İnancımı kaybediyorum, ne yapmalıyım?

Öncelikle şunu belirteyim, medrese ve ilahiyat eğitimi almış biriyim, kuranı ve hadisleri ve ulema kitaplarını arapça okuyup araştırıyorum. ama araştırıp dahi işin içinden cıkamadıgım meseleler var; benim kafama takılan konular belli; aişenin evlilik yaşı, kuranda hata, evrim, allahın varlığı veya yokluğu değil bu konularda müslümanların sözüne kailim.

1- bir insan sadece Allaha inanmamakla nasıl sonsuz işkenceyi hak ediyor? İnkardaki illet nedir ki seni bu sonsuz azaba müstehak kılıyor? Sadece bir cümle yahu.. Mesela CB bir dahaki seçimlerde bana inanıp oy vermezseniz size işkence ederim diyor ve oy vermeyenleri müebbed azab ile cezalandırıyor? sormuş olduğum soruyla verdiğim misal arasındaki fark var mı? bu sorum müşrikler, hristiyanlar içinde geçerli mesela bu insanların tertemiz bir kalbi olabilir iyilik perisi dahi olabilirler kimse hakkında sui zannda bulunmazlar ama inanmıyorum cümlesi ile sonsuz azab arasındaki ilişki nedir?

2- stalin, mao, hitler, firavun gibi zalimleri, fitnecileri kötülükte haddini aşmış olan insanları mazlumların yüreğine su serpmek adına cezalandırabilirsin. ama niye sonsuza kadar? muvakkat bir suçun sonsuz bir azaba mukabil gelmesi mantıga ters değil mi? en fazla 1000 sene yak hadi. sonsuz bu kardeşim, sabretsen de sabretmesende bir fark yok. yanacaksın.

3- kötülük problemi, tefekkürümün neticesinde fiillerin ve hislerin yaratılması bağlamında kötülüğü ilk var eden Allah. Kötülüğü yaratması ve izin vermesi onu Kötü kılmaz mı?

4- niye acı-keder-ızdırap-hasret-depresyon-okb-bipolar ve sair bedeni ve ruhani hastalıklarla bizi bu dünyada süründürüyor?

bir tanrının irade imtihanına saygı duyarım ve imtihan ortamını da makul görürsem kendimi de sınarım ama şartlar çok dengesiz ve hiç adil değil

İnancımı kaybediyorum, ne yapmalıyım?