Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Türkiye'deki seçimde oy kullanmalı mı sizce?
Evet Kullanmalı
Hayır Kullanmamalı
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Türkiye'deki seçimde oy kullanmalı mı sizce?
4 yıllık seçim sürecinin 2 yıldan fazlasını ülkesinde geçirmeyen, ikamet etmeyen kişinin oy kullanmaması gerekir çünkü her ne kadar vatandaşlık almış olsalarda bu ülkede yaşamanın zorlukları nedir, nelerdir bilmiyorlar ve çoğu gurbetçi de televizyonlarda da görüyoruz buraya din, ezan, güzel vatanımız vb hakkında edebiyat yaparak refah içerisinde yaşadıkları Avrupa'da kazanıp biriktirebildikleri Dolar ve Eurolarla burada krallar gibi tatil yapıyorlar.
Vatandaşlık verilmiş kişiler illaki birbiri ile aynı haklara sahip olmak zorunda değil yani ikamet vb durumlar için geçerli olmalı tabiki ama oy kullanma ve ülke geleceğini belirlemekte etkili olmamalı.
Vatandaşlık verilen Suriyeliler de var şimdi kendi ülkesinden kaçıp gelen, ülkemize savaş bitince geri döneceğiz diyip gitmeyip bir de vatandaşlık alanların, sırf vatandaşlık alındı diye bizler adına oy vermesini normal mi karşılayacağız?
Bence kullanmalı, fakat milletimiz onlarca yıl uygulanan yozlaştırma yüzünden kimliğini, bir olması gerektiğini unuttu, herkes herkesin biletini keser oldu. Takım tutar gibi siyaset yapar, parti tutar, bu yüzden sevdiklerimizi incitir olduk. Yurt dışında olan vatandaşlarımıza ve diğer Türk ülkelerindeki kardeşlerimize yabancı olduk. Onları anlayamaz, ülkemizin halini ve kendimizi anlatamaz olduk. Halbuki Atatürk'ün en büyük projelerinden biriydi, hangi boydan olursa olsun Türk ülkeleri birliği kurmak. Yıllar öncesinden bunun önemini görmüş ve temellerini atmaya çalışmıştı. Kurduğu parti bile, onun bu yönünü anlayamamıştı, kimse darılmasın ve kızmasın ama gerçek böyle...
Olayın tek yönüne bakıyorsunuz. Şu an olduğu gibi, tek yönlü bakış açısı her zaman "asıl konuyu" anlamamanıza, "esas noktayı" kaçırmanıza neden olur. Bir ülkenin tatile gelse de hiç gelmese de vatandaşı olmak, insan hakları olarak oy kullanma hakkı demektir, nokta. Sağ mış sol muş konusu değil bu. Miilet olmak ve milletine sahip çıkmak, bölünmemek konusu. Yurt dışına yerleşmiş vatandaşlarını ihmal et, bu milletten sayma ohhh ne ala...
Açıkçası şahsen ben kullanılmasını istemem ama şöyle bir şey var mesela Almanya'da seçim olduğu zaman Alman vatandaşı nasıl ülkesi için oy kullanıyorsa bizimkilerde kullanıyor ama doğruyu konuşalım adamlar Almanya'da Türk vatandaşı olduğu için oy kullanıyor adamların eurosu burada değerli ülkenin ekonomisi onları hiç etkilemiyor adam turistik bölgede Bir euro bozduruyor dünya para harcıyor Bizim Türkler burada izlesin çekiyor bence kullanmamalı
Yurt dışındaki bir insanın bu ülkeye ne gibi faydası olabilir Allah aşkına ya. Bir de oy kullansın diyenler var. Oy kullanmak istiyorlarsa gelsinler burada yaşasınlar (yaşayabiliyorlar) görelim...
Cevap
50Cevap
Hayır kullanmamalı
Yurt dışında keyifleri yerinde. burada yaşamadan aynı sıkıntıları eşit bir şekilde çekmeyen kimsenin bu durumu etkilemeye hakkı yok. Bırak oy vermeyi söz hakkı olmaması lazım. Bu kadar meraklıysan ülkende kal kardeşim madem oy vererek kaderimizi etkiliyorsun gel aynı kaderi yaşa bakalım diyesim geliyor gurbetçilere.
3 yıl havalimanında Free shopta çalıştım gelen Almancılar Kıbrıslılar tuzları kuru keyifleri yerinde o yüzden kullanmasınlar. Madem çok seviyorlar gitmeselerdi
Hayat standartları bu ülkeden bin kat iyi. Gelip burada kullandıkları oy ile bizim hayat standardımızı asla düşünmeden tercihlerini istedikleri şekilde yapıyorlar bedelini biz ödüyoruz. Bencede çok meraklılardı gitmeselerdi. Sinir oluyorum ya cahil cühela insan topluluğu.
Kanka sen görsen hesap makineleriyle geliyorlar bu fiyatlar ne neden pahalısınız hep bir üstten bakma hep aşağılama 3 sene zor dayandım ve Türk olmak istemedim ve en sonunda istifa ettim dayanamadım.
Arkadaş onlara bir ayar oluyorum anlatamam. E be embesill size pahalıysa bu halk ne b*k yesin? Toptan geriiii zekkkaalı bunlar bir tane akıllı yok. Eğlencesine taksiye biniyorlar siteden siteye adım atmıyorlar. Para gani tabi. Tl nin değeri kalmadı ki. Biz ölsek taxi bulamıyoruz.
Yabancılar da gurbetçiler de aynı rengin laciverdi😄
Kaç defa şikayet yedim biliyor musun en sonunda işten atılıyordum da mudurlerim araya girdiler
Memnun edemezsin mümkün değil bir karış havada burunları
Artık mağazada çalışmak istemedim düşün sağlığım bozuldu. Aynı zamanda işten de soğudum mola süreleri, mobbing ayrımcılık ta burama kadar gelince s. ktiri çektim dua etsinler şikayet etmedim SGK'ya çünkü uğraşılacak gibi değildi
Üzülme bulursun bir iş inşallah
Sağol kankam inşallah tüm güzellikler seninle olsun inşallah takipleşmek ister misin?
At at zaten tanışmadan kankan oldum😄😄🌼
Burada vatandaşlık alan yabancılar da yurtdışında doğup büyümüşler de oy kullanmamalı. Orada solcu olanlar burada sağ partilere oy veriyor ve ülkenin ekonomisi ne kadar kötüye giderse o kadar mutlu oluyorlar ve çoğunda yalandan bir vatan sevgisi oluyor
Her şey çok güzel diyorlar da yurtdıışında niye yaşıyorsun gel ülkende yaşa o zaman. Bizle birlikte ülkenin sorunlarını yaşamayan insanların oy kullanmaması lazım. Ülkedeki dışarıdan gelen araplar da kullanmasın mümkünse
Burada yasamayip sadece yazları eurolari desteleyip har vurup harman savurup buradaki insanların ve bir çok kesimin evine et alamadığı çocuğuna meyve alamadığı bir ülkenin kaderini onlar belirlemesin abi kullanmasinlar oy
Baştan aşağı saçmalık! Yurtdışında rahat rahat yaşarken, bir şekilde Türk vatandaşlığı var diye bu ülkenin kaderine tesir etmek, bence kul hakkına girmektir. Elimde yetki olsa bunu tamamen yasaklardım..
Neden kullanmasınlar? Oy kullanmak her vatandaşın hakkı, yurtdışında yaşıyor olmaları vatandaşlık haklarından yararlanmalarını engelleyemez.
İnsanlar şu yönden katılmıyor. Bu insanlar zaten başka ülkenin vatandaşlığına da sahipler. Sahip oldukları vatandaşlıkta ki ülkede yaşıyorlar ve orada oy kullanıyorlarda. Bu en azından normal örneğin Almanya da yaşayan Alman vatandaşlığı olan Türk biri oy kullanabilir Almanya seçimleri için sonuçta orada yaşıyor. Fakat ben dahil insanların tepkisi şu bu gurbetçi kesim bizim ülkemizde yaşamıyor. En fazla turist gibi tatile geliyorlar. İnsanlar yaşadıkları ülkenin seçimi için oy kullanması daha doğru olur. Başka ülkede yaşayıp, yaşamadığı ülkenin geleceği hakkında oy kullanmamalı. Örnek vermem gerekirse amcam yıllar öncesi askere gitmemek için Fransa ya gitti. Bir daha Türkiye ye gelmedi. Çok küçükken 6-7 yaşlarında görmüştüm amcamı en son hani yüzünü dahi hatırlamıyordum, whatsapp grubunda geçen yıl görebildim yüzünü anca işte yeni yeni konuşuyoruz onca yıl aradan sonra 20 yıl geçmiş yani ve amcam Türkiye seçimleri için oy kullanıyor ben bunu saçma buluyorum 20 yıldan fazla süredir Fransa da yaşıyor turist olarak gelmeyi bırakalım ülkeye gelmemiş bile bir daha, bana açıkçası hiç adaletli gelmiyor yaşamadığı ülke adına oy kullanması. Yanlış anlaşılmak istemiyorum akpli veya chpli de değilim. Bunu tarafsız olarak yazıyorum. Herkes yaşadığı ülkede oy kullanması daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz.
Bu doğru da yıllar yıllar önce kanun konmuş düzen oluşmuş demişler ki Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşı olan herkes 18 yaşını doldurduktan sonra ülkesinin geleceği için oy kullanabilir. Demokratikliğin gereği budur. Biz şimdi tutup da yurt dışı seçmenine oy kullanmayı yasaklarsak aynı gün tüm dünya gazetelerinin manşetleri Türkler demokrasiyi hiçe saydı diye manşet atıp tüm elçilikler kınama yazısı gönderir. Olay bu. Yani yurt dışı seçmeni de eğer Türkiye vatandaşı ise oy kullanacak.
Kanunen yok demedim zaten. Demek istediğim şuydu, yeni bir yasa kanun çıkartılarak bunun önüne geçilmesi lazım. Ayrıca kınama vb. yazıları ülkemiz iktidarı kaile bile almıyor açıkçası ne iktidarı ne muhalefeti desteklemiyorum ama başka ülkeler bizim iç işlerimize karışması saçmalık olur. Ayrıca demokratik görünen ülkeler Afrikayı, orta doğuyu sömürdüler sömürüyorlarda, venezuella'nın altınlarına bile el koymuşlardı hatta. Bu ülkeler demokrasiden filan konuşmasın bile bence kendi yedikleri haltlara baksınlar önce. Ayrıca bu karar bence tüm dünya da uygulanması daha mantıklı olur. Hani saçma zaten yaşamadığın ülke için oy veriyor olmak. Kanunen yasal fakat ben değişmesi gerektiğini düşünüyorum.
Demokrasi demişken bence bu referanduma gidilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Yurt dışında ki seçmenler bizim ülkemiz adına oy kullanıp kullanamaması hakkında. Dünya basını veya diğer ülkeler doğal olarak referandumdan çıkan sonuca da bir şey diyemezler. Sonuçta demokratik bir karar olur çıkan sonuçta.
Orada vatandaşlık almış olanlara değil de iş için gidenlere yani vatanını toprağını mecbur terk etmek zorunda kalanların kaplanması hakkı olur diye düşünüyorum.
Kullanmaya hakları olmamalı. Başka ülkeyi seçen birinin burasıyla ilgili söz hakkının olmasını doğru bulmuyorum. 1-2 haftalık tatile gidenler ayrı ama orada yaşayanlar oy kullanmamalı.
Evet kullanmalı.
Sonuç itibari ile yurt dışında yaşasalar bile Türk vatandaşı yazdığı için tc kimliklerin de ülke ile konularda söz hakları olmalı
hayır saçmalık tamamen avrupada yaşayan adam yaşamadığı ülkenin geleceği hakkında nasıl karar verebiliyor çilesini biz çekiyoruz sonra. hepsi de akpye basıyor zaten oyunu 🙃
Yurtdışında yaşiyorum.. ve bizim burada oy kullanıp Türkiyenın kaderi mudahil olmamizi haksız buluyorum!
O yüzdende oy kullanmıyorum!
Hem başka ülkede yaşayacaklar, hemde benim yaşadığım ülkede karar verecekler. Hiç adil değil. Burada yaşamadıkları için hiç bir şeyden haberleri yok.
kullanmalari sacmalik degil mi? ulkede yasayan onlar degil ama bizim adimiza ulkenin gelecegini seciyorlar, cok sacma cok.
Onlar yaşamadıkları yer için neden karar veriyorlar çok saçma bence bu durum
Bu seçimden sonra bir yasa çıkarılmalı, sadece görevleri gereği yurt dışına yaşayanlar oy kullanabilmeli
Bence kullanmamalı adam buraya gezip dolaşmak için geliyor burada geçim derdine düşen insanlar sadece kullanmalı
sonuçta orada yaşıyo ama vatandaşımız. tekrar dönebilirde. burası onunda vatanı. nasıl ya da kim tarafından yönetileceğini seçebilmeli...
Kullanmamaları gerekir. Evin içine dışarıdan müdahale nasıl uygun değilse bu da öyle. Yaşamayan bilmez misali...
Yurtiçindeki vatan hainleri nasıl oy kullanma hakkına sahipse, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarıda aynı hakka sahiptir.
Kesinlikle kullanmamalı burada yaşayan kimse oy kullanmak onun hakkı eksisiyle artısıyla sonuçlarına katlanan onlar çünkü.
Cebini düşünenler hayır, vatanını sevenler evet. Yurt dışında yaşayıp gecinemiyoz diyen nankörler kullanmasın
Hayır kullanmamalı. Kullanacaksa gelsin Türkiye' de yaşasın.
oy kullananlari supriz yapip 5 sene burada tutsak etsinler.
Kendileri refah içinde yaşarken kaderimizi geliyorlar hak mı bu
Her şey çok güzel diyorlar da yurtdışında niye yaşıyorsun gel ülkende yaşa o zaman.
Hayır kullanmaması gerek Türkiye'de yaşaması lazım kullanması için
bunun bencesi sencesi olmaz oy kullanmak vatandaşlık hakkıdır
Onlarda Türkiye vatandaşı oldukları için kullanmalı asıl soru şu olmalıydı bence. Türk vatandaşlığı almış Suriyelilerin bizim ülkemizdeki siyasi seçimlerde oy kullanmalı mı kullanmamalı mı. Neden Suriye veya sadece yabancı olduğu için mi tabiki hayır her milletten Türk vatandaşlığı alan insanlar var ama Suriye uyruklu olanlar çok daha fazla oldukları ve Türk siyasetini bilmedikleri siyasi bilgilerinin olmaması ve çoğunluğunu düşünürsek ki Türk vatandaşlığı alanların sayısı bi hayli fazla
Yurt dışında yaşayan birisi olarak bence kullanmamalı diyorum
Bu memlekette yaşamayıp, şartlarını bilmeyen birinin oy kullanması akıl işi mi?
Neyse ki akılla yönetilmiyoruz
Yaşamadıkları ve tercih etmedikleri ülkede oy kullanmanın anlamı yok gibi
Ülkede yaşamayan birinin ülke hakkında fikir sahibi olması can sıkıyor
yaşamadığı yer hakkında seçme hakkı olmamalı yanlış uygulama
Ülke kimliğini taşıyan herkes oy kullanabilir sıkıntı yok
Hayır kullanmamalılar; Türkiyede yaşamadıkları için.
bilemedim açıkçası, neyse kullanmalı diyeyim.
Yaşamadığı yer için tercihiyle etki yapması mantığa aykırı
Son 5 yil içerisinde 2 yıldan daha az süre Türkiye de yaşayanlar oy kullanamamali.
Hayır onlar iyiliğini ister mi ülkenin bozup bozup yiyorlar dövizi.
Bu ülkenin sorunlarını yaşamayan insanların ülke hakkında söz hakkı olmamalı.
Ülkemde yaşamayan ülkenin sorunları ile boğuşmayan hiç bir kimse oy kullanmamalı.
kullanmalı ancak buradakilerin yerine kendilerini koyarak, emmpati yaparak.. zer gut, zer gut demeden.
Erdoğanın kalması onların işlerine geliyor 😀 kullanmaması lazımda erdoğan biliyor burdan oy koparatacağını gerçek bir üçkağıtçı :D
Bu toprakta yaşamayan bu ülkenin kaderine karar vermemeli. Euro ile maaş alıp sizin geleceğinize karar veriyor , biz euro alalım ama siz ekonomik sıkıntıdan geberin der gibi. Ha Suriyeli ha gurbetçiler ikiside aynı bok
Türkiye'de 6 ay ve daha üzeri ikamet ediyorsa evet.. Aksi halde kullanmamalı..
Daha Bir sene olmadi Almanya dan türkiye ye geleli Ve Emin ol hayir, hayir, hayir, almanyadki türklerin kafalari Nasil calisiyo bilmiyom Ama erdogana fazlasiyla takintilari var.
Hayır kullanmamalı... Bu neye benzçyo biliyomusun.. biri bi apartmanda saire sahibi ama kendi başka apartmanda oturuyo, apartmanla ilgili seçim oylama vsde onun dahil olması gibi bişey...
Türkiye'de yaşamıyorum o yüzden onların sıkıntılarından haberdar değilim, değilsem söz hakkım yoktur.
Yurt dışında dolarla kazanıp burada cennet ülke diyerek 20 kati dolar bozan ülke düşmanı insan
Belirli bir refah seviyesine ulasmış adam türkiyede yaşananlarla ilgili en ufak fikri yok bence kullanmasın
Gittiği ülkeden vatandaşlık almışsa oy kullanmalı bence
Ben Almanyada yaşıyorum doğma büyüme hem Alman hem Türk seçimlerinde oy kullanacağım
Vicdanı olan kullanmaz
Herkes yaşadığı yerin kaderinde söz sahibi olmalı.
Kullanmamalı tabiki 😊
Ne bilip de kullanacaklar
Onlar Erdoğanın kıymetini daha çok biliyor
Evt kullanmalı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?