Devlet isterse çürük, kalitesiz bina sorununu "tek maddelik" bir yasa ile çözemez mi?

Yıllardır hep aynı içi boş hikayeler... Müteahhitler suçlu, devlet suçlu, belediye suçlu... Falan filan... Sonuç... Boş bir çuval...

Halbu ki son derece basit bir madde ile ülkede 10 yılda, istisnasız tek çürük bina kalmaz...

Nasıl mı?

Tıpkı araçlarda uygulanan kasko (sigorta) sistemini kademeli olarak (örneğin10 yıllık bir süreçte) zorunlu kılacak... Örneğin, 3 yıl içinde 50 ve daha fazla mesken barındıran binalar, hayat sigortası dahil tümden kasko yapılacak. Sonra adım adım bu zorunlu kasko en basit binaya kadar düşürülecek. Bir apartman, tıpkı ortak elektrik, temizlik ücreti öder gibi kasko ücretini ödeyecek..

Böylece, hem dairenin gerçek değeri doğrudan hak sahiplerine ödenecek, hem de hayat sigortası ile hayatta kalanlar ve mirasçıları tazminat alacak... Ne devlet deprem konutu yapma derdine düşecek ne de hayatta kalanlar aç, açıkta kalacak.

Mesleğim gereği, açık denizlerde fırtınalarla boğuşan gemilerin nasıl bir sigorta sistemine sahip olduğunu uzun uzun yazmak istemiyorum. Ancak kısaca, tek kalemde 50 Milyon dolar kaybetme riskini göz önüne alan sigorta şirketlerinin, kılı kırk yaran bir denetleme ve kalite kontrolü ile gemileri denetlediğini bilmenizi isterim. Zannetmeyin ki, gemi sahipleri (armatör) gemileri, istediği gibi kafasına göre yapıyor.. Hayır tabi ki değil.. Ve şu sıralar bu denetimlerden bunalmış durumdayım. Bi salsalar da rahatlasak. Yukarıda bahsettiğim sistem de benzer yöntem..

Neyi bekliyoruz?

Devlet isterse çürük, kalitesiz bina sorununu "tek maddelik" bir yasa ile çözemez mi?