok. Bunu demeye çalışıyorum
@IVuRKaNI neresi kötü çok yeri kötü. Sonda da belirttiğim gibi her an yanında olan ve ilkin olan tek kişiye bağlanıp onunla mutlu bir aile kurabilmenin mutluluğuna hiçbir zaman ulaşamayacaklar. Sürekli sıkılıp yenisini arayacaklar ama her zaman bulamayacaklar. Her şeyi geçtim kalp sevmek ister, bağlanmak ister. Zina yapanlar bunu başaramayacakları icin de içlerinde hep bir boşluk olacak. Zina yapmayan insanın kalbi de, gönlü de tatmin olacağı için huzuru olacak. Ama Zina yapanlar sürekli arayista olacak ve o içlerindeki boşluk hiçbir zaman dolayacak. O huzura hiçbir zaman kavuşamayacaklar ki bu hayattaki en büyük ceza bence
Ha tabi bunun sonrası da var. Zina yapan o kişilerin mutlu bir ailesi olamayacağı için, zaten evlenmek istemedikleri için yasliliklari ayrı bir eziyet olacak. Yaşlanınca kimse yüzüne bakmayacak. Ha diyelim ki parası var oradan kurtardı diyelim. Gece başını yine yastığa yalnız koyacak. Sevdiği eşi yok, çocuğu yok, torunları zaten yok. Tek başına mutsuz bir şekilde yaşlanıp ölüp gidecek bu insanlar. Ha diyelim ki yalnız kalmamak için sonradan evlendi, eşi çocuğu oldu diyelim. Nolucak ki adam o zaman da mutlu olamayacak zaten. Zina aldı götürdü hepsini. Hayatta daha büyük ceza tanımıyorum şahsen. İşin ahiretteki ceza boyutunu bir kenara bıraksan bu dünyada insanın yaşadığı bu ceza tüm cezalara bedel zaten
@IVuRKaNI sen şu an gençsin ya hani anlık zevk yaşamak sana kötü gelmiyor tabi. Bu dediklerimi anlayabilmen için geniş düşünmen gerekiyor. Bunun sonrası da var yani. İnsan ruhu için tam bir eziyet ve işkencedir zina.
@Nightwalk35 evet öyle insanlarda var
Şimdi bir daha düşün bakalım zinanın yasak olmasını özgürlüğü kısıtlamak mı, yoksa ruhunda oluşacak boşluğu prangalardan kurtarmak mı
@IVuRKaNI sen belli ki birden fazla kadın istiyorsun ve bunun sekulerlik ya da dinle uzaktan yakından alakası yok. Sekulerler öyle evlendikten sonra gideyim bosanayim ya da ömür boyu partner değiştireyim demiyor. Sen belli ki doyumsuz birisin. Hepimizi karıştirma.
@Alissssaaaaa konu siyasetti adam işin içine dini kattı, ben de cevabını verdim. Zinaysa zinanın neden yasak olduğunun ve bunun en mantıklı olan olduğunun sebepleriyle birlikte cevabını aldı diye düşünüyorum
@Nightwalk35 ben hak vermekle birlikte senin "zina" yı gerçekten "kötü" tanımladığın düşünüyorum. ve zaten islamda öyle tanımlıyor ve çelişmiyorsunuz. benim benden önce hemde hatırı sayılır sayıda erkekle cinsellik yaşamış 18 yaşında bir sevgilim olmuştu ve hayat dolu, sevgi dolu bir kızdı (sen diyeceksin ki o zina yaptığı için ayrıldın) gerçekten bu böyle değildi eğer başka nedenler olmasaydı o kızla evlenebilir ve mutlu olabilirdim. finalde sen sana göre kötü olan "zina" yapanların genelinin mutsuz, istisna olarak mutlu, tersi zina yapmayanların genelinin mutlu, istisna mutsuz olduklarını ve ileride zina yapanların genelinin "yalnız" yapmayanların genelinin yalnız kalmayacağını öngörüyorsun. ve tabi sevmek-bağlanmak ihtiyacı yani "ruhsal" tatmin diyelim bunun da genel olarak zina yapmayanlarda olabileceğinii iddia ediyorsun.
bu böyle olsaydı "yabancılar" bizden her anlamda "ileride" olmazdı diye düşünüyorum.
milyarlarca müslüman ülke var ve "yoksulluk, eğitimsizlik" bence insanlara çok fazla mutsuz ediyor. üstelik güçsüz ülke oldukları için güçlü ülkelerden zulm görüyorlar. en basiti "filistin" israilli insanlar hem iyi-kalite yaşıyorlar , hemde filistine zulm ediyorlar.
bu arada "ahiret" yok. istersen onu da tartışırız :)
@IVuRKaNI sen benim demek istediğimi tam olarak anlamamışsın. Ben sevgilinle zina yaptı diye ayrilmissindir diye bişey demedim. Zina yapanların mutlulukları geçicidir ve içlerinde hep bir boşluk vardır dedim. Bu zina yapanların dışarıdan hayat dolu gorunmeyecegi anlamına gelmez. Çok var dışarıda çok neşeli görünüp içi kan ağlayan, içindeki boşlukları bir türlü dolduramayan. Ayrıca yabancıların ileride olmasının bu konuyla ne ilgisi var? Yabancılar birbirine çok mu sadık zaten? Veya içten içe kim ne kadar mutlu bunu nereden bilebilirsin? Sen her şeyi dışarıdan göründüğü gibi mi zannediyorsun?
Zina yapan insanlar kendilerini mutlu zanneder zaten normal. Zina yapmayanların yaşadığı bağlılıgi, huzuru, içsel dönümü yaşayamazlar ki zaten. İnsan bilmediği mutluluğu yaşamadığı için kendini çok mutlu zanneder. En büyük zevki kendi yaşıyor zanneder. Halbuki daha iyisi olduğunu bilmez. Çünkü yaşayamazlar o huzuru. Nereden bilecekler?
İçsel doyumu* yaşayamazlar. Mesela sen zina yaparsın ve onu mutluluk zannedersin. Ama zina yapmayan birinin eşine olan bağlılığın içsel huzur ve doyumunun ne kadar daha büyük bir mutluluk olduğunu asla öğrenemezsin. Üst leveli göremezsin yani yaşayamazsın, hissedemezsin. Kendi yaşadığın geçici az mutluluğu da mutluluk zannedersin. O içindeki boşluğu da hiçbir şekilde dolduramazsın. İnsan gördüğü ve hissettiği kadarını bilir çünkü.
@IVuRKaNI Sana güzel bir haber vereyim. Ahiret var :) Nasılki son baharda tüm çiçekler ve bazı haşereler tohum ve yumurtalrını bir sonraki bahara ( dirilme) ye bırakıyorlar ayne öyle de bu dünya da şu ana kadar gelen tüm insanları ahiret baharında dirilecek ve sonsuz hayata devam edecekler. Ahiret olmasaydı bu dünyada hayat bize zehir olurdu. Çünkü sen şu an kendi vicdanına bile ahiret yok dersen inkar etmek isteyecek ve Allah bunca siztemi ve güzellikleri yokluğa atmak için mi yaratıyor diye isyan edersin :)
En basitinden şöyle düşün; sen muntazam bir fabrika yapıyorsun ve bu fabrika mükemmel bir şekilde çalışıyor ve her an binlerce çok akıllı robotler yapıyorlar. Sen daha sonra bu robotları bir lav çukuruna atıp ateşte yok ediyorsun. Bu çok saçma olmaz mı? O kadar güzel bir düzeni madem yok edeceksin neden o zaman yarsıtyorsun demezler mi? Biz insanalra bu aklı ve mantığı veren yaratıcı bizi yok ederse biz bunu neden yaptığını sormaz mıyız? adem bizi yok edip yokluğa atacaksın neden akıl ve hafıza verdin ki geçmişimizi özlüyor ve anılarımızı hatırlayınca ya üzülüyor ya da seviniyoruz. Bu mantıksız gelmez mi? Demek ki bu dünya bir acemi birliği gibi bizi usta birşiğine hazırlayan bir talim yeri bir tarla hükmündedir.
@Nightwalk35 sana bir şey diyeyimi söyledğin "aşk" gibidir aynı zamanda evet ben "aşık" olmak istemezdim zira aşkın çok iyi tarafları olduğu gibi , çok "acı" çektiren yanları da var. bu bahsettiğin "yüzeysel" mutluluk aslında düşündüğün gibi değil, bu arada @alissssaaaaa yı islama kazandırdığım için sevindim :D sana şunu söylemek istiyorum hayatta hiç bir şey "kalıcı" değil ve olmayacakta (ölüm var) ayrıca ahirette te yok (bu tamamen kendini kandırmak) bağlılıkta böyle bir şey bunu çok fazla yaşarsan kaybettiğinde "acı" çekersin "yüzeysel" olarak tanımladığın zina yapanlar aslında bunu "bilinçli" yapıyorlar. bağlandın hatta çok bağlandın, hatta eşine aşıksın ve bir gün azrail kapını çaldı (bu genç yaşta olabilir biliyosun zaten) ya sonra? yaşlanınca yalnız kalırlar dedin bu net olarak zina yapmayanlar için geçerli bir durum örnek; eşi öldü ne yapacak? zina da yapamıyor! burdan bazen reale dönük çıkarımlar yapılıyor ve küsüyorlar filan :) benim öyle manipulasyon amacım olsa kızların/kadınların genel olarak ne istediğini bilmediğim zaten abes bir durum. ben burada kimse benim hakkımda "bu" şekilde düşünsün şeklinde fikrimi yazmayı düşünmem zira burdan birini bulmak, takip etmek, bir ilişki yaşamak derdinde değilim ve bana göre kızların/kadınların suyuna giden de manipulatördür dahası prof manipulatör... biz sadece bir konuyu tartışıyoruz veya tartıştık. şunu söyleyim "ahiret" eğer bu dünya da sana yaşam konusunda en küçük kısıtlama getirecekse bu işi bırak! ama öyle oludğunu pek sanmıyorum yani durumdan memnunsun ve bu seni rahatsız etmeyecektir. ahiret ve din diye bir şey yok zira dini insan zihni uydurmuştur. önemli olan bir daha 9999999 milyar yıl geçse kimsenin tekrar hayata gelemeyeceği bir dünya da "mutlu" olmaktır ve dilediğin gibi yaşamaktır.
@IVuRKaNI evlisin ve eşin yanında, eşin de senin gibi zina yapmadı ve beraber bir ömür geçiriyorsunuz. Ayrılmak bunun neresinde? Evet senin de dediğin gibi aşk yaşıyorsunuz ama ayrılık yok. Aşkın hep yanında. Daha güzel ne olabilir ki? Ha diyelim ki eşin genç yaşta vefat etti olabilir. Bilirsin ki öldükten sonra sen de onun yanına gideceksin. Bu ayrılık kalıcı değil geçici. O yüzden acın da, ızdırabin da ahirete inanmayan birinden çok çok daha az olur. Çünkü ayrılık kalıcı değil geçicidir. Ama siz ateistler hem bu dünyada bunun acısını çekersiniz hem de ahirette daha fazlasını. Kendi adına çok uzulmelisin
Biz tüm bunları kısıtlamak değil, saydığım sebeplerden dolayı korumak olarak görüyoruz. Bu bir kısıtlama değil. Aksine biz zina yaparsak bu dünyada da mutsuz oluruz, ahirette de. Zinadan uzak durmak bizim mutluluğumuz için olması gerekendir. Bunu iyi bir okulu kazanmak için emek verip çok çalışmak gibi dusun. Sonunda başarılı olursun ve en büyük mutluluklar verilen emeğin karşılığını görmektir zaten. Zina da böyle. Sen uzak durursun ve sonucunda en büyük mutluluğu yakalarsın. Ama bu sizin için geçerli değil. Siz ancak anlık zevklerle basit mutluluklar yaşayıp, her gece yok olacaginiz düşüncesinin ızdirabiyla başınızı yastığa koyup ertesi güne geleceğe umutsuz bir şekilde uyanan ve içinde hep bir boşluk bulundurmaya mahkum olarak kalacaksınız bu şekilde devam ederseniz.
Yani bir Müslüman için hen bu dünya, hem ahiret mutluluk ve iç huzur kaynağıdır. En büyük acılar bile daha hafif gelir bize. Ama siz tüm acıları zirvede yaşarsınız. Sizin için var olmak bile bir işkencedir. Çünkü bir gün yok olacağınızı düşünerek yaşarsınız -tabi buna yaşamak denirse- ve anlık zevklerle bu içinizdeki ızdırabı bastırmaya çalışırsınız. Başarılı da olursunuz o an için. Ama geçicidir. Aklınıza her ölüm geldiğinde acı çekersiniz. Bizim içinse ölüm yok oluş degil yeni bir başlangıç ve hayatın devamıdır. O yüzden size çok üzülüyorum. Gerçekten
@Nightwalk35 benim takıldığım nokta sekulerlerin sanki önüne gelenle oluyormuş gibi algı lanse ettirmesi. Dinine düşkün biriyse yapmaz sekulerlerse herşeyi yapar düşüncesi bu. Bu yaşam tarzıdır, ben birini sevip hayatıma almak isterim ondan ona atlamak değil. ancak baskılanmış toplumda büyüyen insanlar yaş alınca sekulerlere özenip çok sık partner değiştirmek istiyor. Sekulerlerik değil bu, sadece muhafazakarların yanlış modernleşmesi.
@IVuRKaNI ben zaten Müslümanım. Beni ve diğer sekulerleri kendinle karıstirma dedim ama hala devam ediyorsun. Ateistlerle bu sorun var: okuduğunu anlamama. Sekulerlik atesitlik demek değildir. Günlük hayatta dini işler yerine dunyaevi işleri yapmak demektir. Senin beynin çok ayrı bir dünya zaten fazla söze gerek yok. Beni ve diğer sekulerleri kendin gibi sanma yeter.
@Alissssaaaaa kesinlikle. Ne geliyorsa başımıza bu yersiz muhafazakar kültürün baskıcı tutumundan geliyor zaten. Halbuki İslam böyle bir din değil. Kültür ile dini birbirine karıştırıp kendilerince kapalı bir yaşam tarzı oluşturup insanlara dikte etmeye çalışıyorlar. Tıpkı şeriat ile yönetildiğini iddia eden Arabistan, Afganistan gibi devletler gibi. Baktığın zaman hiçbiri gerçekten şeriat ile yonetilmiyor. Dini kuralları kendilerine göre değiştirip, çevirip, kendi çıkarlarına göre uyguluyorlar ve buna şeriat diyorlar güya. Halbuki şu an dünyada şeriat ile yönetilen bir ülke yok ama insanlar gördükleri uygulamaları şeriat zannediyor. Dinini bilmeyen insanlara bir şeyleri yutturmak bu kadar kolay. Sebebi bu
@Nightwalk35 zaten dikkat edersen ateistlerle ne zaman konuşma içerisinde olsan, konu ne olursa olsun illa ki dine gelir. Çünkü başka hayat felsefeleri yok, ideoloji yok. Dini yaşamak zor geldiği için komple inkar ediyor, birden fazla kadınla olmak istiyor ama İslam buna karşı gidip dinden çıkıyor. Ateistler birileri tarafından baskılanmış kişilerdir genelde geçmişinde özgür olmayan kişiler sonradan böyle aşırı açılıyor işte.
Zaten cehalet böyle bir şey. Bir Muslumanın şeriata karşıyım demesi kadar tezat ve utanç verici bir durum olamaz. Bunu söyleyen bir Müslüman İslam'ın ne oldugunu bilmediği gibi, şeriatın da ne olduğunu bilmiyor. Ki zaten şu anda Muslumanim diyen insanların kaç tanesi gerçekten araştırıp sorguladigi için Müslüman ki? İnsanlar inançları kültür olarak, bilinçsiz bir şekilde yaşıyor ve kandırılmaları da o yüzden çok kolaylaşıyor. Yiyorsa gelip beni kandirsinlar mesela. Araştırıp, neye inandığını bilen insanı kandırmak zordur. Önce cehaleti yok etmek lazım
Arap ülkelerinde din yok zaten kendi Arap kültürlerine göre yonetiliyorlar. Baskıcı, kadınları hor gören, erkekleri yücelten ataerkillikle yönetilen ülkeler. Çok eşlilik Araplarda m. o de vardı İslam'la gelen bir şey değil. Ve diğer dediğine de katılıyorum türk toplumu da böyle Araplar gibi kendi kültürlerini yarı arap-turk uyguluyorlar. İkiside ataerkil sistem.
@Alissssaaaaa evet bu dediğine de katılıyorum. Ateist olanların çoğu baskıcı ailelerin, baskıcı tutumlarindsn dolayı kin ve nefret sebebiyle dinden çıkarlar. Yani cogu inanmadıkları için falan değil, nefret duydukları için inkar ederler. Bu da bir tezattır zaten. Ben dogma büyüme İzmirliyim mesela. Çok şükür ailem bana din konusunda hiçbir zaman baskı yapmadı. Ben de sorgulamayı seven bir insanım zaten. Araştırdım ve en mantıklı olanın İslam olduğuna karar verdim. Mantıksız gelseydi inanmaya da bilirdim. Ailem bunun için beni evlatlıktan falan reddetmezdi yani. Baskı hiçbir zaman fayda sağlamaz. İslam da zaten baskı dini değildir. Baskı yapan cahil insanlardır. Yani bu insanların problemi, dinin değil. İslam akıl mantık, ve kalp dinidir. Hepi bir bütündür.
@Nightwalk35 bu sefer kısa yazayım neden "ızdırap ve umutsuz" olduğumuzu aynı zamanda içimizde bir "boşluk" olduğunu düşünüyorsun? :D acaba bu bir "hezeyan" olabilir mi? şurası doğru; evet öleceğimizin farkındayız (bana göre sende farkındasın) ama bunu bilmek bizim daha iyi, dolu dolu ve 1dk yı bile yaşamda "boşa" geçirmememizi de sağlıyor. bu doğrultuda sen olmayabilirsin ama "ahirete" inanan bir çok hatta milyar seviyesinde insan "bu dünyada cehennemi yaşasamda diğer tarafta sonsuz mutlu olacağım" düşüncesinde ve bu akıl almaz kötü bir manipulasyon! bu asla olmayacak ve o insan milyarlarca yıl geçse bir daha dünya ya gelmeyecek bu bilince ulaşmanı tavsiye ediyorum.
Yani konu siyasetti niye dine geldi anlamış değilim gerçi o da ayrı konu 😂
Bende İzmirdeyim ailemde bana baskı yapmadı. Çoğu şeyi öğrettiler. Yapıp yapmamak benim seçimimdi. Özgür ve baskıcı olmayan toplumda yetiştiğim icin burada şunu yapamıyorlar bunu yapamıyorlar diye nefret kusmuyorum. İstesem yaparım istemezsem yapmam bu iradedeyim. Onlarda bunun farkında hep İslam'ın baskı yaptığından bahsediyorlar ancak baskı yapan aileleri, müslümanim diyen zina yapan çok insan var. Ancak bu şahsın sorunu birden fazla kadınla daima ömür boyu olmak. İşi sapkınlığa götürmüş bu yüzden dinden çıkmış
@Alissssaaaaa sorun şu "yapanları kötü görmek" sen net olarak ondan ona atlayanı (senin bakışına göre) "kötü" olarak görüyorsun. ee buna hakkın yok! sen tanrı değilsin, bende değilim sen sekulersin diye "ondan ona atlıyorsun" şeklinde bir yorumda da bulunmadım. zaten bende "ondan ona atlamıyorum" bu sadece senin beni nasıl algıladığında ilgi bir sorun. ama söylediğim gibi ben burada kendimi "doğru" algılatmakla ilgili uğraşmam zira burdan sağlayacağım o anlamda bir fayda yok! ama "ondan ona atlayanlara" kimsenin "kötü" demek hakkı olmadğını söylemeye hakkım var. yaşamın senin doğrun çok sıradışı bir yaşamda "onun doğrusu"
Diyorum ya hangi ateistle ne konuşursan konuş konu ille dine getirir. Çünkü bunların başka amacı yok başka bir şey bilmezler.
@IVuRKaNI bu arada boş durmak, boşa vakit geçirmek İslam'a göre haramdır. İslam bir Muslumanın 1 dk sını bile boş geçirmesini istemez. O yüzden bu konuda da yanılıyorsun. Bu da senin dini bilmediğin, öğrendiğin şeylerin kültürel algilarin sonucu olmasından kaynaklı. Müslüman dediğin her konuda başarılı olmak için çaba göstermelidir. Bu sadece ibadet edip, namaz kılıp oruç tutmak değil bak bunu da yanlış biliyorsunuz. İslam namaz ve oruç gibi ibadetlerden ibaret değildir. Bu bir yaşam tarzıdır. Dünyayı boş verip sadece ahirete odaklanmak değildir asla. Her ikisinin de olması gerektiğini söyler İslam. Başarı mı, en başarılı olan kişi Müslüman olmalı. Bilimde ilerlemek mi, en iyisini Müslüman yapmalı. İnsanlığa faydalı olmak mı? Âlâsını Müslüman yapmalı. 1 dk'nı bile boşa geçirmek günahtır. İbadetini de yapacaksın, dünyada yükseleceksin. İslam'ın Muslumanlardan beklentisi bu. Size çok yanlış anlatmışlar bunları
@Nightwalk35 suçlamalar, yargılamalar başlayınca açıkcası ben "irite" olmaya başladım :( ben kimseye hayata bakışımı dayatmıyorum saygı çercevesinde birşeyeleri tartışabileceğimi düşündüm ama sizde bakıyorumda o yok yani "saygı" bu olmayan insanların fikirlerinin, bilgilerinin, hayata bakışlarının da önemi yok.. ilk önce öğrenmeniz gereken bu "suçlamamak, bilmeden yargılamamak" siz daha bunu öğrenememişsiniz ne diyeyim.
@IVuRKaNI ben suçlamadım ki. Nerede suçladım? Yanlış bildiğiniz doğrulardan bahsettim sadece.
Ben bakış açımı dayatmıyorum. Olan neyse onu söylüyorum mantık çerçevesinde. İsteyen kabul eder, istemeyen etmez. Ben burada bunları anlatıyorum diye senin Müslüman olacak halin yok sonuçta.
Benim de böyle bir beklentim yok zaten. Sadece İslam hakkında çoğu şeyi ne kadar yanlış bildiğinizden bahsettim bir çok insan gibi
@Nightwalk35 neyse sen ona uydun denebilir fakat finalde rahatsız edici bur suçlama, yargılama neyin ne olduğunu bilmeden sonuca varma vs bu benlik değil! en basiti söylediği şey "muhafazarkımışım da baskılar sonucu çok sayıda kadınla seks yapmak istermişmide" gülmekten ağlayasım geldi inan ki, benim kuzen de var, inanılmaz temel olarak çocukluktan sekuler ve çok kızla/kadınla birlikte oluyor ee @alissssaaaaa nın "patladığı" nokta! hadi benim için öyle düşündün, kuzenime ne diyeceksin? bu arada düşündüğünle alakası olmayan biriyim. bu tür yargılamaları yapanlara "cahil" gözüyle bakarım net olarak.
@IVuRKaNI bunları ben söylemedim yalnız.
Benim söylediğim şeyler genel ve çoğunluğa göre mantıksal yorum ve cikarimlardi ki haklı olduğumu sen de söyledin bir çok kısımda. Ben şahsi yorum yapmadım
@IVuRKaNI ama herkesin olmasa da çoğu ateistin neden ateist olduğu da bariz. Çoğunun sebebi kin ve nefret. Bu gerçek yadsınamaz
@Nightwalk35 izmirliymiş "o" artık nikini de yazmak istemiyorum, izmirli olduğumdan utandım açıkcası (şehir değiştirebilirim) bir kere "nefret" vs kötü ve ben öyle bir insan asla olamam, "nefretten" ve "kusmaktan" bahsediyor belliki bu kız/kadının psikolojik problemleri var..
dahası belki erkeklerden nefret ediyor belki sende öyle.. benzer şekilde sende kin ve nefret söylemlerinde bulunuyorsun. bir kere ben deistim tabi çok fazla ateist arkadaşım var hiç birinin kin /nefret duyguları yok... tabi dindarlarla çeliştiğimiz noktalar var ama ben bunu saygı/sevgi çercevesinde tartışabilen biriyim (bunu başarabilen biriyim) ama görüyorum ki kızlar "ergen" kafası yaşıyorlar. birbirimizi kötüleyerek, suçlayarak, hakaret ederek bir yere varamıyacağımızı öğrenmeniz lazım.. senin gibi olmayan insanı "kötü" görmek! ben bu hataya düşmem.. kendim gibi olmasınıda istemeye hakkım zaten yok.. mesela bahsettiği muhafazakarların cinselliğe "aç" kaldığı ve sonra çok kadınla birlikte olmak istediği konusu! ee bunda şaşılacak ne varki olayı basitleştireyim; seni 3-5 gün aç bıraksınlar , yemeğe saldırırsın! önemli olan kimin , neden aç bıraktığıdır! yani sonucu ve sonucu yaşayanı eleştirmek, yargılamak, suçlamak yerine o durumu "yaratanları" suçlamalasın. ortalama bir insan sonuca maruz kalan yani kendi isteği dışında o durumu yaşayan insanı suçlar! bence bunda çok büyük bir yanlış var. evet din söylemleri ile "yaşatılmayan" insanların manipule edilmesine karşıyım ahiret yok, din de yok, dolayısıyle "zina" diye bir şey yok.. cinselliğin "önemli olmadığı" ve hayatı boyunca cinsellik yaşamadan ölen insanlar ne olucak? sen cinselliğin önemli olmadığı düşüncesini işlersen kafalarına, hayatı boyunca da yaşamayabilir ölünce mezarda mı yaşatıcan "cinsellik" boş yapmayın...
Bu bende "yasaklanmış" ve o yüzden çok kadınla olmak istiyor :) sözleri nerden geliyor açıklayım net ve kesin olarak sizin "ikinizinde" "bencil" olmasından kaynaklı.. çok açık , kesin ve net olarak söylüyorum.. ama ben en kalite yerde yemek yerken aç insanları düşünebilen biriyim bu "sizde" yoksa biraz ruhunuzu "inceltmeyi" deneyin..
@IVuRKaNI ben kimseye hakaret etmedim bu 1, 2. si evet İslam dini terkedenlerin çoğu çevrelerindeki insanların baskıları sonucu öfke ve nefret duydukları için dinden çıkıyorlar. Bu bir gerçek. Senin veya arkadaşlarının öyle olmaması bu gerçeği değiştirmez. Ben de herkes demedim zaten çoğu dedim. Evlenmeyi hayatı boyunca cinsellik yaşamayanlar da onların tercihi. Bunun din ile alakası yok. Din diyor ki evlen yaşa. Yaşamak yasak degil sonuçta. 2 saat de zaten burada evlenmeden cinsellik yaşamanın neden zararlı olduğundan bahsettim. Bunu anlamadıysan o da senin problemin. Bizim yapacağımız bişey yok
Hepsi aynı b*k
Cahille konuşmayı kestim.
Biz halk olarak neyin dogru neyin yanlis oldugunu ayirt edemez olduk. Ulke olarak herseyi dost arkadas ahbab iliskisi ile goturuyoruz. O yuzden herkes takim tutar gibi hosuna giden adami destekliyor. Adamlarin tek yaptigi secime yakin zamanda bir lokantaya gidip sirtaki oynamak. Adayin kimligine durust ve ilkeli siyasetine oy veren cok az kitle var. Atasehirdeyim. Adamlar bizden aldiklari vergilerle belediyenin icinde dansoz oynatti dansoz ya. Adamlar yillardir bize mobbing yapiyor tapulari vermiyorlar. Akp de alamiyor. gecen tapu toplantisi oldu adam resmen insanlarla dalga gecerek konustu. Siz bi oy verin de tapulara bakariz yaaa demek nasil bir kafa urunudur. Binlerce insan olucek bi deprem olsa. Sık sık el degistiren belediyelere baksana nasilda hizmet odakli oluyorlar. Biktim ya yillardir.
Bi butun partilerdeki baskanlar falan hepsinin cani cehenneme. Hepsi arka planda birbiri ile dost arkadas. Hepsi gelip bizimle alay ediyor. Artik zoruma gidiyor. Tapu olmadigindan ne yapabiliyorsun ne satabiliyorsun ne bankadan kredi bile cikmiyor. Surekli birileri cikip evde bizim hakkimiz var deyip para istiyor. Butun siyasilerin allah belasini versin. Bnde oy kullanmiyacam.
Hayir akp chp iyi mhp refah falan filan hepsi ayni bkun boncugu iste gelip birde insanlar bu partileri savunuyor. Ozellikle chpler bunu cok yapoyor. Burada yaziyorsun su bu diye hemen cahil cahil millete saldiriyorlar. hakaret ediyorlar. Kim icin? Kendilerini iplemeyen siyasetciler icin. Cok cahil bir toplumuz
@Nightwalk35 "tercih" zihinsel bir yaklaşım, çok rahat bir insanın içsel kararlarını bile değiştirebilirsin yani düşüncelerinle oynayarak bunu "içselleştirmesini" sağlarsın sen bunun maalesef farkında değilsin. yani çok doğal bir kızı veya erkeği bu akıl almaz manipulasyonla "evlenirsen cinsellik yaşayabilirsin" adı altında (insanların da bencil olduğu düşünüldğünde) ev kızı olmasını sağlayıp , gelecek taliplere de "bu sana göre değil, bu kötü çocuk" gibi dayatmalarla evlenmeden "yaşlanmasnı" sağlayabilirsin. senin bahsettiğin "kişisel karar, tercih" insanın "özgür" olması ile mümkün ki biz bile "sistem" içinde köleyiz.. bu bahsettiğim "azınlık" değil tersine "çoğunluk" prof manipulasyonlarla insanların yaşamı çok rahat "cehenneme" döndürebilir. bu özellikle "kızlara" yapılıyor aslında , erkekler de çok fazla sorun yok. bunları bir düşün sonra yine konuşalım..
Kardeşim sen eniyisimi İzmir'i terk et. Çünkü artık orası Yunan toprakları olmuştur.
@IVuRKaNI yine din ile hiçbir alakası olmayan manipülasyon ve dayarmalardan bahsediyorsun. Konuyu dine çevirdin ama şu an toplumsal dayatmalardan bahsediyorsun ve bu dediklerinin din ile hiçbir alakası yok. Şu an yaptığın ve savunduğun şeyin sen bile farkında değilsin. Din ile ilgili bir açık bulamadığın için konuyu toplumsal dayatmalara çevirip sanki bu din ile ilgili bir sorunmus gibi konuşuyorsun ve bence bu gerçekten komik :)
@AlparslanKuytulkara İzmiri terk edip nereye gidicem?
@kalp-komutanı evet hak veriyorum. Koltuğunu kim sabitlediyse çalışmayı falan bırakıyor yani maalesef durum bu kadar üzücü
@IVuRKaNI bu arada içsel kararlar elbette değişebilir ama bu aklıyla ve kalbiyle düşünebilenler ve gelen düşüncelere, bilgilere açık olan insanlar için geçerli. Ben senden o vibe'ı alamadım üzgünüm. İşine gelmeyince konuyu toplum dayatmasına çevirip dine mâl etmeye çalışıyorsun yani bu ne mantığa ne de akla sığmayan bir şey. Gerçekçi olmayan insanlara da açıkçası daha fazla bir şey anlatasım gelmiyor. Bu konuşma burada bitmeli
@Nightwalk35 bende öyle düşünüyorum ben hiç bir yerde "pes" etmedim yazmamanızı bekliyorum aslında. dine sahip çıkanlar aslında "din içinde istedği gibi yaşayanlar" ama bu birçok insan için böyle değil, yani sen islam dinini yaşarken evlilik dışı cinsellik yapma kararı bile alabilirsin "bu güven sende var" ama bunu herkese mal edemezsin. başkasının akıllarına göre "doğru" gösterileni yaşayan daha doğrusu "hayatını yaşayamayan" çok insan var. daha basit anlatayım senin işine gelmediğinde islama "tekme" basmayı düşünebilecek ve bu hakkının olduğunu düşünen bir insansın. herkesi kendinle karıştırma.
@IVuRKaNI son yorumun hayatımda gördüğüm en anlamsız ve cshilce yorumlardan biriydi. 2 saat aciklamamis boşuna yapmışım. Algılama kapasitesi olmayanlara 1 dk mı bile ayıramam gerektiğini bir kez daha anladım. Sizin gibilere gerçekten çok ama çok acıyorum...
Müslümanların bol olduğu yerlere gidebilirsin mesala. Müslümanların oldu yerdeki kagirlerde İzmir'e gitmeli ve böylece her şey düzelir.
@IVuRKaNI zaten cehaletin tanımadığın insan hakkında şöyle şöyle yaparsın diye konusmandan belli. Ben yorumlarımı genelleme üzerine kurdum ama sen direkt şahsıma karşı bilmediğin konularda alakasız yorumlar yaptın. Ben bir dine inanıyorsam işime gelsin gelmesin fark etmez ben onu kabul ederim. Çünkü aklım var. Mantigima yatan bir şeyi işime gelmediği için reddedecek kadar ahmak degilim. Ama gorudgum kadariyla bu senin özelligin. Kisi kendinden bilir işi diye bosuna dememisler
@IVuRKaNI o yüzden bu boş laflarını kendine sakla, yorumumu da boş yere işgal etme. Çünkü zaman israfı oluyor
@AlparslanKuytulkara bol olduğu derken ben aklını kullanan, dinini gerçekten bilen, toplumsal saçma sapan kültürlerden arınmış bir şekilde İslam'ı gerçekçi yaşayan Müslümanların bol olduğu bir yere gitmek isterim. Var mı öyle bir yerleşim yeri?
Kardeşim bu sistem, oy kullanarak lider önder seçme sistemi diyorum. Bu sistem Avrupa'dan müslümanları bozmak bitirmek ve yok etmek için dayatilmis bir sistemdir.! Müslümanlıkta böyle bir sistem yoktur. Sistemi Müslümanlığa göre değerlendirmeyin değerlendirmeden sistemin ne kadar saçma bir sistem olduğunu görebilirsiniz. Sistem her zaman çoğunluğa bakıyor? Çoğunluk ne derse onun dediği oluyor? Çoğunluk iyi namuslu ve efendi hak yemeyen kimselerden olduğunda, iyi. Ama çoğunluk sapiklardan vs zalimlerden ve namussuzlardan olduğunda, bu sistem çok ama çok kötüdür? İslam'da zaten oy kullanmak yoktur ama müslümanların durumu, Kürtlerin durumu gibidir. Eğer bir gün Kürtlerin hakkıyla beraber birlikte müslümanlarında hakkı verilirse, Müslümanlarda Kürtler gibi birgün özgür olursa, işte o zaman müslümanın oy kullanması doğru değildir. Çünkü dinde İslam'da oy kullanmak yoktur.
@IVuRKaNI birader sende ne edebiyat paracalamaya calisiyorsun. Felsefe yapamiyorsun bosa zaman harcama derim :)
@AlparslanKuytulkara Kürtler zaten özgür?
Afganistan var. Ben mesala oraya gitmeyi göçmeyi düşünüyorum. Oradaki din düşmanlarının ya da İslam ile yönetilmek istemeyenlerin de Türkiye'ye göçmelerini vs yerleşmelerin istiyorum ve böylece herşeyin savaşmadan kan akıtmadan ve birbirimizle tartışmadan birbirimizi kırmadan üzmeden yola gireceğine inanıyorum.
@AlparslanKuytulkara Afganistan'daki yaşanan İslam değil bu arada onu da belirteyim. Millet orayı şeriatla falan yönetiliyor zannediyor hiç alakası yok. Şeriat adı altında kendi kurdukları bir düzen var tüm siyasetçilerin yaptığı gibi onlar da işlerine geldiği gibi yönetiyor. Kurallarının bir çoğu zaten şeriata uygun değil. Yanlış seçim o yüzden
@AlparslanKuytulkara afganistan ne zaman dan beri musluman? Butun dunyanin uyustururcu uretimi oradan saglaniyor boyle muslumanlikmi olur. Tv de girulen herseyi gercek saniyorsunus
@kalp-komutanı +1
@kalp-komutanı gerçi yeni yönetimle uyuşturucu ticaretinin azaldığından bahsediyor ama her ne olursa olsun doğru şeriat uygulanmıyor zaten orada. Değişen pek bişey yok yani
Yok canim ya birinden alip amerikan adamlarina verdiler uretimi. Degisen bisey yokki
@kalp-komutanı 🤷🏻♀️
Kürdistan kurulmadığı sürece hiçbir Kürt özgür değildir. İslam devleti vs şerihat hilafet kurulmasını sürecede hiç bir müslüman müslüman değildir. Evet Müslümanlık dünyanın hiç bir yerinde doğru düzgün uygulanmıyor? Ancak doğruya ve düzgünce en yakın olan müslümanlar bence Afgan müslümanlardır. Oradaki en kötü müslüman türkiyedeki, en iyi müslümandan bin kat milyon kat iyidir. Türkiye NATO'nun Amerika'nın kepekligini yaparken onlar natoyuda amerikayıda kovaladilar vs kovdular.
@kalp-komutanı Türkiye bu konuda ne yapıyor? Türkiye'de hem üretiyor hemde satıyor?
@AlparslanKuytulkara şimdi sen Kürt deyince ban da söz hakkı doğmuş oldu. Çünkü ben de bir kürdüm ve bunu hiç inkar etmiyorum ama Kürdistan diye bir yer söz konusu değil. Ben yeni bir ülke istemiyorum. O senin hayalini ettiğin maşa olacak ülke kurt halkını yok etmek ve kullanmak için yapılan bir proje. Ben ülkemi ve bayrağımı seviyorum, çünkü o bayrakta benim dedelerinin de kanı var. Birileri Kürdistan kurmaya çalışırsa ilk ben bir Diyarbakırlı olarak karşı çıkarım.
@AlparslanKuytulkara bana bak şimdi sen. Bu söyleyeceklerim asla Bu ülkeye dost ve zamanında dedelerimizle savaşmış Kürtleri kapsamıyor. Diğer Kürtlerden bahsedicem. Gözlerini aç ve yazdıklarımı iyi oku. Anadoludaydınız. Biz yoktuk siz vardınız. Biz Türkler sonradan geldik, tepenizde tonla devlet kurduk, Anadolu Selçuklu Devleti kurduk, yıkıldık kalktık Osmanlıyı kurduk, yine yıkıldık yine küllerimizden doğum Türkiye Cumhuriyetini kurduk. Yine yıkılsak biz yine küllerimizden doğar devlet oluruz. Üstünüze tonla devlet kurduk, siz bir çöp bile kuramadınız, ama hâlâ bize kafa tutarak bağımsız bir devlet kurabileceginiz zannediyorsunuz 😂. Sana bişey diyim mi? Bir halt kuramazsınız bu zamana kadar olduğu gibi. Ha kurarsanız da onu siz değil yabancı devletler kurar, siz devlet kurdum zannedersiniz ama Kürdistan adı altında yabancı devletlerin köpeği olursunuz :) Sizin yapabileceğiniz en fazla budur. Siz kim, Türkiye Cumhuriyeti halkına kafa tutmak kim? :)
@AlparslanKuytulkara sen ve senin gibi kurt kardeslerimizin dusmani olanlarin islamida kurtleride agizlarina almaya hakki yok. K. stan diye diye namuslu kurt halkinin evlatlarini daglara kaciran sen ve senin gibilere burada gecit yok. 1 dunya savasinda ermenilere kurt halk yardim etmdi osmanliya sadik kaldi diye yilarca kurt vatandaslarina yapmadiguniz kalmadi. Ama artik devir degisti. Bir daha yorum yapmaya devam edersen ip numarandan adres tesbiti yaptiririm. Buradaa teror propagandasi yapamazsin.
@Suits_s degerli kardesim bunlarin esas amaci 1. Dunya savasinda osmanliya arkadan saldiran ermenilere kurtler destek vermedi diye onun intikami icin yapiliyor butun bunlar. Ogun o guzelim kurtler devletinin yaninda degilde ermenilerin yaninda olsaydi osmanli devlet daha canakkele savasi falan filan olmadan teslim olmak zorunda kalcakti. Ama kurtler hain insanlar degiller.
@kalp-komutanı Kürtlerden dost olan da var, bu Alparslankuytulkara mıdır nedir her ne haltsa bunun gibi hain olanları da var. Milletimize dost olan Kürtlere saygımız sonsuz. Ama hain olanlar da gitsinler başlarını sokacak başka devletlere sığınsınlar. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Biz gittiğimiz her yerde devlet kurmuş bir milletiz. Irkçılık yapmak için söylemiyorum asla ama devlet kurmak bizim kanımızda olan bişey. Kim destek olursa olsun, kim köstek olursa olsun biz yine devlet kurardık bir şekilde. Bu tarih boyunca böyleydi. Hep de böyle olacak.
Tekrar söylüyorum yanımızda olan Kürtler de bizim milletimizdendir zaten. Ama yanlarında olmasak yapamazlardı falan demen de biraz saçma oldu yani :)
Nerde yanlarinda olamasak demisim? Ben dedimki 1 dunya savasi baslamis ve osmanli savasa girince ermeniler ayaklandi doguda isyan ettiler kurtlerede sizde edin dediler kullanmak istediler. Kurtler ayaklanmak yerine osmanlinin dogu cephesi ordusuna gonullu katilip hem ruslari hem ermenileri puskurttu osmanli. Bu zamana kadar suren sorunlarin baslangic noktasi bu diyorum. Eger kurtler mert degilde hain insanlar olsaydi osmanli ic anadoluya kadar olan butun topraklarini kaybederdi
Sen karstrdin galiba ben kurt degilim ben egeliyim yoruk um. Osmanli soyundanim.
@kalp-komutanı tamam ben yanlış anlamışım öyleyse. Yardım etmeseler yıkılırdı dedin sandım. Tabiki illa ki Kürtlerin yardımı bir çok toprağımızı kurtarmamıza sebep oldu. Allah razı olsun onlardan
@Alissssaaaaa tatlım bu arada chp İzmir'de açık ara farkla önde. Yanılmayı çok isterdim ama yine ben haklı çıktım
@Nightwalk35 canım seçim daha bitmedi. %23 açılan sandık. Sanki kazanmış gibi seviniyorsun
@kalp-komutanı Afganistan halkının hepsi müslüman değiller. Uyuşturucu işini bu Müslüman olmayanlar yapıyor? Ben Kürt değilim ben türküm ama kurtistanin kurulmasını istiyorum. Çünkü böyle bir sorun var. Doğuda askerlik yapan Garibanların fakirlerin çocukları öldüğü sürece bu sorunu asla çözmezler.
@AlparslanKuytulkara burada teror propagandasi yapamazsin. Bunun 20 yildan baslayan agir hapis cezasi var. Aklini basina devsir. Bunu burada yapman seni kurtarmaz. İp bumarandan adresin kabak gibi ortaya cikar. Aklini basina devsir.
Ha kurarsanız da onu siz değil yabancı devletler kurar, siz devlet kurdum zannedersiniz ama Kürdistan adı altında yabancı devletlerin köpeği olursunuz Sizin yapabileceğiniz en fazla budur. Türkiye devleti ne müslümanların nede türklerin devletidir. Masonların devletidir.
@Alissssaaaaa sevinmek mi? Chp kazandı diye ben niye sevineyim mal mıyım? Keşke yanılsam
@AlparslanKuytulkara Türk olan biri bu cümleyi kurmaz. Boşuna yorma kendini. Biz seni gayet iyi anladık.
Doğuda şehit düşenlerin hepsi fakirlerin çoçugudur. Zenginin çocuğu asla doğuda askerlik yapmaz. Bu yüzden Kürt sorununu çözmezler böyle bir sorun yok diyenler yalan söylerler. ya da hiçbir şey bilmiyorlar. Veyahut hiçbir şey yaşamamıştırlar. Sen benim ne yaşadığımı ne çektiğimi ne biliyor hiç bir şey bulmiyon. Onun için bilip bilmeden canım canım saçma sapan konuşmayın ve ağzımızı bozmayın. Eğer ben bir ağizimi bozarsam bir çok deli kanlıyi bozarım. Kürt sorunu var ve bu bir gerçektir. Peki bu sorunu neden çozmuyorlar çünkü doğuda ölenler nasıl olsa fakirin çocuğu? İşte bu yüzden çozmuyorlar. Zaten sizde yazmışsınız oy zamanı oy isterler ama hiçbir sorunu çözmezler diye yazmışsınız. İşte bu yüzden benim bir devletim yok ve bazen bütün devletlerin cehennemin dibini boylamasını istiyorum.
@kalp-komutanı terör probagandasini mecliste yapanlar yapıyor? Mecliste savunanlar savunuyor? Cahapenin başındaki bile Kürt sorununu kabul etti? Benim terörle hiçbir bağlantım bağım yok. Benim tek bağım tek derdim Garibanların fakirlerin çocukları ölmesin.
@AlparslanKuytulkara kürt sorununu çözmek için kürd*stan kurulmasını savunmak kadar rezil bişey olamaz. Gerçekten konuşma sen!
@Alissssaaaaa İzmir'de sandıkların %65 inden fazlası açıldı ve chp %48, akp %37. Yanıldığını kabullen bence artık. Ben siyaset konusunda bu zamana kadar hiç yanılmadım çünkü
Sizleri gayet iyi anlıyorum çünkü bir zamanlar bende böyleydim. Kürt sorunu falan yok diyordum ama zaman ile bu sorunu yaşayarak gördüm. Kürt sorunu yok demekle yok olmuyor? Doğuda ölenler hep fakirlerin çocuğu? Eğer sorun olmasaydı bu kadar insan ölmezdi?
Bana söylediklerini hdplilerede söylesenem erkek. Hem siz değil miydiniz Kürt açılımı yapan hım. Madem sorun yoktu ozaman Kürt açılımını niye yaptınız. Sizlerin geçmişte yaptığını şimdide chq yapıyor? Sen nasıl siyaset konusunda yanılmıyorsam bende Kürt sorununda yanılmam.
Kanka bu senin yanilip yanilmaman değil farkındaysan CHP heryerde üstün geldi belli ki başka bir şey var. Ee sende mutlu olursun artık CHP kazandı sevinin. Ne olduğu belli olmayan sırf parti adı üzerinden kazandı. Ben kendi cevremden bahsettim. 50.000 kişiden fazla dedim İzmir'de de %100 kazanmadı demek ki oy veren 50.000 kişiydi yalnızca. Neyse sevinin çıkın sokaklara bu saçmalığı.
@Alissssaaaaa ulan hâlâ sevin diyosun ben chp li miyim sence? Ordan bakınca öyle mi duruyor? Allah Allah ya
@Alissssaaaaa geçen gün hep ben haklı çıkıyorum da haksız çıkanlar kaçıyor diyodun ondan özellikle yazdım. Yoksa amacım haklı çıkmak değil. Haksız çıkmayı dilerdim
@AlparslanKuytulkara kürt sorunu yok diyen kim? Ayrıca siz dediğin ne ya? Ben hiçbir yerin mensubu değilim. Destekçisi de değilim Muhatabım da değilsiniz o yüzden
Öyle duruyor kanka. Ziyadesiyle sevinmişsin. Kafasına göre aday çıkardı özgür yine kazandı. Akplilere iyi oluyor size bunu siz istediniz diyordum açız diyince aynı şeyi şimdi sekulerlere diyorum iyi oluyor beş sene daha otururuz artık oturduğumuz yerde.
@Alissssaaaaa hâlâ sevinmişsin diyor yaa bence senin psikolojik problemlerin var destek al.
Seçmen apolitik olmak istiyorsa apolitik olarak kalmalı. Anti demokratik hareket olan bu para cezası ile hiç kimse mafya kılıklılara ya da katillere oy vermek zorunda değil. Seçime katılım bekleyenlere, bu içi çürümüş sistemdeki insanlara oy verilmesini beklemenizin nesi mantıklı? Oy verirken vicdanınız sızlamıyor mu? Sonra ülkeden kaçmak için hepiniz yer arıyorsunuz. Oy vermekte birleşeceğinize hakkınızı aramakta birleşin artık.
Oy kullanmayana ceza vereceklerine, oy vermeye değer aday çıkarsın zırtapozlar
Çok da güzel olmuş. Hatta daha da yikseltmeliler fiyatı. Vermekte zorlanacaklari bi rakam olmalı. Tutturmuşlar bi ben onlara oy vermek istemiyorum. E kullanmadigin oy yine vermek istemediğin kişilere gidiyo ya. Bayıldım valla ben bu uygulamaya
Burasi Ataturkun kurdugu bir ulke arkadasim. İnsanlara baski uygulayabilecegin bir ulke degil. Kim isterse kullanir istemezse kullanmaz. Cikin su eski kafadan. Bu yuzden siyasetciler milleti iplemiyor. Akp side chpsi de ayni bkun boncugu iki tarafta surekli kazandigi yerlerde kilini bile oynatmiyor sen hala atmayinca oburu gelecek diyorsun. Nere geliyor. Kamera arkasinda hepsi birbiriyle gul gibi geciniyor
Nereden vergi koparırız diye düşünüp duruyorlar buluyorlar da. Başka hiçbir ülkede böyle bi şey olamaz mümkün değil. Zaten bu demokrasiye ters bi durum olur. Adayların hiç birisini kabul etmemek de demokrasinin bir şeyi
Ben 27 yasima kadar oy kullanmadım çünkü sadece bana seçmen kağıdı gelmiyordu demek hala çocuğum dedim gidip oy kullanmadim. Sonra baska eve tasininca bana da secmen kağıdı geldi o gün bu gündür kullanıyorum..
Dhdjd ay ciddi misin
Ahaha super ya 😂😂
İlk önce doğru düzgün bi siyasetçi çıkartsınlar chp akp mhp iyi parti dem falan hepsi ayni bkun laciverti danışıklı dövüş hep içlerinde tek zafer partisi ümit Özdağ var onun dışında çöp
ceza kesecek yer bulmaya hic zorlanmiyorlar. Peki ceza kesilen kisi, umut vaadeden hicbir parti bulamamasinin cezasini niye oduyor? Kotunun iyisini secmeye calisiyor cogu kisi.
Evet öyle bir sey var ama yapamazlar onu millete zorla oy kullanacaksin şarti koşmak nedir yani hani demokrasi özgürlük milleti korkutmak sadece bunda ben de gitmeyecem oy kullanmaya
Caydırıcı değil. Önemli olan insanları oy vermeye ikna etmek değil. Onların hevesle oy vermesini sağlayacak adaylar bulmak. Maalesef oy kullanası gelmiyor insanın.
Yav saçmalığa bak mesela benim annem engelli yuruyemiyor kadın nasıl gidecek oy atmaya mantık denen zerre bişey yok her şeyde para koparmaya çalışıyorlar yazık kafalarına aw
Talepte bulunuyorsun onlarcsana sandigi getiriyorlar. Sandiga gitmeye gerek yokki. Bilmiyormuydun. Ara telefondan. Hala vakit varsa yap basvurunu
Para cezasıyla insanları sadece mecburiyete sokacaklar, sadece bu. Kimse böyle bir yaptırımın altında sağlıklı karar vermez.
Sanmıyorum. Zorla bana oy atacaksın da demezler herhalde ya nereye doğru gidiyoruz anlamıyorum ki. Bana pek inandırıcı gelmedi açıkçası.
Tc kurulalidan beri Yillardr olan birsey bu.
Çok az.
10 bin TL olmalı.
Çünkü, keyfi olarak oy kullanma ama olan bitenden şikayet etmeyi de ihmal etme. Bu doğru değil.
Aslinda öyle bir hakları yok olmamalida , o zaman oy kullananlarada para versinler.
Zaten Türkiye de para koparmak için bahaneler arıyor
sahi bu maskesiz sokakta gezme cezaları vardı ne oldu onlar?
Ceza hep vardı hep olacak deniyordu. Hiç ceza kesilen birini de duymadım. Ama ilk kez bu kadar gündemde. Nedenini anlamadım.
Cezayı iktidar ve muhalefet kendine kessin aynı yolun yolcuları oy atmak zorunda degilim cezada ödemem
Yahu sanane kardeşim ister kullanırım ister kullanmam ne boş bi ülke oldu burası yaa çıldıracam
Bildim bileli yürürlükte olan ama nedense hiç kullanılmayan bir ceza yasası... Anca sıkışınca toplumu "korkutmak" amaçlı haber yapıp kullanırlar😏 Bedeli 300 TL de olsa kimseye oy moy yok🖕🖕
İnsanlar şehir dışında çalışıyor gidemiyor olabilir. Ceza saçma. Sonuçta özgür bir ülke deyiz isteyen kullanır isteyen kullanmaz.
Onların analarını seveyim. Benim devlete hiçbir borcum olmadığı gibi, aksine 18 ay bedavadan hizmet ettim, eziyet çektim.
İnsanları korkuttuklari sürece değişmeyecek boyun eğmeyin kullanmak istemiyorsanız kullanmayın böyle oy sistemi olmaz gerçekten. Biz köle değiliz.
bence az, 3000 bin TL olmalı, sorumsuz insanlar o zaman tutuşur. Oy kullanmak sizin vatani vazifelerinizden birisi, sizi yönetecek kişiyi seçiyorsunuz. Oy kullanmazlar ama sonra sızlanırlar yine bu kazandı yine şu kazandı diye
3000 bin TL ne yahu 😅 3 bin yazacaktım...
Yalandan göz korkuturlar, oy vermeyene ceza derler, sonra cezayı da silerler. Düzgün bir şekilde uygulanmıyor bu ülkede hiç bir şey.
Oy verdiğim parti bana ne gibi bi yarar sağlıyor da illa oy vermeliyim, tüm partiler anca seçimden seçime hatırlıyor seçmeni, hele şu seçim döneminde her adayın esnaf konu komşu ziyareti acayip yapmacık ve tiksindirici geliyor
Oyle deme 1 oy 1 oydur
Ilgi alaka isteyen secmenler de bana hep komik gelmistir.
Git oy kullan bi faydan olsun.
Zafer partisine ver
Zafere atmak bos atmakla esdeger :d
Ağzına sağlık güzel söyledin
🤜👍🙂
@imbackbitchezzz Böyle diye diye yerinizde sayıyorsunuz zaten gerçek Atatürkçüler artık zaferde Biji Apo’nun partisi CHP’de dem’de değil 😂
Siz ana muhalefeti parcalamaktan baska biseye yaramiyosunuz, kimin tarafinda oldugunuz belli. Bir kere iyi partiye oy verme gafletinde bulundum genel secimlerde. Onun disinda hep Chp'ye oy verdim. Ve bu sekilde yapicam. Diger partilerin niyetleri baska cunku. Ve atatürk diyen herkes de atatürkçü olmuyo.
@imbackbitchezzz Aynen kanzi Chp’ye vermeyen herkes Akp’li hüüüü 😂
Geçen seneki seçimlerde gördük oyları bölmeyin dediniz zorla milleti Kılıçdaroğlu’na verdirdiniz sonuç kaybetti sizde kafa yok işte basmıyor baskı ile Chp kazansın diye çırpının Filistinlilere burs veren imamoğluna mı veriyim Aynur Doğan adlı Pkk sempatizanı kadına apo resmî önünde konser verdiren imamoğluna mı veriyim Ahmet kaya ve Yılmaz güney adlı iki Pkk sempatizanının mezarlığına giden imamsona mı vereyim CHP’ye bu tarihten sonra oy falan yok ağlamaya böyle CHP’ye vermeyen herkese Akp’li diye sallamaya devam edin kanzi Oktrolllll
@imbackbitchezzz Bende Atatürkçüyüm ama yukardaki arkadaşa katılıyorum. şu an da CHP Atatürk'ün partisi gibi değil pkknın partisi gibi hareket ediyor. Selahattin Demirtaşa selam göndermeleri de cabası. Bunun yanında akp de hüdapar ile ittifak. Bir taraf Türk düşmanı ile hareket ederken diğer taraf Türk'ün vatanına göz dikenlerle ittifak olmuş. Şuanda milliyetçi tek bir parti var o da zafer partisi oy verirken aklında bulunsun.
@imbackbitchezzz Akp’li nasıl ak koyunsa sende CHP’nin ok koyunusun sorgulamadan oy vermende yazılarında ortada zaten 😂
Ay ugrasamicam ya sizinle. kime oy verirsneiz verin bana ne.
@ResimdekiGözyaşları Kanka laf anlatma boş ver ya Akp’li diye sallıyorlar hep sıkıldım artık 😅
@Mert1718917 Bir oy bir oydur mücadeleye devam hedef Turan oylar Ümit babaya 🤘🐺
@imbackbitchezzz 😂😂
Yyyyy
@imbackbitchezzz tamam
@imbackbitchezzz ugrasma zaten millet oy kullanmiycam diyor sen gelip komedi diyorsun. Butun siyasi partiler ayni. Zafermis sanki cikip iki projemi koyuyorlar ortaya yok. Tek bildikleri kahve agziyla lak lak etmek. Onlarin ettigi lak lakin alasini 5 cayinda karilar yapiyor zaten.
Üniversite öğrencilerinin yol parasını ödesinler o zaman
Oy kullanmayanı tespit edebiliyolarsa kimin kime verdiğinide biliyolardır büyük veri ihlali var
Ne alaka yahu? Oy verdikten sonra secmen listesini imzaliyorsun. Oy sayimi sirasinda ilk oy zarfi sayilir sonra oy veren ve vermiyen kisiler sayilir sayilar denk olmasi lazim. Sonra zarflar acilarak oy tasnifine gecilir. Bunun veri ihlali ile ne alakasi var? Secmen listesi kapida asili ilanen oluyor zaten. Secimlerin seffaf olmasi icin bu gerekli
Hakkindir oy atmak ya da bosa atmak ya da hic atmamak. Ceza konusu uzun yillardir var. Neredeyse 70 80 yildir var galiba. Ama uygulandigini hic gormedim. Zaten bencede ceza sacma. Sadece veri ihlali kismini anlatmak istedim yoksa bnde oyumu bosa attim. Pusulaya keceli kalemle nah size oy yazdim 😂😂😂 butun partilerin cani cehenneme 😂
yok her seçim aynı şey. metruk yasa deniyor bunlara. kanunda olan ama uygulanmayan...
Saçmalık öne sürdüğü adayların hiç biri bana hitap etmiyor
Umarım yanlış haberdir.
Oy kullanamıcağım çünkü.
Yeni düzenleme degil kibyillardir var ve o ceza hiç gelmiyo fjskdkeijf ben kullanmicam
Aynen bacımsu
Valla kullanmicam, bu arada ceza yazmıyorlar merak etmeyin hep böyle diyorlar zaten bshshs
O zaman, pazartesi günü üniversiteler de tatil olmalı çünkü şehir dışında okuyup oy kullanmaya gidecek olan öğrenciler var.
Zaten vardı. Eskiden 5 bin TLydi. Ama uygulanmadı doğru düzgün
Yani bunu hep söylüyorlar ama doğruluk payını bilemiyorum
İsterse 1000 tl olsun, cezasını öderim, sorun yok.
Para cezası değilde 1 ay sokakları süpürme cezası daha uygun olur
Sacma vatandaslik gorevi kim benim haklarimi daha cok calacak diye bir hirsiz sevmek mi
Olsun tabii herkes vatandaşlık görevini yerine getirmeli
O da iptal edilir nasılsa.
Boş verin.
Oy kullanmayacak olan kullanmasın.
300 liraysa guzel , bir şey olmaz. Yapicak şoyle 30.000 gor o zaman katilimi
Eee ben yurt disindayim orada iken secmen kagidim geldi ne yapacam peki
Bu yerel secim oldugundan sen kullanmiyacaksin zaten. Genel secik olsa Gumruk kapilari ve konsolosluklardan kullanabilir din
Cezaya gerek yok, herkes varandaslik gorevini yapacak zaten yapmali yani.
Gerçek meşruiyet zorunlu uyumdan değil, gönüllü katılımdan kaynaklanır.
ulan dınlerı ımanları ıbnelerın para. secmek haksa secmemekte haktır
Başarılı olsa ne yazar ki, şak şak basacaklar. Boş işler.
Seçtiğin taraftan ahirette mesul olacağımdan hiçbir partinin sorumluluğunu almamaya kararlıyım. Demokratik hakkımı da mühürsüz pusulaları zarfa koyarak atmayı düşünüyorum.
Kullanicam oyumu neden kullanmayayaim secme secilme hakki neden verildi
Özlük hakkımıza da karışmaya başladılar yarabbim ya 😂 uyuma vergisi de gelsiiin sbdbsh
Demokrasiye ters saçma bir şey ve önceden de vardı para cezası ama yansıtılmıyor
İyi olmuş Kullansın herkes de bilinçli kullanılsın.
İsterse 10bin ceza olsun, ben yine oy kullanmayacağım.
Her Türk vatandaşının oy kullanması vatandaşlık görevidir. Umarım seçime katılım yüksek olur.
Kimse görevini yapmıyor sonra halka görevini yap! çağrısı bitti şimdi de ceza 😅
Ben 3000 vereyim, benden oy istemesinler bir daha. Nasıl fikir?
Güzel bir sistem bence bi zahmet kullansınlar oylarını
Gezmeye gidiyorlar ondan
Devletin yeni para kırma yöntemi bence
Ücra yerlerde oturanlara belediye otobüsü kalksın o halde. Gidemeyen birçok kişi vardır eminim.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?