ABD, Türkiye ile Rusya'yı savaşa mı zorluyor?

Sorudaki teorimi, dünya siyasetini takip edenler anlayacaktır.

Birçok ortamda ve burası dahil sosyal medyada sık sık dile getirdiğim konu... 15 Temmuz 2016'da Fetöcülerin darbe girişimi başarılı olsa idi, bugün Ukrayna'nın yerine Türkiye, Rusya ile savaşıyor ve bombalar, İstanbul'u, Ankara 'yı harabeye çevirmiş olacaktı. Böylece, ABD bugün Yunanistan'a yaptığı askeri yığınağı yapmaya ihtiyaç duymayacak ve hem Türkiye'yi istediği gibi dizginlerken, Rusya'yı da dünyadan izole etmeyi başaracaktı.

Ama işler istediği gibi gitmedi. Başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye, ABD'nin bu oyununa gelmediği gibi Ukrayna-Rusya savaşında, taraflara eşit ve dengeli yaklaşım politikası ile ABD'nin planını bozdu. Her ne kadar ABD bu konuda, niyetini belli etmemek için sesini çıkarmasa da, içten içe Türkiye'yi cezalandırmak ve ilk planı uygulamak için neredeyse Yunanistan'ın tamamını askeri üsse çevirmek gibi alternatif yollar aramaya devam ediyor.

Şimdi ise yeni bir hamle yaptığını görüyoruz...

Ukrayna'nın yeni Savunma Bakanı, Rustem Umerov...

Adında da anlaşılacağı gibi, o bir Türk. Eminim ki, birçok vatansever ve milleytçi kişi bu atamadan gurur duyacak ve sevinecektir. Sevinmekte, acele etmeyin derim...

Çünkü, Rustem Umerov, Rusya'ya karşı nefret dolu bir aileden geliyor... Erdoğan ve Türkiye ile güçlü siyasi bağlantıları var... Yıllarca, Ukrayna'da Turkcell'in sahibi olduğu Lifecell'in yöneticiliğini yapmış. Bununla birlikte, Kırım'da Fetöye ait okullarda eğitim görmüş. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Geleceğin Liderleri Eğitim Programına katılmış. Stanford Ünv'nin desteklediği Ukrayna Liderler Programına katılmış. Kişisel araştırmalarımda, Dünya ve Türkiye hakkında sık sık sosyal medya paylaşımları yaptığı halde, 15T Darbe girişimi hakkında olumlu veya olumsuz hiçbir paylaşım yapmadığını görüyorum (silmişte olabilir). Daha garip olan ise, Türkiye ve Türklerle ilgili hemen her konuda olumsuz ve yanlış yönlendirici eleştiriler yapan, Fetöcü sosyal medya hesaplarının, Umerov için ballandıra ballandıra uzun ve olumlu paylaşımlar yapıyor olması manidar.

Parçaları bir araya getirdiğimizde... Acaba ABD, yıllardır hazırladığı ve başarısızlıklar nedeniyle geciken programını, içimizdeki Truva Atlarını sahaya sürerek devam ettirmek mi istiyor?

Rüstem Umerov'un, Ukrayna Savunma Bakanı oluşu ile Türkiye'ye "tarafını seçme" zorlaması ve ardından, domino taşlarının devrilmesi gibi Rusya ile ilişkilerin kopma noktasına getirmek gibi bir zorlama yapılacak mı? Tabi ki, Erdoğan'ın böyle basit bir oyuna geleceğini düşünmüyorum, ancak ABD'nin elindeki kartları kullanma şekli de önemli.

Bu arada, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da bir Tuva Türkü olduğunu dikkate almak gerekiyor.

ABD, Türkiye ile Rusya'yı savaşa mı zorluyor?