+1 yılAçıkça belirtilen şey şudur ki Türkiye'de denetleme çok olmadığı için ya da kullanılan malzemelerin maliyetleri düşürüldüğü için müteahhitler bu kadar çok fazla.
Mesela bizim kolonlarda Demir kullanılıyor ama belli oranlarda metal ya da Çelik falan olması gerekiyor eğer bu Çelik kolonlarda olursa bina yan yatmıyor yani.
Daha sonrasında Toprak zeminde de bir düzenleme yapılabilir ama Türkiye'deki binalarda ya zemini geçtim ya biraz olsun şu duvarlarda kolonlarda Çelik kullanılsa inanın daha da az olur depremin etkileri.
Almanya'da tabii bu tip müteahhitlere çok engel konuluyordur her şey didik didik ediyorlardır Daha sonrasında adamlar diyordur ki Çelik kullanacaksın metal kullanacaksan yok duvarlarda şu malzemeyi kullanacaksın zeminde atıyorum başka bir malzeme isteyecek ve çoğu müteahhit bunları karşılayamadığı için Almanya'da müteahhit sayısı az.
İnanın Almanya'daki bu denetleme raporlarını getireceksin Türkiye'ye diyeceksin ki bunları uymayan binaları yakalım Türkiye'deki binaların yüzde sekseni yıkılır net10 Yorumla
En İyi Cevaplar
- Gündem konusunda 26,6b cevap paylaştı.
u +1 yılEvet bence düzenleme getirilmelidir. zaten burada önemli olan sayı değildir bence ne kadar başarılı olduğudur. ama türkiye de veya almanyada ne kadar bina var toplamda onu bilmiyorum. yani bu konular hakkında bilgim yok. bu yüzden sadece kendi tahminim ya da kendi görüşüm olarak bence eğitimi iyi olmayanlar bu işi yapmamalıdır diye düşünüyorum. ama bu ülkede zaten her şey kolay yani bir tanıdığınız varsa direk işiniz oluyor ya da sırf okul okudunuz diye size iş veriyorlar. yani gerçekten işini hakkı ile yapmak önemli olmuyor
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
39Cevap
Biz koskoca büyük bir devletiz.
Avrupa'yı tekrar fethedeceğiz. Viyana' nın kapısına kadar dayanacağız. Bu millet geleceğe yatırım yapıyor. Bu kadar mimar mühendis inşaatçı boşuna yetişmiyor. Uzaya da Mars'a da Ay' a da ilk temeli bizler atacağız.
Toki'yi uzayda temsil edeceğiz. Dünya bizi konuşacak. Demek ki onlarda bu işi bilen yok ki sayıları az. Bizler bu dünyaya kazık çakacağız.
Onlar ne anlarlar kumdan çimentodan harçtan. Dünya bizi kıskanıyor. O kadar duble yol yaptık çekemiyorlar bizi. Yerli uçağımız da yıllarca gökte hâlâ göremediler.
Savunun ulennnn Malkoçoğlu geliyor.
Şaka bir yana ama durum ortada. Ülke aile kabilesi gibi yönetilirse durum bu olur maalesef13 Yorumla- +1 yıl
Sona kadar kopardığım saç tellerini bana borçlusun kaptan
- +1 yıl
Ciddi sandım bir an
- +1 yıl
@Yaren_bayts_02 Saç telleri 🤔🤔🤔 Anlamadım 🤔🤔🤔
Gündem konusunda 384 cevap paylaştı. Türkiye Almanya ya göre aşırı deprem riski altında bir ülke, Çin Japonya ve Meksika gibi ülkeler ayarında, mutaahitlerin payı deprem yıkımlarında elbette var ama sadece mutaahitler değil sorun, bazı sorumlular bundan kaçmak için her depremde olduğu gibi topu müteahhitlere atıp kendileri sıyrılıyor işin içinden ve görünen o ki yine aynı şeyler olacak, koftiden birkaç mutaahite ceza verip üstünü kapatacaklar, imar planları, numune incelemeleri gibi, deprem riski olan bölgelerde ek tedbirler getirmek gibi sorumluluklarını yerine getirmeyenler bana mutaahit derse bu hiç samimi gelmez.
10 Yorumla- Gündem konusunda 357 cevap paylaştı.
+1 yılParası olan herkes müteahhit olabilir. Tüm projeyi inşaat mühendisi çiziyor imzasını atıyor ve inşaat müsadesi alıyor imardan. Müteahitler mühendis değil ki. Hepsinin bir ekibi var. İç mimar - inşaat mühendisi - mutfakçıları - fayansçıları - inşaat işçileri..
113 Yorumla- +1 yıl
Bu hata onların değil ki? Onlar hatta hiç malzeme koymak istemezler bedavaya gelsin daha fazla kazanalım diye. BU HATA bunu gelipte inşaat halindeyken bile projeye uygun yapılmış mı , malzemenin kalitesi nasıl acaba diye kontrol etmeyen ve hatta bazen avanta talep eden görevlilerin. İnşaat izni bu kadar kolay verilmez ve veriliyorsa da gelinir zırt pırt kontrol edilir di mi?
- +1 yıl
Gokantemur doğru tespit yapıyor... Müteahhit yatırımcıdır... İşten anlamaz ve anlamak zorunda da değil.. Tabi ki en az masraf ile en çok kazancı elde etmek isteyecek... Ancak iş kalitesini mühendis ve yapı denetim şirketi onaylar ve imzalar.. Eğer yatırımcı malzemeyi kısıyor ve kaliteyi düşürüp binayı riskli hale getiriyorsa mühendis ve yapı denetim şirketi teknik olarak uygunluk imzası atmaz. Yatırımcı da binayı YAPAMAZ. Sonuç olarak suçlu müteahhit değil, kaliteyi teknik olarak onaylayan mühendis ve yapı denetim şirketidir. Ki, yapı denetim şirketinde de yine başka bir mühendis vardır... Özetle tek suçlu inşaat mühendisleridir.
- +1 yıl
Yapı ruhsatını veren kişi de mühendis... Yani teknik olarak inşaattan anlamayan birisi ruhsat veremez. Ancak anlayan birinin imzalı onayını aldıktan sonra bu işlemi yapabilir.. Dolayısı ile her durumda tek suçlu herhangi bir kurumda, şirkette çalışan inşaat mühendisi oluyor.. Malzemeyi az kullan diyen müteahhit suçlu değil haklıdır... Böylece israfın önüne geçmiş oluyor. Ama az kullan ifadesini "binayı zayıf yap" olarak algılayan kişi mühendis.
- +1 yıl
@BeniBöʎleBil avantalar , haybeden cebe sokulan paralar olduğu sürece böyle binlerce kişi hep vefat edecektir. Bizler bu konuda duayen değiliz , kullanılacak demirin şeklinin nasıl mukavemetinin arttırılacağını , kumun ve çimentonun içine ayrıca hangi çakıl malzemelerinin de ekleneceği ve sözüm ona o mükemmel büyük insanımız Mimar Sinan' ın bulduğu buluşun neden Türkiye de kullanılmadığını bilemiyoruz. Onları sadece Japonlar kullansın diye bulmadı o büyük mimar. Kolonların içine çelik konstruksiyon neden kullanmıyorlar , bağlantı yerlerine neden amortisör gergisi kullanmıyorlar? . Ne kadar arttırır ki bunlar maliyeti? 4 tane koyacağı süspansiyon sistemi 2 milyon TL daha arttırsın maliyeti.. Değmez mi ya buna? 👍
- +1 yıl
Bana göre müteahhitleri suçlamak hedef saptırmaktan başka bir şey değil. Gerçek suçluyu gizlemeye yönelik.. Haklısın. Zaten 1999 depreminden sonra yapılan düzenlemeye uyulsa hiçbir bina kolay kolay yıkılmaz... Ya da en az hasar oluşur.. Dolayısı ile yapı denetim şirketleri en büyük suçlu.
- +1 yıl
@BeniBöʎleBil para , para , paraaa. İnsanın değeri yok ki , paranın değeri var. Koy cebine 30 - 40 milyon TL. Bul bir mühendis ve iç mimar , kurun kadronuzu de işte sana artık sen bir mütaahhitsin. Git yaşlı teyzelerin - amcaların evlerine kafala onları bir güzel % de 50 ile veya 3 - 4 daire vererek onlara. Onların daire içinide en dandik malzeme ile yap parkesini , mutfağını - seramiğini. Onlar bilemez ki kaçıncı kalite malzeme kullandığını, rengininin güzelliğine bakarlar sadece..
- +1 yıl
Yahu müteahhit mühendise bu malzemeyi kullan dese müteahhit buna karşı çıksa gider başkasını bulur ona yaptırır. Severek yaptırmasa zorla yaptırır. Müteahhitin bir suçu yok bütün suç mühendis de demek bana göre baştan aşağı saçmalık. Görmediniz mi bina kolonlarına köpük koymuş adamlar köpük bildiğiniz karton içinden çıkan köpüğün daha kalınından. Bunun yapan ustasından çırağına kadar artık her kimse bu mesuliyetin altına girenlerin hepsi suçlu tek bir kişi bile değil.
- +1 yıl
Ayrıca yukarıda malzemenin israfından bahsetmişsin, arkadaş bu bahaneye sığınarak malzeme kaçırarak inşaa ediyorlar binaları. Adam kolon demirine 16'lık değil de 12'lik kullanırsa veya kullanacağı kumun kalın değil ince kum olacaksa buna tasarruf falan denmez bildiğin malzeme kaçırmak denir.
99 depreminde bile çoğu binalar deniz kumundan yapılmış. Deniz kumu neyi tutacak sanki - +1 yıl
Başka bir mühendise zorla yaptırsa bile belediyenin ve imar iskan kısmının buna olur imzası atmaması lazım. Projeyi onaylamaması lazım. Bu iş yani resmi dairede biter. İnşaat izni vermezse bu işler düzelir o zaman işte. O gördüğün köpüklerde ses izalasyonu için kullanılıyor. Alt katı veya üst kattakileri duymamak için. İki tane 8 cm lik tuğla arasına koyuluyor. onlar. Böylelikle iki kat arasındaki kalınlık 30 - 35 cm ye çıkıyor. 👍
- +1 yıl
İşte iş resmi daireye kadar gidiyor. 20 sene önce benim babam 3 katlı müstakil bir ev yaparken her kata atılan beton için numune almaya gelirlerdi. Numuneyi alıp test ederler betonu o şekilde atarlardı. 3+1 140 metrekarelik bir daireden bahsediyorum. Umarım yıkılan binalarda vebali bulunan herkes cezasını çeker.
- +1 yıl
Aminnn. Bu işte kimin kötü bir parmağı varsa, Allah fazlası ile çıkarsın ondan. Bu imar iznini japonlara versinler ya , onlar görevli olsun bu konuda bence. Çok çok eminim bu konuda dürüst çalışacaklarına..
Gizli Üye(25-29)+1 yılBizim bu ülkede medya patronları da iş adamı onu ne yapacağız. Neyse ben müteahhitler için söyle bir düzenleme gelmesini isterim. Her müteahhitin için bir sicil numarası ve ruhsat verilmesi gerekir aynı şekilde yaptığı her bina içinde bir seri numarası verilip bu sicil numarası ile inşaata başlanmalı. İnşaat süreci çevre ve şehircilik bakanlığınca süreci takip edilmelidir. Test yapılan her örnek kayıt altında saklanıp o örneğe onay veren memurda sorumlu tutulmalıdır. Sadece memur değil aynı şekilde mühendis, mimar, belediyedeki çalışanlarda sorumlu tutulmalıdır. 2 hafta bir çevre ve şehircilik bakanlığından farklı farklı isimlerde müfettişler oluşturulmalı ve bu müfettişler örnekleri incelemeli artı inşaatları da teftiş edilmelidir. Bunlar yetmez devlet her inşaata gizlice adam işe sokmalıdır netice olarak her şeyin bir yolunu bizler buluruz. Onun içindir ki hem açıktan takip edilmeli hem gizliden takip edilmelidir.
11 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılArtı seri numarası verilen binalar için kaç şiddete dayanır kaç senede yıkılır gibi garantiler verilmelidir. Eğer bu garanti dışında yıkılırsa bütün mal varlığı müsadere edilip hapse atılmalıdır. Artı hasar mı aldı bina müteahhit orada oturan kişilerden daire küçükme veya para talep etmeden tekrardan yıkıp inşaat yapması gerekir.
+1 yılBurada her şeyi olmak kolay zaten bol zebil zebil 😄
-Merhametli mi işini severek mi yapıyor demeden önüne gelen öğretmen oluyor.
-İki araştıran ben emlakçıyım diye geziyor.
-Mühendis olmakta kolay hadi mühendis neyse de bari genç kafalar atanabilse de yaşlanmış zihniyetler artık gitse.
-Müteahhit aynı şekilde biz müteahhit tarafından dolandırıldık ya!20 YorumlaAbim makine mühendisi ve yurtdışında çalışıyor. Türkiyede Mimar, mühendis, doktor vb. kıymetli meslek sahibi olanlara sahip çıkılmıyor. İşini hakkıyla yapanlar ve emeğinin karşılığını alanlar burada çok az hepsi yurt dışında. maalesef biz düzelmeyiz. önüne gelen istediği mesleği yapıyor. Cepleri para görsün diye insanların canını hiçe sayıyorlar. Belirli bir eğitim karşılığında belge verilecek ise dahi bunu el altından bir miktar para vererek alanlar olacaktır.
10 Yorumla
+1 yılElini kolunu sallayan ben müteahhitim diye geçiniyor sorun orada. Müteahhitlerinn tamamı yıllarca inşaat işlerinde çalışmış sonra işi öğrenmiş kişiler. Alaylı meslek sahipleri yani. Bakanlıktan ruhsat alıyorlar ama yeterli olmuyor işte. Bundan sonra nasıl ki sadece tıp okuyanlar doktor olabiliyor aynı şekilde sadece inşaat mühendisliği okuyanlar müteahhit olmalı
10 YorumlaGündem konusunda 3,8b cevap paylaştı. Konut, hastane, okul yapım işlerinin istisnasız hepsini devlet yapmalı, araya hiçbir şekilde özel kişi ve şirket sokulmamalı.
Türkiye'de mütahitlik demek, hırsızlık demektir.
Bugün vekiller mütahit ve avukatlardan oluşuyor. Mutahite oy vermek, kendi ayağına sıkmaktır.
10 Yorumla- Gündem konusunda 487 cevap paylaştı.
+1 yılDaha az sayıda insan daha kolay denetlenir gibi geliyor. Bilmiyorum ne kadar doğru bir mantık, belki de aptalca düşünüyorum. Bu yüzden evet düzenleme olmalı. Üstelik dediğin gibi önüne gelen de ev dikemesin be.
11 Yorumla
+1 yılEğitim değil denetim lazım, neyin ne olduğunu bizden daha iyi biliyorlar ki işin p*çliğine kaçıyorlar ucuz yapıyorlar. Kaliteli yapanlar nasıl yapıyor yoksa?
11 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılÖnemli Olan ne sayı ne başarı önemli olan denetim insanlık böyle Almanya’da da mutlaka para için böyle şeyler yapmış müteahhitler vardır ama denetim okadar sıkı ki yemiyor yani öyle bina yapmak biraz sıkar…. Türkiye’de denetim yok müteahhiter istese en aağlam binayı yapacak bilgi sahibi insanlar ama ne yazıkki insanlıktan bir gram olsun haberleri yok. Hepsi yargılansın
10 Yorumla- Gündem konusunda 375 cevap paylaştı.
+1 yılYapılan binalar denetlenmeli. Uygun olmayana gerekli ceza verilmeli. Öyle olunca herkes olamaz. Denetim yok deyip herkes oluyor
11 Yorumla- +1 yıl
Evet caydırıcı olmak gerekiyor
Çünkü Türkiye bu alanda Çin'den sonra 2 sırada. Yurtdışında da bir sürü ülkede binalar yapıyoruz. Bu konuda Google kısa bir araştırma yaparsanız sizin için iyi olur.
30 Yorumla
+1 yılGööötüüü boklu herkes mütait olabiliyor lise mezunu ilk okul mezunu hatta hiç okula gitmeyen de mütait olabiliyor Türkiye Cumhuriyeti 'nde adam gibi okulunu okuyup mesleğini adam gibi yapacaz az kişi var
10 Yorumla
+1 yılKalite sayıdan her zaman önemli, çok olması değil, işini gerçekten iyi bilen ve sorumluluğunun farkında olan insanlar lazım her zaman, her sektörde.. aksi taktirde nasıl acı sonuçlar verebiliyormuş yaşayarak görmüş olduk.
10 Yorumla- Gündem konusunda 723 cevap paylaştı.
+1 yılBizim müteahhitlerin %80'i amelelerden oluşuyor...
Gecekondu ile başlıyor, apartmanla gelişiyor, blok sitelerle ustalaşıyorlar aklınca...
"Cennetten Bir Köşk" örneği gibi😒
11 Yorumla - Gündem konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılKesinlikle adim başı muhendis var ama ne hikmetse ortaya bir muhendislik harikasi yapilar cikmiyor... egitimin kalitesi ogrenci sayisiyla da iliskili daha donanimli muhendis mimar yetistirilmeli
10 Yorumla Türkiye'de durum şu mütahitler daire karşılığı mobilyacıya sıvacıya ona buna iş yaptiriyor ve arsa sahibine aynı şekilde daire veriyor cebinden tek çıkan para proje parası temel atması betonu vergisi vs. Bu yüzdende eline 2-3 milyon para gecen işten bile anlamayan adam mutahit oluyor ne yazık ki bunu bilmeyene yaptırılmamasi gerek bence
10 YorumlaGündem konusunda 317 cevap paylaştı. Kesinlikle getirilmeli biraz para bulan inşaat işinde,
Kuyumcusundan börekçisine kadar önemli olan binayı dikmek değil olası bişey de ayakta tutabilmek10 YorumlaBu ülkede 3 kuruş zengin olan müteahhitlik yaparsa bizim somunuzun böyle olmaya devam etmemesi imkansız yazıklar olsun diyorum.
10 YorumlaDenetlenmeli, parası olan müteahhit oluyor ülkemizde, kurs gibi eğitimler verilmeli, başarılı olan kişilere bu hak verilse daha iyi olur
10 Yorumla
+1 yılEvet getirilmeli lütfen evlerinizi üniversite okumamış akp yanlısı laz müteahhitlere yaptırmayın 🤭
10 Yorumla
+1 yıl
Bilgisizlikle vicdansızlık yan yana, bir de tabi bunlara dost olan aç gözlülük var bunların sonucuda felaket işte!10 YorumlaKomple üniversitelere getirilmeli bence. Her bölümde fazla fazla mezun veriyoruz
20 Yorumlaİlkokul mezunu insanlar müteahhit olursa böyle olur
10 YorumlaElini nereye atsan müteahhit çıkıyor zaten ülkede ne doğru ki bu olsun
10 Yorumla
+1 yılElbette gereksiz sayıda varlarsa aralarında yetersizler de vardır. Eğitim şart kesinlikle
10 YorumlaLise bile okumamış her insanı müteahhit yaparlarsa olacağı bu
10 Yorumla
+1 yılİş işten geçtikten sonra mı? 21 yılda önlem almayanlar şimdi alsa ne olacak
10 Yorumla
+1 yılmütrahhitlerin bu olaylardan nasiplenmesi şart
binlerce insanin olumune neden oldular10 Yorumla
+1 yılGetirilmeli tabiki bununla ilgili bir şey yapılmadığında ciddi anlamda haritadan silinceceğiz
10 YorumlaIs isten gecti, olan oldu... 20 yildi ulke bu hale gelde 200 yil gecse bile duzelmez...
10 Yorumla
+1 yılAcilen getirilmeli. Kiralık diplomalar olayı var birde adam ilkokul mezunu inşaat yapıyor.
10 Yorumla- Gündem konusunda 402 cevap paylaştı.
+1 yılDış ülkeler bundan mütevellit bizi kıskanıyor demek
10 Yorumla
+1 yılEe demek ki biz Almanya’dan daha üstün daha gelişmiş bir ülkeyiz
10 Yorumla- Gündem konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılÜç kuruş parası olan müteahhit olmaya yöneldiği için böyle oluyor.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yıllahmacuncu bile bu ülkede müteahhit oluyor
yargılansınlar tüm varlıkları depremzedelerre bağışlansın10 Yorumla- Gündem konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yıl2 sene boyacılık yapan adam 3. sene müteahhit oluyor. ipini koparan 2 boya yapan duvar ören herkes müteahhit
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılHer cahil okursa böyle olur işte. Okumuş cahil bunlar, utanıyor insan toplumundan.
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılYapılan binalar denetlenmeli anlamı yok kaç tane olursa olsun
10 Yorumla
+1 yılTürkiye'de parası olan mutahit oluyor, eğitim yok bilgisi yok parası var
10 Yorumla
+1 yılMuteajhit olmak çok basit turkiyede adalet böyle devam edecekse turk halki ulkesinden kaçmasini tavsiye ediyorum
10 Yorumla
+1 yılÖyle okumuş müteahhit gördümki çalmadan durmuyor öyle okumamış kafalar tanıdım ama gram harama el uzatıyor kısaca okuma ile değil yetiştirmek önemli
10 Yorumlaburada paran varsa mütahit olursun tek şart para
10 Yorumla
+1 yılKesinlikle bir düzenleme getirilmeli cebine para koyan müteahhitlik yapıyor sonra evler yıkılıyor
10 Yorumla- Gündem konusunda 913 cevap paylaştı.
+1 yılBu ülkeye en büyük zararı bu müteahhit takımı ve bunlarla iş tutan belediyeciler verdi zaten.
00 Yorumla Yıllarca okur şantiye şefi olursun !
Ama 5.000 tl yi ödeyen Mütahit belgesi alır !!!00 Yorumla
+1 yılTorpille alınmış mesleklerin sonucu
20 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılParası olan oluo mk müteahhit avcısı karılara sormak lazım onlar hepsini tanır !
10 Yorumla
+1 yılgelmez, rant dönüyor çünkü
10 Yorumla- Gündem konusunda 421 cevap paylaştı.
+1 yılÇok olması değil nitelikli olması önemli
10 Yorumla Bizde parası olan müteahhit oluyor
10 Yorumla
+1 yılTürkiye işte ne beklersin
10 Yorumla
+1 yılElzem Bi konu, acilen tedbirler alınmalı
10 YorumlaBizde yeterlilik şartı yok
10 YorumlaEğitimi olmayan kisiler bu sektörde olmamali
10 Yorumla- Gündem konusunda 688 cevap paylaştı.
+1 yılİnşallah getirilir
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılNerde çokluk orada bokluk dememişler boşuna.
10 Yorumla- Gündem konusunda 2,6b cevap paylaştı.
+1 yılGetirilmeli
10 Yorumla Herkes olmamalı
10 Yorumla- Devamını Gör (10)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler