Bence evet, daha ulaşılamayan veya dokunulmamış çok fazla enkaz olduğu videolarda görülmekte.

Bence evet, daha ulaşılamayan veya dokunulmamış çok fazla enkaz olduğu videolarda görülmekte.

Maalesef öyle görünüyor. Keşke ilk gün hemen birkaç saat içinde tüm binalara ekipler ulaşabilseydi ama işte 6500 yıkılan bina var 6500 ekip, her ekip 20-30 kişiden oluşuyor artı 2 iş makinası desen 150-200 bin profesyonel kurtarma kişisi 13 bin iş makinası. Ve böyle bir rakamı çok kısa sürede orada toplamak çok ciddi bir ön hazırlık gerektirir. Bu hazırlıkla dahi nakiller, tespitler ve çalışmalara başlanması uzun zaman alabiliyor. Dolayısıyla deprem öncesinde ne kadar hazırlığınız varsa deprem anında da o kadar müdahale edebiliyorsunuz. Maalesef sağ olduğu, enkaz altında olduğu halde hiç bir ekibin uğrayamadığı ve bu yüzden kurtulabilecekken ölen belki binlerce insan var. Çok çok çok üzücü gerçekten ne söylesem bilemedim.
Çok geç kalındı. Ve en kötüsü elimden hiçbir şey gelmediği için kendimi suçlu hisseder duruma düştüm. Normalde devletin tek bir binanın bile yıkılmamasını sağlaması gerekirken depremde bir sürü kişi öldüğü için devletten çok ben kendimi suçlu hisseder hâle geldim ya. Bu neden oluyor? Böyle bir şey olmamalı. Aldığım nefesi almaktan utanıyorum. Nefes alabildiğim için şükrederdim, şimdi kendimden nefret eder hâle geldim. Haluk Levent çok iyi demiş,
“Bir insan hiç kepçe olmak ister mi, artık istiyoruz”
Bir günde meydana gelen 2 büyük depremden ve yerle bir olan 10 ilden bahsediyoruz. Bunlara dahil köyler ve ilçeleri saymıyorum bile.
Bu tür bir felaket hangi ülkenin başına gelse bu durumun altından kalkamaz.
Tek bir sitede 3.000 kişinin yaşadığını düşünürsek hiç küçümsenmeyecek bir tablo var karşımızda.
CNN türkü izliyorum şu an ve 5 saattir 6 katlı bir apartmanda enkaz altında kalan bir aileyi kurtamaya çalışıyorlar. Ortadaki emek, yorgunluk ortada. Yani klavye başından dünyayı kurtarmaya benzemez bu işler. Size çok katılıyorum..
Kaldı ki yabancı insanların bile girmeye cesaret edemediği yere bizim madencilerimiz girip bir can kurtardi. Biraz realist olup nankörlük yapmamak lazım.. Klavye başında herkes dünyayı kurtarıyor.
Binlerce enkaz var ve her enkaz 10 15 dakika sürmüyor tabii ki. Yüzlerce insan aşağıdaki insanları en güvenli şekilde kurtarmaya çalışıyor. Yaşayan insanın da boynunu kırıp öldürmemek için bu çaba. Bu durumda yağma için gidenler varmış bu yüzden organize olmadan almıyorlar da. Şu an görevliler her şeyi düşünüp ona göre hareket ediyor. Ben de çok üzülüyorum hâlâ yardım gitmeyenlere, hepimiz üzülüyoruz ama 4 bir koldan yardım var. Elden gelen bu.
CNN türkü izliyorum şu an ve 5 saattir 6 katlı bir apartmanda enkaz altında kalan bir aileyi kurtamaya çalışıyorlar. Ortadaki emek, yorgunluk ortada. Yani klavye başından dünyayı kurtarmaya benzemez bu işler. Size çok katılıyorum..
@ғᴀꜱᴀғɪꜱᴏ_ʙᴜɴʟᴀʀ aynen öyle
Cevap
29Cevap
Umarım çok hızlı bir şekilde yardım gider
Bir kez daha anladık ki başımıza bir şey gelse devlete gram güvenemeyecek ve sırtımızı dayayamayacağız. Organize olamadılar, önceden belirlenen bir plan program yoktu. Bölgenin riskli olduğu ve bir deprem beklendiği defalarca söylendi ve yetkililer bu konuda uyarıldılar. Bahanesi yok bu işin. Beceriksizlik diyeceğim o bile masum kalacak. Bu resmen sorumsuzluk ve önemsememek.
Bu sadece devletin değil bizlerinde cehalet ve onemsemememizin sucu tabiki yuksek bir kesimi gerekli kisilerin suclari ona hic bir lafim yok ama bizlerde daha bilincli davranabilirdik dini yonden dusunecek olursak gec bile kalmis bir deprem bu dunya Allah'ı unuttu paraya tapmaya basladi bilim yonunden konusacak olursak okadar uyarilara karsi umursamazca davranip iktidar pesinde kosan devlet adamlarindan tutun mutahitlere ustalara kadar hepsi suclu
@RanqFosteR Allah’ı hiç olmayan ülkelerde deprem olmaması veya olan depremlerde bir binanın bile yıkılmamasından başka daha iyi nasıl bu depremlerin nedeninin Allah olmadığı anlaşılabilir?
@TuttuğunuÇek Kesinlikle öyle. Allah akıl vermiş, düşünme yeteneği vermiş ve bilim diye bir gerçek var. Deprem dünyanın var oluşundan beri gerçekleşen bir doğa olayı ve biz bir deprem ülkesiyiz. Hükümet bu konuda profesörler tarafından defalarca uyarıldı, Hatay belediye başkanı bile bakanlıkların bu konudaki yazışmalara cevap vermediğinden şikayet ediyordu depremden kısa bir süre önce. Müteahhit, inşaat şirketleri vs. tabii ki suçlu, ama devlet bu yüzden var zaten. Her zaman işi kuralına kitabına göre yapmayanlar olduğu için var devlet. Denetleyeceksin, her yere ruhsat vermeyeceksin, rant için yanıp tutuşmayacaksın. Adamlar beton aşığı resmen. 21 yıllık iktidarlarında bir arpa boyu yol alamadılar. Ülkenin neresinden tutsan elinden kalıyor.
Geçmiş olsun artık çok geç. 61 saat geçti depremin üstünden buz gibi ayaz var. Ve onbinlerce binanın altında 150 -180 bin arası ceset var. Asil sorulması gereken neden geç müdahale edildi değil , deprem uzmanları senelerdir burada deprem olacağını bas bas bağırırken neden hickimse kılını kıpırdatmadı ve 20 senedir ulkeyi yeniden imar etmek icin toplanan ötv vergisiyle gelen 7 trilyin dolar nereye gitti
Hatay'ı ölüme mahkum etmişler gibi bir şey oldu. Maraş desen keza öyle. Şehrin %50 si yerin altındaymış. Adıyaman zor durumda ve unutulmuş bir şehir yardim filan hiç gitmemis.. Durum içler acisi..
insanları donarak ölmeye terk ettiler askeri kışladan çıkartmadıkları için
herkes birilerinden izin bekledi, emir bekledi. yazık çok yazık
TSK gemiyle özel araçlarıyla illa ulaşırdı. o sabah çıkmalılardı yola
23 yılda olduğumuz yerde saymışız. bir ev bu kadar pahali olursa nasıl ev alsın insanlar. Bu kadar yüksek fiyatlara çelikten lüks evler yapılır. Beton bu kadar pahali olmamalı
İkibinin yuzde 2si 40eder demek ki 4. gunde 40binaya ulasilabildi.. Yetersizlik organizasyon sorunu , yetersiz planlama, kendi evlatları enkazın altında olsaydı ne yaparlardı çok merak ediyorum
Çok geç kalındı. Sadece bugün değil yıllardır geç kalındı. Kentsel dönüşüm yapılmıyor. 30 yaş üstü bina yıkılmalı yenisi yapılmalı. İnşallah İstanbul'da bir deprem olmaz. Ölü sayısı en az bir milyon olur.
Evet fazlasıyla geç kaldılar millet aslında depremden değil genel olarak ihmal etmekten dikkatsizlikten boş vermişlikden öldü aslında yok yere gittiler yani her yerde deprem oluyor Türkiye’de değil bir tek.
bakın bu geç kalınma değil. Türkiye’nin neredeyse tüm arama kurtarma ekipleri deprem illerine dağıldı arama kurtarma yapıyorlar.
o kadar çok ki yıkım hepsine yetişmek zaten imkansız.
Evet gercekden cok kalindi bir bakima haklilar yollar ulasim hava deniz heryerde bir sorun var yaklasamiyirlardi ama suclularda gerekli onlemler hic bir zaman alinmadi
Evet çok geç kalındı Hatay kaderine terk edildi. Unutuldu. Bakılmadi. Bir çok şey için geç kalındı onca canın onca insanın ölümüne sebebo olanlar belli
Hatayı görmezden geldiler yardımlara engel çıkartılıyormuş jeneratör bile yok orada
Elbette, ezilmekten ölmeyenler soğuktan ölüyor. Vücutlarındaki su da belli. Bugünden sonra sağ salim çıkan olursa şükredeceğiz gibi.
23 yıldır bekleyişin sonunda kaçırdık. O zamandan bu zamana kaç tane deprem oldu. Devlet yok başımızda, taşeron bir yönetim hakim.
Bosbos konusacagina yardim etsin. 2500 enkaz bina olsa bina başına 30 40 gorevli gerekiyor. 30 kisiden 75 bin kisi demek. 10 il var onla çarpınca da 750 bin kurtarma görevlisi demek. Olayin buyuklugunun farkinda degiller bosbos konusuyorlar.
Kafam çok karışık devlet kontrol altında diyor yalan habere inanmayın ama onun haricinde herkes hatayın bittiğini söylüyor. Hatay bitti zaten de..
Durum kontrol altinda dedikleri birliklerimiz ulasti kurtarma islemleri baslatildi ama gercekden hatay antep ve diyar bakir olmasi lazim bu 3 sehir cok kotu durumda
Evet ya perişan benim memleketim annemin kuzeni enkaz altında kaldı 2 gün boyunca kimse çıkarmaya gelmedi babam, abisi yurt dışından cenazesini çıkarmaya gitti belkide ilgilenilseydi şu an yaşıyor olucakti için yanıyor
Geç kalındı. Enkazda değilde sırf soğukta kaldığı için ölen insanlar var.
Böyle sorular sorunca elinize ne geçiyor anlamıyorum oturduğu yerden herkes bir şey sallıyor
Hatay çok yalnız kaldı. İlk 30saat kimse girmedi kente...
Hatayı kimse görmedi. Ancak oradaki durum depremin merkezinden daha kötü.
Her binada 10 kişi calissa 20 bin kisi yapar kaç şehir var öyle kolay değil
Bence cok gec kalindi asker bile cok gec hareket geçirildi. Organize calisilamadi
Bir çok yere ulaşmadıklarını düşünüyorum. Özellikle köyler ne durumda hala yeterli bilgi yok.
Bundan sonrası tamamıyla mucizeye bağlı umarım kurtarılır herkes
Çok Geç ama İzmir depreminde 90 saatte ayda bebek kurtarıldı mucizeler muktedirdir ama sorumlulara hesap sorulmalı
#Hükümdar
Geç falan kalınması da afetin boyutu büyük... Almanya kadar bir alandan bahsediyoruz. Koca mana bir ülke büyüklüğünde alan yıkıldı. Kolay mi
Gerçek depremden ölmeyeni soğuktan öldürdük, yazıklar olsun bizim gibi halka da, bu halkın seçtiği iş bilmez yöneticilere de.
Tabii ki geç kalındı İstanbul'da sel olduğunda Ekrem İmamoğlu'na laf edenler şimdi nerede Niye bu kadar geç kalındı niye ekipler ulaşamıyor
Geç kalındı tabikide. Hatay'da sağlam bina kalmamış korkarım bilanço kötü
Hiçbir şey için geç değil. Yetkililer hangi birine gideceklerini şaşırdılar. Dışarıdan gelen yardımlar bile yetersiz kalıyor ki şu an deprem yavaş yavaş ege bölgesine de geliyor gibi.
Çok kötü olmuş. Ne foto ne de video izleye biliyorum :(
kolay değil, yol yok hava yağışlı ulaşım olmayınca her yere ulaşmak çok zor..
maalesef susuzluk, açlık, soğuk ölümlerin çoğu bu yüzden olacak 😢😢😢
Bi videoda şehrin yarısı yoktu sanırım hataydı
Geç kalındığını ihmal edildiğini düşünüyorum
İlk günler ekipler yetersizdi
maalesef cok geç kalındı
Hatay a geç kalındı bence.
maalesef çok geç kalındı...
Evet geç kalındı tabi ki.
yüzde 2 mi :( abi hayır ya
Hang birine yetiscek millet heryer harap😢
Bu saaten sonra yaşama şansları çok zor gerçekten
Evet herkes aclktan ölecek