Deprem sonrasında Diyarbakır'da giriş katı hariç kolonları olmayan binanın ayakta kalması görenleri şaşırttı. Sizce bu binanın yıkılmamasının sebebi ne?

Deprem sonrasında Diyarbakır'da giriş katı hariç kolonları olmayan binanın ayakta kalması görenleri şaşırttı. Sizce bu binanın yıkılmamasının sebebi ne?
1970 li yıllara kadar Türkiye nin çoğu yerinde uygulanan yığma bina türü yani temel üstüne yığma olarak yapılan yapılar. Ülkemizde hala bu binalardan mevcut ne kadar sağlıklı bilmiyorum ama çok deprem geçirip betonarme yapılı kolonlu binalardan sağlam olarak çıktığını Bi kaç yerde görmüştüm.
Depremin merkezine uzak olması ge yüksek ihtimalle deprrm dalgalarının geliş yönünün binanın uzun ince tarafından gelmesi. fotoda görüldüğü üzere bina yan kısımdan önce ve uzun tam yandan gelseydi deprem dalgaları büyük ihtimalle yakılırdı bu bina.
Bir Allah kulu da demiyor ki kardeşim kolonlar eşşek kadar ve binanın merkezinden geçiyor işte. Dar ve uzun olduğu için merkezden geçen kolonlar bu boyutta bina için zaten perde beton gibi sağlamlık vermiş. Cephede kolona gerek kalmamış.
birincisi bina yüksek değil. ikincisi hakkıyla inşa edilen tuğla binalar oldukça sağlam olur, yüzyıllarca ayakta kalır. bu binanın duvarcı ustası hala yaşıyorsa bulup elini öpmek gerek, hakikaten ustanın hasıymış.
Cevap
47Cevap
Belki sağlamdır
ülkem adına üzüldüm. snein paylasımını gördüğüm ıcınde. girmicem KS ye. bu bir büyük sehirde var olan bi bina öylemi. köyde olsa anlarım. böyle bir bina yıkılmaması ayrı bi konu herkes o konuda konusmustur zaten ama bi kere sehire görüntü kirliliği. utanıyorum bundan. yazık ya. sıvasız. yani hayalim su. bi gözü kara polat alemdar yöneticilerimiz olsun. canını teslim etsin ama böyle işlere izin vermesin. bu binayı yapan aramızdan biri. icine oturanda. kiralayanda satanda. o cevrede bunu görenlerde bizleriz. denetleyenlerde bizler.
@ASTRiX_ evet guzel ornek olmus.. aslında biz sehirlerimizi pazarlıyoruz. turizm ile. turizm sadece deniz değil. İstanbul en cok turizm geliri olan il. denize girilen yer kısıtlıdır. plaj sanırım cok dıs ilcelerde. ama İstanbul'da tarih kültür hanedan islamiyet din medeniyet popülerite imaj sehir hatta ülke turizmi yapılıyor. güzel bi kadrajlık alan yaparsın sırf fotograf cekinmeye gelir insanlar.
Depremin merkezi diyarbakır değildi. Şaşırılacak bir şey yok. Fotoğraftan da anlaşıldığı gibi sadece bu bina değil oradaki hiçbir bina hasar bile almamış. Belki diyarbakır'da depremin hissedilmediği bir yerdir burası. Belki diyarbakır bile değildir. Belki bu fotoğraf depremden önce de çekilmiştir. Sosyal medyada gördüğüm hiçbir fotoğrafa inanmam. Her şey yalan burada
Bizzat gördüm yıkılan binaları. Ve kafam attı gittim sur a kalenin altında bankta oturdum uyarı aldım yıkılabilir diye kaldırıldım. Yıkılan binalar olmasa 14 subatta kosuyolu parkındaki çadırlar neyin neyisiydi onlardamı sahteydi? Kuzenim eve daha 3 . hün falandı sabah gidiyor gece geldikleri sokakta bir karsı binaları yıkıldı. Cezaevi galerya ve tesislerde yıkılan binalar oldu. Hayır yıkıldı binalar ama bşr hatay maras kadar olmasada o şiddeti ölümü görmüş kadar yetti bize
Ekmek kırıntısı arkadaşım sen ne diyon ya deprem gecesi yıkılan bina oldu Diyarbakır'da. ?
Depremin merkez üssüne uzak olması, zeminin belki sarsıntıyı emecek kadar sert ve sağlam olması gibi birçok değişkene göre değişir.10 günde jeolog gibi olduk artık araştıra araştıra, eğer binaya koyduğun kolon ve kirişler yıkımı engelleyemiyorsa hiç koymamak iyidir zaten, çoğu kişi bu kolon ve kirişlerin altında ezildi, boktan kolon ve kiriş olsa belki bu binada yıkılırdı ağırlıktan dolayı ama pek tasvip ettiğim bir bina değil yinede.
Kolonsuz bina, "ard germe" adı verilen modern bir teknik kullanılarak tasarlandığı için çökmemiştir. Bu teknik, yükün eşit olarak dağıtılmasına ve ekstra destek sağlanmasına yardımcı olan çelik kabloların veya çubukların binanın duvarları içinde gerilmesini içerir. Gerilen kablolar, korozyonu önlemek ve ek güç sağlamak için koruyucu bir malzeme ile kaplanır. Bu, binanın büyük kolonlara veya diğer yapısal desteklere ihtiyaç duymadan sabit kalmasını sağlar.
Mezopotamya şehri yani mesela bizde Diyarbakır ilçesinde yaşıyoruz dedemlerin evi taştan yapılma evin her bir taşı nerden baksan belki 100 150 kilo o evde gram kırılma yok belki 100 senelik ev baya sağlam.
Takoz tuğlalar oldukça sağlamdır. iyi bı usta ile kolon kadar dayanıklılık verir. ayrica üst tabliyenin ağırlığı tamamen duvarlara bastığından ağırlıkta esit miktarda komple. dagilir
Sonunda.. şu yorumu buluncaya kadar kaç tane gereksiz yorum okudum :)
Yığma tuğla veya briket ile tüm duvarlar yapıldığında en azından bunun gibi 1-2 katlı binada perde duvar kadar yükünü kaldırıyor üst tabliyenin. Ayrıca binanın içinde kolonlar var mı göremiyoruz. Bu tuğlalar Şimdiki tuğlalara göre daha ağır olduğu için; bir üst katın yükünü taşıyabildiği gibi, alt katlara da normal tuğlalara göre aşırı bir yük bindiriyor.
Beyoğlu’nda çok sayıda eski bina var bu şekilde yapılmış. Çoğunun yıkıldığını göreceğiz depremde.
Deprem genel olarak Diyarbakır ı fazla etkilemedi orada aşırı hissedilmemiş. Bir de genelde dışardan hasarsız gibi duran binaların içi feci hasarlı oluyor belki bu bina da öyledir
Alttaki beton çok fazla. Üst beton kalın tuğla üstüne binerse güçlü olur. Çoğu binada tuğlalar boşta kalıyor ve ince gofret gibi.
Bunu görmüştüm ordayken çok sasirmistm bu nasl ev yapma bı deprem olsa insanlar ölür yapan kişi sarhosmuydu acaba demistm o zmnlar
Bubkar eski evler ve dörtyola benziyor çok bşna var küçüklüğümde çok anılarım vardı bu sokak aralarında
Bildiğin yığma tuğla ile yapılmış bu ev. Faya yakın bir yerlerden geçmiyor demek. Yoksa tuz buz olurdu.
Diyarbakırın zemini kayalıktır lice dışında fay hattı yok yıkılan binaların kolonları kesilmiş hep
Zeminin etkisi cok fazla. Hataydaki unlu muteahhitin yaptigi site asiri saglammış. ama kotu zemine denk. gelmis. cok curuk binalar ise az sarsilan zemine denk gelince ayakta kaliyor. Bu arada bu binada kolon vardir kolon olmadigini nereden biliyoruz?
Bunu ancak inşaat mühendisleri açıklayabilir Ama şuda bir gerçek depremin merkez üstüne daha çok hasar veriyor
Dışarıdan görünmüyor ama içinde var gibi geldi bana
Etrafındaki binalar da sağlam. Depremin pek sarsmadığı bir bölge.
üst katlarda kolon yok yığma tuğla ile yapılmış her yere eşit bastığı için yıkılmamış
Yüksek katlı olmaması en büyük artısı olabilir
Bunlar konsol bu baktigin her binada var. Sebebi kolon araligin dar ve dogru yapilmis olmasi
Üst katlar yılıkır ama en alt yer yıkılmaz beton olduğu için
Temel kum olmadığı için yumuşak zemin değil ve belki içinede çokça demir atılmıştır
Temeli sağlamdır kullanılan malzeme kalitelidir
Tam olarak orta dediğimiz şekilde beton yükseliyor içindeki demiri göremeyiz !!
Kolon görevi gören bir yapı var fiziki olarak aslında kolon var ama yıkılmaya sebebi tamamen kader.
Aslında eski yapılar sağlamdı bende Diyarbakır’lıyım ama yeni yapılarda çok ihmal var.
İstisnai bişy vardır içini gösteren bi foto görmedim söylenti olabilir.
Şimdi gördüm bu haberi, temeli sağlam demek ki
Binanın temeli sağlamdır ya da oraya tutan bişey yapılmıştır sıradan yapılan bina değildir
Bilimsel açıdan bakacak olursak bu duruma cenab-ı hakkın hikmeti diyebiliriz 🤣
Binanın asıl temelinin dışında kalan çıkma duvarları pirket, yığma tuğla ile yapıldığında kolaba az ihtiyaç duyulur bu binada dış duvarları beslecek alt kattan başlayan kolon yoktur. Haliyle temeldeki kolanlar aynen yukarı devam ediyordur
Binanın inşa edildiği zemin iyidir temelinde demirleri çoktur ve depremin merkezine çok yakın olmadığı için de az sallanmış olabilir.
Ateş tuğlası deniyor ayrıca oldukca saglamdır bu tuğlalar. Burada ki tuğlalar kolon görevi görüyor
İçeriden kolon geçmediğini bilmiyoruz ki.
Hayatta acılara dayanma seviyem bu bina gibi
Üstündeki kolon görevini görmüş zaten ya 🤣
Allah'a emanet yaşıyorlar ya..
Giriş kata kullanılan malzeme ayrı demek ki.
bu ne b*ktan bina lan
Temel kazık vardır belki
sağlam yapılmış belli ki
Zeminden şanslı
korkusuzca oturuyorlar
Hatayda olsaydı görürdük yıkıldığını
Statik projesini görmeden tam bi şey diyemem
Belki de tuğlaları sağlam bir şekilde yapılmıştır.
Giriş karın kolonları saglammış demekki
Türk binaları temsili
İyi yapılmış
dualarla ayakta duruyor
Zemini sağlamdır.
Kaderlerinde yikilmak yoktu
Cenabı Allah korudu
Oha çok değişik lan 😂😂😂
Sağlammış
Tek bir açıklaması var Allah korumuş
Yığma yapılarda ağırlık merkezi yayılması
Kader